Niet uitpraten

Niet Uitpraten

Als er iets is dat mij geïrriteerd heeft in dit leven dan is dat mensen die elkaar stilzwijgend dingen kwalijk nemen, het wel uitdragen maar er vooral niet over willen praten. Dit is geheel niet vreemd voor de omgeving waarin ik ben opgegroeid, er  werd heel veel aangenomen, geoordeeld, veroordeel, kwalijk genomen maar er werd zelden iets uitgepraat of uitgesproken. Ook praten over gevoelens was taboe en als tiener kon ik me hier zo aan ergeren dat ik juist precies het tegenovergestelde ben gaan doen. Ik mag dan licht autistisch zijn maar ik heb in mijn leven  wel met veel ervaringen, veel lezen, veel logisch nadenken en hulp van therapeuten,  geleerd hoe mensen en dingen die ze doen in elkaar zitten.

Vroeger had ik de drang om alles op te lossen en goed te maken, ik zette me er voor in om alle problemen en misverstanden de wereld uit te helpen en ik heb ook in moeilijke situaties met succes weten te bemiddelen. Maar in mijn eigen leven en omgeving werd me dit niet altijd in dank afgenomen en kreeg ik toch vaak de indruk dat men zo lang vast zat in het eigen gelijk dat nu nog bijdraaien als een nederlaag of vernedering gezien werd. Het ego zat vast gedacht, laten we vooral om het eigen ego niet te kwetsen, de status quo in stand houden.

Ook ken ik mensen die juist iemand opzettelijk willen kwetsen door de indruk wekken dat men veel heeft om de ander kwalijk te nemen. Ook wekt dit de indruk dat men zelf een veel beter mens is dan de persoon die men dingen kwalijk neemt. Als de ander er om vraag en dingen duidelijk wil krijgen en uit wil praten krijgt deze dingen te horen als “ik wil er niet over praten” of “je weet zelf het beste wat je gedaan hebt”. Dit is een fascinerend stukje manipulatie waar ik best wel een tijd ingestonken ben. Nu weet ik dat als men niet wil zeggen wat er is, het waarschijnlijk ook iets erg onbenulligs, onwaar of maar aangenomen is. Daar trek ik me dus niets meer van aan, hoewel het opzettelijk willen kwetsen van een ander een mindere kant van die persoon laat zien, die je vaak ook liever niet had willen zien.

Een van de beste oplossingen voor al dit soort problemen is jezelf er niet druk om te blijven maken en het oprecht los te laten. Ook de mensen die niet willen praten of uitpraten kun je beter loslaten en vooral de dingen die je denkt dat ze je kwalijk nemen niet als serieus gaan beschouwen. Die dingen zeggen vaak meer over hun gevoeligheden, vooroordelen en aannames dan over jou. Als zij hun leven willen vullen met dit soort negativiteit dan is dat hun probleem, laat je er vooral niet in meetrekken.

Het loslaten van mensen waarmee je graag een goede band had willen hebben kan even pijnlijk zijn en vooral teleurstellend maar soms is het beter om zelf weer verder te kunnen met je leven. Met het blijven openstaan voor een oplossing en uitpraten geef je de ander ook macht over jou, vooral de macht om je te blijven kwetsen. De enige wijze om deze macht te doorbreken is de ander los te laten en verder te negeren. Soms kun je jezelf wel wat teleurgesteld voelen en voelt het niet kunnen oplossen van problemen ook als een tekortkoming van jezelf, maar met enig logisch nadenken kun je jezelf wel weer op de positieve route zetten.

Ondanks alle ervaringen in dit leven blijf ik altijd open staan om dingen uit te praten, wat er ook gebeurt is. Maar alleen als de ander er ook voor open staat en niet alleen zijn of haar gelijk wil komen halen. Uitpraten moet beide partijen verlossen van een last en het leven weer iets mooier maken, ik denk dan vaak aan de Loesje spreuk: “waarom moeilijk doen als het samen kan!”.

Tot schrijfs, Hein Pragt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *