Meerdere waarheden

Blogje

Ik wil deze blog graag beginnen met een oud verhaal over een goeroe die vier leerlingen meenam in het bos bij zonsopgang. Hij liet ze alle vier plaatsnemen in één van de windrichtingen rond een dauwdruppel en vroeg elk op zijn beurt wat ze zagen. De eerste beschreef een prachtige gele druppel en de tweede een oranje druppel, de derde een blauwe druppel en de vierde een groene druppel. Verbaast begonnen ze met elkaar te discussiëren, want elk dacht dat de anderen hem voor de gek hielden. De goeroe lachte en zei: “elk ziet zijn eigen versie van de waarheid , de zon weerspiegelt in de druppel en vanuit elk standpunt heeft de druppel een andere kleur”. Ze zagen allemaal dezelfde druppel en toch allemaal een andere eigen versie van de werkelijkheid. Dit verhaal geeft aan dat iedereen zijn eigen versie van de waarheid ziet afhankelijk van zijn positie en achtergrond.

Dit gaat op voor de meeste dingen in ons leven, en soms speelt ook nog de versie van de waarheid mee die men graag wil zien om de eigen visie en mening te bevestigen. Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat een andere waarheid de fundamenten van hun bestaan zouden kunnen ondermijnen waardoor ze stevig vasthouden aan “hun” versie van de waarheid. Maar het inzicht van de meerdere versies van de waarheid kan je ook bevrijden wanneer je jezelf openstelt voor een andere versie van de waarheid zonder vooroordeel of oordeel. Het kan heel verhelderend werken voor alle betrokkenen.

Een tijdje geleden had ik een gesprek met iemand die mij en mijn omstandigheden vrij goed gekend had en ik vertelde hoe ik het toen ervaren had en zij vertelde hoe zij het ervaren had en dit bleken toch twee verschillende “waarheden” te zijn. We keken elkaar aan en beiden konden we de versie van onze waarheden een beetje aanpassen en beiden hadden we daarna een opgelucht gevoel. Je open stellen voor de waarheid van een ander kan echt heel verhelderend werken en de scherpe kantjes er vanaf halen.

Toch merk ik (en heb ik in het verleden vaker ervaren) dat sommige mensen zo vasthouden aan hun versie van de werkelijkheid dat ze deze zelfs onmiddellijk willen verdedigen. Ik heb meegemaakt dat mensen boos wegliepen en niet meer wilden praten omdat ze absoluut niet kennis wilden nemen van een andere versie van de waarheid . Soms kan hun eigen versie van de waarheid gebaseerd zijn op aannames, dingen die anderen ze verteld hebben en eigen observaties vanuit hun eigen standpunt op dat moment. Soms hebben ze “hun” waarheid zelf verheven tot “de enige echte waarheid” en sluit men zich af of gaat men in de verdediging tegen alles wat afwijkt van hun versie van de waarheid. Ik kom dit nog dagelijks tegen.

Soms dan deel ik wel eens plaagstootjes uit naar mensen die zich zo vastklampen aan hun versie van de waarheid en soms bied ik aan om eens te praten, want ook mijn versie van de waarheid is wel vaker aangepast gedurende mijn leven en dat is alleen maar goed. Ik heb zelf goed leren accepteren dat er meerdere versies van de waarheid zijn en dat het niet mijn levensdoel is om mijn versie van de waarheid op te dringen aan een ander. Ik bied wel met regelmaat een glas aan in de hoop dat het leeggedronken zal worden, maar soms laat men het staan en soms neemt men het aan. En soms scheiden onze wegen zich op basis van niet verenigbare eigen visies op de waarheid en dat is dan ook goed, het leven kent maar één richting en soms valt er wat af en soms komt er wat bij.

Ik heb geleerd dat “de waarheid” een illusie is, maar dat het belangrijkste is dat je oprecht en integer in jezelf blijft geloven en jezelf open blijft stellen voor een “andere waarheid” en dat je eigen levensvisie ook niet gebaseerd moet zijn op vasthouden aan je eigen waarheid en mogelijke aannames. Paul van Vliet omschreef het leven mooi als een “optocht door de tijd” waarbij je vaak weer langs dezelfde plek komt met telkens weer andere mensen en andere visie, dat er mensen vertrekken en weer bijkomen en dat we allemaal zo onze “optocht door de tijd” lopen. Ik geloof in vrije wil en dat de mens op zijn minst regisseur is van zijn eigen leven, je kunt het zo ingewikkeld maar ook zo eenvoudig maken als je zelf wilt, ondanks het feit dat het scenario vaak door andere geschreven wordt.

Tot schrijfs, Hein.

Reacties

  1. Ron Dodemont

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *