Negativiteit is ook besmettelijk

Blogje

Het is weer druk en gezellig in huize Pragt, Raoul is hier deze week voor de voorjaarsvakantie en Romy is deze week ook vrij dus ik ben ook lekker thuis. Zaterdag ben ik samen met Raoul gezellig naar Utrecht geweest met de trein en hebben we alle spellenwinkels bezocht. Vandaag is Romy voor het eerst naar gitaarles geweest en zijn we langs de deur geweest om actie te voeren voor de WNF actie voor de neushoorn. We hebben al zes donaties binnen en we gaan voor het hele boekje. Om eerlijk te zijn vind ik thuis zijn samen zijn met de kinderen honderd keer leuker dan werken, maar ja de hypotheek moet ook betaald worden. Deze week las ik weer een aantal artikelen over hoe je meer gelukkiger kunt zijn wanneer je minder bezit. Dat de momenten dat je jezelf het meest gelukkig voelt juist meestal ervaren worden wanneer je met maar één tas met het hoognodige op vakantie bent. Ik heb ondertussen wel geleerd dat ik werk om te kunnen leven en niet andersom.

Vandaag heb ik hele secties opgeruimd op mijn vraagbaak site, ik heb het beheer een tijdje uit handen gegeven en nu las ik eindelijk eens de vragen en antwoorden bij de echtscheiding en alimentatie sectie. Wat ik las was veel gekwetste ego’s die het vergif van wraak van zich af zitten te schrijven maar ook onverantwoordelijk ouderlijk gedrag tot soms kindermishandeling met kinderen die in de strijd tussen beide ex ouders gegooid worden. Vrouwen die oproepen om hun ex man helemaal (financieel) kapot te maken, mannen die hun ex van alles en nog wat beschuldigen en onder hun verplichtingen uit proberen te komen. Het stond er allemaal, soms in wat subtiele vorm want ook manipuleren hoort blijkbaar bij veel echtscheiding. De tenen trokken me krom en het medelijden met de arme kinderen van deze ouders kon ik niet onderdrukken. Het liet me zelfs niet meer los en ik wil geen deel zijn in het verspreiden van dit soort ellende of een podium bieden aan mensen die hun emotionele vergif op internet willen rond spugen.

Maar het vreemde was ook nog dat op de meest verschrikkelijke onderwerpen ook nog de meeste reacties waren, zowel tegen maar vooral ook voor. Een vrouw zegt dat ze 150 euro alimentatie krijgt voor haar zoon, een paar anderen reageren onmiddellijk met “dat is veel te weinig, ik zou een advocaat in de hand nemen!”. Wie weet heeft de ex man het minimumloon en dan is 150 euro juist heel veel. Mensen zijn zo ondoordacht en soms zo kortzichtig en Internet bied een platform om al deze domheid en kortzichtigheid te verspreiden om zo elkaar op te stoken het leven voor zichzelf en anderen nog beroerder te maken. Daarom heb ik alles uit deze secties weggegooid, ik wil via mijn sites alleen positiviteit verspreiden en tips en ideeën verspreiden om ellende, haat en nijd te vermijden. Wat betreft de vaag en antwoord secties van mijn sites zal ik meer censuur gaan toepassen en ook zelf eerlijke en positieve antwoorden gaan geven.

Blijft de vraag waarom mensen zo smullen van de ellende van een ander? Volgens mij komt dit omdat men dan de eigen ellende kan relativeren en het eigen leven er ineens minder beroerd uitziet. Dit is volgens mij ook de reden dat men zo graag naar programma’s over asociale families kijkt en naar bijvoorbeeld extreem dikke of lelijke mensen die opgelapt worden. Deze programma’s roepen bij mij altijd afkeer op en ik wil er ook niet naar kijken, maar gezien de kijkcijfers zullen we nog meer van deze sociale diarree op het scherm krijgen.

Nog iets waar ik de laatste tijd erg mee bezig ben is de gedachte dat de meeste problemen die mensen hebben, en ook veel negatief gedrag voortkomt uit één simpel principe, namelijk “het gaat niet zoals ik het wil!”. Wanneer je met dit idee naar de meeste problemen kijkt en de (gekwetste) ego’s weet te herkennen, dan zijn veel problemen naar hele eenvoudige proporties terug te brengen. De angel van het probleem is vaak veel eenvoudiger te vinden wanneer je objectief kijkt en eens verder kijkt dan de eerste indruk. Ook bij jezelf werkt het vaak heel verhelderend als je het eigen ego probeert te herkennen en het eenvoudige principe van “het gaat niet zoals ik het graag wil!”. Wanneer je dat van jezelf doorhebt dan is het ook makkelijker om dingen los te laten en je te concentreren op dingen die echt belangrijk zijn op de langere termijn.

Negativiteit werkt op korte termijn, wanneer iemand anders (liefst iemand waar je tegenop kijkt) het slechter heeft dan jij, dan kan dit kortstondig een beter gevoel geven over je eigen situatie. Maar je eigen situatie zal er niet beter van worden en door al deze negativiteit zal je wereldbeeld ook pessimistischer worden waardoor je jezelf nog minder gelukkig voelt. Negativiteit is dus besmettelijk en we trekken onszelf en anderen er mee omlaag. Positiviteit, eerlijk naar jezelf kijken, het ego herkennen, leren om te relativeren en los te laten is de andere methode om het leven wat gelukkiger te maken. Ik wil via mijn publicaties toch wijsheden, positiviteit en alles wat ik geleerd heb verspreiden. Denk hierbij aan de spreuk: “leer van andermans fouten, het leven is te kort om ze allemaal zelf te maken!”.

Tot schrijfs, Hein Pragt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *