Ik heb zelf een beetje een probleemhuid en wanneer ik om mij geen kijk en hoor zijn er best veel mensen met kleine tot grote huidproblemen. Een van mijn ex partners had bijvoorbeeld psoriasis op bepaalde plekken en dat schaar ik onder de meer vervelende huidproblemen. Maar meestal gaat het toch over een extreem vette of juist droge huis en huidirritatie. Ik heb zelf een vrij droge huid en ik ben redelijk gevoelig voor chemische kleur en geurstoffen. Ik had vroeger ook vaak last van een droge jeukende huid na het baden of douchen. Maar ook na het scheren voelde de huid erg geïrriteerd. Sinds ik badder met goede badolie} zijn voor van de problemen voorbij, maar één soort zalf heb ik nu altijd in huis. En dat is Calendulazalf, op deze pagina beschrijf ik hoe u zelf Calendulazalf kunt maken. De meeste recepten en beschrijvingen op deze pagina pas ik zelf toe, maar ik kan helaas geen verantwoordelijkheid nemen voor het resultaat wanneer u het zelf uitvoert. Het is net als koken, u doet het op uw eigen wijze en het resultaat is uw eigen verantwoordelijkheid. Vriendelijke groet Hein Pragt}.
Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.
Wat is Calendulazalf?
In Calendulazalf zitten Goudsbloemen (Calendula officinalis) verwerkt, deze plant komt hier gewoon voor, het is een éénjarige plant met oranje gele bloemblaadjes. Al heel lang heeft men ervaring met de geneeskrachtige werking van de Goudsbloem vooral voor de huid bij de genezing van wondjes en schaafplekken. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend en het werkt ook goed tegen eczeem. U kunt de zalf gewoon bij de drogist kopen, maar u kunt het ook zelf maken. Ik heb het zelf standaard in huis en ik heb het veel voor mijn kinderen} gebruikt, maar gebruik het zelf ook vaak. De calendulazalf zoals ik deze zelf maak is vrij vettig en trekt wat langzaam is, u moet het een beetje inmasseren voor het beste effect. Ik had altijd last van schrale en eeltige plekken op mijn ellebogen en gebruikte daar altijd al de kant en klare calendulazalf voor. Maar ik merk dat mijn eigen calendula zalf nog beter werkt dan de kant en klare zalf uit de winkel.
Zelf Calendulazalf maken
Het is helemaal niet moeilijk om zelf Calendulazalf te maken, om eerlijk te zijn kunt met deze beschrijving ook meerdere soorten zalf zelf maken. Wanneer u de zalf zelf maakt bent u zeker niet goedkoper uit dan wanneer u de zalf kant en klaar koopt, maar het zelf maken is natuurlijk leuk en u kunt zelf de kwaliteit bepalen. Ten eerste heeft u goudbloemen nodig, wie weet heeft u ze zelf in de tuin of iemand anders die u kent en kunt u ze zelf drogen, maar u kunt ook net als ik de (gedroogde) Goudsbloemen gewoon online kopen. Met de hoeveelheden die ik gebruik koop ik vaak een 500 gram zak, maar u kunt ook een kleinere hoeveelheid kopen. Het best is het om de hele goudsbloem te gebruiken dus niet alleen de blaadjes maar ook de binnenste kroontje. Wanneer u verse bloemen gebruikt moet u ze eerst een paar weken laten drogen op een donkere plek. Wel even regelmatig doorschudden, het vocht moet er zoveel mogelijk uit.
Daarnaast heeft u een goede basisolie en wat bijenwas nodig, ook deze kunt u eenvoudig online kopen. U kunt zonnebloemolie, olijfolie of amandelolie gebruiken, er is een redelijk prijsverschil, ik zelf gebruik vaak amandelolie omdat deze voor mijn gevoel fijn in de huid trekt. U kunt zowel witte als gele bijenwas gebruiken, ik gebruik zelf meestal de gele omdat witte bijenwas gebleekt is en ik geel wat natuurlijker vindt.
U begint met het maken van de goudsbloemolie, ik maak deze altijd in grote hoeveelheden omdat ik deze goudsbloemolie ook gebruik voor massageolie} en badolie. Er is een snelle methode waarbij u de goudsbloemen in een pannetje (au bain marie) samen met de olie verwarmd tot c.a. 70 graden en dan een half uur laat trekken. Daarna kunt u de olie met een doek (ik gebruik altijd een kaasdoek) filteren zodat u alleen de olie overhoudt. Ik kies echter altijd voor de langzame methode waarbij ik de Goudsbloemen in een afgesloten glazen pot onder een laagje olie, tenminste zes weken laat trekken op een koele donkere plek. U moet dan wel regelmatig even de portjes omkeren voor het beste resultaat. Na zes weken filter ik ook de inhoud van het potje met een kaasdoek om de zuivere olie over te houden. (Tip) Deze olie kunt u in deze vorm prima als massageolie} gebruiken voor een heerlijke massage.
De bereiding van de Calendulazalf
Om nu de zalf te maken heeft u 100 ml goudsbloem olie nodig en 10 gram bijenwas voor wat dunnere zalf of 15 gram bijenwas voor wat dikkere zalf.Probeer het een paar keer en zoek zelf de voor u beste verhouding. Verwarm de goudsbloem olie (au bain marie) tot ongeveer 70 graden en voeg er 10 gram bijenwas aan toe. Blijf ondertussen goed roeren tot dat alle bijenwas gesmolten is en het één geheel is geworden. Daarna giet u het dan (nog warm en vloeibaar) in een glazen potje en kunt u het laten afkoelen. Pas na het goed afkoelen zal de zalf indikken, dit duurt even. Dit was alles, nu is uw zelfgemaakte Calendula zalf is gereed. U kunt deze zalf het best op een koele donkere plek bewaren. Afhankelijk van de soort en kwaliteit olie kunt u het wel een jaar bewaren.
Verhoudingen olie en bijenwas
Olie | Bijenwas |
---|---|
200 ml | 20 gr. |
150 ml | 15 gr. |
100 ml | 10 gr. |
50 ml | 5 gr. |
*) De laatste tijd doe ik er ook 20 druppels (1 ml) vitamine E olie per 100 ml bij, dit geeft het nog net iets betere werking!
Het maken van Calendula of goudsbloemolie
Ik maak mijn Calendula of goudsbloemolie zelf door gedroogde goudsbloemen in de olie zo’n zes weken te laten trekken op een koele donkere plek. Elke dag even omkeren geeft het beste resultaat, dus het is wel een bewerkelijke klus. Na zes weken wring ik de olie met gedroogde bloemen uit met een kaasdoek, zodat de olie weer helder en zuiver is. De gedroogde goudsbloem is vrij eenvoudig in grote zakken online te bestellen en gaat, mits droog bewaard, vrij lang mee. Voor de olie gebruik ik altijd biologische, koudgeperste zoete amandelolie. Ook deze is online te bestellen en het is iets duurder dan de geraffineerde olie maar wel van veel betere kwaliteit.
Heeft u niet zes weken geduld of zin om met gedroogde goudsbloem te werken, dan kunt u ook kant en klare Calendulaolie kopen bijvoorbeeld bij de website van Jojoli, dit is een maceraat van de Calendulabloesem in soja-olie en u dient hiervan tussen de 5 en 10 % van de amandelolie te vervangen door deze olie. Hierbij is de Calendulazalf onmiddellijk gereed voor gebruik.
Bestel links
Webshop: www.jojoli.nl voor alle producten om zelf verzorgingsproducten te maken.
Webshop: www.hekserij.nl ook een goede webshop voor alle producten om zelf verzorgingsproducten te maken.