Speelsheid

playfulness

Veel mensen nemen het leven en zichzelf veel te serieus. Vaak zijn stress en zich niet echt gelukkig voelen het gevolg en proberen deze mensen zich vaak heel erg vast te houden aan vaste patronen en regels en “hoe het hoort”. Wanneer u het leven en de wereld van regeltjes om uw heen niet meer zo serieus neemt valt bijna alles weg. De angst voor het leven, voor de dood, voor de liefde en u kunt ineens met een vrij gevoel leven.

Als kind zijn we meestal naïef, onbevangen en speels en meestal ook domweg gelukkig en zorgeloos. Als kind zagen we niet zoveel belemmeringen, we onderzochten alles en zeker als puber onderzochten we de grenzen van het toelaatbare en genoten we van onze onbevangenheid. Hoe ouder we worden en onze naïviteit en onbevangenheid kwijtraken en het “serieuze” volwassen leven beginnen met alle regeltjes en plichten, hoe meer raken we vaak ook ons vermogen om zorgeloos te genieten en domweg gelukkig te zijn kwijt. Maar ook door tegenslagen en bedrog kunnen we steeds voorzichtiger worden en ook onze onbevangenheid kwijtraken.

Meestal zien we als beeld van een verantwoordelijke volwassene een ernstige, keurig, hardwerkende persoon die niet teveel rare dingen doet en die de sociale rol die hem of haar toebedeeld is serieus uitvoert. Even uit de band springen mag wel maar dan wel gepland (zoals eenvakantie of een feestje) en binnen de algemeen aanvaardbare grenzen. De verveling die vaak toeslaat compenseert men vaak met nog meer luxe, het kopenvan spullen, nog duurdere vakanties en auto’s, luxe keukens, badkamers, tuinen en huizen, nog meer werken en nog meer carrière maken. Nog meer verantwoordelijkheid want dat alles moet wel betaald worden en vooral sociaal aangepast gedrag blijven vertonen om erbij te blijven horen. Na een tijdje is de wereld is een wereld geworden gevuld met verplichtingen, stress en onzekerheden, een wereld waar je bijna niet meer spontaan mag lachen of je kinderlijke vreugde mag ervaren. Welkom in de gouden kooi.

Vaak is een heftige levenservaring zoals een bijna dood ervaring, het verliezen van een partner of goed vriend of alles kwijtraken een aanleiding om na te gaan denken over de werkelijke zin van het leven. Ook ik ben een paar keer uit mijn comfortzone geduwd door diverse levensgebeurtenissen en ik ontdekte dat veel dingen die ik voor zekerheden aangenomen had, helemaal niet zo zeker waren. Ik ontdekte dat de bekende zin “Freedom is just another word for nothing left to lose” erg waar was, op de momenten dat ik alles kwijt leek te zijn, voelde ik mij ook het meest vrij. Ook het overlijden van een paar goede vrienden, die hun hele leven hard gewerkt hadden en nog zoveel plannen voor later hadden, was een waardevolle levensles.
Het leven is zelden zo serieus als we denken en wanneer we dat inzien, beloont het leven ons met steeds meer gelegenheden om te kunnen genieten en weer speels en onbevangen te kunnen zijn. Wanneer u het juk van de maatschappelijke verplichtingen en doen zoals het hoort kunt afschudden en uuzelf weer het recht geeft om speels te kunnen zijn, verdwijnt veel stress, angst en onzekerheden. De belangrijkste boodschap is, leef nu en stel niet uit tot later, laat u niet belemmeren door wat anderen zeggen of vinden en volg uw eigen passie.

Voor mij (en volgens psychologen ook voor veel andere mensen) is speelsheid ook erg aantrekkelijk, speelse mensen genieten meer, nemen meer deel aan afwisselende situaties en zijn vaak ook in staat om andere mensen hierin mee te nemen en hebben vaak een meer opwindende persoonlijkheid. Maar teveel speelsheid van een liefdespartner kan ook mindere leuk zijn wanneer men ook behoefte heeft aan vertrouwen en trouw. Uiteindelijk zal de behoefte aan enige zekerheid wel in balans moeten zijn met het spontane en speelse deel. Maar het is ontzettende fijn als deze balans er is.

Ik probeer zelf ook speels te blijven, de bekende spreuk “we stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen!” is heel waar. Ik doe geen onverantwoordelijke dingen, ik zorg goed voor mijn dierbaren, maar ik trek me weinig aan van wat mensen van mij vinden en volg mijn eigen passies en doe de dingen die ik leuk vind. Ik kan slecht tegen mensen die mij regels op willen leggen en mede daarom kan ik slecht tegen dominant gedrag, dan begint elke vezel in mijn lijf te protesteren. Maar ook indirect dominant gedrag, bijvoorbeeld door emotionele manipulatie wil ik nooit meer accepteren. Ik wil het leven beleven en nu genieten en speels blijven en vooral op mijn sterfbed geen spijt hebben van dingen die ik nog had willen doen. Cest la vie.

Tot schrijfs, Hein Pragt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *