Muziek opnames van Hein Pragt

Sinds ik niet meer optreed maak ik regelmatig opnames van nummer die ik vaak gespeeld heb of nummer die ik erg mooi vind, die ik daarna ook als video online zet op mijn YouTube kanaal. Meestal gebruik ik hierbij mijn Tascam 8 sporen digitale recorder en bewerk ik de mast mix na met Audacity. Ik knip hiermee de intro clicks weg en zorg voor een fade aan het einde van een nummer. Soms gebruik ik ook wat compressie en pas ik met de equalizer nog een beetje het frequentie spectrum een beetje aan. Het is moeilijk een nummer goed te laten klinken op een goede set stereo boxen maar ook op de speakers van een laptop, waar amper laag in zit. Ook zit er soms een klein verhaal achter een opname, op deze pagina probeer ik dat ook een beetje toe te lichten. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

That's what friends are for

Toen ik nog met mijn band Neon speelde wat dit één van de nummers die we als ode aan het bruidspaar brachten. Meestal moest het bruidspaar dan plaatsnemen op twee stoelen midden op de dansvloer met alle familie en vrienden er in een kring om heen. Ik zong dit nummer met een eigen backing track (was het enige nummer dat ik niet live speelde) en dan stond ik meestal voor het bruidspaar. Het refrein konden familie en vrienden dan meezingen. Ik vond het een mooi en toepasselijk nummer. Helaas moet ik bij het zingen van dit nummer ook wel denken aan de tijd dat ik even helemaal aan de grond zat en mijn vrienden het meest nodig had, waarbij pijnlijk duidelijk werd wie mijn echte vrienden toen waren.

Just like always

Het nummer "Just like always" vond ik altijd al een mooi nummer in mijn tienerjaren, het origineel is van Glen Campbell en de eerste uitvoering die ik hoorde was een cover van Joe Cocker. Her is een nummer met een heerlijke melancholie. De was de eerste opname met mijn nieuwe Korg PA 300 workstation maakte. Eerst heb ik een drumtrack gemaakt en daarna heb ik het nummer met een digitale piano en een kleine string er onder in één keer ingespeeld op de Tascam recorder. Daarna heb ik het rustig ingezongen. Dit nummer hangt heel erg samen met de herinneringen aan mijn oude stamcafé "De Engelenbak" in Emmen.

We've got tonight

Het nummer "We've got tonight" is een mooi nummer van Bob Seger en hij heeft meer hele mooie muziek geschreven. Ik vind zijn nummer erg mooi maar mijn stembereik is totaal anders dan zijn stembereik. Live kon ik de nummers in elke toonsoort spelen en transponeerde ik de nummer ook altijd naar mijn stembereik. Bij deze opname heb ik de muziek twee tonen omhoog getransponeerd en zing ik zelf een octaaf lager wat een heel eigen resultaat geeft. Het nummer heeft een mooie melancholie van een verlangen naar liefde.

Rosemary

Het nummer "Rosemary" hoorde ik het eerst toen ik een jaar of negentien was van de Ierse band "New celeste" tijdens een optreden in mijn stamcafé de Engelenbak in Emmen. Na wat aandringen kreeg ik de tekst en kocht ik hun langspeelplaat. Sindsdien speelde ik het nummer altijd op gitaar tijdens kroegoptredens en voor vrienden. Ik heb het nummer een aantal jaren gelezen opgenomen met twee gitaren gedubd maar dat klonk een beetje rommelig. Ik heb daarna een nieuw arrangement gemaakt op toetsen en daar is deze opname het resultaat van. Het is een mooi Iers country nummer met een mooie tekst.

Wonderful tonight

Het nummer "Wonderful tonight" van Eric Clapton hoorde ik ook in mijn tienerjaren voor het eerste en al snel zat het in mijn "kroegjes repertoire". Ik vond het altijd een mooi romantisch nummer en ik heb het ook voor mijn eerste vrouw op het huwelijksfeest gezongen. Toen jaren later het huwelijk behoorlijk verzuurd was en het uiteindelijk uitliep op een vechtscheiding, had dit nummer voor mij een hele wrange smaak. Ik heb het dan ook jarenlang niet meer willen spelen of horen. De laatste jaren besefte ik dat het nummer er niets aan kon doen en begon ik het weer te spelen en heb ik het ook weer eens opgenomen.

Rose Of Cimarron

Het nummer "Rose Of Cimarron" hoorde ik voor het eerst toen ik voor de tweede keer in de band Shamrock (in Emmen) speelde. Dit nummer zat in het repertoire en ik vond het een mooie melodie en tekst. Pas later leerde ik het verhaal achter het nummer kennen en dat "Rose Of Cimarron" ook echt bestaan heeft in het wilde westen. Dat verhaal maakte het nummer nog mooier, maar ook hier gold dat het origineel niet in mijn stembereik viel. Uiteindelijk besloot ik maar een eigen arrangement te maken in een voor mijn stem geschikte toonsoort. Ik heb hier meerdere stemmen ingezongen.

Angel eyes

Het nummer "Angel eyes" is van John Hiatt en ik hoorder het voor het eerst op een CD van Ilse DeLange, waar ik ook fan van ben. Ik speelde het nummer altijd op piano en ik vond het een mooie kandidaat om eens op te nemen. Omdat ik er geen midi file van kon vinden moest ik de opname helemaal zelf maken, ik heb dit met meerdere takes op de Tascam opgenomen. Het is gewoon een mooi nummer met een mooie tekst, zonder bijzondere herinneringen voor mij.

Cool change

Ik ben al vanaf mijn tienerjaren fan van de Little River Band, ook omdat ik met de band Shamrock een paar nummer van deze band gespeeld heb. Het nummer "Cool change" had voor mij een bijzondere betekenis en ik heb het vaak gezongen in de auto op momenten dat ik op keerpunten in mijn leven stond. Tijdens mijn eerste huwelijk was het nummer voor mij iets om aan vast te houden omdat ik maar steeds hoopte op een gelukkig huwelijk. Maar ook in de echtscheiding en daarna nog vaker in mijn leven was dit het nummer dat tijd voor verandering aangaf. Uiteindelijk heb ik het maar eens opgenomen, wel twee tonen lager dan het origineel, anders haalde ik de uithalen niet.

Zo puur kan liefde zijn

De Engelse versie van dit nummer zong ik graag en had ik al eens openomen, maar Paul de Leeuw zing vaak hele mooie vertalingen van bekende nummers en dit is er een van. Ik vind Nederlandstalig zingen leuk als het om dit soort mooie teksten gaat. Hoewel een Nederlandstalig nummer meer direct binnenkomt en een Engelstalig nummer iets meer afstand heeft. Ik had nog een backing track van de Engelstalige opname, dus opnieuw inzingen was hier genoeg.

Falling in love with you

In 1998 werkte ik een half jaar in Londen als C++ ontwikkelaar voor PSION samen met mijn Franse collega / vriend Eric. We aten op dinsdagavond altijd in een groot restaurant in hartje Londen waar ook een pianist zanger optrad. Die avond zat Barry (de ex manager van de band 10cc) bij ons aan tafel en ik vertelde hem dat ik ook toetsenist zanger was in mijn vrije tijd. Even later was hij ineens weg en toen hij terugkwam lachte hij een beetje geniepig. Toen de zanger ineens omriep: "this evening we have a famous singer from the Netherlands among us and I hope I he will sing us a song", terwijl Barry me naar het podium duwde. Ik zat een beetje in mijn rats, een zaal vol mensen die verwachtingsvol zaten te kijken en ik dacht ineens"bekijk het maar, ik doe het gewoon". Ik vroeg de pianist of hij "can;t help faling in love" van Elvis kon spelen en ik pakte de microfoon. Ik zong dit nummer en kreeg een staand applaus, terwijl Barry op zijn neus keek. Die avond had ik veel belangstelling van Engelse dames wiens mannen op zakenreis waren en die graag met mij even wilden naborrelen in hun penthouse. Ik ben echter samen met Eric weer naar mijn eigen hotel gegaan. Maar in de maanden daarna kwamen we weer elke dinsdag in datzelfde restaurant en kreeg ik een VIP behandeling als een bekend artiest. Een van de vele verhalen uit een rijk leven :-)

Du Kanns Zaubere

In de band Shamrock speelde ik met heel veel voldoening het nummer Kristallnaach van Bap en kocht ik hun langspeelplaat "Von drinne nach drussen" waar ook dit nummer op stond. Het was gelijk één van mijn favoriete nummers van Bap, naast het nummer "Verdamp lang her". Ik het nummer "Du Kanns Zaubere" heb ik heel vaak gezongen. Nu heb ik er een goede opnamen van gemaakt met de Nederlandse tekst erbij zodat, wanneer je geen Duits verstaat, kunt lezen waarom dit zo'n ontzettend mooie tekst is. Ik had het nummer eerst zelf ingespeeld, maar voor deze opname heb ik een midi backingtrack gekocht en daarna zelf bewerkt.

Pianoman

Dit nummer mag natuurlijk niet ontbreken, ik ben natuurlijk de "pianoman". Vanaf mijn vijftiende treed ik op als toetsenist en ik ben zes jaar beroepsmusicus geweest, een tijd waar ik geen spijt van heb. Ik heb als pianist in cafeetjes gespeeld maar ook voor 15000 mensen met de Trainband in Nijmegen. Mijn hele leven speel ik de "pianoman" en heb ik in veel bands gespeeld, best een rijk leven...

Hard for me to say I'm sorry

De band Chicago was altijd wel één van mijn favoriete bands, zeker in de powerbalads. Helaas waren hun stemmen altijd veel te hoog voor mij. Toch wilde ik het nummer "Hard for me to say I'm sorry" graag een keer opnemen, en besloot ik het een octaaf lager dan het origineel te zingen. Dit klinkt wel erg anders maar ik vond het wel mooi klinken, wanneer je de mooie hoge stemmen van Chicago gewend bent kan het wel erg anders zijn. :-)

Arms of Mary

Dit nummer heb ik in meerdere bands gezongen en telkens wanneer ik "The arms of Mary" zing denk ik aan de onbevangen tijd dat ik in de armen van mijn Mary's lag (maar dan andere namen) In de tijd dat ik beroepsmusicus was. Ik had graag een vaste relatie gehad, maar dat zat er niet in, dus had ik in vele plaatsen een vriendin als we in die buurt speelden. Ik was ook eerlijk en ze wisten dat het een "losse" relatie was en dat er ook anderen waren. Vaak was dit ook de opzet van deze vriendinnen en als ze een vaste vriend kregen was het voorbij. The arms of Mary brengt deze herinneringen terug van een onbevangen tijd.

Time in a bottle

Vanaf mijn tienerjaren zing ik al veel nummer van Jim Groche en "Time in a bottle" is er één van. Ik had meerdere nummer van Jim Groche in mijn gitaar / kroegjes repertoire en ik moet zeggen dat ik altijd gek was op zijn iets melancholische teksten.

Halt mich

Het nummer "Halt mich" is een nummer is van een van mijn favoriete Duitse zagers, Herbert Groenemeyer en ik heb het heel vaak beluisterd. Mijn stembereik is totaal anders dan de zijne, maar deze kon ik toch nog zingen in de originele toonsoort, maar wel weer een octaaf lager. Dit nummer leerde ik kennen vlak na mijn eerste echtscheiding en het had voor mij een diepe betekenis in het feit dat ik verlangde om weer vastgehouden te worden en het vertrouwen in de liefde weer wilde voelen en ervaren.

Turn Of A Friendly Card

Ik had ooit een box met vier langspeelplaten van The Allan Parsons Project en ik vond zijn nummer muzikaal geweldig en de teksten vaak erg poëtisch en mooi. Ik heb vaak zitten oefenen op de piano partijen en ik speelde er ook een aantal. Dit nummer vond ik erg mooi en ik kon het qua stembereik aan. Dus heb ik me aan een opname van dit mooie nummer gewaagd.

I Cant Make You Love Me

Het nummer "I can't make you love me" hoorde ik pas een paar jaar geleden voor het eerst en het kwam gelijk erg binnen. Ik heb in mijn leven een aantal relaties gehad waarbij partners niet meer van mij hielden maar ook niet wilden dat ik wegging. Ik heb dit nummer meerdere keren zelf meegemaakt en de machteloosheid gevoeld. Ik wenste een lang levende liefde voor het leven, maar dat heeft er bij mijn liefdespartners nooit ingezeten helaas en ik heb het gevecht meerdere keren op moeten geven en dit zegt ook iets over mijn partnerkeuze. Dit nummer zegt het helemaal en daarom wilde ik het een keer opnemen.

Nog meer nummers en opnames van mijn bands kunt u vinden op: mijn youtube kanaal

Last update: 22-05-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).