Huismiddeltjs / natuurlijke verzorging

huismiddeltjes Huismiddeltjes zijn al heel oud, ze zijn meestal gebaseerd op ervaring met natuurlijke producten die door ervaring leken te werken. Dit werd van generatie tot generatie doorgegeven en zo ontstond er een soort collectieve kennis van simpele middeltjes die bij veelvoorkomende lichamelijk klachten kunnen helpen. Mijn oma had veel van dit soort middeltjes die zij weer van haar moeder geleerd had. Ook hadden we als kind een buurvrouw die zich met kruiden bezighield en die vaak simpele middeltjes had bij blaren, huidproblemen of gewrichtspijn. Veel van deze middeltjes werken ook echt heb ik door de jaren heen gemerkt, het is geen hogere geneeskunst en bij echt klachten adviseer ik ook echt om een dokter te raadplegen. Maar voor veel simpele zaken die niet levensbedreigend zijn bestaan er ook vaak goedkope simpele natuurlijke middelen die vaak vrij verkrijgbaar zijn. Er bestaan ook misverstanden die hardnekkig blijven zoals het plassen over een kwallenbeet. Dit werkt maar bij één soort kwal, bij de rest maakt het de klachten alleen maar erger. Toch blijft dit misverstand bestaan, ook dit soort zaken wil ik graag op deze pagina onder de aandacht brengen. Ik wens u veel leesplezier, vriendelijke groet, Hein Pragt

Huismiddeltjes die ik zelf ook gebruik

Dit is een overzicht van natuurlijke middelen die ik zelf regelmatig gebruik en waarvan ik ook proefondervindelijk de geneeskrachtige of verzorgende werking heb ervaren.

Calendulazalf.

Iets wat is altijd in huis heb is Calendulazalf wat gemaakt is van goudsbloemen. Calendula is afgeleid van het Latijnse woord 'Calenda' wat elke eerste dag van de maand aangeeft. De goudsbloem is een éénjarige plant en bloeit het hele jaar door. Ik gebruik het op (niet open) wonden en deze genezen veel sneller en wat vooral belangrijk is, het voorkomt littekenvorming. Calendulazalf heeft een helend en verzachtende werking bij lichte verwondingen, huidirritatie en oppervlakkige brandwonden en het bevordert de groei van nieuw weefsel. Ik gebruik het ook op mijn ellebogen, ik had jarenlang last van eelt jeuk op mijn ellebogen en ik krabte het soms tot bloedens toe open. Nu ik elke dag mijn ellebogen met Calendulazalf insmeer is het bijna helemaal verdwenen. Een kennis van mij heeft last an psoriasis en die gebruikt het om de jeuk te onderdrukken, ik lever haar dan ook regelmatig potjes van mijn eigen zelfgemaakte Calendulazalf. Ik denk niet dat Calendulazalf een wondermiddel is tegen psoriasis, maar alleen het verzchten van de jeuk is voor veel Psoriasispatiënten al een opluchting. Hoe u zelf calendulazalf kunt maken kunt u lezen op deze pagina op deze website. Calendulazald werkt ook verkoelend en verzacht het de pijn. De zalf zelf is vet en blijft zodoende langere tijd inwerken en laat zich vooral goed toepassen onder een verband, het trekt wel snel in waardoor het niet blijft plakken aan kleding. Vooral met schaafwonden van kinderen is het ideaal, maar ook gebruik ik het op brandwonden. Calendulazalf is bijna bij elke normale drogist te koop, u hoeft er niet speciaal voor naar een natuurwinkel en u kunt het ook zelf eenvoudig op een natuurlijke wijze maken.

Zoutoplossing neusspray.

De werkzame stof in zoutoplossing neusspray is natriumchloride ook wel keukenzout genoemd. Dit is opgelost in water met ongeveer 8 mg per ml en dan noemt mem het fysiologische zoutoplossing en in deze sterkte is het niet irriterend voor huid en slijmvliezen. U kunt het gebruiken bij verkoudheid en bijholteontsteking of gewoon een verstopte neus. Bij verkoudheid verwijden de bloedvaatjes zich in het ontstoken slijmvlies van de neus en hierdoor komt er vocht vrij en zwelt het slijmvlies. Hierdoor heeft u vaak moeite door uw neus te ademen. Door het gebruik van neusspray met natriumchloride zullen de slijmvliezen verdunnen en loopt het slijm makkelijker weg, zodat u weer vrijer kan ademen. Aangezien het een gewoon natuurlijk product is mag het gebruikt worden bij baby's en kinderen maar ook bij oudere kinderen en volwassenen werkt het zeer goed. Ook kan het de druk van bijholtes verlichten wanneer u een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen heeft, vooral als u bukt. Er bestaan ook chemische varianten maar u begrijpt al dat mijn voorkeur naar de meer natuurlijke variant uitgaat. Deze neusspray is bij elke gewone drogist te koop, het is wel belangrijk dat u eerst de bijsluiter leest en het middel op de goede wijze gebruikt.

Teatree olie.

Wat ik ook standaard in huis heb is Teatree olie hoewel niet iedereen de lucht kan waarderen. Teatree olie is een mild natuurlijk middel dat door de oorspronkelijke bewoners van Australië al duizenden jaren wordt gebruikt bij de behandeling van zeer uiteenlopende klachten. De belangrijkste eigenschappen van Teatree olie is dat het werkzaam is tegen besmettelijke organismen: bacteriën, schimmels en zelfs hoofdluis kan er niet tegen. Ik gebruik het als (extra) natuurlijk middel tegen hoofdluis, en voor bijvoorbeeld de behandeling van kalknagels. Wanneer u gedurende langere tijd elke avond wat Teatree olie op de kalknagel doet zal deze vanzelf op natuurlijke wijze genezen. Hier heb ik zelf zeer goede ervaringen mee, een kennis kreeg tabletten van zijn huisarts waarvan de bijwerkingen niet erg prettig te noemen waren, dit heeft u niet met het natuurgeneesmiddel Teatree olie. Aangezien de katten een verschrikkelijke hekel hebben aan deze lucht gebruik ik het ook om de katten te weren van bepaalde plekken, een paar druppels Teatree olie is al voldoende. Veel mensen gebruiken het nog voor veel meer dingen als een natuurlijk antisepticum. Tegenwoordig is ook Teatree olie bij de meeste drogisten gewoon te koop.

Valeriaan

De wortels van de valeriaanplant worden al sinds de oudheid gebruikt om er een natuurlijk kalmerend extract van te maken. Dit is een goed voorbeeld van een plant die vanuit de natuur- en volksgeneeskunde een moderne variant heeft gekregen. Valeriaan heeft een licht rustgevende werking en het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit en spanning en bij slapeloosheid. Valeriaan werkt kalmerend wanneer u angstig of gespannen bent en hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten die door de spanningen veroorzaakt worden. Het fijne van valeriaan is dat het geen negatieve invloed heeft op het reactie- of concentratievermogen, u kunt het dus goed blijven functioneren. U kunt valeriaan ook voor het slapen innemen om gemakkelijk en rustig te kunnen slapen. Het bevordert het natuurlijke slaapritme. Let wel op dat valeriaan is een tijdelijke hulp is bij deze verschijnselen, het lost de oorzaak van uw gespannenheid helaas niet op. De werking begint binnen een half uur na inname en houdt ongeveer vier uur aan. Van valeriaan zijn geen bijwerkingen bekend en heeft het geen wisselwerking met andere medicijnen. Het is zelfs bij bekende supermarktketens te koop als capsules, drogisterijen verkopen het vaak ook als luxe tablet maar deze zijn vaak erg duur.

Een natuurlijk middel dat helpt bij artrose

glucosamine bestellen

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten en wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam aangemaakt kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal en bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht die nodig is om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Hierdoor kunnen botten over elkaar schuren wat veel pijn kan veroorzaken. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen. Bijna iedereen boven de zestig jaar heeft wel een klein mate van artrose maar soms begint het al op jongere leeftijd. De gevolgen van Artrose merkt men door pijn tijdens beweging van het gewricht en door een stijf of stram gevoel. Het gewricht voelt vooral stijf na een tijd niet bewegen en ook kunnen ernstig aangedane gewrichten een krakend gevoel geven. Tevens kan er bewegingsbeperking ontstaan en soms zelfs een standsverandering. Bij artrose van de handen ontstaan vaak verdikkingen in de gewrichten.

Er worden twee vormen van artrose onderscheiden, Artrose zonder aanwijsbare oorzaak wordt primaire of idiopathische artrose genoemd, artrose die veroorzaakt wordt door een onderliggende oorzaak heet secundaire artrose. Artrose die door veroudering wordt veroorzaakt wordt in de primaire groep ingedeeld, artrose die ontstaat na een ongeluk of door bijvoorbeeld aangeboren scheefstand valt in de groep secundaire artrose. Artrose is eigenlijk een normaal proces maar vaak wordt over Artrose gesproken als slijtage van de gewrichten. Dit is maar gedeeltelijk waar, zowel bot als kraakbeen zijn levende weefsels met cellen die actief betrokken blijven bij het functioneren van het weefsel. Omdat overgewicht een risicofactor is voor artrose en de belasting op het gewricht vergroot, wordt bij overgewicht vaak aangeraden ook af te vallen. Omdat artrose niet te genezen is en steeds vaker bij nog jonge mensen optreedt, is het belangrijk om een operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Bij een operatie wordt het aangedane gewricht vervangen door een kunstgewricht met een levensduur van gemiddeld 15 jaar. Een andere vorm van behandelen van Artrose bestaat uit pijnbestrijding door middel van bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen of diclofenac.

Glucosamine tabletten

Ook kunt u Glucosamine tabletten slikken, Glucosamine is sinds 2005 in Nederland geregistreerd als natuurlijk niet receptplichtig geneesmiddel ter verlichting van de pijnklachten bij artrose van de knie. De werking is echter nog niet met klinisch testen bewezen. Er treden zelden bijwerkingen op bij het gebruik van glucosamine en het middel is vrij verkrijgbaar. Let wel op de prijs, bijna dezelfde middelen worden tussen de 4 euro tot 40 euro per 60 tot 100 tabletten aangeboden. Het loont zich om even rustig te kijken waar u het goedkoop kunt halen, ik heb de ervaring dat de goedkope versie niet veel onderdoet voor de dure versie.

Mijn aanpak van hoge bloeddruk

hoge bloeddruk

Een paar jaar geleden kwam ik bij de dokter met een kleine lijst van vage klachten van pijnlijke gewrichten, vermoeidheid tot oorsuizen. Bijhet onderzoek bleek dat ik een gevaarlijk hoge bloeddruk had en ik kreeg onmiddellijk bétablokkers voorgeschreven. Deze bétablokkers onderdrukten de hartslag en de bloeddruk zakte weer snel naar een acceptabele hoogte. Het slechte nieuws was dat ik waarschijnlijk de rest van mijn leven bétablokkers moest blijven slikken. Dit was geen leuk vooruitzicht omdat bij enige inspanning het mij gewoon zwart voor de ogen werd omdat mijn hartslag niet meer omhoog ging. Wanneer ik in de ochtend op de fiets zat en nog even een trein wilde halen kon ik zelfs geen kort sprintje meer maken. Daarnaast ging door de bétablokkers helaas ook nog mijn gewicht omhoog en had ik helemaal geen energie meer. Dit was niet een wenselijke situatie en ik begon na te denken over meer natuurlijke alternatieven voor de medicatie.

Ik sprak hier over met de praktijkondersteuner en zij gaf aan dat door mijn gewicht te verlagen, te gaan sporten en mijn eetpatroon wat aan te passen mijn bloeddruk wat lager zo worden en ik waarschijnlijk een lagere dosis bétablokkers nodig zou hebben. Omdat mijn dochter al op judo zat bij sportschool van der Velde en ik dus daar ook elke week zat, ging ik hier tijdens de les van mijn dochter fitnessen. Er werd een programma op maat voor mij gemaakt en ik begon wekelijks te trainen. Ook paste ik mijn eetpatroon aan met onder meer veel fruit, minder vette en zoute kaas, geen koekjes meer bij de koffie, geen suiker meer in de koffie, niet meer naar de kantine op mijn werk maar een broodtrommel met vier boterhammen mee, elke middag een halve liter melk en 's avonds na het avondeten niets meer eten of snoepen. Na drie maanden was ik al 6 kilo kwijt en kon, in overleg met de huisarts, de dosis bétablokkers gehalveerd worden. Het eerste succes was binnen. Na nog een half jaar was ik totaal 12 kilo kwijt, had ik weer een redelijk goede conditie en het belangrijkste was dat ik, in overleg met de huisarts, gestopt ben met de bétablokkers en mijn bloeddruk prima is en bleef. Dit was meer dan ik verwacht had en het geeft goed aan hoe belangrijk het bijhouden van je gewicht en conditie is voor je gezondheid. Bovendien zit ik nu veel lekkerder in mijn vel, heb ik veel meer energie. Mijn advies is wel om dit altijd in overleg met de huisarts of praktijkondersteuner te doen en ook te blijven controleren.

Boeken over huismiddeltjes

Geneeswijzen in Nederland 1 - Natuurgeneeskunde Dr. Corwin Aakster, medisch socioloog, onderzoeker en adviseur gezondheidszorg, met een specialisatie naar additieve en alternatieve geneeswijzen. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan waarin de plaats van integrale geneeswijzen in het Nederlandse gezondheidszorgsysteem centraal staat. Deel 1 bespreekt alle behandelingen en methoden die stoornissen trachten te voorkomen en/of genezen door ondersteuning van de natuurlijke geneeskracht die in ieder mens aanwezig is. Natuurgeneeskunde kan een aanvulling zijn op een reguliere behandeling van huisarts of specialist, of op zichzelf staan.
kopen knop


OMA weet het beter Iedereen zal zich ongetwijfeld de goede adviezen en aanwijzingen herinneren die onze oma's te pas en te onpas gaven. Het is onvoorstelbaar hoeveel praktische en goedkope oplossingen onze grootouders en overgrootouders voor alledaagse problemen zo maar uit hun gepofte zwarte kanten mouw wisten te schudden. Ook nu nog blijkt dat veel van de ezelsbruggetjes en oude recepten na bijna een eeuw niets van hun praktische waarde hebben verloren. Bijvoorbeeld: Hoe men ruwe ellebogen met amandelolie en citroensap weer zacht maakt... Hoe men zelfs de moeilijkst vastzittende ringen eenvoudig van de vinger kan verwijderen... Hoe men uitgetrokken wol weer glad kan maken... In deze tijd van spuitbussen en chemische bestrijdingsmiddelen is de belangstelling voor natuurlijke huismiddelen groter dan ooit. Het zou voor mens en milieu bijzonder goed zijn wanneer niet voor ieder wissewasje pillen en poeders uit de kast gehaald zouden worden. De natuurlijke recepten uit de oude doos zijn goedkoper en beter voor onze gezondheid.
kopen knop


De 99 beste Amish huismiddeltjes voor dagelijks gebruik. n haar boek 'De 99 beste Amish huismiddeltjes voor dagelijks gebruik' put Georgia Varozza uit de rijke traditie van de Amish. Ben je verkouden? Heb je een splinter? Last van ongedierte? De Amish hebben overal een oplossing voor. Met simpele, alledaagse ingrediënten en grootmoeders wijsheden staan er 99 tips in dit boek om zelf o.a. zalfjes, oliën, kruidenthee en schoonmaakmiddelen te maken. Met ruimte voor notities en veel Amish gezegden en wijsheden.
kopen knop


Last update: 21-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).