Unalome

unalome

Ik vind veel symbolen erg mooi, zeker om de achterliggende betekenis en één van deze symbolen is de Unalome. Ik heb dan ook een Unalome in combinatie met een Lotusbloem op mijn rechter onderarm laten tatoeëren. Voor ik in ga op de betekenis van de Unalome wil ik toch even iets vertellen over mijn hoogfunctionerend autisme (HFA). Ja, ik heb een autistische brein en als kind was dat wel erg duidelijk, maar omdat mensen met HFA vaak hoog intelligent zijn leren ze gaandeweg het leven om zich zo “normaal” te gedragen dat de meeste mensen het niet merken. Desondanks hebben ze wel een paar eigenschappen van HFA die ze niet zo goed kunnen verbergen zoals: extreme eerlijkheid en rechtvaardigheidsgevoel, niet goed kunnen omgaan met manipulatie, sarcasme en cynisme maar ook een enorme creativiteit en een enorme belangstelling voor veel verschillende zaken. Zo heb ik veel interesse in wetenschap, muziek, filosofie, volkerenkunde, psychologie, cultuur en spiritualiteit en weet ik dit allemaal te combineren. Ik geloof ook in non dualisme en dat voegt alles wel samen.

Dit bepaalde ook mijn voorkeur voor het Unalome symbool. De Unalome is een oosters (sommige bronnen geven aan een boeddhistisch) symbool die een spiraal en / of een zigzaglijn voorstelt die eindigt in een rechte lijn, soms met één of drie punten daarboven. De vorm van de Unalome staat voor het kronkelige levenspad dat elk mens aflegt tijdens zijn of haar leven. Eerst zoekt men nog alle uitersten op en kronkelt de lijn ver naar links en rechts, uiteindelijk gaat de zigzaglijn over een rechte lijn die aangeeft dat men uiteindelijk de verlichting, wijsheid, rust en stabiliteit vindt. De drie puntjes staan voor levenswijsheid, inzicht en verlichting, soms staat er ook één enkele stip aan het einde van de tatoeage, dan is de betekenis van de stip het einde van het leven, het moment dat we vervagen. Ik heb er ook een Lotusbloem bij staan die staat voor de (weder) geboorte en de dood.

Ik heb op mijn eigen website de betekenis en herkomst van meer dan 850 symbolen staan waarvan vele ook een diepere spirituele betekenis hebben. Mijn leven heeft zich zeker in de vorm van de Unalome bewogen, ik ben tussen mijn achttiende en vierentwintigste beroepsmusicus geweest in diverse bands, ik heb daarna een poging gedaan zo conventioneel mogelijk te leven, goedbetaalde innovatieve baan, trouwen en kinderen krijgen, scheiden, weer trouwen, nog een leuke dochter krijgen en weer scheiden. Er zat beweging genoeg in het leven en nog steeds wel genoeg, maar wel veel stabieler. De goede baan en het eigen thuis en financiële zekerheid en emotionele stabiliteit is nog steeds aanwezig dus ik nader wel een zekere vorm van Nirvana.

Desondanks wens ik niet volgens conventies te leven en volg ik mijn eigen levensfilosofie. De Unalome is één van mijn vier tatoeages, die elk een deel van mijn levensfilosofie vertegenwoordigen. Ik heb ze laten tatoeëren om ze echt te verankeren, dit gaat ook nooit meer veranderen. Het fijne van ouder worden is dat je steeds beter weet wat je wilt en ook wat je vooral niet wilt en dat het ook steeds makkelijker is om “nee” te zeggen. Ik denk dat ik uiteindelijk de verlichting, wijsheid, rust en stabiliteit zal vinden, maar hoop ook dat er af en toe iemand om de hoek komt die me even weer in het avontuur trekt. Want voor mij blijft het leven, beleven. Carpe Diem.

Tot schrijfs, Hein Pragt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *