Snurken en snurkproblemen

snurken en snurkproblemen Helaas moet ik toegeven dat ik een tijd lang, soms iets meer, soms iets minder hard gesnurkt heb. Dit was voor mijzelf soms lastig omdat ik er zelf wakker van kon worden en omdat ik soms in de ochtend met een soort van ochtendhoofdpijn en een zere keel wakker werdt. Ook werd ik soms wakker gemaakt door mijn toenmalige partner die niet kon slapen door mijn gesnurk. Na een heel traject bij de KNO arts op de snurkpoli kon deze er helaas niets aan doen waarna ik op zoek ging naar andere mogelijkheden om iets tegen snurken te doen. Veel mensen snurken zonder dat ze dit zelf weten, het is vaak de partner die last van het snurken heeft. Ernstige snurkklachten kunnen ook een aanwijzing zijn dat iemand korte ademstilstanden heeft gedurende de nacht (apneu) waardoor de slaap ook ernstig verstoord kan worden. Apneu komt vaak voor in combinatie met snurkklachten en de apneu klachten kunnen veel ernstigere gevolgen hebben dan wat ongemak. Gelukkig heb ik geen apneu (bewezen na een slaaptest met recorder) en heb ik een aantal tips voor mensen (en hun partners) om om te gaan met de snurkproblemen. Met vriendelijke groet, Hein Pragt

Over snurken en snurkproblemen

Snurken wil zeggen dat bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend of brommend geluid gemaakt wordt. Dit geluid is soms zo hard dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben. Het snurkgeluid ontstaat door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de ingang van de neus (neusgaten) en de stembanden. Bij mensen die snurken is soms de neusholte te nauw, maar vaak betreft het een vernauwing in de overgang van de neus naar de keelholte. Veel mensen snurken alleen op de rug omdat dan de tong naar achteren zakt, een goede oplossing is dan ook vaak niet op de rug, maar op de zij te slapen. Een bekende oplossing tegen snurken is een klein balletje in de rug van de pyjama of slaap T-shirt te naaien zodat men niet meer op de rug kan draaien in de nacht. Maar snurken komt ook meer voor bij mensen met overgewicht daarom is gewicht verliezen ook een oplossing. Ook kan men proberen om de luchtwegen goed open te houden gedurende de slaap, dit kan met sprays en speciale neuspleisters tegen het snurken. Deze pleister die de neus openhouden en zo het snurken kunnen verminderen zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Een dure medische oplossing die vaak niet echt goed werkt en zeer oncomfortabel lijkt te zijn is de MRA wat een soort bitje is dat men tijdens de slaap in moet doen en die de kaak en tong naar voren houden. Een MRA is vrij duur, soms heel hinderlijk in de mond, kan kaakpijn veroorzaken en werkt helaas ook niet altijd. Wat in ieder geval wel goed werkt is zeker twee uur voor het slapen gaan geen alcohol drinken, dit weet ik inmiddels uit eigen ervaring. Om het geheel voor de partner wat dragelijker te maken kan deze oordopjes gebruiken om zelf goed door te kunnen slapen. Vaak werken de oordopjes die men bij de drogist kan kopen niet erg goed, een betere oplossing (maar wel iets duurder) is dan om bij de gehoorspecialist (zoals Schoonenberg) een passend setje oordopjes aan te laten meten. Dit zijn dezelfde soort oordopjes die kinderen krijgen als ze buisjes in de oren hebben en toch willen zwemmen. Deze oordopjes sluiten het oor helemaal af en werken zo veel beter dan de losse oordopjes. Deze oordopjes werken ook prima wanneer men door andere geluiden niet goed kan slapen.

Sleeps Anti-snurk keelspray

Een middel waarvan ik zelf uit eigen ervaring weet dat een beetje helpt (en alle beetjes zijn vaak welkom) is Sleeps Anti-snurk keelspray wat gewoon bij de dogist te koop is. Door voor het slapen gaan achter in de keel te sprayen wordt een klein laagje aangebracht dat helpt tegen de vibraties in de keelholte en dit vermindert het snurkgeluid. Sleepzz anti-snurk keelspray bevat een mengsel van natuurlijke oli´┐Żn en vitaminen, helpt snel en heeft een frisse pepermuntsmaak.

Mijn ervaring met de snurkpoli

Ik wil hier graag mijn eigen ervaring met de snurkpoli beschrijven. Omdat het snurken voor mij en mijn partner af en toe tot slapeloze nachten leidde en ik goede hoop had dat de medische wereld ondertussen een paar goed oplossingen zou hebben. Ik las over het grote aantal mensen dat snurkt en een aantal behandelingen en ging met goed hoop en hoge verwachting naar de kno arts. Deze keek een paar seconden in mijn neus en keel en begon toen wat papieren in te vullen. Toen ik vroeg wat er ging gebeuren zei hij alleen, ga hiermee naar de secretaresse, die legt u verder alles wel uit. En vijf minuten later stond ik met een hand vol papieren bij de secretaresse die nog meer papier en formulieren begon in te vullen. Ik moet een paar afspraken maken voor het ziekenhuis en kreeg formulieren en een spray en pleisters mee om thuis te proberen. Ook zou er onder narcose in mijn neus gekeken worden en moest ik toch een nacht met een adem analyse recorder slapen om apneu vast te stellen. Nu weet ik zeker dat ik geen apneu heb maar ik accepteerde maar de er een "protocol" was waarbij ook dit soort onderzoeken gedaan moesten worden.

De pleisters kende ik al en die werken niet en zijn zeer hinderlijk en met de spray was mijn neus echt helemaal vrij maar snurkte ik bijna twee keer zo hard. Dus dit waren geen oplossingen. De dag dat ik de recorder moest halen moest ik vrij nemen, de dag er op bij het terugbrengen weer, je moet er wat voor over hebben. Toen kwam de dag dat ik op de operatietafel moest, eerst bij de anesthesist langs voor de narcose formulieren, toen samen met mijn partner voor de dagopname, nuchter en compleet met operatiekleed en infuus op de operatietafel. We waren met zijn vieren voor dezelfde procedure dus het was achter elkaar door. Toen we een uur later vanuit de uitslaapkamer terugkwamen en eindelijk wat mochten eten keek ik stiekem even in mijn papieren dossier. Bij de aanbeveling was alleen MRA ingevuld. Toen de rest ging kijken stond daar ook bij allen MRA. Ik heb genoeg ervaringen met de dure MRA gehoord die erg oncomfortabel is, andere klachten kan veroorzaken en die vaak ook nog niet echt werkt. Ik begon al wat bang te worden maar nam me voor om de kno arts om alternatieven te vragen.

Een maand later pas moest ik terugkomen voor het eindgesprek, eerst zou er nog een klein onderzoek plaatsvinden. Dat bleek een onderzoekje te zijn waarbij de luchtstromen in mijn neus gemeten werden en door een apparaat in een grafiekje gezet werden. Daarna moest ik zelf een kwartier lang een soort verdoving vloeistof in mijn neus spuiten. Toen ik eindelijk aan de beurt was wilde de kno arts nog een keer in de neus kijken en moest eerst een toestel halen waarna ik na een tijd wachten nog een keer een slangetje in de neus kreeg en hij nog eens keek. Daarna constateerde hij voor de derde keer dat ik geen amandelen meer had. Toen ik ging zitten begon hij de schrijven en zei even later, dat de enige aanbeveling een MRA was en dat deze niet vergoed zou worden. Ook gaf hij geen garanties en zei hij lachend dat het "no cure, wel pay" was wat ik gezien de prijs van de MRA een wel erg zuur grapje vond. Toen ik aangaf dat ik geen MRA wilde en of er nog alternatieve behandelingen mogelijk waren zei hij alleen, "dit is mijn advies en meer is er niet". Hij deed het dossier dicht en stak zijn hand uit ten teken dat het gesprek hiermee afgelopen was en even later stond ik ik verbouwereerd in de gang. Dit was het dus, al die verlofdagen en moeite voor "DIT". Ik ben naar huis gereden en dacht alleen, hier heeft een KNO arts en een neuroloog weer een aardig centje aan verdiend en heeft het mijn ziektekostenverzekering weer een smak geld gekost voor een armzalig advies wat ik zelf ook al bedacht en afgewezen had. Nu moet ik toch maar op zoek naar alternatieve behandelingen, wie weet zijn er toch andere oplossingen. Dit was in ieder geval een zeer teleurstellende ervaring.

Overgewicht en snurkproblemen

Ik heb zelf gemerkt dat er een relatie is tussen lichaamsgewicht en snurken. Toen ik last kreeg van (erfelijke) hoog bloeddruk, kreeg ik daarvoor eerst medicatie. Toen ik de praktijdondersteuner vroeg of er alternatieven waren adviseerde ze mij minstens 14 kilo af te vallen (tot mijn normale BMI) en dat dan de bloeddruk waarschijnlijk weer goed zou zijn. Dit heb ik gedaan en sindsdien is mijn bloeddruk weer normaal. Maar een ander bijverschijnsel was dat ik bijna niet meer snurk. De oorzaak lijkt te zijn dat de vetopslag niet alleen aan de buitenkant van het lichaam zit, maar ook minder zichtbaar aan de binnenkant. Overgewicht zorgt er voor dat de wanden van de keelholte verdikken en dit heeft weer als gevolg dat de luchtwegen vernauwen, wat weer snurken tot gevolg heeft. Ik weet uit ervaring dat afvallen bij overgewicht niet eenvoudig is maar in mijn geval heb ik dit gedaan door minder te eten en 's avonds na het avondeten niets meer te eten in combinatie met meer fietsen en wekelijks sporten. Ik voel mijzelf beter omdat ik meer fit ben door mijn gewicht maar ook omdat ik beter slaap omdat ik niet meer snurk.

Last update: 21-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).