Gedicht geloven

In het jaar 2000 schreef ik weer gedichten in een bijzonder moeilijke en gecompliceerde tijd in mijn leven als motivatie voor mijzelf. Aangezien dit gedicht heel vaak is overgenomen en ik er veel reacties op gehad heb de afgelopen twintig jaar, heb ik besloten het gedicht op een eigen pagina te zetten om wat context toe te voegen. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Geloven

Soms overdenk ik in mijn bed, wat het leven eigenlijk is,
over geluk, pijn en verdriet en alles wat ik mis.
Maar je ervaring maakt je sterk, en je toekomst wordt bepaald,
door wat je vandaag beleeft, en uit je leven haalt.

Denk goed na over wat je wilt, en bepaal je nieuwe doelen,
als je verleden kunt vergeten, dan kun je echt weer voelen.
Wees oprecht en eerlijk voor jezelf, en in het algemeen,
verplaats je in gevoelens van mensen om je heen.

Leer je grenzen te bewaken, en durf anders te zijn,
je aan principes houden, geen water bij de wijn.
Je werkelijke kracht, om gelukkig te kunnen leven,
is niet bang of boos te blijven, maar berusten of vergeven.

Leer als je geluk wilt vinden, al heb je nog zo'n pijn,
alsof je nooit gekwetst bent, weer verliefd te kunnen zijn.
Al heb je nu veel zorgen, hou de toekomst in je hoofd,
en zie dat alles mogelijk is, als je er maar in gelooft.

Hein Pragt

Toelichting

In het jaar 2000 had ik net een verschrikkelijke echtscheiding achter de rug, na vele jaren ellende. Na een jaar lang twijfelen om of uit het leven te stappen of te gaan scheiden was de keuze op een echtscheiding gevallen omdat het lot op het laatste moment iemand op mijn pad bracht die mij de wil gaf om te willen blijven leven. Tijdens mijn echtscheiding was ik er achter gekomen dat veel mensen (zelfs mensen die mij dierbaar waren) liever de leugens en roddels die er over mij verzonnen waren, dan mijn simpele oprechte waarheid wilden geloven. Maar het is helaas ook onmogelijk om te bewijzen dat je dingen niet gedaan hebt. Deze periode is erg hard aangekomen voor mijn eigen rechtvaardigheidsgevoel.

Maar eenmaal weer op jezelf is het leven ook weer moeilijk op te pakken, je ontdekt dat je jarenlang alle gevoelens weggedrukt hebt en dat het weer toelaten van allerlei gevoelens ook weer verwarring en pijn kan veroorzaken. Maar dan lig je in je bed alles te overdenken en realiseer je jezelf dat je toekomst vandaag weer begint en dat je weer zelf mag en moet bepalen. Je ziet in dat je het verleden moet loslaten en mensen die je kwaad aangedaan hebben moet vergeven om er echt los van te komen. Dat je jezelf niet meer laat manipuleren en dat je soms even geen water bij de wijn moet doen en dat voor jezelf opkomen even erg belangrijk is.

Een belangrijke les is ook dat je om weer echt verliefd te kunnen zijn, je oude pijn en verdriet moet verwerken, een plaatsje moet geven en achter je moet laten, omdat je verleden niet je toekomst moet verzieken. Alles is niet mogelijk, dat heb ik geleerd, maar als je echt wilt en er echt in wilt geloven, dan is er wel een toekomst. Dit gedicht heeft heel lang aan mijn muur gehangen als permanente herinnering voor mijzelf en ik weet dat veel mensen in moeilijke tijden er ook steun aan gehad hebben.

Vriendelijke groet, Hein Pragt

Last update: 22-07-2020


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).