Onverwerkte emoties

Soms kunnen heftige emoties en nare gedachten ons leven echt beheersen wanneer we niet weten waar ze vandaan komen, wat we ermee aan moeten, en vooral hoe we ons ervan kunnen bevrijden. Veel mensen gaan in een soort van overleven en vermijden stand, maar vaal zijn angsten en conflicten het gevolg. Ik heb zelf ooit het verhaal van de emotionele duiveltjes bedacht om uit te leggen hoe dit innerlijke mechanisme werkt en met dit verhaal probeer ik zelf uit te leggen hoe onverwerkte emoties u het leven zuur kunnen maken. Ik heb zelf ook niet altijd mijn emotionele duiveltjes onder controle en ook ik heb, net als ieder mens, de nodige emotionele duiveltjes gekregen. Het leven is niet altijd eerlijk, mensen zijn niet altijd oprecht, heel vervelende en soms verschrikkelijke dingen gebeuren zonder dat u er iets tegen kon doen en al deze levenservaringen kunnen een klein emotioneel duiveltje achterlaten. Alleen de wetenschap hoe de emotionele duiveltjes werken kan inzicht geven en reden zijn om te relativeren. Op deze pagina probeer ik dit uit te leggen. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Emotionele duiveltjes en onverwerkte emoties

(Hoe onverwerkte emoties u het leven zuur kunnen maken.)

onverwerkte emotiesSoms ervaren mensen heel sterke emotionele reacties die het gevolg zijn van een zeer kleine gebeurtenis. Door middel van het verhaal van de emotionele duiveltjes probeer ik vaak duidelijk te maken wat er aan de hand is. Bijna iedereen loopt in dit leven kleine of grote emotionele schade op. Als er geen tijd is of geen mogelijkheid deze emotionele schade te verwerken kan deze in een emotioneel duiveltje veranderen. De emotie lijkt over te gaan en het normale leven neemt zijn gang, maar de emotie is niet verwerkt. Als ik over emotie praat dat heb ik het over bijvoorbeeld boosheid, verdriet, angst of jaloezie. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van emoties die in een duiveltje kunnen veranderen. Het patroon dat de emotie veroorzaakt heeft zit nog steeds sluimerend in onze hersenen maar we hebben er in het dagelijks leven schijnbaar geen last meer van. Het patroon dat de emotie veroorzaakte is veranderd in een emotioneel duiveltje dat zich stil houd tot hij de kans krijgt zijn werk te doen. Als zich een vergelijkbare situatie voordoet als toen het emotionele duiveltje ontstond, zal het emotionele duiveltje zijn werk gaan doen als een duiveltje uit een doosje. Hij neemt de nieuwe emotie en versterkt deze met de oude onverwerkte emotie waardoor er een heel heftige emotionele reactie kan ontstaat. Soms kunnen er meerdere emotionele duiveltjes zijn en soms werken ze zelfs samen.

Als een ander dit gevoel veroorzaakt heeft, reageren we vaak deze heftige emoties af op deze persoon. Dit is vaak niet helemaal eerlijk omdat deze persoon soms de emoties voor de kiezen krijgt die hij of zij maar voor een klein gedeelte zelf veroorzaakt heeft. De persoon die de heftig emotionele reactie te verduren krijgt zal dit vaak als heel onrechtvaardig ervaren en met een heftige tegenreactie komen. Ook bij deze persoon kunnen emotionele duiveltjes ontstaan en dit kan wederzijds tot steeds heftigere emoties en onbegrip leiden. Als de cirkel niet doorbroken gaat worden kan dit bijvoorbeeld tot breuken in vriendschappen of relaties leiden. Zeker in een nieuwe relatie na bijvoorbeeld een echtscheiding zie je de emotionele duiveltjes heel vaak aan het werk. Dit zijn dan de emotionele duiveltjes van het vorige huwelijk of een emotionele scheiding.

Als we een sterke emotionele reactie vertonen waarvan een ander het idee heeft dat dit een over-emotionele reactie is, dan is dit vaak maar voor een klein deel het gevolg van de huidige situatie en voor een groot deel het gevolg van een eerder onverwerkt gevoel. Het is dan raadzaam eens goed uw eigen gevoelens te onderzoeken. Vraag uzelf eens af waarom u zo heftig reageert op deze gebeurtenis. Vaak is de emotie niet onterecht, maar de mate van de emotie wel. Probeer even rust te nemen en uw eigen gevoelens te onderzoeken en te ontdekken of er een emotioneel duiveltje aan het werk is. Als u het emotionele duiveltje ontdekt hebt kunt u proberen om dit emotionele duiveltje de nek om te draaien. Vaak zal dit inhouden dat we de oude emotie nog een keer moeten beleven wat voor sommige mensen zeer beangstigend kan zijn. Het gevoel is niet voor niets weggestopt. Maar vaak is het emotionele duiveltje voor de dag halen en het gevoel alsnog te verwerken de enige oplossing. Met de andere persoon praten over het emotionele duiveltje en waarom je zo heftig reageerde, kan ook de ander een geruststelling geven. Vaak is het mogelijk om samen, door er over te praten, het oude emotionele duiveltje weg te werken. Ook is de ander daarna beter in staat om uw emotie te begrijpen en in te schatten.

Als u er zelf niet uitkomt dan kan cognitieve therapie een goede methode zijn om met dit soort emotionele duiveltjes af te rekenen. Deze therapie gaat er juist van uit dat emoties vaak andere emoties aansturen en dat een gevoelens wel eens veroorzaakt kunnen worden door een heel andere emotie. Deze aan elkaar gekoppelde emoties kunt u vaak niet zelf doorzien. Een cognitief therapeut zal vaak heel confronterend zijn en u moet wel bereid zijn tot enige zelfkritiek. Door de patronen te herkennen en een andere richting uit te sturen kunt u het emotionele duiveltje kwijtraken of in ieder geval dragelijker maken doordat u de situatie herkent en met gezond verstand kunt beheersen.

Cognitieve therapie.

Ik heb zelf zeer goede ervaringen met Cognitieve Therapie (CT), dit komt ook omdat het heel goed aansluit bij mijn visie op de werking van de menselijke geest. Hoewel NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) door de meeste psychologen niet erg serieus genomen wordt sluit NLP in mijn beleving aan bij het principe van Cognitieve Therapie. Beiden gaan uit van een verkeerde programmering van onze hersenen waardoor we denkfouten maken en verkeerde emoties en gedachten koppelen aan indrukken die we ontvangen.

De Amerikaanse psychiater Aaron T. Beck ontwikkelde in de jaren zestig van vorige eeuw Cognitieve Therapie als een speciale vorm van psychotherapie. Deze therapie gaat uit van het verkrijgen van inzicht in onbewuste emoties en drijfveren, deze te leren herkennen en om te vormen naar andere inzichten en emoties. Deze vorm van therapie gaat ervan uit dat niet alleen de gebeurtenissen zelf negatieve gevoelens veroorzaakt, maar dat vroegere ervaringen een bepaald denkpatroon veroorzaakt hebben waardoor u zaken door een sterk gekleurde bril ziet. Door deze verkeerde gedachten om te buigen en te leren een gebeurtenissen anders te interpreteren kunt u een objectievere kijk op uw eigen gevoelens en waarnemingen krijgen.

Hierdoor kunnen negatieve gevoelens verdwijnen en ook het voor u en / of voor anderen negatieve gedrag op een positieve wijze opgelost worden. Hoewel Cognitieve Therapie in eerste instantie ontwikkeld is voor depressiviteit, wordt het tegenwoordig ook effectief gebruikt bij verslavingen, eetstoornissen, fobieën, angststoornissen en paniekstoornissen. Ook een groot voordeel dat ik vond in Cognitieve Therapie is dat het een kortdurende, gestructureerde therapievorm is. Wanneer u open staat voor deze therapievorm kan het een snelle en efficiënte oplossing zijn voor uw problemen. U dient wel tegen kritiek te kunnen en open te staan voor het feit dat u zelf kunt veranderen. Mijn visie in dit opzicht is dat ik, wanneer ik niet in staat ben om de wereld om mij heen te veranderen, ik wel de wijze waarop ik omga met deze wereld kan aanpassen zodat ik op een gezonde en prettige wijze kan omgaan met deze wereld om mij heen.

Ik moet zeggen dat de therapeut tijdens de sessies die ik gehad heb meerdere keren zei, "en voel je jezelf nou niet een enorme lul", en ik moest toegeven dat de emoties die mij dwarszaten niet direct veroorzaakt werden door die ander maar veelal door de verkeerd geïnterpreteerde emoties die het gedrag van de ander bij mij veroorzaakten. Deze paar maanden waren voor mij zeer leerzaam en na deze sessies had ik ook het gevoel dat ik mijn oude ik terug gevonden had. Naar aanleiding van deze sessie heb ik ook het verhaal van de emotionele duiveltjes geschreven als een soort van verankering van de nieuw opgedane zelfkennis.

Boeken over (onverwerkte) emoties

boekboek bestellenOmarm je emoties - Vrij van angst voor je gevoelens. Een vervelende ontmoeting met je ouders. Zenuwen voor een auditie. Een vriendin die jou maar eens als eerste moet bellen. De twijfelende reactie van je omgeving op je nieuwe baan. In dit soort situaties zijn we geneigd onze werkelijke gevoelens weg te stoppen. Wat gebeurt er als je dichter bij je diepere gevoelens komt, zoals verdriet en boosheid? Word je dan zenuwachtig of onrustig? Of bezorgd? Deze emoties zijn afgeleiden van angst, en doordat we bang zijn vluchten we weg. Het contact met onszelf en onze naasten raakt geblokkeerd. Omarm je emoties is de volgende stap van mindfulness. Het boek helpt je om je angsten te verminderen en met de kracht van je gevoelens je leven in te richten zoals je het zelf echt wilt. Deze emotionele mindfulness biedt een nieuwe aanpak: het zijn niet je gedachten die je leven sturen, maar je gevoelens. Via aandacht voor lichamelijke gewaarwordingen leer je gevoelens bewust toe te laten en ingesleten patronen te doorbreken. Zo kun je het contact met jezelf en je omgeving herstellen en verbeteren. Het boek bevat verhalen over grote veranderingen: verhalen van mensen die waren vastgelopen in hun leven. Zij voelden zich eenzaam en wanhopig, maar leerden hun angst voor hun emoties te overwinnen en zich echt te verbinden met andere mensen. Ondersteund door recent neurowetenschappelijk onderzoek legt Ronald J. Frederick in vier heldere stappen uit hoe je kunt genezen van je emotiefobie en een vervuld leven leiden. Zijn methode heeft zich in de praktijk bewezen als een effectieve aanpak. Elk hoofdstuk eindigt met een samenvatting en bevat oefeningen waarmee je aan de slag kunt om je eigen leven en de relaties met de mensen om je heen te verbeteren.


boekboek bestellenLeren omgaan met emoties - Een handzame gids. Dit handzame boek bevat korte, thematische hoofdstukken, samenvattingen, voorbeelden en plezierige oefeningen. Duidelijk wordt hoe emoties verbonden zijn met levensgeluk. Hoe diepgaande gevolgen van emotionele ervaringen verwerkt kunnen worden. Hoe je dag in, dag uit op een intelligente manier met je emoties kunt omgaan. Hoe je komt tot emotioneel welbevinden. En vooral ook hoe je beter contact kunt krijgen met wat je voelt, zodat de emoties niet meer met je op de loop gaan, maar een plaats krijgen in de volheid van het leven. Goed voelen is eenvoudig te leren. De lezer kan met het eenvoudige oefenprogramma meteen aan de slag. Dat kan in de aangeboden volgorde en ook is het mogelijk in het boek te grasduinen, een of meer thema's te kiezen die van bijzonder belang zijn, en daarmee te beginnen. Wim Kijne is therapeut te Amsterdam met een eigen praktijk. Eerder schreef hij het bekende 'Handboek voor gevoelige mensen'. Voor iedereen die persoonlijk of professioneel te maken heeft met vragen en uitdagingen op het gebied van emoties.


boekboek bestellenDe kleur van emoties. - Heb je een rommeltje gemaakt van je emoties? Je moet ze netjes ordenen: elk een eigen kleur en elk een eigen plekje. Dit boek helpt je daarbij. Een spectaculair pop-upboek vol kleuren, vol emoties en vol verrassingen. Simpelweg voor iedereen met emoties. Kleurenmonster oogt kleurrijk, maar eigenlijk is hij erg onzeker. Een meisje legt hem uit dat hij een 'rommeltje heeft gemaakt van zijn emoties' en adviseert hem om de emoties te ordenen door ze elk in een eigen potje te stoppen. Kunstzinnig en verrassend pop-upboek om te leren omgaan met de eigen emoties: verdriet (uitgebeeld in blauwe tinten), boosheid (rood), angst (zwart), vreugde (geel) en kalmte (groen). Zo is op de 'kalmte'- prent allerlei vegetatie in tonen groen te zien met, haaks op de dubbele pagina's staand, twee bomen plus een hangmat met het (groene) kleurenmonster erin. Kleurenmonster oogt als Sendaks 'Maximonsters', het meisje als een uitgeknipt figuurtje uit een kindertekening. De lichaamstaal is duidelijk. Er is gewerkt met collages waarin vindingrijk is omgesprongen met materialen zoals touwtjes, papier, (golf)karton en hulpmiddelen als de prikpen. Dikke kleurende potloodlijnen zorgen voor een extra levendige bladspiegel. De tekst bestaat uit korte zinnen. De moeilijkere woorden en het abstracte denken hebben begeleiding van volwassenen nodig. Dit uitermate verzorgde boek met negen pop-ups is vanwege de kwetsbaarheid en thema vooral onder begeleiding te gebruiken.Last update: 08-03-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).