Moeilijke mensen

Blogje

Het was weer een leerzame week, ik heb ondertussen het nodige meegemaakt en de nodige levenservaring opgedaan maar toch blijf ik me verbazen hoe moeilijk en gecompliceerd sommige mensen het leven maken. Nou moet ik wel zeggen dat daar ook speciale opleidingen voor bestaan in de vorm van leerzame televisieprogramma’s als soaps en praatprogramma’s waar men goed kan leren hoe men het leven voor zichzelf en voor anderen extreem moeilijk kan maken. Normaal heb ik daar geen probleem mee en probeer ik te accepteren dat ieder mens “gebakken” is zoals hij of zij is, maar het wordt minder als mensen het niet genoeg vinden om het eigen leven moeilijk te maken maar het ook als een missie zien om mijn leven iets moeilijker te maken.

Ik weet als geen ander hoe eenvoudig het is om iets negatief uit te leggen of naar een negatieve kant te draaien, ik heb in mijn leven ruime ervaring gehad met mensen die daar bijna expert in waren. Zelfs op eieren lopen en alles wat je zegt, schrijft of doet eerst goed overdenken is geen oplossing, voor de geoefende mens is alles verkeerd uit te leggen. De enige oplossing die ik heb geleerd is om er (bijna) geen rekening meer mee te houden en gewoon te denken, dit is niet mijn probleem en ik ga het ook niet mijn probleem maken. Zolang ik van mijzelf maar weet dat ik eerlijk en integer ben mag een ander er van denken wat hij of zij wil. Maar soms is het moeilijk om je niet mee te laten trekken in de val van in verdediging gaan of het toch weer goed willen oplossen, dit kost alleen maar enorm veel negatieve energie en de mensen die zo “gebakken” zijn kun je toch niet veranderen.

Wanneer je wat levenservaring hebt dan snap je wel dat wanneer iemand anders kwaad spreekt, roddelt of (on)waarheden verteld over iemand die er op dat moment niet is, die persoon dat zeker ook over jou zal doen als jij er niet bent. Met mensen met dubbele agenda’s heb ik nog steeds na al die jaren problemen mee, het liefst ga ik ze uit de weg maar soms moet je er mee samenwerken in werk of privé. Het enige verweer dat ik heb is altijd met open vizier strijden en vooral niet mee te gaan in de dubbele agenda’s en te accepteren dat er nu eenmaal dingen zijn die je niet kunt veranderen. Wanneer twee mensen een machtsstrijd willen uitvechten moet je er vooral niet tussen gaan staan en het probleem neerleggen bij de veroorzaker. De Engelsen hebben daar een leuke spreuk voor waar ik nog geen goede Nederlandse variant voor gevonden heb: “Not My Circus, Not My Monkeys”.

Ik ben blij dat ik het boek “ik ben ok, jij bent een sukkel” gelezen heb over omdenken en ook de nodige boeken van wijze mensen die mij geleerd hebben om los te laten en te relativeren. Toch komt het mijn soms nog steeds over al de strijd tussen twee krachten en moet ik mijzelf telkens weer even in een rustmoment (noem het meditatie moment) even ontladen en opladen om alles weer in het juiste perspectief te zien. Ik wil het leven niet moeilijker maken dan het al is en gewoon genieten van het leven samen met de mensen die mij lief zijn. En soms moet ik weer even nadenken over mijn eigen spreuk: “Er zijn meer goede en integere mensen op deze wereld dan slechte, we vallen alleen minder op!”. En de kunst is om te accepteren dat er altijd moeilijke, oneerlijke en domme mensen zullen bestaan en jezelf te blijven overtuigen: “Not My Circus, Not My Monkeys”.

Tot schrijfs, Hein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *