Over Hein Pragt

recente foto hein pragt uit veenendaalDe site heinpragt.com is in 1995 ontstaan als een simpele homepage met Curriculum Vitae en wat informatie over dingen die mijn belangstelling hadden en de site is afgelopen 23 jaar behoorlijk uitgegroeid naar meer dan 300 themapagina's en c.a. 6000 bezoekers per dag. Op deze site schrijf ik over algemene onderwerpen die mijn belangstelling hebben en ik heb een uitgebreide ruime boekenkast, een goede opleiding, de nodige cursussen en workshops gevolgt en een ruime levenservaring. In enkele onderwerpen ben ik na vele jaren echt deskundig en in andere onderwerpen voel ik mijzelf ervaringsdeskundige. Ik probeer op deze site zo objectief en algemeen mogelijk te schrijven, desondanks verwerk ik ook wel mijn persoonlijke ervaring in mijn artikelen en blogs waarbij ik de privacy van de ander zeer respecteer. Op deze set pagina's staat bewust wat informatie over mijzelf, zo ben ik dankzij mijn online c.v. al enkele keren aan een leuke nieuwe baan gekomen. Ook is het leuk om meer dan 30 jaar optreden met bands te beschrijven, soms komt iemand op deze pagina's oude herinneringen ophalen. Ik ben een heel vriendelijk en open persoon (met respect voor iedereen om mij heen) en de mensen die mij kennen vinden dit over het algemeen erg prettig. Door de jaren heen heeft deze site een goede reputatie opgebouwd waar ik ook actief aan blijf werken en ik sta altijd open voor positieve reacties en suggesties. Ik vind het ook leuk om nieuwe mensen te leren kennen. (mail@heinpragt.com) Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Over mijzelf

foto hein pragtMijn naam is Hein Pragt (Heinrich Maria Pragt) en ik ben 5 Maart 1959 geboren in het dorpje Bargercompascuum in de gemeente Emmen in Drenthe, waar ik ook tot de leeftijd van achtien jaar gewoond heb samen met mijn ouders die een eigen bedrijf hadden. Mijn ouders zijn helaas beiden overleden, op deze plek staat een nagedachtenis pagina. Ik ben een alleenstaande vader, ik heb vier zonen Robert, Rick, Rene en Raoul uit mijn eerste huwelijk die inmiddels al uitgevlogen zijn (mijn jongste zoon van 22 ondersteun ik nog wel met zijn studie) en een jonge dochter Romy uit mijn tweede huwelijk die inmiddels 14 is en voor (iets mneer) dan de helft van de tijd (week) bij mij woont. Vanuit mijn ervaring heb ik veel geschreven over verschillen tussen mannen en vrouwen en liefde en relaties. Ik heb een technisch beroep maar heb daarnaast ook veel geleerd over psychologie, filosofie, spiritualiteit en de menselijke geest, alle onderwerpen die mijn belangstelling hebben kunt u terugvinden op deze site. Ik heb een gezellig thuis voor iedereen en als ik maar weet voor hoeveel mensen ik moet koken dan is het voor mij goed. In mijn vrije tijd schrijf ik veel teksten en artikelen over alles wat mijn belangstelling heeft, lees ik veel, leer ik graag nieuwe dingen en knutsel en ontwerpt ik graag. Ik ben mijn hele leven al een voorstander van gelijkheid voor mannen en vrouwen en ik geloof zeker dat mannen en vrouwen twee totaal verschillende wezens zijn, maar volkomen gelijkwaardig. Ik geloof niet in een traditioneel rollenpatroon, ik ben zelf zeer zelfstandig, kan prima een huishouden runnen en voor kinderen zorgen, ik kan prima over emoties en gevoelens praten maar voel mij zeker een echte man. Ik hou van de multiculturele samenleving en ook van heerlijk exotisch eten. Eerlijkheid, betrouwbaarheid, respect en vooral integriteit zijn voor mij heel belangrijk, maar ook speelsheid en een beetje avontuur. Ik ben ook sterk sociaal begaan, maar ook heel zorgzaam, optimistich en een levensgenieter.

Ik ben van achtien tot vierentwintig jaar beroepsmusicus geweest en daarna meer dan dertig jaar uitvoerend musicus en ik bespeel toetsen (orgel, piano, synthesizes) en gitaar. De laatste jaren treed ik niet meer op maar neem ik veel op in mijn kleine thuisstudio. Ik leef niet om te werken hoewel ik een leuke en goede baan heb, geef ik niet om dure dingen en mode, maar werk om te kunnen leven, want de mensen die ik lief heb zijn voor mij het belangrijkste. Doordat ik momenteel 30 uur per week werk ben ik in staat om werk en zorg (huishouden) en hobby's goed te combineren zonder te stressen en dit is mij meer waard dan het extra geld. Ik hou niet van klagen en moeilijk doen, ik probeer me niet druk te maken over dingen die ik toch niet kan veranderen en probeer vooral van het leven te genieten. Ik heb een hele positieve levenshouding die redelijk in de buurt komt van het Boeddhisme, sprituele verlichting en Non-dualisme. Ik geloof in goed doen, eerlijk en oprecht leven en geen afgunst en haat koesteren maar behulpzaam zijn voor alle mensen om je heen en positiviteit verspreiden. Ik ben ook gek op dieren en ik heb er ook een aantal thuis, zoals poezen, kipjes en parkietjes, ratjes, een konijn maar ik ben helaas geen fan van (grote) honden. Ik hou niet zo van verre reizen maar wel van avontuurlijk er op uit, kamperen, een weekend (of een paar dagen) weg naar een mooie stad zoals Antwerpen, Londen of Keulen, Oostenrijk, of een weekend weg in een B&B en dan lekker genieten van alles in de omgeving. Ik ben een zeer open mens, kan vrij over alles praten en geloof in open en geweldloze communicatie.

Gezonde levensstijl

klimbos GarderenIk probeer een gezonde levensstijl te volgen zonder op de kwaliteit van het leven in te boeten. Als erfelijke aanleg heb ik kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatproblemen en door mijn zittend werk had ik ook kans op overgewicht. Aangezien ik maar ťťn lijf heb voel ik mijzelf verplicht om uit respect voor mijn lichaam hier zo goed mogelijk voor te zorgen. Ik eet sinds vele jaren meestal vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch en ik hou erg van multicultureel eten. Ik let goed op mijn conditie en mijn lichaamsgewicht en probeer vrij actief te leven, ik ga meestal met de fiets i.p.v. de auto en hou er van om actieve dingen te doen zoals hier op deze foto in het klimbos in Garderen. In het verleden had ik wel eens last van zeer hoge bloeddruk, overgewicht en gewrichtsklachten en door goede bewuste voeding en veel bewegen zijn al deze klachten al lang verleden tijd. Op mijn mens en lichaam pagina kunt u meer lezen over lichaam en gezondheid. Ik ben ook flextarier, ik eet wel heel af en toe (verantwoord) vlees maar ben ook gek op vegetarisch eten. Niet roken en een gezonde levensstijl zijn voor mij erg belangrijk, ik probeer mijzelf goed te verzorgen, zowel uiterlijk als innerlijk, ik pak meestal de fiets. Hoewel ik inmiddels 59 jaar oud ben voel ik me nog tien jaar jonger en ben ik niet iemand die rustig en gezapig op leeftijd is. Ik let zelf goed op mijn gewicht en figuur en ik val dan ook meestal op tengere of slanke partners. Ook ga ik af en toe naar de sauna om mijn lichaam eens helemaal te reinigen en weer helemaal tot rust te komen. Ik probeer meestal geen oordeel te hebben maar ik vind het niet zo prettig wanneer mensen hun lichaam verwaarlozen door te roken, veel alcohol te drinken of overgewicht te negeren. Ik wil graag tot hoge leeftijd actief blijven en daarom zal ik goed voor dit lijf moeten zorgen. Daarnaast besteed ik er ook de nodige aandacht aan geestelijk gezond te blijven wan lichaam en geest zijn wel een twee-eenheid.

Mijn werk

Ik werk al sinds 1985 in de ICT als software engineer in uiteendlopende functies en ben de laatste 23 jaar geen dag werkeloos geweest, zie (mijn online c.v.). Ik ben absoluut geen carriŤretijger maar wel heel goed in mijn vakgebied, ik probeer werk en prive goed in balans te brengen door het aantal uren op mijn werk voldoende terug te brengen dat ik nog net prima leven kan. Ik ben namelijk ook heel gek op vrije tijd en NU van het leven genieten. Ik heb ook altijd, naast mijn werk, thuis veel ontwikkeld en programma's en apps geschreven. Meestal vanuit eigen belangstelling of wanneer ik een hulpprogramma nodig had dat ik nergens kon vinden. Ook heb ik de nodige elektronica ontwikkeld bij mijzelf thuis en heb een aantal robotjes ontworpen en gemaakt. Op deze pagina kunt u een overzicht vinden van alle gratis apps, spellen en windows applicaties die ik geschreven heb en die u hier kunt downloaden, vanaf deze site of vanuit de Andoid of Windows app store.
Mijn apps, spellen en applicaties pagina.

Mijn muziek en bands

band Shamrock uit EmmenIk speel toetsen (orgel, piano, synths)en gitaar en daarnaast heb ik jarenlang gezongen zowel solo zang als koorwerk. Vanaf de leeftijd van c.a. 8 jaar heb ik een aantal jaren klassiek orgelles gehad omdat ik helemaal weg was van het kerkorgel en ik graag kerk organist wilde worden. Toen ik 14 jaar oud was begon ik in een buurtbandje en heb ik mijzelf het spelen op piano en gitaar bijgebracht. Mijn eerste beroeps band was de band Shamrock uit Emmen en ik ben van 18 tot 24 jaar beroepsmisicus geweest. Daarna ben ik de ICT ingeggaan en vanaf die tijd heb ik naast mijn werk, mijn hele leven muziek gemaakt in diverse bands of alleen. De meeste bands waarin ik speelde waren zeer commercieel en het was meestal niet de muziek die ik prive ook beluister. Mijn persoonlijke voorkeur is toch wat stevigere muziek, countrymuziek, melodieuze rock, jazz en de passie van Italiaanse muziek. Na mijn echtscheiding was werk, kinderen en optreden niet meer te combineren en ben ik gestopt met optreden, meestal mis ik het niet maar als ik een live optreden van een goede band zie dan kriebelt het nog steeds. Tegenwoordig neem ik thuis nog nummers op en zing ik nummers in op mijn Tascam 8 sporen thuisstudio.
Lees hier mijn: Muziek opnamees en overzicht van bands en hier staat wat muziek die ik opgenomen heb op mijn youtube kanaal.

Mijn eigen tattoos

Ondanks dat de meningen over de gezondheid van tatoeages verschillend is heb ik er toch twee die niet erg zichtbaar zijn omdat ze hoog op beide bovenarmen staan en zo altijd onder de mouw van het T-shirt zitten, maar die voor mij wel een bijzondere symbolische betekenis hebben.

mijn eigen tattoo voor mijn kinderenDit is mijn eerste tattoo, hij zit op de linker bovenarm en valt helemaal onder de rand van een shirt of t-shirt. Deze tattoo heb ik zelf bedacht en laten zetten door Yugen Tattoo in Veenendaal. Deze tattoo heeft meerdere symbolische betekenissen en gezien mijn belangstelling voor de betekenis en herkomst van symbolen zal niemand dit vreemd in de oren klinken. De 5 R'en in het midden staan voor de eerste letters van de namen van mijn vijf kinderen, Robert, Rick, Rene, Raoul en Romy. Ze staan in de vorm van een kruis binnen een cirkel en dat is het symbool voor de vier elementen (lucht, water, vuur en aarde). De cirkel is een ouroboros, dit is ťťn van de oudste mythische symbolen ter wereld en het is een slang of een draak die in zijn eigen staart bijt en op die manier een eeuwige cirkel vormt, als teken van de cyclische aard van de natuur en het eeuwige terugkeren en de eenheid van alles. De draak kijkt met mij mee naar voren, naar de toekomst. Het zetten is niet geheel pijnloos, het voelt als branderig en stekende pijn maar het is goed te verdragen, de bovenarm valt nog wel mee. Ik heb lang nagedacht over deze tattoo en hem ook zeer bewust laten zetten voor mijzelf en daarom is de tattoo ook niet zo zichtbaar omdat hij meestal onder de kleding zal vallen.

mijn eigen tattoo een Yin Yang van vissenDit is mijn tweede tattoo, hij zit op de rechter bovenarm en valt ook helemaal onder de rand van een shirt of t-shirt. Deze tattoo heb ik op het Internet gevonden en Hanz van Yugen Tattoo heeft hem een beetje aangepast en gezet. De tatoeage is een samengesteld symbool van een Yin Yang symbool en vissen. Ook over deze tattoo heb lang nagedacht en hem ook zeer bewust laten zetten voor mijzelf. De vissen spreken voor zich, mijn sterrenbeel is vissen en ik ben een door het leven wat wijzer geworden echte vis. Samen vormen de vissen een Yin Yang symbool en dit is een heel oud symbool dat eigenlijk staat voor dualisme (man / vrouw, goed / kwaad, positief / negatief, licht / donker). Maar het past eigenlijk ook in mijn visie van non-dualiteit waarbij dingen die we als tegengesteld leren te zien in feite samen een eenheid vormen omdat ze zonder elkaar niet zouden (kunnen) bestaan. De Yin Yang harmonie dicht de kloof tussen de tegenstellingen en laat zien dat ze elkaar aanvullen en samen in harmonie zijn. Alles is een onlosmakelijk onderdeel van het grote geheel en alles mag er zijn.

mijn eigen tattoo een veer met vogelsDit is mijn derde tattoo, hij staat de binnenzijde van mijn linker onderarm en is dus goed zichtbaar wanneer ik een t-shirt draag. Ook deze tattoo heb ik na lang zoeken op het Internet gevonden en Hanz van Yugen Tattoo heeft hem een beetje aangepast en gezet, het is een veer waar vogels uitvliegen. De veer staat in symbool voor vrijheid of de behoefte aan vrijheid en voor een vrije geest. Ook zijn veren een teken van diepe verbinding met de spirituele wereld en het universum. Een veren tatoeage staat ook symbool voor kracht, moed en zelfbewustzijn. De vogels die uit de veer vliegen zijn een teken van de cirkel van het leven en een extra bevestiging van uitvliegen in vrijheid, een vogel in in staat zich los te maken van het aardse.

mijn eigen tattoo een unalome symboolDit is mijn vierde tatoeage, hij staat de binnenzijde van mijn rechter onderarm en is dus goed zichtbaar wanneer ik een t-shirt draag. Ook deze tatoeage heb ik na lang zoeken op het Internet gevonden en Hanz van Yugen Tattoo heeft weer gezet. Een Unalome is een oosters symbool, in de vorm van een spiraal of een zigzaglijn en een lotusbloem. De zigzaglijn weerspiegelt het levenspad vol obstakels, uitdagingen en omwegen naar de rechte lijn en de drie puntjes van levenswijsheid, inzicht en verlichting. De lotusbloem staat hier voor wedergeboorte, de zuivering van de geest, en het pad naar verlichting en het overwinnen van de tegenslagen op de levensweg.

Mijn geboorteplaats Bargercompas

Bargercompas in NederlandIk ben geboren in het kleine plaatsje Bargercompas in de zuidoosthoek van de provincie Drenthe. Bargercompas ligt niet ver van de Duitse grens, vlakbij de stad Emmen. Tot mijn achtiende levensjaar heb ik in dit dorp gewoond en heb hier dus mijn complete jeugd doorgebracht. In mijn herinneringen blijft het een echt dorp, waar iedereen alles van elkaar wist en waar ik toen ik achtien jaar oud was ook snel weg wilde omdat het dorp ook erg beklemmend was. Ook werd ik als kind erg gepest op de lagere school omdat ik anders was dan de gemiddelde jongens. Ik ben zelfs ooit eens zo toegetakeld dat ik met een hersenschudding in bed gelegen heb, maar door de doofpotcultuur in het dorp werd er nooit iets tegen de daders ondernomen. Wat mij het meest bijgebleven is, was de invloed van enkele vooraanstaande mensen in het dorp die echt letterlijk boven de wet stonden (inclusief hun kinderen), en de invloed van een aantal mensen, bijvoorbeeld door zitting in een kerkraad. Er was een duidelijke hoog en laag in het dorp, men wist alles van elkaar en wat men niet wist vulde men zelf in als de waarheid. Zo was ik als zestienjarige volgens de meeste mensen in het dorp een drugsgebruiker (terwijl ik dit absoluut niet deed) omdat ik er uitzag als een hippie en lang haar had. Ik ben zelfs eens op een avond uit mijn ouderlijk huis gelokt om daarna met harde hand in een zaaltje voor een soort rechtbank op een stoel verhoord te worden omdat men dacht dat er iemand "drugs in een biertje" gedaan had waardoor een jongen onwel werd en naar het ziekenhuis gebracht moest worden. Ik werd zelfs met geweld van mijn bovenkleding ontdaan omdat men mijn armen wilde inspecteren en men probeerde zelfs met geweld mij een bekentenis te laten doen. Naderhand bleek dat deze jongen medicijnen had gekregen van de dokter waarbij hij door het vele bier onwel geworden was. Maar zelfs toen dit bekend werd bleef te verdenking tegen mij bestaan. Dit soort zaken waren de reden dat ik het dorp wilde ontvluchten. Ik ben toen in de dichtsbijzijnde grote plaats Emmen gaan wonen waar ik toen in de band Shamrock speelde als beroepsmusicus. Desondanks heb ik ook goede herinneringen aan spelen en helpen op de boerderij en het crossen met opgevoerde brommers op het land. Mijn jeugd heeft mij ook gevormd en sterke gemaakt en mij het doorzettingsvermogen gegeven om te doen waar ik in geloof. Wel heb ik nog steeds enige moeite met onterecht beschuldigd worden en vooroordelen, dit is ook van de hoofdredenen dat ik zelf altijd met een open blik probeer niet te oordelen of te veroordelen.

Heintje Pragt Barger-Compascuum is een veenkolonie in het uiterste oosten van de provincie, tegen de Duitse grens. Het dorpsgebied van Barger-Compascuum bestaat uit een combinatie van landbouwgebied (veenontginningen) en natuurgebied. Tot de laatste categorie behoort niet alleen Berkenrode, maar ook het Oosterbos en het aangrenzende ontwikkelingsproject Landgoed Scholtenszathe. Tussen beide grote natuurgebieden in ligt het buurtschap Klazienaveen-Noord. De belangrijkste bezienswaardigheid in het dorp is het Veenpark. Hier wordt de geschiedenis van het veengebied en de veenkoloniën verteld: van het moeras, via de plaggenhutjes en de turfgravende veenarbeiders, naar het ontstaan van de dorpen. Het dorp heeft centraal de rooms katholieke Sint-Josephkerk uit 1924, een rooms Katholieke en een protestants christelijke basisschool, sportvelden, een supermarkt, een postagentschap en diverse andere winkels en horecagelegenheden, het dorp kent daarnaast een uitbundig verenigingsleven. Op de kleine foto sta ik als klein jongetje voor de lagere school met korte broek en zweepje voor de tol. Als kind ben ik jarenlang misdienaar geweest, dat was leuk, je kwam nog eens ergens waar andere kinderen niet kwamen en je mocht uit school om trouwerijen en begrafenissen te dienen en je had natuurlijk eens per jaar het misdienaren reisje. De kerk stond naast de lagere school waar ik op zat en ik kan me nog herinneren dat de pastoor eens per week op school kwam vertellen over de bijbel en het geloof. Maar het meest onder de indruk was ik denk ik van het kerkorgel waar ik helaas nooit op mocht spelen omdat dat voorbehouden was aan 1 familie in ons dorp. Ik denk af en toe nog wel eens aan pastoor van de Vechte, een van de mensen die op mij een grote positieve indruk heeft achtergelaten.


Hele oude foto van mijn ouderlijk huis, smederij pragtIn de oude foto doos van mijn vader kwam ik nog een oude foto tegen van mijn ouderlijk huis in de tijd van mijn grootvader, die ook de naam Hein Pragt had. Op deze foto staat ook mijn vader, hier nog een kleine jongen. Op de voorgrond staan mijn opa en oma Pragt die toen al een smederij en een winkel op Bargercompas hadden die mijn vader later heeft voortgezet. De zusters op de foto waren inwonend wat in die tijd vrij normaal was. In dit huis ben ik ook nog geboren, enkele jaren na mijn geboorte is het huis en de bijbehorende werkplaats grondig verbouwd en heeft mijn vader het bedrijf ook uitgebouwd. Mijn vader had de stille hoop dat een van zijn zonen het bedrijf weer zou overnemen, net zoals hij het van zijn vader had overgenomen, maar dat is er helaas niet van gekomen. Uiteindelijk is het bedrijf verkocht en een horeca bedrijf geworden. Toch weet ik van mijn jeugd dat mijn ouders altijd thuis waren maar wel altijd aan het werk en dat ik wanneer ik uit school kwam ook mee kon helpen met het lappen van een paar fietsbanden of andere klussen in de werkplaats.

Nu woon ik in Veenendaal

Veenendaal in Nederland Kort voor de geboorte van mijn jongste dochter ben ik vanuit een flat in Delft verhuist naar Veenendaal omdat de huizen in Veenendaal de helft zo goedkoop waren als in de randstad en omdat ik mijn dochter liever in een iets meer gemoedelijke omgeving wilde laten opgroeien. Hoewel Veenendaal ook enkele nadelen heeft die vooral vanuit de conservatieve hoek komen, is het over het algemeen een zeer gemoedelijke plaats. Het is geen bruisende stad in cultureel opzicht en toen ťťn van mijn foto's van een expositie verwijderd werd omdat deze volgens leden van de SGP te aanstootgeven was, (er was een onderkant van een vrouwenborst te zichtbaar) moest ik wel even slikken. Om de zondagsrust te ontlopen gaan we vaak even op zondag naar Utrecht om even lekker in de stad te lopen en een terrasje te pakken. De nadelen wegen niet op tegen de vele voordelen, waaronder een ruim huis met tuin, ruim opgezette buurt, drie treinstations, centrale ligging en een goed aanbod aan winkels en scholen en een mooie omgeving.

Veenendaal, de naam zegt het al, is gesticht als veenkolonie, het dorp dat zich ontwikkelde lag deels in Utrecht en voor een deel in Gelderland. Er was sprake van een Stichts en een Gelders Veenendaal, Stichts hoorde bij de plaats Rhenen, Gelders bij de plaats Ede. In 1748 telde Stichts Veenendaal 1949 inwoners, in 1795, met de komst van de Fransen, werd Stichts Veenendaal een zelfstandige gemeente. Het dorp werd groot met wol, textiel en sigaren en kolossale fabrieksgebouwen met hoge schoorstenen bepaalden het aanzicht tot ver in de twintigste eeuw. Heden ten dage is de textiel- en sigarenindustrie bijna helemaal verdwenen en daarvoor in de plaats kwamen woningen en winkels. Andere industrieŽn ťn bedrijven in de dienstensector hebben zich in grote getale in de gemeente gevestigd. En nog steeds is Veenendaal, dat sinds 1960 helemaal binnen de grenzen van de provincie Utrecht valt, nijver en in de groei.

Van oud Veenendaal is op het eerste gezicht niet veel overgebleven. Er is gedempt en gesloopt, er zijn flats en appartementen. Maar bij nader inzien valt er nog veel te ontdekken. Want de Grift is er en op de Markt staan de Oude Kerk en de Wolkammer, het symbool voor het geloof en de nijverheid. En er zijn meer grote en kleine monumenten: molens, arbeidershuisjes, villa's, gedenksteentjes, levensbomen. In 2005 telde Veenedaal 61131 inwoners. In en om Veenendaal is het goed vertoeven, het gebied leent zich voor mooie wandelingen en prachtige fietstochten. Veenendaal is in 1997 niet voor niets benoemd tot Groenste stad van Europa en in 2004 tot groenste stad van Nederland. De gemeente bevindt zich op een beperkt grondgebied en is daarom compact gebouwd. Dat betekent dat de afstand van elke willekeurige wijk tot het centrum hooguit vijf kilometer is. De fiets is hierdoor een populair vervoermiddel in Veenendaal voor de stadsritjes. Ook een comfortabel en fijnmazig vrijliggend fietspadennet en een verkeers-educatie project hebben ertoe geleid dat Veenendaal door de landelijke Fietsersbond tot Fietsstad 2000 is uitverkoren. Bovendien is Veenendaal is een unieke winkelstad, in 2004 is Veenendaal uitgeroepen tot beste koopstad van de provincie Utrecht. Bij de verkiezing om de schoonste stad van Nederland van 2004 werd Veenendaal tweede. Lees meer over Veenendaal op: www.allesoverveenendaal.nl


We wonen alleen en vinden dat best!

(c) AD 2011 naar aanleiding van een interview van Hein Pragt

1.8 Miljoen Nederlanders kiezen voor zelfstandig leven.

Woont u alleen en bent u niet ongelukkig? Dan is dat helemaal niet gek, laat staan zielig. Want al woont u dan alleen, u bent niet alleen: 1,8 miljoen Nederlanders hebben, net als u, een huis voor zichzelf, En dat is liefst 400.000 meer dan 15 jaar geleden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft het geteld: het aantal alleenwonenden stijgt gestaag, "Maar eenzaam of zielig zijn ze niet," zegt Jan Latten van het CBS. "Want een kwart van die groep heeft wťl een relatie. Ik wil maar zeggen: die reisorganisaties die al die mensen folders sturen met reisjes voor vrijgezellen, slaan de plank voor een deel mis". We wachten veel langer met samenwonen en we gaan net zo makkelijk weer uit elkaar als de passie verdwenen is. Latten: "Bijna de helft van de mensen tussen 18 en 25 jaar heeft een relatie, maar ze zijn er veel minder zeker van of dat nou je van het is. Dus blijven ze apart wonen. Jongeren hebben nu ook een heel leven te leiden voordat ze gaan samenwonen: eerst studeren, aan de carriŤre werken, een wereldreis maken, er is zo veel te doen."

Opmerkelijk is dat de stijging van het aantal alleenwonenden het grootst is is in de groep 40 tot 65 jaar. We scheiden makkelijk, al is dat nog niet eens zo verrassend; vrouwen verdienen vaak hun eigen geld, dus financieel kan het. En wie uit elkaar gaat, boeit in veel gevallen ook niet meer zo te vrezen voor de toorn van de familie. "Scheiden kan en mag," zegt Latten. Maar dat juist die groep zich daarna niet meer laat strikken voor liefde onder ťťn dak, valt wel op. "Minder dan een op de vijf mensen uit de alleenwonende groep 40-65 heeft een vaste relatie" zegt Latten. "Ze hebben het allemaal al meegemaakt: verliefd worden, samenwonen, gezin stichten. De drang is weg. Ze vinden het wel best zo."

Hein Pragt (52) uit Veenendaal is er zo een, De plussen van het samenwonen wegen niet meer op tegen de minnen, na twee gestrande huwelijken waaruit vijf kinderen voortkwamen. "Na mijn eerste huwelijk wilde ik zo snel mogelijk een nieuwe relatie," vertelt Pragt. "Dan merk je al dat het niet meevalt iemand te vinden, die bij jouw levensstijl past, jouw manier van opvoeden, daar liepen ook best een paar relaties hard op stuk." Toch stapte Pragt nůg een keer in het huwelijksbootje, kreeg er nog een dochter bij, maar 2,5 jaar geleden liep ook dat stuk. Nu, met twee ex-vrouwen, vijf kinderen (van wie er ťťn fulltime en ťťn parttime bij hem woont) en een 32-urige baan in de ICT, heeft hij het druk zat. "Gezelligheid is er genoeg: ik kan met mijn zoon naar een concert, ik heb nog ex-stiefdochters met wie ik wel eens een terrasje pak. Ik ben nu in zo'n fase dat de voordelen van een vaste relatie niet opwegen tegen de nadelen. Stel je voor dat ik de schaarse vrije tijd die ik heb, moet delen met iemand. Ik ben nu blij als ik zondag met een boek op de bank kan neerploffen met niks dan stilte om me heen". Al acht jaar geleden startte Pragt de site alleenwonen.nl. Uit de reacties door de jaren heen, durft hij wel een conclusie te trekken. "De mensen zijn niet individualistischer, maar zelfstandiger. Als ik naar mijn leven kijk nu, moet iemand wel heel precies in het plaatje passen, voordat ik weer begin aan de rompslomp van samenwonen."

Nog een aantal persoonlijke pagina's

Gedichten

Mijn weblog

Mijn c.v.

Mijn muziek c.v.

Mijn recepten

Kamperen

Karakter horoscoop van het sterrenbeeld vissen

Ik geloof niet zo sterk in astrologie en horoscopen, maar ik geloof wel dat de tijd van het jaar waarin je geboren bent en de eerste indrukken opdoet van invloed is op je karakter. Mijn sterrenbeeld is Vissen en voor een deel komt dat wel overeen. Ik ben echter wel iemand die stevig met beide benen op de grond staat, maar wel een idealist in hart en nieren. Ik ben zeker een gevoels mens en heb zeer veel belangstelling in de mens en alles wat er in de mens omgaat. Er zijn zeker veel dingen in deze karakterhoroscoop die van toepassing zijn, maar lang niet alles. Toch wil ik u de standaard karakterhoroscoop van het sterrenbeeld Vissen niet onthouden.

hein pragt sterrenbeeld vissenWanneer u, net als ik, tussen 20 februari en 20 maart bent geboren, dan is uw sterrenbeeld ook Vissen. Iets nauwkeuriger geformuleerd, op de dag van uw geboorte stond de zon in het teken Vissen van de dierenriem. Deze stand van de zon is het belangrijkste gegeven, want zij oefent de grootste invloed uit op ons karakter en gedrag.

Vissen is een waterteken. U lijkt in uw karaktertrekken ook een beetje op de dieren van uw symbool: zeer beweeglijk en ongrijpbaar, steeds tussen de vingers doorglippend. De symboliek is eenvoudig, maar wordt nog duidelijker als men ook het dubbele karakter van het teken in aanmerking neemt. Vissen worden grafisch meestal als volgt afgebeeld: twee vissen die in tegengestelde richting zwemmen. Het symboliseert het complexe karakter van de Vis, de onzekerheid en de onberekenbaarheid die in Vissen huizen, zijn aanleiding voor veel problemen waarmee u te maken krijgt als u de leefwijze en de gevoelens van de Vis wil doorgronden. Daar hebben al velen zich op stukgebeten. U bent aan het einde van de winter geboren, een tijd waarin de natuur zich voorbereidt om opnieuw te ontluiken. Men vermoedt wat in haar omgaat, men voelt de krachten die werkzaam zijn maar men ziet nog niet veel, alles rust nog in het verborgene.

Dat kan men in zekere zin ook van uw persoon zeggen. Uw 'ik' is bijgevolg ingekapseld en blijft meestal verborgen. Het is daarom misschien nu al het juiste moment om vast te stellen dat, steeds als we iets over uw karakter willen zeggen, we ons moeten afvragen of dit nu werkelijkheid is of maar schijn. Om daadwerkelijk het echte van het onechte te kunnen onderscheiden, moet men soms de omstandigheden in aanmerking nemen, waarbinnen u een bepaald gedragspatroon toont. Dat is niet eenvoudig en het is voor ons dan ook niet gemakkelijk om algemeen geldende regels op te stellen.

Men kan wel stellen dat besluiteloosheid een van uw meest in het oog lopende karaktertrekjes is. Dat zal uw omgeving het meest opvallen. U geeft de indruk dat u voortdurend van richting verandert en wel heel abrupt, zonder daarbij naar de weg terug te keren die u daarvoor hebt bewandeld. Dat is ook zo en dat komt omdat uw belevingswereld zo eindeloos groot is, zowel in uw werk als in uw gevoelsleven. Hieruit blijkt duidelijk dat de vis door zijn gedrag de omgang met anderen niet bepaald vergemakkelijkt. De meeste mensen willen per slot van rekening weten waar ze aan toe zijn en willen niet iedere keer omschakelen. Bij de vis is het echter zo dat u nu eens in deze stemming bent en een paar dagen later in een totaal andere. U moet begrijpen dat dat voor anderen moeilijk te volgen is en u hoeft er al helemaal niet verbaasd over te zijn als men u soms met koele terughoudendheid en gereserveerdheid tegemoet treedt.

Gelukkig beschikt u ook over een grote dosis hulpvaardigheid. Het maakt u ook niets uit om van iets wat u zeer na aan het hart ligt of dat voor u in een of ander opzicht belangrijk is, afstand te doen als u daarmee een vriend kan helpen. U staat niet lang te twijfelen of u zet uw eigen ambities opzij om een ander te helpen. Uw hulp zal altijd kosteloos zijn en u zult hem altijd geven, ook als u van te voren weet dat u er niets voor terugkrijgt. In het algemeen zult u echter toch voor korte of langere tijd voor uw inspanning schadeloos worden gesteld. Velen zullen zeker hun dankbaarheid tonen voor wat u hebt gedaan, en dat schenkt u veel voldoening.

In het algemeen heeft u niet iets wat men als realiteitszin bestempelt. U leeft in uw heel persoonlijke wereldje dat meer door dromen dan door werkelijkheid wordt beheerst. Zo'n levensbeschouwing kan vaak tot een materieel, met name een financieel debacle leiden. U schat de omstandigheden nogal eens verkeerd in, u overziet de draagwijdte van uw handelingen niet en kunt bijvoorbeeld een stabiele situatie omzetten in een die veel onzekerder is. Dat zal vooral dan problemen geven (die u van te voren niet hebt ingeschat) als u met iemand samenwoont en een bepaalde verantwoording draagt. Aan de andere kant kan alles natuurlijk ook goed verlopen en kunt u geluk hebben. Bij u weet men het niet zo zeker. Vastgesteld kan echter worden dat u niet koste wat het kost financieel succes najaagt, en dit aspect is dus geen drijfveer voor uw handelen.

U laat u bij uw handelen door uw intuitie leiden en u bent zeer gevoelig en kwetsbaar. Het is zeer waarschijnlijk dat u over artistieke gaven beschikt, vooral schrijverstalent. Veel dichters zijn Vissen en dat geldt in gelijke mate ook voor mensen die direct of indirect betrokken zijn bij het publiceren en. uitgeven van boeken. Uw gevoeligheid hoeft voor u niet altijd positief te zijn. U kunt daar ook op stuklopen. Bijvoorbeeld als u iemand uw volle vertrouwen hebt geschonken en juist die persoon beschaamt dat vertrouwen. U bent diep teleurgesteld en het doet u ongelooflijk veel pijn.

Kort overzicht van de verschillende karaktertrekken en eigenschappen van de Vis.

Er is bijna geen teken van de dierenriem dat afhankelijker is van de invloeden uit zijn omgeving als dat van de Vis. Uw omgeving kan er in hoge mate toe bijdragen of u zich goed voelt of slecht, ja zelfs of u gezond bent of ziek wordt. Dat u erg ontoegankelijk bent, soms koel en in uzelf gekeerd overkomt, is al vermeld. En toch stuiten we bij u op een weinig voorkomende en merkwaardige tegenstelling: u verlangt er namelijk vurig naar om begrepen worden. Dat dit niet zo vaak voorkomt, hangt samen met uw neiging tot dromen. Vissen hebben van nature een zachte aard en verheffen niet graag hun stem om hun mening luidkeels de wereld in te bazuinen. In het algemeen bent u wars van luidruchtigheid en zet u zich daartegen af.

Mijn ascendant (buitenkant) is Kreeft

hein pragt astrologie symbool kreeftMensen met ascendant Kreeft zijn bijzonder gevoelig en gehecht aan een vertrouwde omgeving en daardoor zijn zij wat voorzichtig en brengen zij bij voorkeur tamelijk langzaam veranderingen in hun omgeving aan. Als zij nieuwe mensen ontmoeten, zijn zij vriendelijk genoeg, maar zij vertellen niets over hun innerlijke gevoelens voordat zij die ander vrij goed kennen. Als zij echter eenmaal vinden dat zij iemand kunnen vertrouwen, dan vertrouwen ze hem ook volkomen. Zij vinden het vooral heerlijk mensen te beschermen die door anderen gekwetst zijn. Zij zijn ontvankelijk voor de gevoelens van mensen en zullen ze noch lichamelijk noch psychologisch pijn doen. Mensen met ascendant Kreeft voelen zich snel beledigd door ruwe en bitse woorden en streven daarom vanaf hun jeugd al naar vriendelijke omgangsvormen. Als zij beledigd zijn, kruipen zij in hun schulp en vermijden zij anderen. Soms doen zij misschien net alsof het ze niets kan schelen, waardoor zij ongewoon onkwetsbaar lijken voor de gevoelens en woorden van anderen. Natuurlijk is dat niet waar en zullen er alleen maar nadeel van ondervinden als ze zich zo gedragen.

Mijn enneagram type

Het Enneagram is een eeuwenoud model, de naam betekent in het Grieks zowel "negen punten" als "beweging". Men denkt dat het een paar duizend jaar geleden geleden is ontstaan in het Midden-Oosten. Het is echter nog steeds een actuele en bruikbare methode om meer inzicht te krijgen in uzelf. Het enneagram beschrijft negen verschillende types mensen, ze onderscheiden zich door patronen in hun denken, voelen en doen. Het enneagram vertelt u iets over uw sterke en zwakke punten en uw drijfveren. Het zou een beetje kort door de bocht zijn om alle mensen in 9 types in te delen, er zijn dus ook subtypes. Bijna niemand is een "puur" type, de meeste mensen zijn een mix van twee typen van het enneagram. Het tweede type in de mix wordt de vleugel genoemd. De vleugel ligt op een van de twee kanten van uw basistype op de omtrek van het enneagram. Mensen bestaan dus uit een hoofd type en in mindere mate ook een subtype. Ik ben een 2W3 type, dat betekent dat ik voor het grootste deel een twee ben met trekjes van de drie, maar ik ook in de 2W1 is de score redelijk hoog dus ik heb ook trekjes van type een. Hier staan de beschrijvingen van de types die ik volgend de Enneagram indeling zou zijn. Wilt u zelf een test doen dan kunt u dit doen op de site: enneagram test

Enneagramtype 2, De Helper (Hoofd type)

Mensen van dit persoonlijkheidstype hebben in essentie het gevoel dat ze waardevol zijn voor zover ze behulpzaam zijn voor anderen. Onbaatzuchtig zijn is hun plicht, geven aan anderen is hun reden van bestaan. Ze zijn betrokken, sociaal bewust en meestal extrovert. TweeŽn zijn warme, emotionele mensen voor wie hun persoonlijke relaties erg belangrijk zijn, daar enorm veel energie in steken, en die verwachten gewaardeerd te worden voor de moeite die ze doen. Ze zijn praktische mensen, die gedijen in zorgberoepen, en die weten hoe je een huis comfortabel en gezellig maakt. Het helpen van anderen geeft TweeŽn een goed gevoel over zichzelf; nodig zijn geeft ze het gevoel belangrijk te zijn; onbaatzuchtig zijn geeft ze het gevoel deugdzaam te zijn. Een groot deel van het zelfbeeld van TweeŽn draait om deze kwesties, en een bedreiging van dat zelfbeeld wordt nauwelijks getolereerd. TweeŽn zijn diep overtuigd van hun onbaatzuchtigheid, en het is waar dat ze vaak oprecht behulpzaam zijn en zich om anderen bekommeren. Het is echter evenzeer waar dat TweeŽn waardering nodig hebben; ze hebben het nodig om nodig te zijn. Hun liefde is niet helemaal zonder bijbedoelingen.

TweeŽn ontwikkelen vaak een gevoel van gerechtigd zijn bij de mensen die het dichtst bij hen zijn. Omdat ze hun nek hebben uitgestoken voor anderen, beginnen ze het gevoel te krijgen dat ze recht hebben op dankbaarheid. Ze kunnen opdringerig en veeleisend worden als hun vaak niet erkende emotionele behoeften niet bevredigd worden. Ze kunnen bazig en manipulatief zijn, helemaal het gevoel hebbend dat dit gerechtvaardigd is, omdat ze "dit recht verdiend hebben" en hun intenties goed zijn. De meest duistere kant van het type twee komt tevoorschijn wanneer TweeŽn het gevoel beginnen te krijgen dat ze nooit de liefde die ze verdienen voor al hun inspanningen zullen krijgen. In zulke omstandigheden kunnen ze hysterisch worden, irrationeel en zelfs beledigend.

Omdat TweeŽn over het algemeen anderen helpen om hun behoeften te bevredigen, kunnen ze vergeten om iets te doen aan die van henzelf. Dit kan leiden tot overspannenheid, emotionele uitputting en emotionele wispelturigheid. TweeŽn moeten leren dat ze alleen werkelijk anderen van dienst kunnen zijn wanneer ze gezond, gebalanceerd en in zichzelf gecenterd zijn. TweeŽn zijn vaak ook trots en hebben een sterk gevoel van eigenwaarde.

Enneagramtype 3, De Presteerder (Dit heb ik in mindere mate ook!)

Mensen van dit persoonlijkheidstype hebben het nodig om bevestigd te worden om zich waardevol te voelen; ze jagen succes na en willen bewonderd worden. Ze werken vaak hard, zijn competitief en sterk gefocust in het najagen van hun doelen, of hun doel nu is om de meest succesvolle verkoper in het bedrijf te zijn of de meest "sexy" vrouw in hun sociale kring. Ze hebben zich vaak opgewerkt en vinden gewoonlijk het een of ander gebied waarin ze kunnen uitblinken om zo de externe goedkeuring te vinden die ze zo wanhopig nodig hebben. DrieŽn zijn sociaal competent, vaak extravert en soms charismatisch. Ze weten hoe ze zichzelf moeten presenteren, hebben zelfvertrouwen en zijn praktisch en gedreven. DrieŽn hebben veel energie en lijken vaak een soort levenslust te belichamen die anderen aanstekelijk vinden. Ze zijn goede netwerkers die weten hoe ze moeten stijgen in rang. Maar hoewel DrieŽn geneigd zijn om succes te hebben op wat voor gebied ze ook hun energieŽn focussen, zijn ze vaak heimelijk bang om verliezers te zijn of te worden.

Enneagramtype 1 - De Hervormer (Dit heb ik in mindere mate ook!)

Mensen van dit persoonlijkheidstype zijn in essentie op zoek naar het beter maken van dingen, omdat ze vinden dat niets ooit echt goed genoeg is. Dit maakt hen perfectionisten die graag willen hervormen en verbeteren; idealisten die ernaar streven om orde te creŽren uit de alomtegenwoordige chaos. Enen hebben een goed oog voor detail. Ze zijn zich altijd bewust van de gebreken bij zichzelf, anderen en de situaties waarin ze zich bevinden. Dit activeert hun behoefte om te verbeteren, wat goed kan zijn voor alle betrokkenen, maar wat ook belastend kan blijken te zijn voor zowel de Een als degenen aan het ontvangende eind van de hervormingspogingen van de Een. Het onvermogen van de Een om de perfectie die ze verlangen te bereiken voedt hun schuldgevoelens over tekortgeschoten zijn, en hun beginnende kwaadheid over een onvolmaakte wereld. Enen neigen er echter naar zich schuldig te voelen over hun kwaadheid. Kwaadheid is een "slechte" emotie, en Enen streven er oprecht en met heel hun hart naar om "goed" te zijn. Kwaadheid wordt daarom krachtig uit hun bewustzijn verdrongen. Enen zijn serieuze mensen; ze zijn over het algemeen bijzonder principieel, competent en compromisloos. Ze houden zich aan de regels en verwachten van anderen dat die dat ook doen. Omdat ze zo diep in hun overtuigingen geloven, zijn ze vaak uitstekende leiders. Ze zijn geboren organisatoren, mensen die lijsten maken en alles op de lijst ook afmaken, nijver, betrouwbaar, oprecht en plichtsgetrouw en ze zijn vaak intelligent en onafhankelijk.

Last update: 11-10-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).