Comfortzone

Ik ben in mijn leven regelmatig geconfronteerd met grote veranderingen, deels door eigen initiatief maar ook door externe omstandigheden, waarbij ik duidelijk geleerd heb wat mijn comfort zone was. Vaak werd ik door externe factoren gedwongen on een beslissing te nemen waar ik al langer tegenaan hikte of werd ik gedwongen om iets los te laten en opnieuw te beginnen. Vaak zijn we bang voor verandering en bang voor het onbekende waardoor we liever blijven zitten waar we zijn, in onze vertrouwde omgeving zonder te veel risico's. In het volgende artikel wil ik iets van deze ervaringen met de comfort zone met u delen. Vriendelijke groet, Hein Pragt


Wat is de Comfortzone

(C) 2013 Hein Pragt

egoUw comfortzone is dat plekje waar u zich meestal prettig en veilig voelt en waar u weinig risico loopt. Alles wat u nog nooit eerder gedaan of meegemaakt heeft of waar u bang voor bent ligt buiten uw comfortzone. Dit wil niet zeggen dat de comfortzone altijd prettig is, het kan ook een vastgeroest huwelijk zijn of een mateloos eentonige baan zijn waarbij men zeer ontevreden kan zijn met het leven. Maar vaak is het zo dat men uit angst voor het onbekende geen stappen durft te ondernemen om er verandering in te brengen. "Wat ik heb dat weet ik en wat ik kan krijgen dat is maar afwachten" denkt men en daarom blijft men liever ontevreden in de omstandigheden leven die men kent dan stappen te ondernemen om hier iets aan te veranderen.

Maar er zijn ook mensen die heel tevreden zijn in hun comfortzone. Men weet bijvoorbeeld dat men goed is in het werk dat men nu doet en ondanks dat men weinig uitdaging heeft is het werk niet vervelend en het salaris wel goed. Of het is meestal gezellig in het stamcafť en daarom gaat men daar telkens maar weer naar toe. De comfortzone voelt lekker veilig en comfortabel maar het is juist dat gevoel van veiligheid dat weerhoudt om te veranderen. Men is vaak bang om het nieuwe tegemoet te treden en het oude achter zich te laten. Nu weet men wat men heeft en wat men kan verwachten, zodra men dit achterlaat lijkt alles ineens onzeker te worden. En het is deze onzekerheid waar veel mensen moeilijk mee om kunnen gaan.

De beperkingen die de comfortzone ons geeft is niet alleen negatief maar heeft ook een zeker nut. Onze geest gebruikt het mechanisme van de comfortzone om zichzelf te beschermen tegen beschadiging en verwonding. Opvoeding, ervaringen en de invloed van anderen hebben bijgedragen aan de vorming van dit veilige gebied waarin we weinig risico lopen. Maar teveel comfortzone is ook weer een gevaar op zichzelf omdat men vaak binnen deze comfortzone de verdere ontwikkeling blokkeert. Soms kan men dan vervallen in weemoed omdat men toch onvrede voelt door onvervulde wensen en verlangens en men kan verzanden in gevoelens van ontevredenheid en verbittering en zelfs depressies.

De comfortzone verlaten

Vaak zien mensen onzekerheid en verwarring als iets negatiefs en soms houden mensen zelfs erg vast aan vastgeroeste gedachtepatronen en overtuigingen omdat ze bang zijn voor verwarring en twijfel. Maar is dat wel zo? Kan het ook zo zijn dat verwarring en twijfel juist goed is omdat dit mensen juist dwingt om na te denken waardoor ze tot nieuwe, en vaak betere inzichten kunnen komen. Verwarring en twijfel kunnen dus goed zijn omdat het een bron van nieuwe inzichten en dus ook een bron van persoonlijke groei kan zijn. Wanneer we zo tegen verwarring en twijfel aankijken dan is het minder eng en is het eigenlijk iets positiefs.

Maar door toe te geven aan hun angst voor het onbekende en onzekerheden en dus vooral de comfortzone niet te verlaten belemmeren mensen zichzelf om te groeien. Men groeit namelijk echt door eens nieuwe dingen te proberen en de grenzen eens te verleggen. Mensen groeien door schijnbaar enge dingen te doen zoals alleen op reis gaan, een berg beklimmen, eens naar een andere kapper te gaan of een onbekend restaurant binnenlopen, een nieuwe baan te zoeken maar ook bewust te breken met oude gewoontes. Door de comfortzone te vergroten (door een stapje buiten de deur te doen) wordt men zekerder, zelfstandiger en meer onafhankelijk en wanneer men het een keer gedaan heeft dan denkt men vaak: "het viel eigenlijk reuze mee, waarom heb ik dit niet eerder gedaan?".

In plaats van de comfortzone uit te stappen, wat een beetje klinkt als alle schepen achter uzelf verbranden, kan men ook de comfortzone uitbreiden. De eerste stap om de comfortzone groter te maken is zich te realiseren dat men een comfortzone heeft en dat men eigenlijk het liefst binnen de comfortzone blijft hangen. Door eens rationeel naar deze angsten te kijken kan men zichzelf een klein stapje buiten de comfortzone begeven en er achter komen dat het allemaal niet zo eng is als het leek. Vanaf het moment dat men zichzelf heeft bewezen dat men het kan, dan kan men het met gemak opnieuw doen omdat het binnen de comfortzone is gekomen. Men is dus persoonlijk een stukje gegroeid.

De comfortzone onvrijwillig verlaten

Soms dan geeft het leven mensen ineens een kans om uit hun comfortzone te stappen doordat een oude zekerheid gewoon wegvalt. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld: het verlies van een baan, verlies van een partner, een ongeluk of een faillissement. Veel mensen raken dan in paniek, de bodem onder hun bestaan valt weg en ze zijn totaal radeloos en raken gestrest of depressief. Maar men kan ook het wegvallen van de zekerheid gebruiken om eens de grenzen van de comfortzone te verleggen. Veel mensen denken al jaren na om een eigen zaak te beginnen maar durven het niet aan, een plotseling ontslag kan dan ineens de aanleiding zijn om toch de droom te verwezenlijken. Door het wegvallen van oude zekerheden 'moet' men wel de grenzen verleggen en door het als een nieuwe kans en uitdaging te zien krijgt u de kans om door deze tegenslag te groeien naar een betere situatie.

Durven maar niet roekeloos zijn

Voor u het leven drastisch omgooit, is het wel belangrijk een balans op te maken van wat u echt wilt veranderen en wat u vooral niet wilt veranderen. Het is wel belangrijk om niet te roekeloos te handelen en het kan ook verstandig zijn een plan B te hebben voor het geval dat het misgaat. Maar zelfs dan kan het beter voelen om het tenminste geprobeerd te hebben, ook als is het mislukt, dan dat men later met spijt terugkijkt en men het zichzelf kwalijk neemt dat men nooit een poging gedaan heeft om de droom waar te maken. Realiseert u goed dat echte verandering veel tijd, veel moeite en veel doorzettingsvermogen kost maar dat het uiteindelijk wel de moeite waard zal zijn. Wanneer u veilig binnen uw comfort zone blijft kijkt u op een dag misschien terug op uw leven en heeft u spijt van alle gemiste kansen.

De comfortzone is dus zeker nuttig om te kunnen overleven maar kan ook heel belemmerend werken, het is de kunst om de grenzen van de comfortzone af en toe eens op te zoeken en uzelf de kans te geven een persoonlijk een stukje verder te groeien. Ook geeft het u de kans te ervaren dat tegenslagen in het leven niet altijd slecht zijn maar ook een kans kunnen zijn op een nieuw begin met nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.


Boeken over de comfortzone

boekboek bestellenUit je comfortzone - In 10 eenvoudige stappen. Stap uit je comfortzone en beleef de magie! Wil je echt een keer een punt maken en geen vlek? Wil je een held zijn en geen toeschouwer? Wil je van betekenis zijn en geen grijze muis? Dan is dit boek wat voor jou! Jessica Hagy is blogger voor Forbes en haar posts werden meer dan 1,4 miljoen keer bekeken. Dit boek is de uitwerking van al haar ideeen in korte teksten, diagrammetjes en tekeningen. Jessica Hagy is kunstenaar, illustrator en schrijver. Ze schrijft blogs voor Forbes. Haar cartoons verschijnen regelmatig in The New York Times.

boekboek bestellenDurf - 8 bouwstenen om uit je comfortzone te stappen. Zou jij met meer passie, veerkracht en vitaliteit in het leven willen staan? Dan is dit boek een absolute aanrader boordevol praktische inzichten en echt bruikbare kant en klare tips! Het is geschreven door twee op en top vrouwelijkeprofessionals van bij ons en gericht op vrouwen die dag in dag uit hun mannetje moeten staan thuis en op het werk. Een man had dit boek niet kunnen schrijven maar ik heb er als man wel veeluit geleerd!' Wouter Torfs, CEO Schoenen Torfs "If you have similar doubts when opportunities are presented to you I hope those words might be helpful." zei Emma Watson tijdens haar speech voor de HeForShe campagne. Ik hoop dat de woorden in dit boek je helpen om je xed mindset om te zetten in een groeimindset en dat je alle opportuniteiten benut die je gelukkig maken. Elke Jorens, Talent Acquisition Director Microsoft Europe "Dit is een bijzonder volledig boek voor vrouwen die willen groeien in hun (professioneel) leven: Karlien en Kris bieden een framework met concrete tips en wisselen die af met authentieke verhalen van ervaringsdeskundigen (Wouter Torfs, Sabine Appelmans, Soe Dumont, ...) en inspirerende quotes." Lesley Arens, Directeur VOV.


Reacties op het onderwerp: Comfort Zone


01 - Menswerk »  -  Comfort Zone »
2013-08-24 10:23:00
Hier kunt u reageren op het onderwerp op deze pagina!
Vriendelijke groet, Hein Pragt
Reactie op de pagina: Comfort Zone
Er zijn: 3 reacties!
2013-08-24 10:23:00
Door het lezen van jouw stuk, versterkt het mijn idee dat de comfortzone alles te maken heeft met angst en vertrouwen. En dat je vooral stimuleert om de angsten aan te gaan en daarmee meer te vertrouwen op jezelf, de ander en het leven.
Zodoende creŽer je meer veiligheid. Eigenlijk geen vraag, maar een waardering voor jouw schrijven! groet, Moniek
Reactie van een bezoeker van de site!
2013-08-24 10:24:00
Tenzij de angst zo groot is, dat het je overspoelt lijkt mij. Dan lijkt het mij goed om deze angst eerst te parkeren en te onderzoeken waar men zich veilig en vertrouwd bij voelt. Als dat dan sterker is geworden kan stap voor stap de angst weer aangekeken worden. Het verschilt per mens denk ik. De ene mens springt in het diepe en leert op deze manier zwemmen (angsten meteen tegenkomen); de ander gaat stap voor stap het water in en leert stap voor stap de angsten beheersen.
Reactie van een bezoeker van de site!
2016-06-22 20:54:00
Een comfort zone is heerlijk. Herken het en geniet ervan. Dat heel de tijd maar geforceerd uit je comfort zone moeten stappen. Als je daar geen behoefte aan hebt, dan toch gewoon niet. Tenzij je er last van hebt, dan is het iets anders. Een tante van mij is 88 en nog nooit van het dorp af geweest waar ze geboren is. Ze mist niets en zelden een gelukkiger mens meegemaakt.
Reactie van een bezoeker van de site!
Reageren!

Last update: 08-03-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).