Innerlijk verzet

verzet

Ik heb in mijn leven meerdere keren moeten ervaren dat eerlijkheid en integriteit niet altijd tot het gewenste succes en geluk leiden. Op korte (en soms ook langere) termijn lijken de mensen die politiek bedrijven, achterbakse spelletjes spelen en manipuleren, toch met een grote lach op het gezicht te “winnen”. Voor veel van deze mensen zijn eerlijkheid en integriteit andere woorden voor dom en naïef. Ik heb in mijn leven vaak met deze mensen te maken gehad en deze mensen hebben mij ook meerdere keren dingen afgenomen (in hun eigenbelang) waar ik mij hard voor ingezet had. Zelfs nu ik achter in de vijftig ben, roepen deze mensen nog steeds een groot innerlijk verzet op bij mij. Ik heb geleerd om mijn ego hierin te (h)erkennen, om te denken en los te laten, maar alles loslaten is moeilijk omdat je dan ook vaak je innerlijke passie, vuur en enthousiasme kwijtraakt.

Ik weet dat ik leuke banen, mensen waar ik om geef (gaf) en leuke projecten verloren ben door deze mensen, maar heb er ook vaak weer andere leuke dingen voor terug gevonden. Sommige dingen ben ik helaas permanent kwijtgeraakt en dat voelt af en toe nog steeds niet fijn, zeker niet als die andere persoon pronkt mijn zijn of haar succes. Ik vind het nog steeds vervelend om mijn kinderen te moeten leren dat het leven helaas niet zo eerlijk is en eerlijk wel het langst duurt, maar soms ook wel erg lang. Ik heb wel geleerd om niet meer tot het einde door te vechten en op tijd voor mijzelf te kiezen, maar het verliezen van mijn passie en enthousiasme voelt niet goed. Omdenken werkt bij deze mensen vaak ook niet omdat ze vaak zo enorm gehaaid zijn dat alles tegen je werkt.

Ik heb in mijn leven ook wel eens een prima bondgenootschap gehad met een gehaaid politiek dier, maar in die gevallen streefden we dezelfde idealen na en was de combinatie van mijn grote vakkennis en gedrevenheid en de kracht van de ander om het politieke of zakelijk spel goed te spelen een gouden combinatie. Dit werkt goed wanneer ik weet dat die ander een spel speelt maar ik hem of haar wel kan vertrouwen. Eerlijkheid en vertrouwen zijn voor mij heel belangrijk, juist dit maakt ons namelijk menselijk. Hoewel ik het soms best moeilijk vind, hoop ik nooit mijn innerlijke weerstand en verzet kwijt te raken, want dan pas hebben ze echt gewonnen.

Tot schrijfs, Hein Pragt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *