Mijn woonplaats Veenendaal

Veenendaal locatie Ik woon in de plaats Veenendaal, een gemeente in de Nederlandse provincie (rand van) Utrecht en ik geeft meestal aan dat het ligt tussen Utrecht en Arnhem aan de A12. In 12019 telde Veenendaal 65.589 inwoners en het heeft een oppervlakte van 19,81 km. Het is dus een redelijk grote plaats met een groot winkelcentrum dat veel bezoekers trekt uit de omringende plaatsen. Het is eigenlijk nog steeds een dorp maar de sfeer is wel van een stad. Veenendaal is ruim voorzien van fietspaden en fietstunnels en was in 2000 de Fietsstad van Nederland en in 2004 werd de prijs voor de groenste stad van Nederland aan Veenendaal uitgereikt. In 2013 won Veenendaal de Nationale Citymarketing Award voor middelgrote gemeenten. Her is dus een middelgrote stad waar het redelijk gemoedelijk wonen is.

Mijn toenmalige vrouw en ik zijn in 2005 naar Veenendaal verhuist omdat we nog een kind zouden krijgen en we niet wilden dat ons kind in een flat in Delft zou opgroeien. Aangezien de woningen in de randstad toen ook al erg duur waren, konden we voor de prijs van een flat in Delft een ruime gezinswoning kopen in Veenendaal. Aangezien de kinderen van mijn toenmalige vrouw (uit haar eerste huwelijk) ook in de buurt van Veenendaal woonden en ik weer iets dichter bij mijn andere kinderen in de buurt kwam wonen, was Veenendaal een prima keuze. Ook het feit dat het vrij centraal in Nederland ligt en men via de A12 en A15 bijna overal snel komen kan, was een goed argument. Desondanks ben ik na een jaar op en neer rijden naar Den Haag toch een baan iets dichter (eerste zelfs in) Veenendaal gaan zoeken.

Sinds 2009 woon ik alleen in dit huis, omdat we gingen scheiden, mijn dochter woont hier parttime en er is ruimte genoeg zodat ook de andere kinderen hier af en toe kunnen logeren. De zolder is al door meerdere kinderen bewoond geweest. Het voordeel hier in Veenendaal is dat de buurten vrij autoluw zijn, er veel groen en water is en veel speelplaatsen voor kinderen zijn. Ook geniet ik van een ruime achtertuin, waar ik de fietsen overdekt kan stallen en ruim kippenhok achter in de tuin heb. Veenendaal heeft maar liefst drie treinstations waardoor het op alle plekken prima met de trein te bereiken is, ik reis dan ook meestal met de trein, ook naar mijn werk. Voor mijn dochter is hier een ruim aanbod aan scholen zowel lager als middelbaar.

Is er dan niets aan te merken op Veenendaal, echt wel! Veenendaal is van oorsprong een redelijk streng Christelijke plaats en die invloed is nog duidelijk merkbaar met een redelijk conservatieve en soms iets aubollige sfeer. In de meeste plaatsen waar ik gewoon heb was een redelijk popmuziek cultuur, in Veenendaal is er wel cultuur (schilderkunst en Christelijke koren) maar nul komma nul popmuziek. Het enige poppodium dat er was is door de gemeente enkele jaren geleden ontmanteld. Er is een leuke muziekschool maar ook daar is niet veel ruimte voor echte popmuziek. Als popmuzikant kan ik in Veenendaal helaas niets, maar ook is er geen enkel poppodium. Gelukkig besteed het Rembrand college waar mijn dochter op school zit wel de nodige aandacht aan popmuziek en muziek opleiding. Daarnaast is, toen ik nog lid van de fotoclub was, een foto van mij verwijderd op een expositie van de club door de bode van de gemeente omdat op deze kunstzinnge foto, een beetje van een vrouwenborst te zien was.

De plaats heeft verder wel alle voorzieningen die een middelgrote plaats heeft zoals sportverenigingen, sportscholen, zwembad, huisartsen, tandartsen, apotheken en een zeer ruim aanbod van winkels. Ik woon met veel plezier in Veenendaal en de paar ongemakken wegen niet op tegen de vele voordelen van deze plaats.

Links

Last update: 22-05-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).