Citaten over vergeven

Op deze pagina kunt u een verzameling spreuken en citaten vinden over het thema vergeven. Jezus predikte al vergeving en ook in vele oosterse religies speelt vergeving een belangrijke rol. Waarom vond men al meer dan tweeduizend jaar geleden vergeving al zo belangrijk en een sleutel tot een gelukkiger leven? Vergeving betekent niet per se verzoening, maar het kan er uiteindelijk wel toe leiden. Vergeven betekent niet dat je goedkeurt wat de ander heeft gedaan maar vergeven betekent het gebeurde minder persoonlijk neemt en de pijn en boosheid uiteindelijk kunt laten varen. Ook kan het belangrijk zijn voor je eigen groei en levensgeluk dat je iemand anders niet eindeloos verantwoordelijk stelt voor jouw welzijn en het leven weer zelf in de hand neemt. Vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf, het doel is dat je jezelf weer beter gaat voelen, zelfs als je je niet met de dader verzoent profiteer je nog steeds van ruimte en energie die vrijkomt door het loslaten van wrok. Blijven leven met wrok en een ander verantwoordelijk stellen voor je levensgeluk is vaak erger voor jezelf dan voor de ander. Vergeven is dus iets wat je in eerste instantie voor jezelf doet. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Citaten, spreuken en wijze uitspraken over vergeven.

Als er iets onvergeeflijks is, dan is het de weigering te vergeven.
(Romain Gary)


Als je keer op keer verliefd kunt worden, als je zowel kunt vergeven als vergeten, als je kunt voorkomen dat je zuur, nors, bitter en cynisch wordt, dan heb je het al half gemaakt.
(Henry Miller)


Als vrouwen van ons houden, vergeven ze alles, zelfs onze misdaden; wanneer zij niet van ons houden, vergeven ze ons niets, zelfs onze deugden niet.
(Honoré de Balzac)


Anderen vergeven gaat vanzelf als je inziet dat de klacht geen ander doel heeft dan een onwaar zelfgevoel te versterken.
(Eckhart Tolle)


Bij vergeven gaat het niet over de ander maar over jou, het is loslaten van de last die je met je meedraagt.
(Dalai Lama)


De eerste stap naar vergeving is de bereidheid om te vergeven.
(Marianne Williamson)


De meesten van ons kunnen vergeven en vergeten; we willen gewoon niet dat de andere persoon vergeet dat we hun vergaven.
(Ivern Ball)


De zwakke kan nooit vergeven, vergeving is het kenmerk van de sterke.
(Mahatma Gandhi)


Een machtig man wordt machtiger door veel te vergeven.
(Publilius Syrus)


Er bestaat geen groter aalmoes, dan van harte zijn naaste te vergeven.
(Augustinus)


Fouten zijn altijd te vergeven, als men de moed heeft om hen toe te geven.
(Bruce Lee)


Gelukkig is hij die kan vergeven, gelukkiger is hij die kan vergeten!
(Eugène Marbeau)


Het is niet ‘vergeven en vergeten’ alsof er nooit iets verkeerds is gebeurd, maar ‘vergeven en doorgaan’, voortbouwend op de fouten uit het verleden en de energie die wordt gegenereerd door verzoening om een nieuwe toekomst te creëren.
(Alan Paton)


Het is niet altijd genoeg om vergeven te worden door anderen, soms moet je leren om jezelf te vergeven.
(Onbekend)


Het is zeker beter, te veel vergeven dan te veel veroordelen.
(George Eliot)


Ik vergeef mensen niet omdat ik zwak ben, ik vergeef ze omdat ik sterk genoeg ben om te begrijpen dat mensen fouten maken.
(Onbekend)


Kinderen beginnen met van hun ouders te houden; als ze ouder worden beoordelen zij hen; soms vergeven ze hen.
(Oscar Wilde)


Laat wrok van gisteren gaan en houd je vast aan de hoop voor morgen.
(Onbekend)


Men verheft zich boven degenen die beledigen door hun te vergeven.
(Napoleon Bonaparte)


Om het verleden los te laten, moet je bereid zijn te vergeven.
(Louise Hay)


Ouders vergeven kun kinderen die gebreken het moeilijkst, welke zij zelf hun hebben bijgebracht.
(Marie von Ebner-Eschenbach)


Slechts de moedige weet te vergeven, de lafaard vergeeft nimmer.
(Laurence Sterne)


Vergeef je vijanden altijd, ze vinden niks zo irritant.
(Oscar Wilde)


Vergeef, opdat u vergeven worde.
(Seneca)


Vergeten is een onwillekeurig vergeven.
(Comtesse Diane de Beausacq)


Vergeven doe je voor jezelf, zolang je boos blijft, laat je de ander winnen.
(Arthur Japin)


Vergeven is niet altijd makkelijk, soms doet het meer pijn om diegene die je wond heeft veroorzaakt te vergeven dan de wond zelf, maar toch zal je geen rust hebben zonder te vergeven.
(Onbekend)


Vergeving is de geur die viooltjes afgeven aan de voet die ze verplettert heeft.
(Mark Twain)


Wanneer een vrouw haar man eenmaal vergeven heeft, moet zij zijn zonden niet meer opwarmen voor het ontbijt.
(Marlene Dietrich)


Wanneer ons een grote wond is toegebracht, herstellen we pas als we vergeven.
(Alan Paton)


Wat de mensen u het minst snel vergeven, is het kwaad dat zij van u gezegd hebben.
(André Maurois)


Wat onze ziel het snelst en het ergst verslijt, is vergeven zonder te vergeten.
(Arthur Schnitzler)


Wij vergeven nooit genoeg, maar vergeten te veel.
(Madame Swetchine)


Wij vergeven onze vrienden gemakkelijker de gebreken die wij bij hen opmerken, dan die welke zij bij ons opmerken.
(Comtesse Diane de Beausacq)


Zwakke mensen nemen wraak, sterke mensen vergeven en slimme mensen negeren.
(Albert Einstein)


Hoe kun je vergeven?

Vergeven doe je niet te luchthartig of om je nobel te kunnen voelen, superieur aan de dader, je moet het niet doen omdat het zogenaamd moet, of omdat je bang bent iemand te verliezen. Vergeven moet je doen omdat je er zelf klaar mee bent, omdat je ook jezelf wilt vergeven en verder wilt met je leven zonder wrok en een ongelukkig gevoel. Vergeven is een soms moeilijk proces waarvoor je de tijd moet nemen en dit is een voorbeeld van een aantal stappen die je kunt doorlopen:

  • Stap 1: Besef hoeveel pijn het doet wat er gebeurd is en voel alles wat er te voelen valt. Wanneer het allemaal teveel is doe het dan rustig in kleinere stapjes, voel vooral ook hoe akelig het is om dit allemaal te voelen en probeer rationeel te denken dat je dit gevoel eigenlijk niet wilt.
  • Stap 2: Probeer rationeel te denken of je dit kwellende gevoel voor de rest van je leven met je mee wilt dragen of dat het misschien voor je eigen gemoedsrust beter zou kunnen zijn om het gebeurde te vergeven.
  • Stap 3: Benoem de pijn die je hebt moeten verdragen, dit betekent vooral niet dat je denkt dat je het verdient hebt of dat je het gebeurde goedkeurt, maar realiseer jezelf dat het JOUW pijn is en dat deze pijn los staat van de ander.
  • Stap 4: Je realiseert je dat vergeven je vrij maakt en dat het een opluchting om de wrok los te laten en dat je zelf het meeste profijt hebt van het loslaten van de wrok en pijn.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat vergeven is niet alleen goed voor je geest maar ook zelfs voor je fysieke gezondheid. Het vermindert stress en is daarom beter voor hart en bloedvaten, het verlaagt je cortisolniveau en versterkt daardoor je immuunsysteem. Mensen die kunnen vergeven blijken langer te leven dan mensen die alleen kunnen vergeven als de dader door het stof gaat en boete moet doen. Ik heb persoonlijk ervaring met wrok en ongelukkige gevoelens door wat andere mensen mij soms aangedaan hebben en ik heb het bovenstaande inmiddels meerdere keren toegepast en ik kan oprecht zeggen dat oprecht vergeven en zelfs verzoening het leven voor meerdere mensen (ook gezamenlijke vrienden, kennissen en familie) veel aangenamer maakt, maar vooral dat het je eigen leven een stuk aangenamer maakt.

Meer citaten pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *