Citaten Osho

Ik heb redelijk veel gelezen over en van de bekende goeroe Osho. Ondanks zijn grote spirituele wijsheid en vele wijze uitspraken was hij ook omstreden, zeker in de Verenigde Staten. Op deze pagina staat een door mijzelf samengestelde verzameling citaten van Osho. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Spreuken en citaten van Osho

Alle waarden waar een persoon van droomt, zitten in hem verborgen.
(Osho)


Alles wat echte waarde heeft, kan niet voor geld worden gekocht.
(Osho)


Als je een rivier bent geworden, kun je niet anders dan een oceaan worden!
Als je een vogel hebt gevangen, bewaar hem dan niet in een kooi, zorg ervoor dat hij niet van je weg wil vliegen, maar het lukte niet. Maar zorg ervoor dat ze weg kon vliegen, maar dat wilde ze niet.
(Osho)


Als je liefhebt, maar niet, laat het dan los. Als je geliefd bent, maar je bent het niet – evalueer en bekijk het van dichterbij. Als liefde wederzijds is, vecht dan.
(Osho)


Als je omringd bent door dierbaren, heb je een favoriete baan en ben je een gezond persoon, dit is geluk.
(Osho)


Als je tegelijkertijd vrijheid en liefde kunt hebben, heb je niets anders nodig. Je hebt alles – dat ter wille waarvan het leven werd gegeven.
(Osho)


Als je van een bloem houdt, pluk hem dan niet. Want als je hem plukt, sterft hij en houdt hij op dat te zijn waarvan je houdt. Als je van een bloem houdt, laat hem dan zijn. Liefde heeft niets te maken met bezit. Liefde betreft waardering.
(Osho)


Als je voor altijd van iemand wilt houden, kun je hem geen minuut benaderen.
(Osho)


Als je voor een keuze staat, wees dan voorzichtig: kies niet wat handig, comfortabel, respectabel, door de samenleving erkend en eerbaar is. Kies wat in je hart resoneert. Kies wat je wilt doen, wat de consequenties ook zijn.
(Osho)


Als jij niet van je eigen gezelschap kan genieten, wie zal er dan wel van genieten?
Bel een dokter als je ziek bent. Maar het allerbelangrijkste: bel degenen die van je houden, want er is geen medicijn belangrijker dan liefde.
(Osho)


Dat is het eenvoudige geheim van gelukkig zijn. Wat je ook aan het doen bent, laat het verleden je geest niet bewegen; laat de toekomst je niet storen. Want het verleden is er niet meer en de toekomst is er nog niet. In herinneringen leven, in je verbeelding leven, is leven in wat niet bestaat.
(Osho)


De enige persoon op aarde die we kunnen veranderen, zijn wijzelf.
(Osho)


De geest is een heel zakelijk, berekenend mechanisme; het heeft niets met liefde te maken.
(Osho)


De grootste angst ter wereld is de angst voor de mening van anderen. Op het moment dat je niet bang bent voor de menigte, ben je geen schaap meer, maar een leeuw. Een groot gebrul is te horen in je hart – het gebrul van vrijheid.
(Osho)


De samenleving zal je alles geven als je haar je vrijheid geeft.
(Osho)


De waarheid is geen dogma, maar een dans.
(Osho)


De waarheid staat buiten concrete vormen, houdingen, verbale formuleringen, praktijken, logica, en het begrip ervan wordt uitgevoerd door een chaotische, niet een systematische methode.
(Osho)


Echt geluk is hier en nu. Het heeft niets te maken met het verleden en de toekomst.
(Osho)


Eenzaamheid is een toestand waarin je ziek bent van jezelf, moe van jezelf, moe van jezelf en je ergens heen wilt en jezelf in een ander vergeet.
(Osho)


Eigenlijk is er geen reden waarom een ??vrouw zou moeten wachten op een initiatief van een man. Als een vrouw verliefd is, moet ze de eerste stap zetten. Als de man niet reageerde, zou ze zich niet vernederd moeten voelen.
(Osho)


Elke geleende waarheid is een leugen. Zolang je het zelf niet meemaakt, is het nooit waar.
(Osho)


Er is maar één ding in de wereld dat constant is en dat is verandering. Al het andere verandert, behalve de veranderingen.
(Osho)


Er zijn drie valstrikken die vreugde en vrede stelen: spijt over het verleden, angst voor de toekomst en ondankbaarheid voor het heden.
(Osho)


Geluk ontstaat wanneer je afgestemd bent op je leven, zo harmonieus afgestemd dat alles wat je doet vreugdevol is.
(Osho)


Geniet! Als je op het werk niet kan genieten, verander dan van werk. Wacht niet af!
Het is niet belangrijk hoeveel geld je hebt, het gaat erom of je er blij mee bent?
Het leven begint waar de angst eindigt.
(Osho)


Het leven is geen mechanisch proces en het kan niet veilig zijn. Dit is een onvoorspelbaar sacrament. Niemand weet wat er het volgende moment zal gebeuren.
(Osho)


Het leven zelf heeft geen betekenis, maar het is een kans om het te creëren.
(Osho)


Het paradijs is waar de bloemen van je ware Zelf bloeien. De hel is daar – waar je Zelf wordt vertrapt en je iets wordt opgelegd.
(Osho)


Ik heb geen systeem. Systemen kunnen alleen maar dood zijn. Ik ben een lukrake, anarchistische stroom, ik ben niet eens een persoon, maar slechts een proces. Ik weet niet wat ik je gisteren heb verteld.
(Osho)


Ik ken geen grotere verdienste dan die verdienste die nodig is om in jezelf te kijken.
(Osho)


Is het je ooit opgevallen dat de mens het enige dier is dat lacht?
Je bent een grote fan van het creëren van problemen … begrijp dit gewoon, en plotseling zullen de problemen verdwijnen.
(Osho)


Je bent niet verkeerd! Het is slechts jouw model. De manier waarop je geleerd hebt hoe je je leven moet leiden, is verkeerd. De motivaties die je hebt geleerd en die je aanvaard hebt als die van jezelf, zijn niet de jouwe. Ze vervullen jouw bestemming niet.
(Osho)


Je moet jezelf constant zuiveren: als je een absurd idee in je hoofd opmerkt, maak het dan schoon, gooi het weg. Als je geest zuiver en helder is, kun je een oplossing vinden voor elk probleem dat zich in je leven voordoet.
(Osho)


Je moet weten dat vrijheid de hoogste waarde is, en als liefde je geen vrijheid geeft, dan is het geen liefde.
(Osho)


Liefde doet nooit iemand pijn. Als je voelt dat liefde pijn doet, dan doet iets anders pijn, maar niet je liefdeservaringen. Als je dit niet begrijpt, dan blijf je in dezelfde vicieuze cirkel bewegen.
(Osho)


Liefde heeft niets te maken met relaties, liefde is een staat.
(Osho)


Liefde weet hoe ze het onbekende in moet gaan. Liefde weet alle garanties te laten vallen. Liefde weet zich in het onbekende en onbekende te werpen. Liefde is moed. Vertrouw in de liefde.
(Osho)


Maak het leven om je heen mooi. En laat iedereen voelen dat jou ontmoeten een geschenk is.
(Osho)


Maak zoveel mogelijk fouten, onthoud één ding: maak niet twee keer dezelfde fout. En je zult groeien.
(Osho)


Mensen nemen alles zo serieus dat het een last voor ze wordt. Leer meer lachen. Voor mij is lachen net zo heilig als bidden.
(Osho)


Mijn boodschap is geen doctrine, geen filosofie. Mijn boodschap is een soort alchemie, de wetenschap van transformatie.
(Osho)


Niemand is beter, niemand is minderwaardig, maar niemand is niettemin gelijk. Mensen zijn gewoon uniek, onvergelijkbaar. Jij bent jij, ik ben ik. Ik moet mijn potentieel aan het leven bijdragen; jij moet jouw potentieel aan het leven bijdragen. Ik moet mijn eigen wezen ontdekken; jij moet jouw eigen wezen ontdekken.
(Osho)


Niemand kan iets over je zeggen. Wat mensen ook zeggen, ze zeggen over zichzelf.
(Osho)


Sta jezelf de luxe toe om geen interactie te hebben met onaangename mensen.
(Osho)


Stop met denken hoe je liefde kunt krijgen, en begin het weg te geven. Door te geven, ontvang je. Er is geen andere weg.
(Osho)


Te serieus worden is de grootste ramp.
(Osho)


Vallen hoort bij het leven, opstaan ??hoort erbij. Leven is een geschenk, en gelukkig zijn is jouw keuze.
(Osho)


Vechten tegen anderen is slechts een truc om interne strijd te vermijden.
(Osho)


Wat maakt het uit wie sterker is, wie slimmer, wie mooier, wie rijker? Het enige dat er uiteindelijk toe doet, is of je een gelukkig mens bent of niet.
(Osho)


We hebben niet alleen de geest van miljoenen afgelopen jaren geërfd. Ook wij hebben de waanzin van millennia geërfd.
(Osho)


Wees de persoon die je bent. Probeer nooit een ander te zijn, en je zal volwassen worden. Volwassen zijn is de kostprijs aanvaarden van jezelf zijn, wat de kostprijs ook is.
(Osho)


Wijd je leven aan schoonheid. Draag het niet op aan de walgelijken. Je hebt niet veel tijd, niet veel energie te verspillen. Zo’n klein leven, zo’n kleine energiebron is gewoon dom om te besteden aan woede, verdriet, haat, jaloezie.
(Osho)


Zoek niet naar het beste, maar zoek naar je eigen. Het beste zal tenslotte niet altijd van jou zijn, maar het jouwe is altijd beter.
(Osho)


Engelstalige citaten van Osho

Be, don’t try to become.
(Osho)


Be realistic: plan for a miracle.
(Osho)


Courage is a love affair with the unknown.
(Osho)


Creativity is the greatest rebellion in existence.
(Osho)


Drop the idea of becoming someone, because you are already a masterpiece. You cannot be improved. You have only to come to it, to know it, to realize it.
(Osho)


Experience life in all possible ways: good-bad, bitter-sweet, dark-light, summer-winter. Experience all the dualities. Don’t be afraid of experience, because the more experience you have, the more mature you become.
(Osho)


Friendship is the purest love. It is the highest form of love where nothing is asked for, no condition, where one simply enjoys giving.
(Osho)


I love this world because it is imperfect. It is imperfect, and that’s why it is growing; if it was perfect it would have been dead. Growth is possible only if there is imperfection. I would like you to remember again and again, I am imperfect, the whole universe is imperfect, and to love this imperfection, to rejoice in this imperfection is my whole message.
(Osho)


If you love a flower, don’t pick it up. Because if you pick it up it dies and it ceases to be what you love. So if you love a flower, let it be. Love is not about possession. Love is about appreciation.
(Osho)


Intelligence is dangerous. Intelligence means you will start thinking on your own; you will start looking around on your own. You will not believe in the scriptures; you will believe only in your own experience.
(Osho)


Life begins where fear ends.
(Osho)


Listen to your being. It is continuously giving you hints; it is a still, small voice. It does not shout at you, that is true. And if you are a little silent you will start feeling your way. Be the person you are. Never try to be another, and you will become mature. Maturity is accepting the responsibility of being oneself, whatsoever the cost. Risking all to be oneself, that’s what maturity is all about.
(Osho)


Many people have come and left, and it has been always good because they emptied some space for better people. It is a strange experience, that those who have left me have always left places for a better quality of people. I have never been a loser.
(Osho)


My meditation is simple. It does not require any complex practices. It is simple. It is singing. It is dancing. It is sitting silently.
(Osho)


Nobody has the power to take two steps together; you can take only one step at a time.
(Osho)


Sadness gives depth. Happiness gives height. Sadness gives roots. Happiness gives branches. Happiness is like a tree going into the sky, and sadness is like the roots going down into the womb of the earth. Both are needed, and the higher a tree goes, the deeper it goes, simultaneously. The bigger the tree, the bigger will be its roots. In fact, it is always in proportion. That’s its balance.
(Osho)


The real question is not whether life exists after death. The real question is whether you are alive before death.
(Osho)


To be creative means to be in love with life. You can be creative only if you love life enough that you want to enhance its beauty, you want to bring a little more music to it, a little more poetry to it, a little more dance to it.
(Osho)


Truth is not something outside to be discovered, it is something inside to be realized.
(Osho)


You feel good, you feel bad, and these feelings are bubbling from your own unconsciousness, from your own past. Nobody is responsible except you. Nobody can make you angry, and nobody can make you happy.
(Osho)


Meer citaten pagina’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *