Relatieverleden

Blogje

Een paar jaar geleden zat ik eens op een terrasje en achter mij had een stel gescheiden mensen net de eerste date. Ik moest oppassen om niet te lachen omdat eerst zij haar hele ellende verhalen van haar ex partners vertelde en hij er nog een schepje bovenop deed met ellende verhalen van zijn vorige relaties. Het grappige was wel het wederzijdse begrip als een soort van lotgenoten. Het enige wat ik dacht was hoe moet dit ooit een solide relatie worden als beide partners nog zo bezig zijn met hun vorige relaties.

Met alle kennis en ervaring die ik nu heb kan ik zeggen dat mislukte relaties niet bestaan, een relatie is een dynamiek tussen twee mensen en wanneer dat niet werkt dan is er geen goed of slecht. Veel mensen hebben de neiging om als evaluatie van de relatie alle fouten bij de ander te zoeken en een minimaal gedeelte bij zichzelf. Dat is precies het ego wat zichzelf wil hooghouden en zo helaas niets leert van het verleden. En zonder te kijken wat er nou goed ging in de dynamiek van de relatie en wat er minder goed ging in de dynamiek tussen twee mensen in de relatie, stappen ze zo weer in de volgende relatie. Toch is het belangrijk om zonder te oordelen en veroordelen een relatie die niet meer werkt eens rustig te evalueren en te relativeren.

Natuurlijk mag het gekwetste ego even boos zijn als de ander minder leuke dingen heeft gedaan, maar uiteindelijk zijn twee mensen verantwoordelijk voor een relatie en wat er ook gebeurd is, meestal is het een samenspel van twee mensen die uiteindelijk toch niet zo goed bij elkaar passen. En kun je iemand kwalijk nemen dat hij of zij niet meer van je houd, liefde kun je toch niet dwingen of jezelf opleggen. In mijn ogen is het belangrijk om een relatie af te sluiten en vrede te hebben met alles wat er binnen de relatie is voorgevallen. Ooit was je zo verliefd op die ander dat je alles wilde delen en je vaak het intiemste ook gedeeld hebt. Soms zijn er prachtige kinderen ontstaan uit een relatie en ben je samen ouders. Een wijze Surinaamse man zei ooit eens: “Verstandige mensen zorgen voor een goed nahuwelijk” en dit waren echt wijze woorden. En nahuwelijk mag hier dan ook een na-relatie zijn. Geef je gekwetste ego een lesje in relativeren en sluit vrede met jezelf en je relatieverleden.

In een grappig filmpje wat ik ooit eens zag over ex partners zag je twee mensen in bed liggen praten met elkaar en aan weerszijde lagen er een rij ex partners, ouders, familie en vrienden in bed die zich er allemaal mee bemoeiden. Dit was een goede visuele weergave van hoe dingen in ons hoofd werken. Elk woord dat we horen en elk beeld dat we zien zal gekleurd worden door al onze vroegere ervaringen en zo een bepaalde lading krijgen of een bepaald gevoel naar boven brengen. Dit doen we niet bewust, zo zijn onze hersenen nou eenmaal gemaakt.

Ervaringen die goed verwerkt zijn en die geen oud zeer meer oproepen, die op een juiste wijze gerelativeerd zijn, zullen geen heftige emoties of gevoelens meer veroorzaken. Maar wanneer dingen niet goed afgesloten zijn kunnen ze veel oude emoties losmaken en zo elke nieuwe situatie beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om dingen goed af te sluiten en te vergeven en te vergeten. Het maakt het leven voor uzelf maar ook voor de nieuwe partner zo veel prettiger als beiden niet de vorige relaties meenemen in de nieuwe relatie. Een nieuwe relatie moet een nieuwe dynamiek zijn, niet gebaseerd op eerdere ervaringen. En ook ik laat me soms nog wel eens verleiden tot gesprekken over mijn relatieverleden maar meestal kom ik er op tijd achter en weet ik de valkuil te ontwijken.

Ik was even aan het tellen hoeveel relaties ik gehad heb sinds mijn twintigste, de kortstondige relaties voor mijn twintigste tel ik even niet mee. Dan kom ik op negen, als vergelijk, 28% heeft één partner, 23% heeft twee tot vier partners, 13% heeft vijf tot negen partners en 10% heeft meer dan negen partners gehad. Partners in dit onderzoek waren bed partners, dus dat kunnen ook zeer kortstondige relaties geweest zijn. We zeulen als gemiddelde Nederlander dus wat relatieverleden met ons mee, toch wel iets om over na te denken volgens mij.

Natuurlijk gaat dit niet alleen op voor relaties, ook werk, vriendschap en familie kennen dezelfde dynamiek. De kunst is om goed af te sluiten, te relativeren en met een goed gevoel door te gaan als een iets wijzer, meer ervaren en sterker mens. Hoewel ik ook wel eens heel boos ben geweest op mijn ex partners, heb ik leren relativeren en kan ik nu over het algemeen zonder vervelende gevoelens terugkijken op mijn ex relaties, die me wijzer en meer ervaren gemaakt hebben en me ook hele mooie dingen opgeleverd hebben zoals schitterende ervaringen en prachtige kinderen.

Tot schrijfs, Hein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *