Jezelf tegenkomen

tegenkomen

De uitdrukking jezelf tegenkomen is eigenlijk heel vreemd, je komt jezelf altijd en elke dag tegen, maar de strekking van deze uitdrukking is meestal dat je een confrontatie hebt gehad met minder leuke aspecten van je leven of minder leuke gevoelens en emoties die je weggedrukt had. Vaak gebeurt dit wanneer je even uit je comfort zone komt, bijvoorbeeld op een vakantie. Deze vakantie had ik even een confrontatie met diverse gevoelens die niet altijd fijn waren. Nu ben ik wijs genoeg om te weten dat deze gevoelens er ook bij horen en dat ze ook weer overgaan, maar desondanks kunnen ze wel even heftig binnenkomen.

Normaal zit ik in een ritme van werk, huishouden, zorg met ook de nodige tijd voor mijzelf en de dingen die ik leuk vind, maar het vaste patroon werkt als een soort filter op de gevoelens en emoties. Je legt je neer bij de dingen die gebeuren en vooral de dingen die niet gebeuren. Ondanks dat ik fijne vriendinnen heb is er een grote mismatch tussen mijn wens voor een liefdespartner en het beschikbare aanbod. Mijn dochter waar ik tot nu toe heel mijn leven op heb ingericht, neemt als puber iets meer (soms wel erg veel) afstand en is bezig haar eigen leven vorm te geven. Dat loslaten van al die leuke dingen die je anders samen deed voelt soms ook als een gemis. Ik weet dat het natuurlijk is maar het is best even wennen, je wilt er toch altijd zijn voor haar als ze je nodig heeft maar de wederkerigheid is bij pubers ver te zoeken.

Deze vakantie was Romy op de camping met veel vrienden en vriendinnen die ze soms al jaren kent en ze was dan ook elke dag en elke avond op pad, sliep bij een vriendin in de luxe tent en ik zat vaak alleen. En kamperen in je eentje is niet echt leuk, dat is ook de reden dat zo weinig mens dit doen. Wanneer je dan vier boeken uit hebt en over de zoveelste kop oploskoffie na gaat denken dan komen er gedachten en gevoelens naar boven die je normaal door de drukte van het leven niet zo voelt. Dit is dan even een confrontatie die je even aan moet gaan en even over moet laten waaien. Waar sta ik, wat wil ik nog, ik weet ook dat het eigenlijk zinloze vragen zijn want het NU is er altijd zoals het is en wat er komen gaat daar heb je eigenlijk ook amper invloed op, ondanks dat we soms denken dat het leven maakbaar is. Het leven stuurt je bij en de kunst is om daar met zo weinig mogelijk gevoel van verzet in mee te bewegen, want in dat verzet zit juist de pijn.

Na een paar dagen lekker thuis slapen in het eigen veilig thuis en het opruimen van allerlei dingen die je verstoren en die onrust veroorzaken, kom je weer in een soort van happy flow. Ondanks dat je geen invloed hebt wie je wanneer zult ontmoeten en wat er nog te gebeuren staat, weet je wel dat je moet meebewegen, actief moet blijven en je leven elke dag weer opnieuw moet waarderen. Confrontaties zullen er altijd zijn, je kunt ze bevechten als een Don Quichot tegen de windmolens, of je kunt ze omarmen, ze ervaren en weer laten gaan. Het was een leerzame vakantie met ook weer nieuwe inzichten en we gaan weer met frisse moed en open geest door met het leven, want het is mijn unieke leven en mijn unieke levensweg. Ik ben benieuwd wat er nog op mijn levenspad komt en wat ik nog allemaal mee mag maken en met wie, er is nog genoeg te ontdekken. Meebewegen is de grote kunst.

Tot schrijfs, Hein Pragt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *