Gratis boeken en ebooks

gratis boeken downloaden op Internet Voor alle mensen op deze aarde, rijk of arm dienen er volledige en gelijke onderwijskansen te zijn en moet het onbelemmerd zoeken naar de objectieve waarheid en in de vrije uitwisseling van ideeën en kennis voor iedereen mogelijk zijn. Hiervoor is het belangrijk dat we het openbare gebruik van het wereld erfgoed van boeken, kunstwerken en monumenten van geschiedenis en wetenschap mogelijk blijven maken via een openbaar en toegankelijk medium zoals Internet.

Ook is het belangrijk voor de algemene ontwikkeling van de mensheid dat samenwerking tussen de naties op alle gebieden van intellectuele activiteit, inclusief de internationale uitwisseling van personen actief op de gebieden onderwijs, wetenschap en cultuur en de uitwisseling van publicaties, objecten van artistieke en wetenschappelijk belang en andere informatie materiaal mogelijk zal blijven en gestimuleerd zal worden. Voor de ontwikkeling van de mensheid op cultureel, wetenschappelijk en persoonlijk gebied is het belangrijk dat informatie vrijelijk of tegen een voor ieder betaalbaar tarief beschikbaar is. Dit is het wereldbelang van vrije uitwisseling van informatie en boeken via het Internet.

Wanneer ons cultureel erfgoed een “investering” zal worden die veilig in kluizen bewaard of voor veel geld te bewonderen zullen zijn zal dit een culturele ramp betekenen voor de gehele mensheid. Ook censuur moet met veel voorzichtigheid toegepast worden, ook een boek als “mein kampf” bezit een culturele waarde in het feit dat het ons een blik werpt in de geest en de gedachtegangen van een krankzinnige. Beperken van informatie zal er voor zorgen dat er een ?zwarte markt? of een ondergronds circuit ontstaat, mensen zullen zich niet laten belemmeren. Dan is het beter dat dit in het openbaar gebeurd, dan hoeven wij nooit te zeggen “wir haben es nicht gewust.”.

Gratis boeken via Internet die legaal te downloaden en te lezen zijn, betekenen een verlies van inkomsten voor deze uitgeverijen. Met man en macht en vooral met veel juridische en politieke druk proberen ze het publieke domein te saboteren. Dit zal betekenen dat er een gapende kloof zal ontstaan tussen een minderheid die veel geld verdient aan informatie die oorspronkelijk gratis toegankelijk was en een grote groep burgers die om financiële redenen niet meer in staat is zich te lezen.

Gratis uw complete boekenkast in een ebook reader.

Op het Internet is er momenteel veel informatie te vinden over E-books en E-book readers, elektronische inkt en digitale boeken zijn het nieuwe speelgoed en bijna elke maand verschijnt er wel weer een nieuwe E-book reader (apparaten om boeken met elektronisch inkt te lezen). Het aanbod aan betaalde E-books neemt ook toe en ook kranten en tijdschriften komen langzaam in e-book formaat beschikbaar. Ook een online winkel als Bol.Com verkoopt momenteel e-books en ook ebook readers. Ook in het buitenland begint de markt te groeien, in de VS opende Barnes & Noble onlangs zijn E-bookstore, met de ambitie om de grootste downloadwinkel voor boeken ter wereld te worden en in Duitsland probeert Weltbild hetzelfde. En uitgeverij Springer denkt zelfs dat het over niet al te lange tijd de helft van zijn omzet realiseert met de verkoop van elektronische wetenschappelijke en medische boeken. Lezen zal anders worden op de manier waarop de iPod muziek luisteren veranderde. Een e-book reader kost tussen de 200 en 500 euro, de prijs verschilt per fabrikant en u slaat honderden boeken, maar ook tijdschriften en kranten op op één apparaat. Een e-reader verbruikt amper stroom. Daardoor kunt u er dagen of enkele weken mee vooruit, in bed of in de felle zon. Het apparaat gebruikt enkel elektriciteit wanneer u een bladzijde omslaat. Is de pagina eenmaal gedraaid, dan zorgt de elektronische inkt dat de letter in die staat blijven. Ook kunt u met de meeste e-book readers MP3‘tjes luisteren (audioboeken, muziek), Office-documenten en PDF-bestanden lezen Nieuwe boeken zet u op de lezer via een USB-kabeltje of, op nieuwere apparaten, via wifi of mobiel internet. Het hele proces van kopen en downloaden van een boek kost hooguit een minuut. Maar ook de enorme bibliotheek aan rechtenvrije boeken kunt u zo downloaden naar uw e-book reader waardoor er een enorme hoeveelheid gratis boeken (gratis e-books) beschikbaar komt.

Vriendelijke groet, Hein Pragt

De digitale bibliotheek: Project Gutenberg

Project Gutenberg is een goed voorbeeld van een project op ideologische gronden. Een digitale bibliotheek van zogenaamde e-books (elektronische boeken). Het project is in 1971 begonnen door Michael Hart en vernoemd naar Johannes Gutenberg vrij algemeen bekend is als de uitvinder van de boekdrukkunst. De meeste door project Gutenberg gepubliceerde teksten vallen in het publiek domein. Dit omdat ze nooit onder het copyright vielen, of omdat het copyright verlopen is. Enkele teksten vallen nog wel onder copyright, maar zijn beschikbaar gesteld door de auteurs. Typische kandidaten voor project Gutenberg zijn belangrijke of succesvolle boeken waarvan het copyright inmiddels verlopen is, zoals veel oude filosofische teksten, maar bijvoorbeeld ook de de Sherlock Holmes-verhalen van Conan Doyle of Max Havelaar van Multatuli maar ook Dracula van Bram Stoker en Twintigduizend mijlen onder zee van Jules Verne. Momenteel zijn er ruim 100 Nederlandstalige boeken te downloaden, het aanbod in andere talen is nog vele malen groter. Het totaal aantal boeken dat gratis te downloaden is staat momenteel op 300.000. Het Gutenberg Project beantwoordt wel degelijk aan een vraag want dagelijks worden er vanuit heel de wereld tienduizenden teksten van deze site gedownload.

De eerste tekst die Hart verspreidde was de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. De eerste boeken van de Gutenberg-bibliotheek heeft hij eigenhandig ingetypt. Over de 26.000 woorden van Alice in Wonderland deed hij een hele week. Momenteel zijn er ongeveer duizend vrijwilligers die met een paar gedoneerde computers en scanners het werk van Charles Dickens, Franz Kafka, Virginia Woolf, Dante en andere schrijvers digitaliseren omdat de teksten nu vrij van auteursrechten zijn. Voordat een boek op Internet wordt gezet, wordt de tekst gecontroleerd en zoekt een jurist uit of er geen copyright op rust.

Op 1 januari 2005 zijn overigens de werken van A.C. Kuiper voor de tweede keer deel gaan uitmaken van het publiek domein. Deer eerste keer gebeurde dit op 1 januari 1985, maar door zeer ongelukkige wetgeving is dit ongedaan gemaakt in 1995. Niemand heeft van deze verlenging van het auteursrecht op enige wijze geprofiteerd (het boek is bijvoorbeeld niet opnieuw uitgegeven), maar het publiek heeft tot vandaag moeten wachten voordat wij het opnieuw mogen uitgeven. Nu mag dit boek eindelijk, na tien verloren jaren, weer vrij verspreid worden!

link: http://www.gutenberg.org/browse/languages/nl

BookCrossing

Ze liggen in stadsbussen of in de trein, bij de Ikea of in de wachtkamer van uw dokter. Er ligt een boek met een geel logo erop van een wandelend boek. Het boek ligt daar niet zomaar, het boek is er met opzet achtergelaten. Te vondeling gelegd of losgelaten, zoals “bookcrossers” zeggen. Met de bedoeling dat u of ik het vinden en lezen.

Bookcrossing als fenomeen is niet nieuw, maar het grijpt de laatste tijd snel om zich heen. In de kern gaat het erom anderen deelgenoot te maken van uw leesplezier. U leest een goed boek, wilt dat met anderen delen en legt het boek daarom te vondeling. Na het eerst natuurlijk geregistreerd te hebben op de website. En het moet uiteraard duidelijk zijn dat uw boek meegenomen mag worden. Dat kunt u doen door er speciale stickers op te plakken, er een stempel op te drukken of het er desnoods gewoon met de pen in te schrijven dat dit boek gratis is. Van de eerlijke vinder wordt alleen verwacht dat hij het boek leest, zijn vondst op de website meldt en het boek vervolgens weer opnieuw loslaat. Op dit moment liggen er volgens de website in ons land 1315 getipte maar nog niet gevonden (of gemelde) boeken. Kijk daarom eens om u heen en als u een boek ziet met de bekende gele sticker pak het dan eens op en neem het eventueel mee. Voor een lijst met boeken die ergens in Nederland te vinden zijn kunt u kijken op de site.

Commentaar van de site zelf

BookCrossing is een initiatief van en voor enthousiaste lezers van over de hele wereld. Ze laten boeken “in het wild” achter zodat anderen ze kunnen lezen. Boeken die thuis toch maar staan te verstoffen, of die ze zo mooi vinden dat ze de ervaring willen delen. Iemand heeft dit boek op www.bookcrossing.com geregistreerd en er een label met het BCID (boek-ID) nummer in geplakt en het ergens achtergelaten. En daarna hebben andere mensen op de site ingevuld waar zij het hebben gevonden en weer hebben achtergelaten, of misschien ben je wel de eerste. Nu kan jij het lezen en op de website laten weten dat je het gevonden hebt, wat je ervan vond en waar je het weer vrij zal laten, voor de volgende gelukkige vinder. Het doel van dit alles? Van de hele wereld een bibliotheek te maken!

link: http://www.bookcrossing.nl/

Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren

De Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren (of: dbnl) is een website over Nederlandse taal en literatuur. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks. De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren is een initiatief van de Stichting dbnl die in 1999 werd opgericht door de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De opbouw van de digitale bibliotheek is mogelijk gemaakt door financiële steun van onder andere NWO en de Nederlandse Taalunie.

link: http://www.dbnl.org/

Top 40 Gratis boeken op internet

Soms is het gewoon lekker om weer eens een boek te lezen. Het goede nieuws is dat steeds meer boekentitels online komen te staan en gratis te downloaden zijn. James Yean, een enthousiaste blogger uit Kuala Lumpur, heeft na een tweetal artikelen inmiddels een lijst van 40 sites verzameld waar je gratis boeken kunt vinden, downloaden, ruilen en ga zo maar door.

Top 40 Gratis boeken op internet

Gutenberg Project Top 100 Populaire boeken aangeboden door de oudste aanbieder van gratis ebooks op internet
BookMooch Community voor het uitwisselen van gebruikte boeken
ebookSpyder Gespecialiseerd in technische boeken van C# tot AJAX
Google Book Search Lees de classics online
Dwalin Kale teksten van romans
Free Computer Books Technische boeken over computers
Librivox Audio werken en podcasts van boeken
CliffsNotes Boeken waarmee je je voor kunt bereiden op je examen.
WIkibooks Gratis textbooks
DailyLit Ontvang korte tekstgedeelten uit boeken via e-mail
ManyBooks Gratis eBooks voor je PDA, iPod of eBook reader
BookCrossing Waar je echte boeken gratis krijgt aangeboden
LibraryElf Service om het lenen en uitlenen van boeken bij de bibliotheek te supporten
Scribd Open bibliotheek voor het publiceren en vinden van documenten
Word Public Library 400.000 pdf ebooks om te downloaden
Free Tech Books Gratis wetenschappelijke computerboeken en boeken over programmeren
Bookins Ruil echte boeken met andere lezers
WellToldTales Gratis podcasts met korte verhalen (zoals audiobooks, maar dan korter)
Wowio Openbaar aanbod van titels met copyright met onder meer een unieke selectie van comic books
BizBooktalk Op vrijdagen worden er gratis boeken weggegeven
MoochMuch Organiseer het uitlenen van (onder meer) boeken aan je vrienden
CHMPDF Een collectie van general interest en technische ebooks
Realtime Publishers Gratis IT eBooks van ‘s-werelds beste auteurs
FrugalReader Plek voor het gratis verhandelen van boeken
TitleTrader Ruil boeken, films en muziek
ZunaFish Ruil je oude cd’s, dvd’s, games,videobanden en boeken voor andere titels
SwapSimple Ruil je oude boeken hier
SwapThing Gebruikerscommunity voor het ruilen van onder meer boeken
BookCart Uitwisseling van paperbacks
SF-Books Uitwisseling van science fiction boeken
PaperbackSwap Ruil gratis boeken
PinkMonkey 450 studiegidsen, samenvattingen e.d.
eBookWorld Technische bronnen
Flaxx IT- en computerboeken
Baen Library Gratis Free science fiction en fantasy verhalen
LibraryThing Social networking en gratis boeken
Online Books Page Faciliteert toegang tot boekene die vrij via internet te lezen zijn
Podiobooks Gratis audiobooks waar je je op kunt abonneren via iTunes of een andere podcatcher
BookRags Research materiaal in de vorm van eBooks
Technical Books Online Oude technische boeken over onder meer elektronische zaken van voor 1964
Studentensupport.nl Gratis boeken voor studenten.
onLibri.nl Onder meer boeken over opvoeding, koken, reizen en tuinieren.
www.gratis-nederlandse-ebooks.nl Een site met veel gratis nederlandstalige ebooks.


Meer pagina’s over communicatie & taal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *