Over Hein Pragt

recente foto hein pragt uit veenendaal

Mijn naam is Hein Pragt, ik ben een alleenstaande vader en woon sinds 17 jaar in Veenendaal (hang geen geloof aan) en deze website is in 1995 ontstaan als een simpele homepage met Curriculum Vitae en wat informatie over dingen die mijn belangstelling hadden. De website is afgelopen 26 jaar behoorlijk uitgegroeid en inmiddels een eigen bedrijfje geworden. Op mijn website schrijf ik over algemene onderwerpen die mijn belangstelling hebben. Ik heb een uitgebreide boekenkast, een goede opleiding, de nodige cursussen en workshops gevolgd en een ruime levenservaring en een mateloze belangstelling voor van alles. Ik probeer op deze site zo objectief en algemeen mogelijk te schrijven, desondanks verwerk ik ook wel mijn persoonlijke ervaring in mijn artikelen waarbij ik de privacy van de ander zeer respecteer. Op deze pagina's staat bewust wat informatie over mijzelf. Het is bijvoorbeeld leuk om meer dan 30 jaar optreden met bands te beschrijven, soms komt iemand op deze pagina's oude herinneringen ophalen. Ik ben een integer, ietwat introvert, vriendelijk en een zeer open persoon (met respect voor iedereen om mij heen) en de mensen die mij kennen vinden dit over het algemeen erg prettig. Ik ben al weer vele jaren een tevreden single, hoewel ik af en toe date is het van een wederzijdse verliefdheid niet meer gekomen. Desondanks hoop ik nog eens weer iemand te treffen en ik hoop dat deze dame er niet van terugschrikt om zelf initiatief te nemen. Heeft u een vraag of wilt u gewoon iets melden, kunt u ook contact opnemen via mijn social media pagina's of het contactformulier op deze site (zie boven balk), ik ben aardig en bijt niet! Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Wie is Hein Pragt?

Mijn volledige naam is Heinrich Maria Pragt en ik ben 5 Maart 1959 geboren in het dorpje Bargercompascuum in de gemeente Emmen in Drenthe, waar ik ook tot de leeftijd van achtien jaar gewoond heb samen met mijn ouders die een eigen bedrijf hadden. Mijn ouders zijn helaas beiden overleden, op deze url staat een nagedachtenis pagina. Ik ben een alleenstaande vader, ik heb vijf kinderen waarvan de jonste dochter nog thuis woont. mijn vier zonen zijn inmiddels volwassen. Ik heb een technisch beroep (ICT) maar heb daarnaast ook veel geleerd over psychologie, filosofie, spiritualiteit en de menselijke geest, alle onderwerpen die mijn belangstelling hebben kunt u terugvinden op deze site. Ik heb een gezellig thuis voor iedereen en als ik maar weet voor hoeveel mensen ik moet koken dan is het voor mij goed. In mijn vrije tijd schrijf ik veel teksten en artikelen over alles wat mijn belangstelling heeft, lees ik veel, leer ik graag nieuwe dingen en knutsel en ontwerpt ik graag. Ik ontwerp en bouw zonnepaneel projectjes en kleine robots maar ik maak ook zelf massageolie, badolie en natuurlijke verzorgings producten, ik heb een 3D printen en laser graveer machine en maak dingen in opdracht. Ik ben mijn hele leven al een voorstander van gelijkheid voor mannen en vrouwen en ik geloof zeker dat mannen en vrouwen twee totaal verschillende wezens zijn, maar volkomen gelijkwaardig. Ik geloof niet in een traditioneel rollenpatroon, ik ben zelf zeer zelfstandig, kan prima een huishouden runnen en voor kinderen zorgen, ik kan prima over emoties en gevoelens praten maar voel mij zeker een echte (redelijk rationele) man.

Ik ben een beetje wars van conventionele zaken en "hoe het moet", ik ben redelijk eigenwijs en eigenzinnig maar wel altijd met respect voor anderen. Ik hou van de multiculturele samenleving en ook van heerlijk exotisch eten. Eerlijkheid, betrouwbaarheid, respect en vooral integriteit zijn voor mij heel belangrijk, maar ook speelsheid en een beetje avontuur. Ik ben ook sterk sociaal begaan, maar ook heel zorgzaam, optimistich en een levensgenieter. Ik hou niet van klagen en moeilijk doen, ik probeer me niet druk te maken over dingen die ik toch niet kan veranderen en probeer vooral van het leven te genieten. Ik heb een hele positieve levenshouding en ik geloof in goed doen, eerlijk en oprecht leven en geen afgunst en haat koesteren maar behulpzaam zijn voor alle mensen om je heen en positiviteit verspreiden. Ik ben ook gek op dieren en ik heb er ook een aantal thuis maar ik ben helaas geen fan van honden. Ik hou niet zo van verre reizen maar wel van avontuurlijk er op uit, kamperen, een weekend (of een paar dagen) weg naar een mooie stad zoals Antwerpen, Londen of Keulen, Oostenrijk, of een weekend weg in een B&B en dan lekker genieten van alles in de omgeving. Ik ben een zeer open mens, kan vrij over alles praten en geloof in open en geweldloze communicatie.

Licht autistisch

autisme? Sinds enkele jaren weet ik dat ik licht (hoogfunctionerend) autistisch ben, dit inzicht ontstond nadat ik mijzelf ging verdiepen in autisme omdat het binnen onze familie wel vaker voorkomt. Desondanks ben ik zelf fanatiek tegenstander van het plakken van allerlei etiketten op mensen omdat ik vind dat we enorm doodgeslagen zijn in het labelen van mensen met allerlei psychische stoornissen. Sommige mensen gebruiken het als excuus voor hun gedrag, zoals: "ik kon er niks aan doen want ik heb AD(H)D". Waarom zeg ik dan van mijzelf dat ik licht autistisch ben? Omdat veel dingen in mijn leven ineens verklaarbaar zijn en ik meer van mijzelf begrijp. In ieder geval betekent het dat ik erg integer, redelijk introvert, extreem eerlijk ben en een groot rechtvaardigheidsgevoel heb. Het laatste wat ik wil is het als excuus gebruiken, ik heb goed geleerd om er mee om te gaan en het te compenseren waardoor ik vrij goed kan functioneren in deze wereld, met toch wel mijn eigen valkuilen die ik inmiddels wel goed ken. Lees meer over: hoogfunctionerend autisme.

Nooit liegen

de waarheid Een van mijn principes is dat ik nooit zal liegen, mijn eerlijkheid kan soms wat vreemd overkomen, maar mensen die mij echt kennen kunnen het waarderen. Niet liegen is soms best moeilijk, maar geen antwoord (willen) geven is ook niet liegen. Het niet liegen komt voort uit mijn autisme, mijn brein kan niet goed omgaan met manipuleren en liegen omdat dit mij enorm veel energie kost. In mijn hoofd moet alles consistent zijn en liegen veroorzaakt een inconsistentie waardoor er soort van kortsluiting ontstaat die heel onprettig is. Wanneer ik nadenk hoe mensen die liegen (of manipuleren) moeten onthouden welke onwaarheden ze tegen wie verteld hebben en telkens maar bezig moeten zijn met het niet door de mand vallen, dan lijkt me dit extreem vermoeiend. Ik kan dit niet, mijn brein is hier niet op ingericht en dus heb ik mij heel lang geleden voorgenomen om nooit te liegen en dat werkt bijzonder goed voor mij.

Kinderen

klimbos Garderen

Ik heb vijf kinderen, vier zoons (Robert, Rick, Rene en Raoul) uit mijn eerste huwelijk en een dochter Romy uit mijn tweede huwelijk. Mijn jongste zoon is intussen jong volwassen en mijn oudste al ruim volwassen. Met mijn twee oudste zonen heb ik helaas geen contact meer en daar heb ik vrede mee. De één na jongste zoon bel ik wekelijks en de jongste zoon, die op zichzelf woont, ondersteun ik nog bij zijn HBO studie. Mijn dochter van 17 woont de helft van de week bij mij en we hebben een goede band. Inmiddels ben ik weer twaalf jaar gescheiden maar ondanks dat elke scheiding emotioneel zwaar is hebben de moeder van Romy en ik wel snel besloten dat we de opvoeding van onze dochter in harmonie en samenwerking gingen doen en dat gaat tot op heden nog steeds heel goed. Het is vreselijk wanneer kinderen in een echtscheiding meegetrokken en uitgespeeld worden en zo dubbel de dupe zijn. Ook heb ik nog goed contact met mijn (inmiddels volwassen) ex stiefdochters die ik cadeau kreeg bij mijn tweede huwelijk. Ik heb ook een (kleine) tatoeage op mijn linker bovenarm met de vijf 'R' tekens van al mijn kinderen, ik hou van al mijn kinderen en mijn deur staat altijd voor ze open.

Familie, vrienden en kennissen

vrienden Als kind was ik noodgedwongen door mijn autisme vaak een eenling en had ik niet veel vrienden, dit veranderde pas toen ik als achttienjarige in een band speelde. Maar desondanks had ik nog geen idee van mijn hoogfunctionerd autisme en blonk ik zeker niet uit in sociale vaardigheden, ik was vaak te eerlijk een beetje naïef. Dit heb ik echter met veel vallen en opstaan en veel zelfstudie vrij goed onder de knie gekregen. Desondanks ben ik geen allemansvriend en hoeft dit voor mij ook niet. Als ik ergens niet goed tegen kan is dat mensen mijn vriend of vriendin willen zijn, zolang ik maar doe wat zij willen of wat zij goed achten. Ook kan ik niet goed omgaan men mensen die mij blijkbaar dingen kwalijk nemen maar er niet over willen praten en mensen die manipuleren, onwaarheden vertellen (in hun eigen voordeel) of mensen die andere mensen omlaag halen. Dit gaat ook op voor familie. Ik heb in mijn leven genoeg ellende gehad van negatieve mensen en ik heb dit soort negatieve mensen uit mijn leven verbannen. Ik heb genoeg vrienden en vriendinnen en de mensen die ik vrienden noem zijn het ook waard en deze voegen ook iets positiefs toe aan mijn leven.

Gezonde levensstijl

gezonde aardbei Ik probeer een gezonde levensstijl te volgen zonder op de kwaliteit van het leven in te boeten. Als erfelijke aanleg heb ik kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatproblemen en door mijn zittend werk had ik ook kans op overgewicht. Aangezien ik maar één lijf heb voel ik mijzelf verplicht om uit respect voor mijn lichaam hier zo goed mogelijk voor te zorgen. Ik eet sinds vele jaren meestal vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch en ik hou erg van multicultureel eten. Ik let goed op mijn conditie en mijn lichaamsgewicht en probeer vrij actief te leven, ik ga meestal met de fiets i.p.v. de auto en hou er van om actieve dingen te doen zoals hier op deze foto in het klimbos in Garderen. Niet roken, amper alcolhol en een gezonde levensstijl zijn voor mij erg belangrijk, ik probeer mijzelf goed te verzorgen, zowel uiterlijk als innerlijk, ik pak meestal de fiets. Hoewel ik inmiddels 60 jaar oud ben voel ik me nog tien jaar jonger en ben ik niet iemand die rustig en gezapig op leeftijd is. Ik let zelf goed op mijn gewicht en figuur en ik viel dan ook meestal op tengere of slanke partners. Ook ga ik af en toe naar de sauna om mijn lichaam eens helemaal te reinigen en weer helemaal tot rust te komen. Ik probeer meestal geen oordeel te hebben maar ik vind het niet zo prettig wanneer mensen hun lichaam verwaarlozen door te roken, veel alcohol te drinken of overgewicht te negeren. Ik wil graag tot hoge leeftijd actief blijven en daarom zal ik goed voor dit lijf moeten zorgen. Ondanks dat de meningen over de gezondheid van tatoeages verschillend is heb ik toch een paar (relatief kleine) tatoeages die niet erg zichtbaar zijn omdat ze hoog op beide bovenarmen staan en twee (relatief kleine) tatoeages op de onderarmen die voor mij wel een bijzondere symbolische betekenis hebben.
Lees hier meer over mijn tatoeages

Alcohol of drugs

koffie Ik drink heel af en toe een witbiertje of een witte wijn en ik heb tot twintig jaar geleden ook af en toe marihuana gebruikt, maar nooit zoveel dat ik op enige wijze de controle over mijzelf kwijtraakte. De laatste keer dat ik dronken was is ruim veertig jaar geleden. Ik zal nooit drugs gebruiken of dronken worden omdat ik altijd controle wil houden over mijn gedachten en emoties. Het idee dat ik mijzelf niet onder controle heb is zo beangstigend dat ik dit nooit zal laten gebeuren. Ook dit komt voort uit mijn hoogfunctionerend autisme, ik heb mijzelf geleerd hoe ik mij op sociaal gebied goed kan gedragen zodat mijn autisme niet opvalt en ik mijzelf veilig voel, deze controle kwijtraken wil ik absoluut niet. Desondanks heb ik wel een heel open geest en hou ik ook van spontaniteit en avontuur en een beetje buiten de confortzone treden, maar wel altijd bij volle bewustzijn.

Mijn werk

werk Ik werk al sinds 1985 in de ICT als software engineer / technisch applicatiebeheerder en ben de laatste 34 jaar geen dag werkeloos geweest. Ik ben absoluut geen carrièretijger maar wel heel goed in mijn vakgebied, ik probeer werk en prive goed in balans te brengen door het aantal uren op mijn werk voldoende terug te brengen dat ik nog prima leven kan. Ik ben namelijk ook heel gek op vrije tijd en NU van het leven genieten en ik vind het belangrijk om alleenstaande vader, werk en prive zonder stress te kunnen combineren. Ik heb ook altijd, naast mijn werk, thuis veel ontwikkeld en programma's en apps geschreven. Meestal vanuit eigen belangstelling of wanneer ik een hulpprogramma nodig had dat ik nergens kon vinden. Ik leef niet om te werken hoewel ik een leuke en goede baan heb, geef ik niet om dure dingen en mode, maar werk om te kunnen leven, want de mensen die ik lief heb zijn voor mij het belangrijkste. Doordat ik momenteel 28 uur per week werk ben ik in staat om werk en zorg (huishouden) als alleenstaande man en hobby's goed te combineren zonder te stressen en dit is mij meer waard dan het extra geld. Ik heb helaas de laatste tien jaar diverse kennissen en collaga's hun welverdiende oude dag niet zien halen en dit is voor mij de harde les om vooral NU van het leven te genieten.

Woonplaats Veenendaal

Veenendaal locatie Kort voor de geboorte van mijn jongste dochter (17 jaar geleden) ben ik vanuit een flat in Delft verhuist naar Veenendaal omdat de huizen in Veenendaal de helft zo goedkoop waren als in de randstad en omdat ik mijn dochter liever in een iets meer gemoedelijke omgeving wilde laten opgroeien. Hoewel Veenendaal ook enkele nadelen heeft die vooral vanuit de conservatieve hoek komen, is het over het algemeen een zeer gemoedelijke maar ook in cultureel opzich een beetje saaie plaats. De nadelen wegen niet op tegen de vele voordelen, waaronder een ruim huis met tuin, ruim opgezette buurt, drie treinstations, centrale ligging en een goed aanbod aan winkels en scholen en een mooie omgeving. In en om Veenendaal is het goed vertoeven, het gebied leent zich voor mooie wandelingen en prachtige fietstochten. Veenendaal is in 1997 niet voor niets benoemd tot Groenste stad van Europa en in 2004 tot groenste stad van Nederland en dat Veenendaal door de landelijke Fietsersbond tot Fietsstad 2000 is uitgeroepen en is het in 2004 uitgeroepen tot beste koopstad van de provincie Utrecht.
Lees meer over Veenendaal op: www.allesoverveenendaal.nl

Creativiteit

creatief Als kind was ik al heel creatief, ik knutselde van alles in elkaar, ik sneed hout, goot tin, smeede ijzer in mijn vaders werkplaats en ik kon goed tekenen en ik zat op een fotoclub. Muziek was ook een vorm van creativiteit die al jong begon met eerst blokfluit les en daarna orgel les. Later tekende ik veel maar dat ging langzaam over in Photoshop en tekenen op de computer. Ik heb voor mijn kinderen een complete speeltuin in elkaar geknutseld en ook nu ben ik nog steeds erg creatief bezig. Deze website is één van deze dingen, maar ik knutsel ook robotjes en elektronica projectjes in elkaar zoals een fietsenschuur met alles op zonne-energie, maar ook de overkapping achter het huis, het kippenhok met ren en een boomhut voor de kinderen maakte ik met een eigen ontwerp op een kladpapiertje. Ik maak ook zeep, natuurlijke badolie, massageolie en andere cosmeticaproducten (vooral voor mijzelf en vrienden en kennissen) en ik giet ook kaarsjes en gips. Op mijn site is ook een speciale sectie over het onderwerp creativiteit.

Mijn muziek en bands

band Shamrock uit Emmen

Ik speel toetsen (orgel, piano, synths)en gitaar en daarnaast heb ik jarenlang gezongen zowel solo zang als koorwerk. Vanaf de leeftijd van c.a. 8 jaar heb ik een aantal jaren klassiek orgelles gehad omdat ik helemaal weg was van het kerkorgel en ik graag kerk organist wilde worden. Toen ik 14 jaar oud was begon ik in een buurtbandje en heb ik mijzelf het spelen op piano en gitaar bijgebracht. Mijn eerste beroeps band was de band Shamrock uit Emmen en ik ben van achtien tot vierentwintig jaar beroepsmusicus geweest en daarna meer dan dertig jaar uitvoerend musicus. Daarna ben ik de ICT ingeggaan en vanaf die tijd heb ik naast mijn werk, mijn hele leven muziek gemaakt in diverse bands of alleen. De meeste bands waarin ik speelde waren zeer commercieel en het was meestal niet de muziek die ik prive ook beluister. Mijn persoonlijke voorkeur is toch wat stevigere muziek, countrymuziek, melodieuze rock, jazz en de passie van Italiaanse muziek. Na mijn echtscheiding was werk, kinderen en optreden niet meer te combineren en ben ik gestopt met optreden, meestal mis ik het niet maar als ik een live optreden van een goede band zie dan kriebelt het nog steeds. Tegenwoordig neem ik thuis nog nummers op en zing ik nummers in op mijn Tascam 8 sporen thuisstudio.
Lees hier mijn: Muziek opnamees en overzicht van bands en hier staat wat muziek die ik opgenomen heb op mijn youtube kanaal.

Adventure games

Machinika Museum Al meer dan 40 jaar ben ik gek op adventure games, ik begon met de simpele tekst adventures en tegenwoordig speel ik de veelal mooie grafische point and click adventure games. Ook walking simulators met een mooi verhaal speel ik graag. Op deze pagina staat een overzicht van de spellen die ik gespeeld heb met een korte beoordeling.
Lees meer over adventure games

Plaatjes spreuken en levenswijsheden

loslaten Zoals u op een ander deel van deze site kunt zien ben ik gek op wijze spreuken en leuke, wijze of grappige uitspraken die aanzetten tot denken en inzicht. In mijn huis hangen veel van deze plaatjes op een prikbord in de WC en in een grote wissellijst bij mij op de slaapkamer. Ik heb ook een aantal spreuken en citaten op mijn eigen naam staan en ik maak ook regelmatig een plaatje / afbeelding met een leuke wijze spreuk of citaat. Ik ben ook vrij handig met het programma photoshop en dit gebruik ik ook om plaatsjes en afbeeldingen voor mijn website te maken.
Ga naar de plaatjes spreuken en levenswijsheden pagina.

Grappige T-shirts

shirt Ik draag zelf graag een spijkerbroek en een T-shirt, ook voor mijn werk. Ik ben ook gek op leuk grappig T-shirts met een spreuk of grappige afbeelding die ik meestal in China bestel. De kwaliteit is is goed en wanneer je even oplet of men de Europese maten gebruikt is het een goedkope wijze om aan de leuke T-shirts te komen voor onder de 10 euro. Deze T-shirts kosten via de Nederlandse webshops vaak twee tot drie keer zoveel. Wanneer u kiest voor zeer geringe verzendkosten kunt u ze binnen twee weken in huis hebben vanuit China. Op deze pagina staat een overzicht van mijn meest favoriete T-shirts die ik zelf in de kast heb hangen.
Lees meer over mijn verzameling grappige t-shirts

Inzichten

Jezelf zijn

ik ben oke Veel mensen willen gewoon zichzelf zijn, authentiek zijn en denken dat ze een soort pure onveranderbare identiteit hebben. Vaak is deze identiteit goed, mooi en puur en heeft deze “ik” bijna alleen maar positieve eigenschappen. Het gaat vaak zo ver dat wanneer men een keer jaloers, dom, hysterisch of fout handelt, men zegt “ik was mijzelf even niet!”. De meeste mensen proberen de rol te spelen (het ego) van de persoon die ze graag zouden willen zijn. Maar het grappige is dat je nooit iets anders kunt zijn dan jezelf, al die mooie en minder mooie kanten, dat bent je zelf. Je kunt stoppen met het zoeken naar jezelf, je bent het al. Het enige wat je kunt gaan doen is om al die verschillende aspecten van jezelf te accepteren en zelfs leuk te gaan vinden. (Hein Pragt)

Hoop

hoop doet leven Volgens een oude Chinese definitie van geluk is “iets om op te hopen” één van de drie onderdelen. Het verleden heeft geleerd dat welke ontberingen mensen ook moesten ondergaan, de hoop vaak de drijfveer was om toch door te zetten. Daarentegen ziet men vaak bij wanhoopsdaden dat mensen aangeven dat ze elke hoop verloren zijn. Zo kennen wij in Nederland geen levenslange gevangenisstraf omdat wij het ontnemen van de hoop om ooit weer vrij te zijn onmenselijk vinden. Hoop is een belangrijke drijfveer voor mensen, maar uitzichtloosheid kan dodelijk zijn. Het is belangrijk in het leven om nooit de hoop te verliezen en zelfs in een sprankje de hoop nog weer geluk te vinden. Daarom is een beetje hoop geven, of laten inzien, ook zo'n waardevol geschenk. (Hein Pragt)

Verzet

verzet De mens lijdt het meest onder zijn verzet tegen de realiteit. Hoe sterker het ego is hoe meer mensen denken dat men zelf invloed heeft op wat er met hen en met de wereld om hen heen gebeurt. Maar wanneer u terugkijkt, hoe vaak gebeurde het precies zoals u het graag wilde? Ik denk bijna nooit en wanneer dit gebeurde was het vaak louter toeval. Het leven is wat u overkomt terwijl u andere plannen had, ik kan het niet vaak genoeg beschrijven. Door niet te kunnen accepteren dat het is wat het is en dat het gaat zoals het gaat, ontstaat er verzet en uit dit verzet ontstaat leed en verdriet. Wanneer u eerlijk durft te kijken naar gevoelens en emoties die u kwellen, dan kunt u dit verzet vaak wel ontdekken. Door het verzet los te laten en de accepteren wat er is, kunt u rust vinden en leren genieten van wat er werkelijk is.

Last update: 15-12-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).