Zullen we alsjeblieft weer eens seks hebben?

bedelen

In Nederland lopen 34 procent (dat is één op de drie) van alle huwelijken uit op een echtscheiding en wie dan denkt dat twee derde van de huwelijken wel gelukkig is, moet maar eens op zaterdag in de supermarkt kijken hoe ‘gelukkig’ deze getrouwde stellen zijn. In veel gevallen noem ik dat dan ook geen huwelijken maar ‘gruwelijken’. Deze woordgrap kan ik maken omdat de enige woorden die op huwelijk rijmen de woorden gruwelijk en afschuwelijk zijn. Ik heb dit niet zelf verzonnen.

Ik denk persoonlijk dat van deze twee derde weer de helft uitgebluste of zelfs zeer ongelukkige huwelijken zijn. Ik schrik soms wat mensen elkaar aandoen omwille van het maar in stand houden van hun huwelijk of relatie en wat voor ‘mishandeling’ daar soms bij komt kijken. Ik heb diverse mannen gesproken die doodongelukkig waren maar simpelweg niet uit hun gruwelijk durfden te stappen omdat ze wisten dat hun vrouw hen alles af zou nemen wat ze lief was en wat ze jarenlang opgebouwd hadden. De zaak is na ruim twintig jaar wat verjaard maar ook ik ben onder manipulatie en ernstige bedreiging te lang in een huwelijk blijven hangen. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die onder bedreiging niet uit hun mishandelende relatie durven te stappen.

Een van de ervaringen uit mijn eerste huwelijk zal ik nooit meer vergeten, mijn toenmalige vrouw maakte me te pas en onpas duidelijk dat ook alle andere stellen die tien jaar getrouwd waren nooit meer op enige wijze intiem waren. En intiem was dan zelfs soms eens knuffelen, lief zijn voor elkaar maar ook seks. Ze had al meerdere keren verteld dat een bevriend stel het ook niet meer deed en dat die man niet zo zeurde. En ja het leek ook een goed stel te zijn, mooi huis, zeer welvarend, keurig netjes. Tot we een avond samen met het stel gingen borrelen en de man me na een paar drankjes mee naar boven nam om zijn nieuwe computer te bekijken. Hij liet ook glunderend zijn best wel grote porno verzameling zien, waar zijn vrouw niets van wist.

Na wederzijds nog meer drankjes begon iedereen wat loslippiger te worden en zeker de gastheer. Op het einde van de avond kwam ook seks in hele lichte mate in het gesprek en vroeg de gastheer ineens bijna smekend aan zijn vrouw: ‘schat we hebben het nu al meer dan een half jaar niet gedaan, zullen we vanavond alsjeblieft weer eens seks hebben?’. De vrouw keek hem met een strakke blik aan en zei: ‘op deze manier zeker niet!’, waarna de sfeer wel wat vreemd werd. Ik denk dat er nog genoeg mannen zijn die wijsgemaakt wordt dat andere stellen het ook niet meer doen, maar ik heb na mijn huwelijk nog een aantal andere relaties gehad en met veel mensen die gelukkige relaties hadden gesproken. In bijna alle echt gelukkig relaties zijn mensen ook lichamelijk intiem als uiting van liefde en verbondenheid, maar ook speelsheid en plezier. ‘Lichamelijke intimiteit is de barometer van de relatie en ik weet nu dat veel mensen zelfs op hoge leeftijd nog intiem met elkaar zijn.

Wanneer ik op zaterdag door de supermarkt loop en de mopperende, zeurende, zich bijna voortslepende stelletjes zie, dan vind ik dat redelijk sneu en voel ik me naderhand als single weer een stuk beter. Ik zal mijzelf nooit meer via een contract in een liefdeloze relatie gevangen laten zitten, ik blijf bij iemand omdat we gek zijn op elkaar en lief zijn voor elkaar, en niet omdat we door een contract of afhankelijkheid tot elkaar veroordeeld zijn. Dit was denk ik wel een van de belangrijkste levenslessen die ik hoor bij veel mensen die iets ouder zijn en iets meer levenservaring hebben opgedaan. En onder de twee derde bij elkaar gebleven partners zitten er veel (huwelijks) contracten zonder nog enige vorm van liefde, en dat is in mijn ogen vaak triest want de liefde en uitingen van liefde kunnen zo fijn en mooi zijn. Geniet van het leven en van elkaar, het leven is korter dan je denkt en je leeft maar één keer.

Tot schrijfs, Hein Pragt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *