Muziek opnames van Hein Pragt

Tascam DP 008EX recorderAl vrij jong maakte ik zelf muziekopnames thuis, eerste met de cassetterecorder, daarna met een goede bandrecorder, maar verder dan dubben (met de nodige kwaliteitsverlies) kwam ik helaas niet. Een goede viersporen recorder was voor mij te kostbaar. Vanuit de band had ik wel beschikking over goede microfoons en effect apparatuur en ook aan instrumenten ontbrak het niet. Maar de thuisopnames waren niet erg goed, maar wel erg leuk om te maken. Toen ik bijna veertig was begon ik weer opnieuw met opnames maken, deze keer met een goede bandrecorder en een AD omzetter zodat ik ook beperkt harddisk recording kon doen. De opnames die ik toen maakten waren meestal gemaakt met een midi mix op de computer en een daarna een combinatie van midi afspelen en zang opname via de AD omzetter om er daarna een MP3 bestand van de maken.

Tegenwoordig heb ik een 8 sporen Tascam digitale midi recorder thuis waarmee ik digitaal 8 sporen kan opnemen en een master opname kan mixen. Daarnaast gebruik ik nog een gewone analoge mengtafel en losse effect apparatuur. Drums komt uit een BOSS drumcomputer en basgitaar en gitaren speel ik meestal rechtsreeks op de mengtafel in. Soms gebruik ik voor de gitaar nog de Vox versterker met een microfoon ervoor wanneer ik echt een bepaalde sound nodig heb. Op de Tascam heb ik ik ook een effect processor en een equalizer per kanaal zodat ik de eerste mix al op de Tascam zelf kan doen. Daarna maak ik een master mix op de tascam die ik naar een Wav file exporteer naar de laptop.

Op de laptop bewerk ik vaak nog wat na waarna ik er meestal een MP3 bestand van maak. Ook zet ik deze opnames regelmatig om in een YouTube video (als het copyright het toestaat) waarna ik ze op Internet zet. Dit opnemen is leuk vervolg op mijn jarenlang live optreden met een band en dit is wel leuk om af en toe nog te doen. Soms speel ik alle partijen zelf in en zing daarna de zang partij(en) er overheen, soms heb ik een goede kant en klare Midi mix waar ik een paar tracks van gebruik en de rest weer zelf inspeel of gebruik ik een karaoke bestand waar ik dan de zangpartij(en) bij opneem en een master mix maak. Op deze pagina staat een overzicht van enkele opnames die ik gemaakt heb de laatste jaren met een korte beschrijving van het nummer. Veel lees en luisterplezier, Hein Pragt.


Eigen composities / zelf gespeeld

goto youtubeMijn eigen compositie met de naam Solid, opgenomen in 8 tracks op de Tascam met DR550 drums, ik speel zelf paino, strings, bas, gitaar lead and gitaar solo.

goto youtubeMijn eigen compositie van rustgevende meditatie muziek met de naam Night at the beach. Lengte is 10 minuten, opgenomen 8 sporen Tascam.

goto youtubeMijn eigen compositie van rustgevende meditatie muziek met de naam Close your eyes and open your heart. Lengte is 15 minuten, opgenomen 8 sporen Tascam.

goto youtubeToen ik 20 jaar oud was schreef ik een Requiem na een droevig verlies en in 2017 besloot ik om deze oude compositie eens mooi op te nemen. Gespeeld op de korg X3 en op meerdere sporen opgenomen.


Zelf gespeeld en gezongen nummers

goto youtubeLoveletters straight from your heart, was een nummer dat ik ooit eens in deze uitvoering gespeeld heb en toen ik de DR550 drumcomputer kreeg wilde ik met een zelfgemaakt drum pattern een nummer opnemen en dit was een goede kandidaat. Dit nummer is opgenomen met de digitale Piano, de Boss DR-550 en gemixed op de Tascam 8 sporen recorder.

goto youtubeDit nummer hoorde ik voor het eerst in de uitvoering van Ilse DeLange op de CD Dear John en toen ik op zoek ging bleek het nummer ook als meerdere uitvoeringen had van diverse artiesten. Ilse veranderde het nummer een beetje en ik speel nog steeds deze variant. Dit nummer is opgenomen met de digitale Piano, mijn Fender Strat, en mijn Hammond orgel die ik een paar jaar gehad heb. Ik heb het nummer recent nog een keer opnieuw afgemixed en opnieuw ingezongen. Ook dit nummer speel ik vaak thuis op de piano.

goto youtubeDit nummer stond op de CD Sheffield steel van Joe Cocker en ik vond het altijd een mooi nummer. Het is origineel een nummer can Randy Newman. Ik speel het nummer als sinds ik 20 was en het zat ook in mijn kroegjes optreden repertoire. Het nummer is gespeeld op de Korg X3 synthesizer en in drie stereo kanalen met één zangspoor opgenomen.

goto youtubeDu kanns zaubere is een nummer van de de Duitse band Bap waar ik een fan van ben sinds ik de eerste LP van hum kocht met het nummer Kristallnach er op. Dit nummer heb ik met de band gespeeld maar het nummer Du kanns zaubere speelde ik prive op de gitaar en het zat ook in mijn kroegjes optreden repertoire. Later ging ik het op de piano spelen en zelf zingen en in 2016 besloot ik er een een echt opname van de maken. De eerste partij is op mijn digitale piano in dual mode met een string geluid op twee sporen van de Tascam. Daarna heb ik er met de semi-akoestische gitaar nog een partij bij gespeeld op een spoor en daarna de zang op een spoor opgenomen. Heel simpel vier sporen opname en het resultaat is een beetje als een live opnamen van een akoestische sessie. Ik vind zwlf de sfeer van de opnamen wel fijn klinken.

goto youtubeDit nummer is oorspronkelijk van de Engelse zanger / componist Harvey Andrews en het heet Brand New Day. Ik hoorde het nummer voor het eerst toen ik een jaar of 19 was in mijn stamcafe in Emmen van het Ierse duo Don and John waar ik naderhand ook nog een tijde mee opgetrokken ben. De tekst werd voor mij opgeschreven op een oud papiertje en dat heb ik jarenlang bewaard. Ik zong het nummer altijd als ik gitaar speelde en later heb ik het ook op piano gespeeld. Bij deze opnamen heb ik de drum en baspartij opgenomen met een begeleidingsautomaat op een keyboard op twee sporen van de Tascam en heb ik daarna met de semi-akoestische gitaar de gitaar partij ingespeeld op het derde spoor. De zang heb op het vierde spoor ingezongen en ook dit is dus effectief een vier sporen opname. Ik blij het na al die jaren een mooi nummer vinden.

Alleen ingezongen nummers

goto youtubeDit is wel een van mijn meest favoriete nummer om te zingen. The Highwaymen was een Amerikaanse countryband die bij gelegenheid optrad, de band werd in 1985 opgericht door countrycorifeeën Johnny Cash en Waylon Jennings en bestond verder uit Willie Nelson en Kris Kristofferson. Hun eerste nummer Highwayman werd meteen een grote hit en haalde zelfs de top van de countrymuziek-rankings in 1985. Van alle leden van deze band ben ik fan en heb ik nummers gezongen. Ik vond een mooie karaoke versie van het nummer The Highwayman en heb er zelf alle stemmen op ingezongen. Ik vind dit persoonlijk wel een hele mooie opname.

goto youtubeHelp Me Make It Through The Night is een country ballade geschreven en gecomponeerd door Kris Kristofferson (een van mijn favorieten) en uitgebracht op zijn 1970 album Kristofferson. Het nummer is daarna nog door zeer veel andere artiesten uitgebracht maar de meest succesvolle versie was die van countryzanger Sammi Smith die er een wereldhit mee had. De tekst kan zowel door een man als een vrouw gezongen worden en beschrijft de hunkering naar intimiteit tussen man en vrouw. Daarom was het in de USA ook een beetje een rel toen het door een zangeres werd uitgebracht omdat het openlijk praten over verlangen in die tijd erg in een taboe stond, zeker voor een vrouw. Ik vind het een heel mooi nummer om te zingen en ook de tekst spreekt mij heel erg aan. Ik heb dit nummer ook over een kant en klare karaoke mix heen gezongen.

goto youtubeTo Make You Feel My Love is een nummer geschreven door de Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan en daarna nog een paar keer een grote hit geweest van andere artiesten zoals: Billy Joel, Garth Brooks en Adele. Het is een mooi nummer en ik vind persoonlijk de versie van Garth Brooks het mooiste. Ik heb van zijn versie ook een kant en klare karaoke mix gevonden en er zelf de zangpartij op ingezongen. Het nummer zit net aan de rand van wat ik met mijn stem kan (in dezelfde toonsoort als het origineel) maar het is wel een mooie opname geworden.

goto youtubeDon't let me be misunderstood is een nummer wat al mijn hele leven een motto van mij is en daarom heb ik deze mooie track met piano aangevuld en zelf ingezongen in mijn kleine thuisstudio.

goto youtubeAchy Breaky Heart is een nummer dat ik jarenlang gezongen heb met de band en dit is een nummer waar ik persoonlijk altijd een beetje vrolijk van word.

goto youtubeSomewhere between is een perfecte Engelse wasl die ik jarenlang gezongen heb met de band, ik heb het zelf meerstemmig ingezongen.

goto youtubeYou were always on my mind is een mooi nummer van Willie Nelson, een zanger waar ik een enorme fan van ben, dus heb ik de track die ik hiervan vond zelf ingezongen.

goto youtubeHave a little faith in me een nummer van John Hiatt dat al zo vaak gecovered is, ik heb het ook nog maar eens een keer gedaan.

goto youtubeHet nummer Honesty van Billy Joell heb ik ooit als single gekocht omdat ik het een geweldig nummer vond en toen ik jong was zong ik het altijd mee als ik weer eens een slechte ervaring had in de liefde. Het nummer is mijn hele leven met mij meegegaan en ik heb er ook heel veel jaren geleden eens een midi opname gemaakt van de muziek in de toonsoort die het beste bij mijn stem past. In 2001 (kort na mijn echtscheiding) heb ik deze opname thuis met behulp van de AD converter als digitale opnamen gemaakt en omgezet naar een MP3. De tekst blijft gaat in alle opzichten voor mijzelf op en dat maakt het voor mij zo'n mooi nummer. De kwaliteit van de opnamen is matig omdat er redelijk wat hoog weggevallen is.

goto youtubeGute Nacht, Freunde is een single van Reinhard Mey. En het was een zeer succesvol nummer. Ik vond het altijd een heel mooi nummer omdat het over oprechte vriendschap ging. Aangezien ik dichtbij de Duitse grens geboren ben is (gesproken) Duits voor mij een tweede taal en in mijn tijd dat ik beroepsmusicus was traden we ook vaak op in Duitsland. Van dit nummer vond ik ook een goede karaoke mix die ik op de Tascam recorder ingezongen heb. Vooral de wat complexere zinnen met een vreemde kadans heb ik wel meerdere keren moeten inzingen.

goto youtubeVleugels van mijn vlucht is een Nederlandstalige bewerking van "Wind beneath my wings" en ik vind dit een prachtig nummer, dus heb ik de track zelf maar eens ingezongen in mijn kleine thuisstudio.

goto youtubeIk vond de Verzoening van Frank Boeijen altijd een heel mooi nummer met een schitterende tekst maar ik kon het nummer nooit zingen omdat mijn stembereik veel lager is. Tot ol een mooie karaoke versie van het nummer vond en ontdekte dat ik het een octaaf lager kon zingen en dat het dan mijn eigen kleur kreeg. Ik vond de opname eigenlijk best goed en daarom heb ik het ook maar uitgewerkt. Het is gemaakt met mijn Tascam recorder.

goto youtubeLaat me is een Nederlandstalige nummer van Ramses Shaffy en het is een beetje mijn levensmotto, dus heb ik de track zelf maar eens ingezongen in mijn kleine thuisstudio.

goto youtubeHet nummer Misty is voor mij altijd een mooi nummer geweest al vanaf de tijd dat ik het voor het eerst hoorde toen ik een tiener was. Ik heb daarna honderden uitvoeringen gehoord want het is ook een van de meest vertolkte nummer als evergreen en easy listening jazz muziek. Het nummer heeft een wat vreemde akkoorden reeks en melodielijn en een mooie romantische tekst. Ik heb dit nummer zelf vaak gespeeld en gezongen maar deze opnamen heb ik gemaakt op een kant en klaar arrangement dat ik gevonden heb en daarna op mijn Tascam heb ingezongen. Het is en blijft een mooi nummer met een hele mooie romantische tekst.

goto youtubeMe and Bobby McGee is ook een nummer dat door (een van mijn favorieten) Kris Kristofferson geschreven is en het is een wereldhit geworden in de uitvoering van Janis Joplin. Dit nummer kan zowel door een man als een vrouw gezongen worden omdat Bobby MCGee zowel een man als vrouw kan zijn in het nummer. En ik kom met mijn stem toch vaak weer uit op het country repertoire en dit is wel een heel lekker nummer om te zingen. Ik heb ook hier weer een mooie karaoke versie gevonden en daar op ingezongen met de Tascam recorder.

goto youtubeBlanket on the Ground is een heel bekend country nummer van Billie Jo Spears uit 1975 en ik heb dit nummer in veel bands gespeeld en gezongen omdat het een mooi dansnummer is. De tekst is ook mooi en daarom vond ik het wel leuk om weer eens een country nummer op te nemen. Ik heb diverse arrangementen gevonden maar uiteindelijk eentje die prima in mijn stembereik past. Ik heb deze kan en klare mix afgespeeld en ingezongen m.b.v. mijn Tascam recorder.

goto youtubeHet nummer The Lady In Red vond ik altijd een schitterend nummer met een prachtige tekst en de mooie breekbare stem van Chris de Burgh. Helaas kan ik het nummer niet in de oorspronkelijke toonsoort zingen en ook hier heb ik uiteindelijk gekozen om het nummer dan maar een octaaf lager te zingen. Dit werkt niet altijd goed maar in dit geval was het resultaat wel redelijk goed en hierdoor heeft het nummer ook een beetje mijn eigen tint gekregen. Opgenomen vanaf een karaoke bestand en ingezongen op de Tascam recorder.


Kijk voor nog meer nummers op mijn YouTube kanaal.


Last update: 14-06-2018

 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Hein Pragt de informatie beschikbaar op deze pagina met grote zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via zijn site wordt aangeboden. Het opnemen van een afbeelding of verwijzing is uitsluitend bedoeld als een mogelijke bron van informatie voor de bezoeker en mag op generlei wijze als instemming, goedkeuring of afkeuring worden uitgelegd, noch kunnen daaraan rechten worden ontleend. Op de artikelen van de heer Pragt op deze Internetsite rust auteursrecht. Overname van informatie (tekst en afbeeldingen) is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Voor vragen over copyright en het gebruik van de informatie op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Dit is mijn