Comfort Zone

Blogje

Het is al weer een tijdje geleden dat ik een blog schreef, dit komt omdat ik het laatste jaar erg druk ben geweest met zorg voor de kinderen, het werk met alle veranderingen en mijn lieve vriendin. Wanneer de tijd schaars is dan ga ik toch voor mij belangrijkere zaken op dat moment voor laten gaan. Zoals ik al zei was het weer een druk jaar, een aantal van mijn kinderen hadden wat extra aandacht nodig en hebben me ook de nodige uren zorgen opgeleverd. Maar ook de onzekerheden van de crisis en de reorganisatie op mijn werk leveren wel eens pieker momenten op. Dit heeft het afgelopen jaar wel totaal 6 migraine aanvallen tot gevolg gehad in plaats van de gebruikelijke 3 of 4 per jaar. Maar uiteindelijk komt alles wel weer goed zoals meestal wel het geval is.

Ik merk dat ik naarmate ik ouder ben geworden, ik ook meer heb leren loslaten en relativeren. Het nieuwe jaar 2013 gaat waarschijnlijk een jaar worden met nog meer veranderingen, wanneer mijn werk inderdaad zal verhuizen naar een voor mij ongunstige locatie aan de andere kant van het land dan zal ik ander werk gaan zoeken want voor mij als alleenstaande ouder is een reistijd van anderhalf uur (wat de minister acceptabel vindt) niet acceptabel. Wie weet begin ik dan eindelijk een keer voor mijzelf beginnen of zoek ik weer een baan in ICT city Veenendaal. Ook zal de crisis hier offers gaan vragen en ook dat zal aanpassingen vergen. Daarom wil ik het eens hebben over de comfort zone.

Je comfort zone is dat plekje waar jij je prettig en veilig voelt en die de meeste mensen niet durven te verlaten. Je blijft in je baan die al lang niet meer zo leuk is omdat het inkomen goed is en de zekerheid ook. Je wilt eigenlijk wel verhuizen maar de onzekerheid op de huidige markt schrikt je af. Je relatie is ook niet meer zo goed maar het gaat nog wel, je denkt wel eens aan een ander leven maar de onzekerheden die dat tot gevolg zal hebben schrikken je af om er iets aan te doen. Onwillekeurig willen mensen wel nieuwe dingen of hun leven omgooien maar zijn ze te bang om hun huidige stabiele comfortabele zekerheden op te geven. Daarom blijven de meeste mensen maar zitten waar ze zitten tot ze door omstandigheden gedwongen worden om buiten de comfort zone te stappen. Maar wanneer mensen door externe oorzaken gedwongen worden om uit hun comfort zone te stappen, zijn ze vaak eerst totaal ontredderd en in paniek. Het leven dwingt hun nieuwe keuzes te maken en sommige mensen raken dan in een diep dal. Maar anderen klimmen er weer uit en bouwen een nieuwe stabiele (vaak betere) situatie op.

Het leven heeft mij in dit opzicht de nodige lessen geleerd, ik ben inderdaad wel eens een paar keer bijna alles kwijt geweest en hoewel ik er ontzettend tegenop zag, voelde het uiteindelijk als een bevrijding. Soms dan is er een externe omstandigheid nodig om mensen uit hun comfort zone te laten stappen maar mensen die hun comfort zone doorzien kunnen er ook zelf proactief uit stappen. Waarom zou je wachtten in onzekerheid en pas actie ondernemen als het echt niet anders kan. Wanneer je doorziet dat je angst voor verandering er voor zorgt dat je steeds meer klem komt te zitten in je comfort zone, dan ben je in staat om die angst en onzekerheid los te laten en het leven in eigen hand te nemen. Door jezelf duidelijk te maken dat deze onzekerheid in de meeste gevallen niet rationeel zijn kun je jezelf verder brengen en kom je er achter dat het allemaal niet zo eng is als het in eerste instantie leek.

Het jaar 2013 gaat weer voor veel veranderingen zorgen en alle zekerheden lijken ter discussie te staan. Maar ik ga het nieuwe jaar in als een nieuwe uitdaging, ik zie wat er gaat gebeuren en probeer me er niet druk om te maken voor het echt nodig is. En dan heb ik de ervaring dat het even spannend zal zijn maar dat er uiteindelijk wel een oplossing is die soms beter is dan de oude situatie die je zo angstvallig niet durfde te verlaten. Ik denk dan aan het levensmotto van mijn moeder waar ik helaas geen leerzame gesprekken mee kan hebben die altijd zei: “Een mens lijdt dikwijls ‘t meest, door ‘t lijden dat hij vreest, doch dat nooit op komt dagen. Zo heeft hij meer te dragen, dan God te dragen geeft.”. En in dit eenvoudige gedichtje ligt een enorme levenswijsheid.

En ook leerde ik ooit eens dat twijfel en onzekerheid helemaal niet slecht zijn, het dwingt je tot nadenken en vanuit deze twijfel en onzekerheden ontstaan vaak nieuwe en betere ideeën. Soms is het goed vertoeven in de comfort zone en soms is het goed om er bewust of gedwongen eens uit te stappen. Het verleden is geweest en wanneer je (net als in een zin) ergens een punt achter durft te zetten dan is er plaats voor een nieuwe begin. De toekomst zal altijd onzeker zijn hoe we ook proberen die onzekerheden uit te bannen, niemand heeft alles in de hand. Wat er overblijft is de kracht van het NU.

Ik wens iedereen een goed en gelukkig 2013 toe met veel liefde en geluk en rust, wijsheid en inzicht voor als het toch eens tegenzit.

Tot schrijfs, Hein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *