De website heinpragt.com is al sinds 1994 een begrip op het internet en is door de jaren heen uitgegroeid naar meer dan 330 themapagina's en een paar duizend bezoekers per dag. De website heeft drie hoofdonderwerpen: mens, cultuur en techniek.

Kamperen als levenskunst

kamperen in een tentVeel mensen van mijn leeftijd denken bij het woord vakantie aan verre reizen naar exotische plaatsen, het liefst in een luxe locatie. Ik heb zelf ooit een hotel vakantie in Spanje en een all exclusive luxe vakantie naar Tunesië ervaren wat ondanks de stress van vliegen, haasten en op tijd zijn, bagage terugvinden, dagenlang diarree en kramp in de buik een redelijk leuke vakantie was. Toch was dit voor mij de bevestiging dat dit niet mijn idee van een ideale vakantie is. Ik heb de laatste jaren wel een paar prachtige stedentrips gemaakt met de trein en bus die heerlijk ontspannen en gezellig waren. Maar mijn meest favoriete vorm van vakantie blijft kamperen, het liefst in een tent. Volgens mij valt genieten van kamperen onder levenskunst, de kunst om te genieten van het eenvoudige en goed gezelschap. Ik heb zelf twee tenten, een kleine drie persoonstent voor korte vakanties en een grote tunneltent voor de langere vakanties. Ook heb ik in het verleden jarenlang een vouwwagen gehad, ook dit is erg leuk, zeker omdat het vervoerprobleem hiermee goed opgelost is. Ik hoop nog eens een camper te kunnen aanschaffen, want lekker rondtrekken, lijkt me ook geweldig leuk. Deze pagina gaat over mijn favoriete vorm van vakantie, het kamperen met een tent. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Waarom is kamperen leuk?

Er zijn genoeg mensen die gruwen bij het woord kamperen en tent, dit zijn vaak mensen die op vakantie luxe en privacy willen en dan moet je inderdaad niet gaan kamperen. Kamperen is inderdaad slapen in een tent, in een slaapzak op een dik luchtbed dat je af en toe moet bijvullen. Het is ook een stukje lopen naar een gedeeld toilet (dat tegenwoordig best luxe en schoon is), wassen in een gedeelde douchcabine, primitief koken en met een teiltje lopen om af te wassen. Alles in de tent is vrij primitief, een campingkastje voor eten en bestek, een campingkoelkastje net groot genoeg voor de bederfelijke waar en wat drinken, koken op een gasstelletje (maar ook 4 keer oer week wat eten halen) kratten langs de kant van de tent voor het speelgoed, hobbyspullen e.d. en kleding in twee koffers in één van de slaapcabines. Ik ervaar dit als heerlijk zorgeloos primitief maar ook een gevoel van vrijheid en het geeft me ook de kans om alles even helemaal los te laten. In een vakantiehuisje ben ik even in een ander huis en doe ik wat ik thuis ook doe en sta ik ook te stofzuigen en te koken en hangen de kinderen ook voor de tv, net als thuis. Van loslaten en geen stress is dan meestal geen sprake.

Veel mensen klagen over een gebrek aan privacy op een camping, ik vind dat juist heerlijk en de kinderen ook. Je hebt vaak bij het opzetten van de tent al contact met de buren die soms zelf meehelpen en de kinderen hebben meestal de eerste dag al een paar vriendjes of vriendinnetjes. Ik heb wel eens in een huisje gezeten waar de kinderen na een week nog geen contact hadden met andere kinderen en ik zelf ook geen contact had met iemand anders op het park, omdat iedereen inderdaad op zichzelf is. Wanneer je op een camping gaat kamperen dan moet je inderdaad sociaal zijn, maar ik geniet juist van een praatje maken met de buren en nieuwe kennissen opdoen. En voor sociale kinderen is een camping meestal heerlijk, mijn dochter loopt zich al maanden van te voren te verheugen.

En ja, soms heb je een paar luidruchtige buren die tot laat in de nacht smartlappen draaien of luidruchtig praten voor de tent. Je moet ook wel een beetje incasseringsvermogen hebben en niet altijd alles naar je eigen zin willen hebben als je gaat kamperen. Maar dat is juist ook de charme, je leert weer geven en nemen op de camping en als het echt uit de hand loopt dan lost de beheerder het wel op. Het komt er op neer dat niets moet en veel mag, u bepaald zelf wel uw grenzen op de camping maar de meeste mensen die van kamperen houden zijn gezellige en sociale mensen. Ook merk ik dat de ervaringen in iemands jeugd vaak bepalend zijn of men kamperen leuk vindt of niet. Mensen die in hun jeugd veel gekampeerd hebben en dit als leuk ervaren hebben, zullen zelf later ook met het gezin gaan kamperen.

Kamperen is niet altijd afzien, als ouder heb je ook veel tijd voor jezelf als er een actief recreatieteam is en dan kun je inderdaad eens toekomen aan het lezen van dat boek waar je anders niet aan toekwam. Ik doe zelf net zo hard mee, ik ga zwemmen, banaanvaren en doe allerlei leuke dingen waar ik thuis niet altijd aan toe kom. Bovendien is kamperen geweldig voor de saamhorigheid. Op de meeste campings is tegenwoordig WIFI en we nemen de telefoon en tablet mee waardoor we als we willen tv kunnen kijken, het nieuws kunnen kijken. Bij kamperen hoort ook oploskoffie wat ik na de vakantie gewoon mis en elke ochtend verse broodjes halen bij de kampwinkel. Als vader kun je lekker knutselen aan de tent en zorgen dat alles vast zit en veilig is en 's avonds lekker barbecueën voor de tent. Al het zogenaamd primitieve brengt je terug naar de basis en laat je even de alledaagse problemen vergeten. Je neemt als het ware niet alleen fysiek maar ook geestelijk even afstand van alles. Voor mij is dit juist echt geestelijk uitrusten.

Een tent aanschaffen

kamperen in een tentEr bestaan veel soorten tenten, groot en klein en gemaakt van zeer verschillende materialen. Welke tent het meest geschikt is zal afhangen van uw reisgezelschap en uw kampeergedrag. Gaat u met de auto op vakantie, of met fiets of motor, blijft u lang op één plek of trekt u rond. Als deze factoren zijn belangrijk bij het aanschaffen van een tent. Ik heb zelf een kleine driepersoons tent voor als we met zijn twee er een paar dagen op uit gaan en een grote zespersoons tunneltent die we in de grote vakantie meenemen. Wanneer u maar een paar dagen gaat, of wanner u gaat wandelen, fietsen of motorrijden, dan is een kleinere lichte tent (1-6 kg) die snel opzet kan worden een goede keuze. Deze tenten zijn vaak gemaakt van polyamide (nylon) of polyester en voorzien van een coating. Wanneer u met de auto gaat dan kunt u vaak meer spullen meenemen en ook een zwaardere (en grotere) tent meenemen. Er zijn tegenwoord veel tenten van lichte stoffen maar ik heb zelf de voorkeur voor iets zwaardere katoenen tenten omdat deze beter "ademen" en zodoende meestal wat comfortabeler zijn. Een tent met gesloten bodem is beter wanneer het een keer regent en persoonlijk vind ik een extra slaapcabine voor de kleding e.d. wel prettig. Oudere kinderen vinden het meestal leuker om in een eigen tentje naast de ouderlijke tent te slapen.

Ik heb zelf altijd een gebruikte tent gekocht, dit kan ook bij veel bedrijven kopen, ik heb ze altijd particulier gekocht. Het is wel handig om de tent dan even opgezet te zien en even te inspecteren. De meeste mensen die gewend zijn om te kamperen zullen een tent wel goed onderhouden hebben maar het is verstandig om op een paar dingen te letten. Via Internet kunt u vaak wel kijken of de prijs een beetje reëel is.

kamperen in een tentControleer zeker of alle onderdelen (haringen, pennen, tentstokken, scheerlijnen) er nog zijn, een paar haringen kunt u er zo bijkopen, stokken e.d. meestal niet. Is het doek nog goed en niet plaatselijk erg verkleurd en zitten er geen schimmelplekken op. Zijn busjes waar de stokken in komen nog heel en zijn de lussen voor de scheerlijnen nog goed? Passen de stokken nog goed, zijn ze niet vervormd en hebben ze kleurcoderingen of is er een tekening. Zijn de stiksels van de naden nog in orde? Of een tent lekt is vaak moeilijk vast te stellen, in het geval van een katoenen tent kunt u eventueel een spuitbus meenemen. Voor beschadigde PVC-grondzeilen bestaan speciale reparatiesetjes. Voor scheurtjes of winkelhaken in katoendoek kun je zelfklevende reparatiestrookjes kopen. Deze moet u wel met een strijkbout aanbrengen, dus meestal voor uw vertrek. Voor het repareren van nylon en polyesterdoek kunt u het beste een leverancier raadplegen.

Bij een nieuwe tent is (net als bij een gebruikte tent) erg belangrijk om op te letten of de tent eenvoudig op te zetten is (en hoeveel personen hiervoor nodig zijn) en of er voldoende ruimte is om te slapen maar ook of er voldoende leefruimte is op een dag wanneer het regent. Een luifel voor de ten is ook handig wanneer het eens regen omdat u dan nog een enigszins droge plek voor de tent heeft en niet met nat schoeisel de tent inloopt. In de tent moet u een vloerkleed hebben van de juiste afmeting, ik heb zelf ook een kunstgras kleed om voor de tent, onder de luifel te leggen. Extra touwen, haringen en een rubber hamer kunt u ook bij bijna elke bouwmarkt aanschaffen. Ik heb een groot stuk worteldoek gekocht om onder de tent te leggen als bescherming en om de onderkant van de tent enigszins zand (modder) vrij te houden. Ook dit is bij elke bouwmarkt te koop, neem gerust een paar meter extra, u kunt beter over hebben dan te kort komen.

Opzetten van de tent

Uw kampeervakantie begint natuurlijk met het opzetten van de tent, het grappige is dat hier de meeste relatieproblemen en stress voor de vakantie vaak naar boven komen. Ik stuurde meestal de rest van de familie de camping op om alles te verkennen om dan zelf in alle rust de tent op te zetten, eventueel met de vaak spontaan aangeboden hulp van een buurman. Het is belangrijk om op een paar dingen te letten wanneer u de tent opzet om er ook een hele vakantie plezier van te hebben. Het opzetten van een tent is meestal niet erg moeilijk, het is wel aan te raden om bij een nieuwe tent een keer te oefenen voor u op vakantie gaat. U kunt dan ook meteen zien of er onderdelen missen, of er reparaties nodig zijn en het kan handig zijn om tentstokken en andere onderdelen te merken zodat u ze snel weer bij elkaar kunt vinden. Dit merken kunt u met gekleurd tape doen of met een watervaste stift waarmee u rondjes, kruisjes, driehoeken of cijfers of letters kunt zetten.

Let voor u de tent gaat opzetten op een paar belangrijke dingen. Zorg voor een vlakke ondergrond en zorg dat er geen stenen of andere scherpe voorwerpen liggen die de tent of het grondzeil kunnen beschadigen. Zet de tent niet in een kuil want bij regen stroomt het water naar het laagste punt en heeft u een plas water onder het grondzeil of nog erger, in de tent. Onder bomen heeft u schaduw maar ook last van vogelpoep en hars die uit bomen kunnen vallen. Door onder de tent plastic folie neer te leggen verlengt u de levensduur van het grondzeil en zal het grondzeil eenvoudiger schoon te maken zijn. Ik gebruik sinds een paar jaar onkruiddoek, dit laat ook prima water door zodat het regenwater niet tussen de folie en het grondzeil blijft zitten. Een tent blijft het beste staan wanneer u haringen en pennen gebruikt die geschikt zijn voor de grondsoort waarop u staat, het is dan ook slim om verschillende soorten haringen en pennen mee te nemen. Ook is reserve touw of koord wel handig om mee te nemen. Sla haringen zo ver mogelijk in de grond om bezeren bij het lopen rond de tent te voorkomen en span scheerlijnen niet te ver uit om het lopen rond de tent nog enigszins mogelijk te maken. Het is ook belangrijk om een tent altijd met gesloten ritsen af te spannen, niets is meer frustrerend dan een rist die de hele vakantie niet of moeilijk dicht gaat.

Brandpreventie is ook een belangrijk aandachtspunt. De meeste tenten zijn gemaakt van brandbaar materiaal, hoewel sommige exemplaren een vlam vertragende laag hebben. Het is dus belangrijk om op de brandveiligheid te letten. Zet kooktoestellen altijd stabiel neer en liefst zo ver mogelijk bij het tentdoek vandaan. Wanneer u in de voortent kookt gebruik dan altijd tijdens het koken een spatscherm tussen het kooktoestel en tentdoek. Blijf tijdens het koken altijd in de buurt van het kooktoestel. Gebruik in een tent liever geen kaarsen en hang gas of benzinelampen niet te dicht bij het tentdoek of op een losstaand tafeltje in de tent.

Vooral wanneer u in Nederland gaat kamperen, moet u rekening houden met slecht weer en regen. Zorg er voor dat het onderdoek niet te veel uitsteekt onder de zijkant van de tent zodat er geen water in kan lopen. Ik neem altijd een spuitbus met waterwerende spray mee voor de naden van mijn katoenen tent en voor de risten. Let er op dat het water weg kan en niet gevangen zit op bijvoorbeeld het doek onder de luifel van de tent. Leg spullen die kunnen wegwaaien altijd in de tent, zeker wanner u even weggaat. Verwijder bij sterke win de delen waar de wind onder kan slaan (luifels e.d.), rol ze eventueel op of sla ze neer. Let er vooral op dat het tentdoek goed strak staat, anders kan het scheuren. Gebruik bij harde wind de storm afspanpunten die bij boogstok- en tunneltenten zitten of bevestig bij noktenten extra scheerlijnen op de stokken en span deze diagonaal af. Let ook op bij regen dat er niets tegen het tentdoek drukt want dan gaat het bijna gegarandeerd lekken. Zo heeft bij mij eens een luchtbed de binnentent tegen de buitentent gedrukt waarna we met natte voeten wakker werden.

Slaapzakken, stoelen en tafels

Wanneer u gaat kamperen is een goede set slaapzakken onontbeerlijk. Een goede slaapzak moet voldoende isoleren en dus warm genoeg zijn. Er zijn ruwweg twee soorten slaapzakken te koop, het dekenmodel en het mummiemodel. Het dekenmodel wordt meestal gebruikt door kampeerders die er 's zomers en in voorjaar en najaar er op uit trekken, mummies zijn vaak bedoeld voor extremere omstandigheden. Ik vind zelf de beperkte beenruimte in de mummieslaapzakken wat beklemmend. De dekenmodellen zijn meestal wat zwaarder dan de mummiemodellen en ze nemen dus opgerold ook iets meer ruimte in. Er zijn ook zogenaamde aanritsbare modellen te koop die u aan elkaar kunt zetten waardoor u een tweepersoons slaapzak krijgt met lekker veel ruimte en de mogelijkheid om lekker tegen elkaar aan te liggen. Een mummieslaapzak is aan de onderkant smaller dan aan de bovenkant en ze worden meestal gebruikt in wat koudere omstandigheden, ook hebben ze meestal een capuchon aan het hoofdeinde. Dit model is meestal lichter dan een dekenmodel en ook kleiner op te rollen.

Bij het kiezen van een stoel gaat het vaak om comfort maar ook om de ingeklapte grootte in verband met het meenemen. Ook moet u de stoelen wel in de tent of voortent kwijt kunnen. Voor kamperen komen ook lage krukjes, strandstoelen, visstoelen, klapstoelen e.d. in aanmerking. U kunt kiezen uit stoelen met een metalen frame en exemplaren met een aluminium frame en er zijn zelfs kunststof stoelen. Pas een beetje op voor de goedkope stoeltjes met dunnen aluminium buisjes, deze gaan vaak maar één jaar mee en ik heb, voor ik goede stoelen kocht, al meerdere aan het einde van e vakantie in de vuilniscontainer kunnen gooien. Een investering in een paar goede stoelen is het zeker waard wanneer u vaker gaat kamperen.

Er is een enorme keuze aan tafels, groot en klein, lichtgewicht, inklapbaar u kunt het zo gek niet bedenken. Let bij de aanschaf of de poten in hoogte verstelbaar zijn, bijna geen enkele ondergrond is egaal en een wiebelende tafel kan een grote bron van ergernis zijn. De grootte van de tafel is afhankelijk van het aantal personen dat er aan moet zitten maar ook de hoeveelheid ruimte in de tent of voortent. Het gewicht en de ingeklapte grootte kan ook een rol spelen bij het vervoeren. Ik heb zelf een kunststof tuintafel (terrastafel) waarbij de kunststof poten er ingedrukt kunnen worden en er twee poten verstelbaar zijn. Voor onder de luifel buiten heb ik een kleinere tafel om bijvoorbeeld koffie te drinken, met poten die inklapbaar zijn onder de tafel. Ik heb ook een tijd een uitklapbare picknicktafel gehad waar bij het uitklappen ook vier zitjes tevoorschijn komen. Erg comfortabel is zo’n tafel niet, hij is vrij laag, het zitcomfort is slecht en niet geschikt voor volwassenen en vooral de zitjes gaan snel stuk. Als speeltafel voor de kinderen is deze tafel wel ideaal.

Last update: 17-09-2017


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).