Zelf badolie maken

zelf badolie mnaken Zelf badolie of massageolie maken is helemaal niet zo moeilijk en het resultaat is vaak heel fijn in gebruik en erg gezond. Wanneer u zelf badolie of massageolie maakt weet u precies wat er in zit en kunt u zelf de kwaliteit en zuiverheid bepalen. Zeker wanneer het om de menselijke huis gaat is het kiezen van een goede kwaliteit olie en natuurlijke toevoegingen heel belangrijk. Het soort olie dat u gebruikt heeft een specifieke uitwerking, zo zal een bepaalde soort olie goed zijn voor een vette huid en een ander soort beter voor een droge huid. Door het toevoegen van geurstoffen en kruiden kunt u de bad of massageolie nog weer andere eigenschappen geven en zo zelf een badolie of massageolie helemaal afstemmen op een bepaald persoon. U kunt het maken van bad en massageolie zeer eenvoudig houden en toch zeer goede producten maken, maar u kunt er ook heel creatief mee omgaan en bijvoorbeeld zelf verse planten en kruiden laten intrekken in de olie. De meeste recepten en beschrijvingen op deze pagina pas ik zelf toe, maar ik kan helaas geen verantwoordelijkheid nemen voor het resultaat wanneer u het zelf uitvoert. Het is net als koken, u doet het op uw eigen wijze en het resultaat is uw eigen verantwoordelijkheid. Ik wens u veel inspiratie toe, vriendelijke groet Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Zelf badolie maken

Om eerlijk te zijn geniet ik heel erg van een lekker warm bad, de verlichting gedimd en heerlijk badolie in het badwater. Ik heb zelf een gevoelige huid en had vroeger vaak last van een droge jeukende huid na een bad. Maar sinds ik badolie gebruik droogt mijn huid niet meer uit en is het lekker zacht na een verkwikkend bad. Badolie is niet alleen ontspannend maar ook een luxueuze manier om je huid te verzorgen. Maar goede badolie is helaas best duur, ik was wel een koopjesjager wanneer het weer eens in de aanbieding was. Maar in plaats van dure badolie kopen, kunt u het ook zelf, vrij goedkoop maken. Bovendien weet u zelf wat er in zit en wat niet, en kunt u de kwaliteit zelf goed bepalen. Ook kunt u de badolie afstemmen op uw eigen huidtype. Plantaardige basisoliën worden het best verdragen, tarwekiem, amandel, jojoba of teunisbloem, druivenpit of avocado olie worden vaak als basis gebruikt. Verderop deze pagina (bij massageolie) kunt u een overzicht vinden van de verschillende basisoliën en hun eigenschappen.

Mijn eigen favoriete badolie is amandelolie die een maand of twee getrokken heeft in goudsbloemen (Calendula) met musifan en patchoeli etherische olie als geurstof. Behalve dat het heerlijk ruikt in bad, is het heel zacht voor de huid en is de Calendula die er in zit nog extra verzorgend voor de huid. Zo kan iedereen zijn eigen favoriete badolie bedenken en net zo lang uitproberen tot de ideale samenstelling is gevonden.

Ingrediënten voor 200 ml badolie met Mulsifan

  • 170 ml plantaardige olie zoals amandelolie of jojobaolie;
  • 30 ml mulsifan (emulgator);
  • 50 druppels etherische olie naar keuze.
300 ml255 ml45 mlc.a. 60 druppels
250 ml213 ml37 mlc.a. 50 druppels
200 ml170 ml30 mlc.a. 40 druppels
150 ml127 ml23 mlc.a. 30 druppels
100 ml85 ml15 mlc.a. 20 druppels

Ingrediënten voor 200 ml badolie met Lysolecithine

  • 180 ml plantaardige olie zoals amandelolie of jojobaolie;
  • 20 ml Lysolecithine (emulgator);
  • 50 druppels etherische olie naar keuze.
300 ml270 ml30 mlc.a. 60 druppels
250 ml225 ml25 mlc.a. 50 druppels
200 ml180 ml20 mlc.a. 40 druppels
150 ml135 ml15 mlc.a. 30 druppels
100 ml90 ml10 mlc.a. 20 druppels

Neem een kom of schaal of een gietpannetje en maak dat goed schoon, het liefst met kokend water of alcohol. Zorg ook dat u schone handen heeft. Giet alle ingrediënten in de kom en roer het grondig door tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Dat is alles, nu is de badolie gereed. Verdeel de massageolie over kleinere flesjes en zet op de fles wat er in zit, de productie datum en hoe lang de olie goed blijft (dit is afhankelijk van het soort olie dat u gebruikt).

Een andere methode is rechtstreeks in een (hergebruikt en schoongemaakt) flesje. Ik gebruik hiervoor vaak de lege flesjes van de badolie die ik vroeger kocht. Neem een klein trechtertje en zet dat in de hals van de fles. Weeg of meet de juiste hoeveelheden af in een maatbekertje en giet dit één voor één in het flesje. Voeg wat druppels parfum olie toe en draai het dopje op het flesje. Even een tijdje goed schudden om alles te laten vermengen en dan een tijd laten staan om eventuele luchtbelletjes te laten ontsnappen. Voor het gebruik even voorzichtig schudden en dan heerlijk in bad. De badolie is zeker een half jaar tot één jaar houdbaar, maar zorg dat er geen vocht bij komt en dat u heel schoon werkt bij het bereiden.

Wat is Mulsifan en waarom moet dit er in?

Waarschijnlijk weet u wel dat olie en water niet met elkaar mengen, meestal zal de olie bovenop he water blijven drijven. Een emulgator is een stofje dat er voor zorgt dat olie en water wel vermengen en dat is voor badolie wel zo prettig. Mulsifan is een zeer goede emulgator voor badproducten, het is transparant en zorgt er ook voor dat de badolie geen vieze rand achterlaat in het bad. Nog een tip, wanneer u wel een rand in uw bad heeft zitten kunt u dit prima op een natuurlijke wijze verwijderen met water en azijn.

Wat is Lysolecithine en waarom moet dit er in?

Lysolecithine is ook een emulgator die er voor zal zorgen dat olie en water wel vermengen. Lysolecithine is een natuurlijke emulgator en zeer huidvriendelijk en het trekt snel in. Lysolecithine is een beetje stroperig als het koud is om het te verwerken is het dus handiger om het een beetje te verwarmen, dan is het dunner en makkelijker te gieten. Het is een goed natuurlijk alternatief voor Mulsifan dat synthetisch is.

U kunt variëren met de basisolie en met de vele soorten etherische olie, gebruik alleen goede etherische olie (voor cosmetisch gebruik) die geschikt is voor badproducten en niet de goedkope etherische olie die voor de olie verdampers gebruikt kunnen worden.


badolie maat cupjes Aangezien niet iedereen weet hoeveel badolie men moet gebruiken in een gemiddeld bad en 20 ml (wat voor een gemiddeld bad een goede hoeveelheid badolie is) niet zo duidelijk is, heb ik met mijn 3D printer 20 ml cupjes geprint die ik mee kan leveren bij een flesje badolie. Ik heb ze in een lichte huidskleur geprint in ABS met een redelijk hoge vulling. Toch heb ik de cupjes daarna met transparante lak helemaal gelakt omdat 3D geprinte objecten altijd een beetje poreus blijven en ik in cosmetica producten absoluut de kans wil vermijden dat er schimmels of bacteriën in kunnen groeien. Olie is op zich geen goede voedingsbron voor bacteriën maar in combinatie met water wel. De cupjes zien er leuk uit en ik kan ze maken wanneer het mij uitkomt.

Zelf massageolie maken

Naast badolie kunt u ook zelf vrij eenvoudig massageolie maken. Bij massageolie moet u er alleen opletten wat u er in doet omdat het wel rechtstreeks op de huid gaat en sommige stoffen de huid goed kunnen irriteren. Zelf massageolie maken heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, u weet wat erin verwerkt is (het kan dus gegarandeerd biologisch of / en natuurlijk zijn) en het is gewoon leuk om de maken, te gebruiken en cadeau te doen. U kunt één basisolie gebruiken of enkele soorten basisolie mengen en eventueel hulpstoffen zoals vitamine of etherische olie als geurstof toevoegen. Maar u kunt ook een basis olie nemen en daarin de kruiden een paar weken laten “trekken” waarna u de olie kunt filteren om massageolie te maken. Als eerste beschrijf ik de methode van de gedroogde kruiden.

Neem een glazen pot met deksel en kook deze schoon voordat u deze gebruikt of maak hem schoon met alcohol.

Daarna kiest u een basisolie, ik maak vaak gebruik van olijfolie of amandelolie, olijfolie is goedkoper. Olijfolie is een vette olie die langzaam intrekt en verzachtend werkt maar naturel wel een sterke geur heeft. Zonnebloemolie is een zachte soepele massageolie die u makkelijk over de huid kunt verdelen. Amandelolie is een meer neutrale olie geschikt voor alle huidtypen, wel is het een nadeel dat het minder lang houdbaar is. Jojobaolie is ook een neutrale olie voor de wat vette huid en deze is wel erg lang houdbaar. Druivenpitolie is een hydraterende olie die snel intrekt en neutraal van geur is. Ik adviseer om goede kwaliteit en koudgeperste biologisch olie te gebruiken.

Vul de pot voor drie kwart met het gekozen kruid, u kunt hierbij denken aan Lavendel (rustgevend), St Janskruid (goed voor de spieren), Goudsbloem (mijn favoriet, goed en herstellend voor de huid) en Rozemarijn (goed tegen spierpijn en gewrichtspijn). Vul de pot daarna met de basisolie tot alles er goed onder staat en roer dan door tot alle luchtbellen er uit zijn. Sluit daarna de pot goed af en zet hem op een koele donkere plek. Ik heb altijd een plankje in een koele donkere kast voor mijn kruidenpotjes. Schud de potjes elke dag even en laat ze vier tot zes weken staan om goed in te trekken.

Na vier tot zes weken kunt u de olie gaan zeven met een schoon kaasdoek en de massageolie is gereed. Verdeel het over kleinere flesjes en zet op de fles wat er in zit, de productie datum en hoe lang het minst houdbare ingrediënt goed blijft. Bewaar de massageolie op een koele donkere plek, dan blijft ze het langst goed.

Massageolie eenvoudig en snel maken.

U kunt ook wat sneller en eenvoudiger massageolie maken. U kunt één basisolie gebruiken maar ook meerdere soorten basisolie mengen om zo de eigenschappen te combineren. Ik gebruik zelf meestal maar één basisolie. Wanneer u een geurtje wilt toevoegen gebruik dan wel goede kwaliteit etherische olie en niet de olie die bedoeld is voor geurbranders. Slechte etherische olie kan de huid irriteren.

Werk ook hier zeer schoon, u kunt flessen en potten koken, maar ook met alcohol schoonmaken voor gebruik. Meng de olie in een grote beker, rvs gietkan of grote maatbeker en roer de (één of meerdere) olie samen met een paar druppels (per 100 ml basisolie) geur olie en eventueel vitamine preparaat goed door elkaar tot alles goed vermeng is.

Verdeel de massageolie over kleinere flesjes en zet op de fles wat er in zit, de productie datum en hoe lang het minst houdbare ingrediënt goed blijft. Bewaar de massageolie op een koele donkere plek, dan blijft ze het langst goed.

{mid_ad

Meer informatie over massageolie

Massageolie wordt gebruikt zodat er geen stroefheid op de huid ontstaat en de handen vrije en zacht over de huid kunnen bewegen. Daarnaast kan een massageolie de huid hydrateren en meer soepel maken. Door het toevoegen van vitaminen en plantenextracten kan de massageolie ook verzorgend en helend werken op de huid. Daarnaast kan een massageolie een bepaalde geur hebben en ook deze geur kan een uitwerking hebben op de massage, het is algemeen bekend dat bijvoorbeeld lavendel een ontspannende werking heeft. De ingrediënten bepalen voor een groot deel de kwaliteit van de massageolie, een goede massageolie wordt niet te snel in de huid opgenomen, maar ook niet te langzaam. Welke olie het beste is voor een massage is ook afhankelijk van het huidtype, bij een droge huid kan men beter een andere basisolie gebruiken dan bij een vette huid.

Druivenpit olie is vrij universeel geschikt voor een massageolie, het heeft bijna geen geur en het voelt niet echt vet aan. Deze olie is voor elk huidtype wel geschikt.

Zoete amandel olie is ook heel geschikt voor massageolie, amandelolie olie wordt goed door de huid opgenomen en laat geen laag achter. De olie is voor elk huidtypes wel geschikt maar niet voor mensen met een notenallergie.

Jojobaolie is eigenlijk helemaal geen olie maar een vloeibare was en de veronderstelling is dat het zou helpen bij acne. Deze vloeibare was is heel geschikt voor de droge gevoelige huid, ook deze olie is niet geschikt voor mensen met een noten allergie.

Sesam olie is een wat dikkere olie die op de huid wat vettig kan doen aanvoelen, deze olie heeft een hoog gehalte aan antioxidanten en wordt vaak gemengd met een lichtere olie zoals bijvoorbeeld amandelolie.

Zonnebloemolie is erg goedkoop en kan gebruikt worden als basis voor massageolie, hoewel de meningen verdeeld zijn over de geur. De olie is wel heel geschikt is voor een vette huid.

Abrikozenpit olie is een zachte olie die erg vet is en het bevat veel vitamines en mineralen. Het is heel geschikt voor een droge, schrale, gevoelige huid en bij kloofjes.

Olijfolie is ook heel geschikt als massageolie maar heeft echter wel een sterke geur waar niet iedereen zo gecharmeerd van is. Dit is te maskeren met een toegevoegde etherische geurolie of door de olijfolie te laten trekken in geurige gedroogde bloemen. De olie voelt erg vettig aan en kan op elk huidtype gebruikt worden.

Macadamia olie, is een goede olie voor zowel huid en haar, het wordt gewonnen uit noten van de macadamia boom. Deze olie bevat het hoogste gehalte onverzadigde vetten van alle noten olies. Het is een zachte, voedende huidolie die niet vet aanvoelt en deze olie lijkt qua samenstelling op het huid-eigen talg. Macadamia olie is ideaal bij een droge, ruwe huid.

Avocado olie, is ook geschikt als huid, haar en massageolie. Het bevat veel vitamines en kan ook gebruikt worden om de huid tegen te uitdroging te beschermen. Het is een voedende en vochtregulerende olie en is zeer geschikt voor een gevoelige huid.

Om de massageolie een heerlijke geur te geven kunt u een etherische olie of parfumolie toevoegen. Let wel op dat een etherische olie nooit onverdund op de huid mag worden aangebracht! Een etherische olie is natuurlijk en wordt van een plant gewonnen en een parfumolie wordt in een fabriek gemaakt en is meestal synthetisch samengesteld. Voor mensen met een zeer gevoelige huid of allergieën is het niet aan te bevelen om iets anders dan de pure olie te gebruiken. De geur van lavendel staat bekend als bekend als kalmerend, ik hou zelf ook erg van venkel, kamille en goudsbloem. Bij deze kruiden en gedroogde bloemen laat ik de olie een paar weken in een afgesloten pot trekken, waarna ik de olie filter met een kaasdoek.

Hints en tips

Hier staan enkele algemeen hints en tips voor het zelf maken van bad- of massageolie:

  • Bewaar of zet de olie nooit in de koelkast, bij deze lage temperatuur gaat de olie schiften en is deze onbruikbaar geworden;
  • Gebruik nooit de goedkope geurolie die verkocht wordt voor geurverdampers, deze zijn niet geschikt voor gebruik op uw huid.
  • Wanneer u zelf kruiden op olie zet, heb dan geduld, het duurt vrij lang (4 tot 6 weken) voordat de olie voldoende opgenomen heeft.
  • Hoeveel badolie is normaal voor een bad? Een goede richtlijn is c.a. 10 tot 50 ml badolie per 100 liter water (1 badkuip).

Meer pagina’s over creativiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *