Muziek index pagina Hein Pragt

Hein Pragt muziekIk ben al mijn hele leven musicus, vanaf de leeftijd van 8 jaar heb ik een aantal jaren klassiek orgelles gehad omdat ik graag kerk organist wilde worden. Maar omdat dit in Bargercompas alleen weggelegd was voor één familie kon ik dat wel vergeten. Toen ik 14 jaar oud was begon ik in een buurtbandje en heb ik mijzelf het spelen op gitaar bijgebracht. Vanaf die tijd heb ik muziek gemaakt in diverse bands gespeeld. Mijn eerste beroeps band was de band Shamrock uit Emmen, hier werd ik behoorlijk in het diepe gegooid, maar ik ben elke uitdaging aangegaan. In deze tijd ben ik mij ook meer gaan toeleggen op de piano. In de tijd van Shamrock zat ik nog op school en kreeg na een half jaar de keuze (omdat ik in de les teveel sliep) om met school door te gaan of voor de muziek te kiezen. Ik koos dus voor de muziek en daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik ben tot mijn 24e jaar beroepsmuzikant geweest en ik heb een paar schitterende jaren meegemaakt met veel ups en downs. Toen ik 24 was ben ik weer gaan studeren en sindsdien speelde ik altijd in hobby of semi-beroeps bands, naast mijn gewone werk. De meeste bands waarin ik zat waren zeer commercieel en het was meestal niet de muziek die ik prive ook beluister. Op deze site staan ook een aantal MP3 bestanden van life opname's van de band's waarin ik gespeeld heb, enkele volledige versie's en een paar fragmenten. Ook maak ik tegenwoordig opnames in met met mijn eigen digitale Tascam 8 sporen thuisstudio en de computer. In zeker opzicht was ik er altijd trots op dat ik een muzikale hoer was, als de klant maar betaalde speelde ik (en de band waarin ik speelde) alles wat de klant wilde horen. Dit is heel goed voor je muzikale ervaring omdat je na een aantal jaren werkelijk alles kunt spelen. Dit ging zeker op voor mijn duo NEON, maar ik heb dit heel veel jaren met veel plezier gedaan. Na mijn echtscheiding op mijn 40e was het spelen in een band en optreden niet meer de combineren met het alleenstaand ouderschap en heb ik na toch nog twee jaar doorploeteren er voor gekozen om definitief te stoppen met optreden. Toch jeukt het heel erg wanneer ik een hele goede band zie optreden en dan mis ik het op een podium best wel, een avond dat ik heel erg had was bij het optreden van Ilse de Lange en haar band. Ik heb tenslotte zo'n 30 jaar op het podium gestaan. Mijn jongste dochter heeft het overgenomen, zij speelt ook toetsen en gitaar en speelt veel voor vrienden en vriendinnen en treed ook af en toe op. Thuis hebben we een muziek kamer waar de meeste muziekinstrumenten staan, behalve de piano en de akoestische gitaren, die nog in de woonkamer staan. Hier kan ik ook naar hartelust opnamens maken.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Mijn thuis studio

Tascam DP08 digitale 8 sporen recorderToen ik ooit begon met opnemen gebruikte ik sound on sound met twee bandrecorders, het grote probleem was dat de kwaliteit met elke dub achteruitging en de ruis alleen maar toenam. Later kocht ik een AD/DA converter en nam ik digitaal op, de beperking was toen ook de CPU kracht en de hard schijf. Daarna kocht ik de Tascam DP-08 en hier ben ik heel tevreden over en de laatste jaren maak ik al mijn opnames met dit apparaat. Het heeft totaal 8 sporen waarvan er telkens twee tegelijk opgenomen kunnen worden. Het apparaat werkt zowel op batterijen als op een netvoeding, en de opslag is een SD kaart. Er zit een USB aansluiting op maar deze werkt zo traag dat ik de SD kaart er uithaal om bestanden over te brengen naar de PC voor nabewerking met Audacity. De tascam heeft zowel XLR ingangen met fantoom voeding als line ingangen, ik gebruik een kleine mengtafel voor de Tascam en gebruik dus altijd de line ingangen. Ik gebruik de ingebouwde effect unit meestal voor galm en de ingebouwde digitale equaliser (per spoor) voordat ik een master mix maak. De effect, pan en level knoppen zijn per kanaal als draaiknoppen uitgevoerd en dat werkt erg handig, zeker voor het maken van een eindmix. De bediening is vrij eenvoudig via drukknoppen en een duidelijk display. Ook maak ik regelmatig gebruik van de punch in mogelijkheid via een extern pedaal wanneer ik in een verder goede opname toch een foutje heb gemaakt. Ik mix altijd af op de hoofdtelefoon wat heel prettig werkt. Het is mogelijk om een goede microfoon of gitaar rechtsreeks aan te sluiten, ik vind het zelf prettiger om dit via een mengtafel te doen waar ik een iets handigere toonregeling heb. Al met al een mooi en functionele digitale 8 sporen recorder die precies doet wat het moet doen.

Hier op dit youtube kanaal staan meerdere opnames die met deze setup gemaakt zijn!

Tracktion Waveform 11Sinds een tijdje gebruik ik ook het DAW programma Tracktion Waveform 11 wat een heel mooi en uitgebreid DAW programma is dat u gratis kunt gebruiken. Hiermee kan ik zowel midi als audio tracks door elkaar gebruiken maar ook met samples en loops werken. Dit maakt muziek produceren wel erg makkelijk, hoewel ik vrij snel weer terugval op de "ouderwetse" wijze van opnemen, track voor track. Waveform Free DAW is "volledig uitgerust" volgens de ontwikkelaar, en ik kan bevestigen dat er geen gebieden zijn waar je wordt beperkt als het gaat om de grondbeginselen van het opnemen, bewerken en mixen van muziek of het aantal tracks. De betaalde versie heeft meer plug-ins en kan meer gepersonaliseerd worden. De interface is soms wat lastig, er zijn zoveel functies die verstopt zijn in evenveel subschermen en context menu's dat er een redelijke leercurve is. Maar er zijn veel online instructie video's beschikbaar. Voor mij zal dit n iet de oude wijze van opnemen met de Tascam vervangen maar het is een leuke nieuwe aanvulling.

Behringer XENYX 1202FX mixerAls mengtafel heb ik vrij lang de oude 12 kanaal Peavey tafel gebruikt maar deze werd erg oud en nam veel ruimte in beslag. Sinds een ruime tijd heb ik nu een kleine Behringer XENYX 1202FX mengtafel staan met daarop aangesloten een Technics versterker en Sony compact boxen. Deze speakers gebruik ik voor monitoring en het bespelen van mijn toetsen. Alles loopt via deze kleine mengtafel. De 1202 FX heeft vier microfooningangen met fantoomvoeding maar deze kanalen hebben ook een jack mono line input. En vier stereo kanalen met jack line inputs. Daarnaast zit een rij aansluitingen voor Cd spelers e.d. Er zit een interne effectenmodule in met 100 presets, maar er zit ook een effect send en return op voor een extern effect processor. Ik gebruik dan ook een externe effect unit. Ik heb de Tascam 8 sporen recorder op de monitor uitgang aangesloten en de main uitgangen op de versterken en speakers. Ik vind de toonregeling erg prettig werken en de knopjes lekker stroperig. Een mooi klein compact tafeltje met toch best veel kanalen en mogelijkheden. Al met al een ideale tafel voor een kleine thuisstudio.

Mijn instrumenten

Ik heb veel verschillende instrumenten gehad, mijn eerste band setup was een Farfisa orgel, Yamaha piano, Solina string en Min-korg synthesizer. Het Farfisa (drawbar) orgel heb ik later ingeruild voor een toonwiel orgel. Ik was altijd een enorme Korg en Roland fan en minder fan van Yamaha. De geluiden van Roland en Korg vond ik altijd heel goed en vol, de geluiden van Yamaha vond ik vaat te dun. De laatste 25 jaar was mijn setup altijd een Roland master keyboard, een Korg daarboven en een midi keyboard als derde op een Roland U220 module. Ik heb meerdere synthesizers uit de Roland JV serie gehad en van Korg de M1 en de X3. Ik vond het met de band altijd handig om alle geluiden op een eigen toetsenbord te hebben en was niet weg van splits op een keyboard. Voor het instellen had ik alles via midi door gekoppeld en een klein PC programma geschreven dat door middel van een klein numeriek toetsenbord 100 patch combinaties kon selecteren zodat alle synthesizers en modules met één druk op de knop op de goede instelling stonden. Dit maakte het mogelijk om life heel snel van nummer (settings) te kunnen wisselen. Mijn huidige instrumenten zijn een Roland RS-05 een Korg X3, een Medeli DP-600 elektrische piano, een Roland JV module en een Hammond XM1 module. Alles is weer via midi aangesloten waarbij ik de Korg X3 als master keyboard gebruik omdat deze fijne toetsen en een fijne toetsenaanslag heeft.

Roland RS-5

Roland RS-5 synthesizerDe Roland RS=5 is een echte 64 voice synthesizeren met de klankkwaliteit van de JV en XP reeks, maar zonder de complexiteit van de programmering. Het is een zeer lichtgewicht synthesizer (6 kg!) wat een beetje goedkoop aanvoelt maar dat valt achteraf wel mee, de constructie is best degelijk. Via een paar draaiknoppen aan de bovenkant zoals LFO rate & depth en manipulatie van de LFO aan de filter, attack en release, filter cutoff en resonantie. Verder zijn de meest gebruikte zaken zoals spilt, octaaf en klankkeuze via drukknoppen te bedienen. Met 640 programma's (GM en GM2) waarvan 128 "user" (voor zo'n 32MB ROM) is het klankenarsenaal zeer uitgebreid, zeker als je dan nog eens rekening houdt met de 128 "performances" die je kan opslaan, boven op de 128 meegeleverde fabrieksklanken. Verder is de RS-5 uitgerust met de standaard aansluitingen: stereo uitgang en koptelefoonoutput, twee jacks voor pedalen, drie MIDI-aansluitingen. Het apparaat heeft ook 8 reverb types, + 8 chorus types, + 42 effecten. In midi mode kan de RS-5 16 klanken tegelijk aan. Er is ook een zeer sterke arpegiator (afkomstig van de XV reeks) en een ruim aantal drum-kits aanwezig wat de RS-5 zeer geschikt maakt als MIDI afspeel synthesizer voor opnames. Het klavier is wel behoorlijk licht wat wel even wennen is. Omdat ik toch wel graag perfomances wilde samenstellen en dit via de knoppen best ingewikkeld was heb ik een PC programma gekocht dat uitstekend werkt en waarmee alle instellingen via een handig scherm binnen het PC programma aan te passen zijn en weer opgeslagen kunnen worden op de RS-5. Het programma heet: RS-Edit en is HIER te downloaden. Het kost $29.95 en is het geld zeker waard.

Korg X3

Korg X3 synthesizerIk kocht ooit de Korg X3 als opvolger van mijn Korg M1 die helaas overleden was. De X3 kon helaas niet tippen aan de M1 maar de klanken waren wel mooi en vol en hoewel ze niet altijd realistisch klinken zijn de klanken zoals de pads en de strings heel warm en mooi. Veel van de 339 samples zijn afkomstig uit de T3-serie en 01/W-serie synthesizers. De synthesizer is zwaar en degelijk en de 61 aanslaggevoelig toetsen (met aftertouch) zijn heel prettig bespeelbaar wat het ook een mooi midi master klavier maakt. Samen met de mooie effecten gebruik ik de X3 regelmatig om zogenaamde meditatie muziek op te nemen. Daarnaast gebruik ik momenteel de Korg X3 ook als master keyboard voor mijn midi modules, zeker voor de Hammond XM1 zijn de toetsen erg lekker om orgel te spelen.

Medeli DP600 digitale piano

Medeli DP600 digitale pianoToen ik een goede distale piano zocht voor in de woonkamer die er goed uitzag, een goede klank had en vooral een goede aanslag, heb ik meerdere merken vergeleken. Uiteindelijk koos ik voor de Medeli DP-600 en hoewel de meeste mensen dit een beetje een budget merk vinden, vind ik dat je voor de prijs een uitstekende digitale piano krijgt met een goede volle klank. Daarnaast is het ook een complete keyboard met automatische begeleiding en alle GM klanken. De dual mode is erg mooi waarbij je onder de piano een zachte string kunt zetten wat een heel mooi vol effect geeft. Medeli komt uit Hong Kong en maakt meerdere soorten elektronische instrumenten. De piano heeft 88 gewogen toetsen met een fijne aanslag die ook goed reageren, is 64 noten polyfoon heeft 142 Voices en 100 Styles. Ook heeft het een Record & Playback mogelijkheid en 3 Pedalen: Soft, Sostenuto en Sustain. Het heeft ook midi in en out en vaak speel ik op dit klavier en laat ik de piano klank genereren door de Roland synthesizer. Om thuis lekker piano te spelen is het een prima digitale piano.

Mijn gitaren

GitarenIk heb een aantal gitaren, mijn oude Squier strat die ik regelmatig in mijn opnames gebruik heb ik al meer dan 25 jaar. Hiervoor heb ik ook een Behringer UC200 chorus en Behringen OD 300 overdrive/ distortion padaal. Ik heb veel vergelijking gedaan voordat ik deze effectpedalen kocht, mijns inziens hebben deze het beste mooie volle geluid dat ik zocht. Daarnaast heb ik een semi akoestische gitaar met nylon snaren die ik ook regelmatig gebruik en een 12 snaren Grand Suzuki gitaar met stalen snaren (die ik al meer dan 40 jaar heb) waar ik zes snaren op heb zitten wat er prettig is voor mijn grote handen. Als versterker heb ik een kleine Vox versterker maar meestal speel ik rechtsreeks op de mengtafel in. Alleen voor rauwe partijen is het fijn om via de Vox versterker te spelen en dan het geluid met de condensator microfoon op te nemen. Als basgitaar heb ik een redelijk goedkope Fazley, soms speel ik de partij in op de basgitaar, soms speel ik de baspartij in op de synthesizer, afhankelijk van het nummer. Ik ben niet een echte goede bassist, moet ik toegeven, maar ik vind het wel een leuk instrument. Met mijn Grand Suzuki gitaar heb ik ook (in mijn jonge jaren) vaak in kroegjes gepeeld en de Squier Strat heb ik jarenlang gebuikt bij life optredens bij mijn band Neon voor de stevige nummers.

Midi en audio programma's

Voor de nabewerking van een opnamen gebruik ik het gratis pakket Audacity, mijn inziens de beste gratis editor om muziek mee te bewerken. Het is een zeer eenvoudig maar heeft zeer veel mogelijkheden. Het programma kan muziek omzet van en naar allerlei formaten (mp3's, wav-, flac- en ogg-bestanden) maar heeft ook de mogelijkheid om audio direct op te nemen van microfoon, geluidskaart, cd of elke andere geluidsbron. Ik gebruik het om het begin van de opname netjes te maken, een goede fade aan het einde te maken, het volume niveau aan te passen, soms pas ik de equalizer to (op geheel of stukken) en pas ik compressie toe. Knippen en plakken is ook zeer eenvoudig en het is mogelijk metadata zoals titel, artiest, opnamedatum e.d. toe te voegen.

In het verleden was ik voor Midi een fervent Cakewalk gebruiker, maar de versie die ik heb werkt niet meer onder de huidige versie van Windows en de huidige versies zijn te duur en te complex. Op zoek naar een goed alternatief heb ik meerdere pakketten getest en uiteindelijk is het pakket Anvil Studio overgebleven. Dit programma heeft een gratis basisversie die al behoorlijk veel kan en wanneer men meer wil dan kan men de functionaliteit uitbreiden met losse betaalmodules. Standaard is Anvil Studio te gebruiken als goede uitgebreide midi-sequencer waarbij u ook VST-plugins kunt gebruiken. Tracks zijn in te spelen maar ook te noteren (corrigeren) op een notenbalk. Het pakket heeft wel wat beperking bij het gebruik van audiosporen maar daar gebruik ik het ook niet echt voor. Het pakket doet precies wat het moet doen en is zeer betrouwbaar. Het is wel even leren hoe de interface werkt want soms zijn opties wat lastig te vinden. Zoals ik hierboven al beschreef gebruik ik sinds een tijdje ook het DAW programma Tracktion Waveform 11 wat een heel mooi en uitgebreid DAW programma is dat u gratis kunt gebruiken.

Voor het testen en debuggen van Midi verbindingen en het sturen en ontvangen van SysEx van mijn synthesizers gebruik ik het gratis programma MIDI-OX. Dit is een freeware programma voor Windows voor het weergeven en bewerken van MIDI signalen. Met MIDI-OX is het snel vast te stellen welke MIDI kanalen op welke MIDI poorten actief zijn. Ook is het mogelijk om realtime alle MIDI-data die op een van de poorten binnen komt te bekijken. Het programma heeft ook de mogelijkheid om MIDI data te routeren en te bewerken maar deze mogelijkheden gebruik ik niet. Voor het maken van een backup van alle instellingen een synthesizer en het weer terugzetten van deze backup is het een ideaal klein programma.

Android muziek apps op de Samsung tablet

Tegenwoordig is het aantal muziek apps op tablets van een dermate goede kwaliteit dat het zelfs professioneel toepasbaar is. Maar ook thuis zijn deze apps zeer goed te gebruiken, niet alles hoeft meer in echte "hardware" op een grote stapel te staan, zaken zoals sequencers, drum computers en begeleiding apps. Maar ook zelfs complete virtuele synthesizers zijn niet extreem duur en van goede kwaliteit. Wel is het soms een probleem is een gebrek aan goede midi en audio devices bij tablets. Ik gebruik zelf een paar apps zeer regelmatig en heb deze ook gekocht, voor een beetje goede kwaliteit en reclamevrij heb ik wel wat geld over.

Lil Drum Machine

Lil Drum MachineOndanks de naam is deze app geen speelgoed maar een serieus leuke en programmeerbare klassieke 16e-noot step sequencer / drummachine. De interface is heel mooi maar ook erg goed, er worden 14 klassieke drumkits meegeleverd waarbij ook alle instrumenten uit alle kits gemixt kunnen worden, maar ook eigen loops in de vorm van wav bestanden gebruikt kunnen worden. Het programma heeft ook meerdere effecten aan boord en elke sample kan op meerdere wijze nog aangepast worden. Eenmaal iets leuks gemaakt kunt u het onder een eigen naam opslaan en weer opnieuw laden. Het werk allemaal net als een traditionele echte drumcomputer en het is een zeer bruikbare app die zijn geld zeker waard is.

Lil Drum Machine in Android appstore

Ireal Pro

Ireal ProVrijwel elke musicus kent het probleem, u heeft even zin om lekker te improviseren maar mist een goede backing track. Hier komt een mooi en ingenieus programma om de hoek kijken, Ireal Pro. Met deze app kunt u akkoordenschema's van uw favoriete nummers maken of van het uitgebreide forum downloaden en deze dan via een gekozen style af te spelen. Met dit programma maakt u een eigen achtergrond band die u zo klein of groot kunt maken als u zelf wilt. Zelfs bekende muziekscholen gebruiken deze app voor hun studenten. U kunt zelf de gedownloade nummer heel eenvoudig aanpassen maar ook zelf eenvoudig nieuwe akkoorden schema's maken. Hierbij kun u de traditionele muziek notatie gebruiken die u al gewent bent als u muziek kunt lezen. Kies uit de meegeleverde 50 verschillende en personaliseer elke stijl met een verscheidenheid aan geluiden, waaronder piano, Fender Rhodes, akoestische en elektrische gitaren, akoestische en elektrische bassen, drums, vibrafoon, orgel en meer. Transponeer elke nummer naar een willekeurige toonsoort. Het programma is redelijk op jazz georiënteerd en ook op oneven maatsoorten. Maar ook vrij traditionele styles zijn beschikbaar. Ook zitten er standaard een aantal (best pittige) oefeningen bij meegeleverd. Dit programma is ideaal als backing track maart ook om serieus te oefenen, ik vind persoonlijk de app de prijs erg waard.

Ireal Pro in Android appstore

Meer muziek pagina's

Mijn muziek CV en bands

Ik ben mijn hele leven al met muziek bezig, vanaf de leeftijd van c.a. 8 jaar heb ik een aantal jaren klassiek orgelles gehad en toen ik 14 jaar oud was begon ik in een buurtbandje. Mijn eerste beroeps band was de band Shamrock uit Emmen. Hier kunt u een overzicht vinden van alle bands waarin ik gespeeld heb, opnames van deze bands en opnames die ik in mijn thuisstudio gemaakt heb.
Lees meer over mijn muziek CV en bands.

Gitaren

Op mijn veertiende van mijn laatste spaargeld een hele oude elektrische gitaar van een buurman en toen ik zestien was kocht ik van mijn eerst verdiende geld met muziek een mooie dure twaalfsnarige gitaar. Mijn eerste eletrische gitaar was een Gibson Les Paul omdat ik van het zware geluid hield, deze heb ik in geldnood ooit weer verkocht aan een student. Pas later kocht in een Squier Strat en dat is altijd mijn livelingsgitaar gebleven. Hier staat veel informatie over gitaren.
Informatie over gitaren.

Hammondorgels

Deze pagina gaat over mijn liefde voor het toonwiel Hammondorgel, een elektromechanisch orgel dat oorspronkelijk verkocht werd aan kerken als alternatief voor het pijporgel. Het orgel is ontworpen en gebouwd door Laurens Hammond die het in april 1934 patenteerde en in 1935 in productie nam. Ik kocht op mijn twentigste een Navaho M100 kloon (toonwielorgel) en heb daar vele jaren gebruik van gemaakt in meerdere bands. Het orgel is vaak vervloekt om het gewicht van meer dan 100 Kg. Dit orgel is bij mijn eerste echtscheiding naar de kringloop gegaan en pas vele jaren later heb ik een Hammond X5 met 720 Leslie teruggekocht. Omdat dit zoveel ruimte in de kamer in beslag nam zijn deze twee later weer verkocht en nu speel ik maar op een digitale Hammond immitatie via Midi.
Lees meer over het Hammondorgel.

Kinderliedjes

Op deze pagina staat een verzameling kinderliedjes met wanneer mogelijk ook de bladmuziek en uitleg over een spelletje dat bij het liedje hoort. Deze verzameling heb ik ooit gemaakt toen mijn kinderen nog klein waren.
Ga naar de kinderliedjes pagina.

Sinterklaasliedjes

Op deze pagina kunt u diverse sinterklaasliedjes vinden met de tekst en de bladmuziek om samen met uw kind te zingen of te spelen op een instrument.
Naar de Sinterklaasliedjes.

Mannen vrouwen strijdlied

Toen ik vroeger veel speelde op bruiloften in de achterhoek, kwam er regelnmatig een verzoek voor het mannen en vrouwen strijdlied. de mannen werden lings van de dansvloer in een groep gezet en de vrouwen rechts van de dansvloer in een groep. Het was de bedoeling dat eerst de vrouwen een couplet zongen en dan de mannen en weer omgekeerd.
Naar de mannen en vrouwen strijdlied.
Last update: 24-03-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).