Alles over Patchoeli

Patchoeli plant Ik vind Patchoeli een heerlijke geur en op deze pagina staat veel informatie over de bijzondere geur van Patchoeli. Er zijn veel geuren die ik erg lekker vind zoals: Musk, Sandalwood, Opium, Rozemarijn maar mijn favoriete geur is en blijft Patchoeli. Ik heb Patchoeli wierook, Patchoeli badolie en Patchoeli etherische olie hier thuis en het is een heel indringend luchtje en niet iedereen is waarvan niet iedereen zo gecharmeerd is als ik. Patchoeli is een inheemse plant van India, Indonesië en de Filipijnen en werd in de flowerpowerperiode onder andere vaak gebruikt om de geur van cannabis te verdoezelen. Het heeft dus nog een beetje de associatie met de hippie cultuur. Mijn voorliefde voor deze geur komt ook uit mijn puberteit toen ik in de jaren 70 van de vorige eeuw, nog in de naweeën van de hippie tijd leefde en meisjes nog wel eens Patchoeli als parfum op hadden. Tegenwoordif maak ik ook mijn eigen badolie en natuurlijk gebruik ik hiervoor ook Patchoeli Etherische Olie. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Wat is patchoeli

Patchoeli plant

Patchoeli (op zijn Engels Patchouli) is een soort bloeiende plant in de lipbloemenfamilie (Lamiaceae), ook wel de mint- of dovenetelfamilie genoemd en is verwant met onder meer rozemarijn en lavendel. De plant groeit als een overblijvend kruid, met rechtopstaande stengels tot 75 centimeter hoog en met kleine, lichtroze-witte bloemen. Het blad is rond of eivormig en is ongeveer 10 centimeter lang en is 5 centimeter breed. Het is een inheemse plant in het eilandgebied van Zuidoost-Azië, waaronder Sri Lanka, Indonesië, het Maleisische schiereiland, Nieuw-Guinea en de Filippijnen. Het wordt ook gevonden in veel delen van Noordoost-India. Patchoeli staat bekend om zijn geurige etherische olie en het word in veel cosmetica toegepast. Patchoeli wordt nu op grote schaal gekweekt in tropische klimaten over de hele wereld, vooral in Azië, Madagaskar en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Indonesië produceert momenteel meer dan 90% van het wereldwijde aandeel aan patchoeli-olie.

Patchoeli groeit goed in warme tot tropische klimaten en het gedijt het beste bij warm, vochtig weer, maar niet bij langdurige perioden van direct zonlicht. De plant kan zich vermeerderen via bloemen die zaad leveren maar meestal zal de plant via stekken vermeerderd worden. De extractie van de essentiële olie van patchoeli gebeurt door stoomdestillatie van de gedroogde bladeren en twijgen, waarbij de celwanden worden verbroken door broeien met stoom, lichte fermentatie of drogen. Bladeren en twijgen kunnen meerdere keren per jaar worden geoogst. Er is ongeveer 33 kilo gedroogde bladeren nodig voor één kilo etherische Patchoeli olie. De Patchoeli olie is dik vloeibaar en een beetje oranje bruin van kleur. De patchoeli olie bereikt pas na enkele jaren rijping zijn volledige geur en dit kan de kwaliteit en de geur van de Patchoeli olie erg bepalen. Ik heb dan ook proefondervindelijk een goed merk gevonden.

Het grappige van de geur van Patchoeli is dat mensen het of heel lekker, of juist heel vies vinden, er tussenin lijkt niet re bestaan. Maar de geur is ook te combineren met andere bloemengeuren en versterkt deze dan ook vaak. Er worden aan Patchoeli ook wel allerlei geneeskrachtige eigenschappen toegedicht, waarvan de meesten niet echt wetenschappelijk bewezen zijn. Maar dat het goed en voedend is voor onder meer de huis is vrij duidelijk uit mijn eigen ervaring. Let er bij het aanschaffen van patchoeli olie goed op dat het een pure natuurlijke etherische olie is, en dat er in de beschrijving 100% pure etherische olie op het etiket staat. Let ook op dat er de Latijnse botanische naam van de plant op staat, dit kan Pogostemon cablin of Pogostemon heyneanus zijn, de laatste heeft wel een iets minder sterke geur en staat wel bekend als Javaanse patchoeli.

Gebruik van patchoeli olie

U kunt patchoeli olie prima gebruiken in een aromaverdamper maar let wel op dat de geur redelijk zwaar is en ook wel lang blijft hangen. Patchoeli olie leent zich ook heel goed om te vermengen met andere oliën zoals bergamot, dennen, lavendel, sandalwood en bijvoorbeeld rozen. Patchoeli staat bekend om zijn rustgevende werking.

U kunt patchoeli ook op de huid gebruiken (nooit onverdund) en in crèmes, zalf en badolie. Ik heb zelf ook U kunt patchoeli parfum olie die rechtstreeks op de huid aangebracht kan worden, dit gebruikten we ook in de jaren 60 / 70 van de vorige eeuw. Er wordt wel gezegd dat patchoeli wondgenezing zou bevorderen, tegen schimmels zou werken en tegen spataderen zou helpen. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Mijn favoriete toepassing blijft toch wel patchoeli In het bad, ik kocht vroeger vaak badolie met patchoeli, maar tegenwoordig maak ik zelf badolie met patchoeli etherische olie er in. Het zou helpen bij huidklachten, oedeem, spataderen, nerveuze klachten en het libido verhogen, voor mij is het belangrijkste dat de geur voor mij erg ontspannend werkt.

Last update: 22-05-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).