Vrij van cynisme

vrij

Als ik ergens een hekel aan gekregen heb in mijn leven is dat cynisme, sarcasme en steken onder water. Als HF Autist heb ik daar veel moeite mee, ik ben altijd recht door zee en zeg wat ik denk en doe wat ik zeg. Vanuit mijn autisme had ik altijd wel moeite om cynisme en steken onder water te herkennen. Sarcasme ligt er zo dik bovenop dat ik dit wel herken en er ook wel de humor van in kan zien. Wat mij het meest stoort aan mensen die cynisme en steken onder water hanteren is dat ze iets (bijna) gemeens zeggen, maar als ze er op aangesproken worden zeggen dat het een grapje was.

Zo heb ik jarenlang met Rotterdamse collega’s gewerkt die heel vaak pessimistisch cynisch waren en ook ruimhartig waren met vooroordelen en steken onder water. Ik had daar best veel moeite mee en als ik er eens wat boos op reageerde kreeg ik permanent te horen dat het maar een grapje was. Het komt bij mij over als manipuleren, het is vaak geen teken van een leuke eerlijke persoonlijkheid en het komt een beetje superieur over. Door de jaren heen ben ik het beter gaan herkennen, maar soms staan de voelsprieten wel iets te gevoelig afgesteld. Ik heb in ieder geval geleerd om de eerste reactie uit te stellen en er vrolijk op te reageren om het daarna even rustig te analyseren.

Ik heb best een tijd lang in mijn leven gevochten om “erbij te horen” vanuit mijn HF Autisme, ik probeerde zo hard om “normaal” over te komen dat mijn brein overuren draaide en ik bijna alles wat er tegen en over mij gezegd werd zat te (over) analyseren. Ik heb de nodige levenslessen gehad in “reputatieschade” door mensen die onwaarheden vertellen en manipuleren. En nog steeds stoort het me af en toe dat karma niet haar best doet en het vaak toch goed lijkt te gaan met slechte en manipulerende mensen. Vanuit mijn kerkelijke opvoeding leerde ik dat kwaad zichzelf bestraft, maar soms twijfel ik daar wel een beetje aan.

Met het stijgen van de leeftijd ben ik steeds makkelijker geworden in het loslaten van mensen die niet helemaal eerlijk zijn, ik ben wel erg eerlijk en als je daar misbruik of gebruik van maakt, dan neem ik gepaste afstand. Ik hoef niet zo nodig meer aardig gevonden te worden door iedereen, ik kies zelf wel uit welke mensen voor mij belangrijk zijn en bij wie ik met een glimlach alles het ene oor in en het andere oor uit laat gaan. Ik zoek en maak geen ruzie of conflicten, dat heeft geen enkele zin en daar heb ik alleen mijzelf mee, ik negeer het gewoon en lach er om. Waarom zo moeilijk doen in het leven, je leeft maar één keer en probeer er gewoon zoveel mogelijk van de genieten.

Wanneer je een probleem met me hebt, zeg het dan en praat er met mij over, wees eerlijk en ik ben ook eerlijk en wanneer je dan nog steeds een probleem met mij hebt, dan is het maar zo maar is het voor beiden kanten duidelijk. De meeste problemen zijn zo makkelijk de wereld uit te helpen als mensen eens meer MET elkaar zouden praten dan OVER elkaar. Ik laat mensen die wel OVER me praten maar niet MET me willen praten de laatste jaren met veel gemak los. Iedereen mag zijn eigen menig hebben en leven zoals hij of zij wil, maar val mij er dan niet mee lastig. Ik vul mijn leven liever met mensen die wel prettig zijn in de omgang.  Cest la vie.

Tot schrijfs, Hein Pragt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *