Wat ben je stil, waar denk je aan?

staren in het vuur Ik denk dat bijna iedere man wel eens het bekende zinnetje uit het liedje van het Klein Orkest gehoord heeft: "wat ben je stil, waar denk je aan?". De vrouw vindt dat de man te stil is en denk dat er iets aan de hand is, dus vraagt ze waarom hij zo stil is. De man antwoord meestal, "ik denk nergens aan!" waarna de vrouw zegt: "dat kan niet, je denk altijd ergens aan!". Hoe de man ook ontkent, de vrouw geloofd hem niet, want in haar belevingswereld is het onmogelijk om niet ergens aan te denken. De vrouw denkt vaak dat de man niet wil zeggen waar hij aan denkt en dat roept bij haar vragen op en achterdochtige gevoelens. Zie hier een van de meest voorkomende relatieproblemen tussen mannen en vrouwen. Aan wie ligt dit zo vaak voorkomende probleem, de man of de vrouw. Het antwoord is vrij eenvoudig aan allebei en eigenlijk aan geen van twee. Op deze pagina zal ik proberen uit te leggen wat de oorzaak is van dit vaak voorkomende misverstand tussen mannen en vrouwen.

Waarom zijn mannen in staat om nergens aan te denken?

In het begin in de baarmoeder ontwikkelen de hersenen van jongens en meisjes zich hetzelfde, globaal hebben ze dezelfde opbouw. Maar onder invloed van de geslachtshormonen ontwikkelen de hersenen van jongens zich anders dan de hersenen van meisjes. Dit verschil in ontwikkeling tussen de hersenen van jongens en meisjes gaat nog lang na de geboorte door. Het grote verschil tussen de hersenen van mannen en vrouwen is dat vrouwen veel meer verbindingen hebben tussen de diverse delen van de hersenen en ook veel meer verbindingen hebben tussen de twee hersenenhelften. Een Amerikaanse professor wist dit heel mooi te vertellen in een hoorcollege.

Wanneer we de hersenen van mannen bekijken dan bestaat deze uit heel veel kamertjes, voor elk onderwerp heeft de man precies één kamertje. In dat kamertje zit alles van de ene onderwerp en de kamertjes mogen niet overlappen of met elkaar in verbinding staan. Elk kamertje is goed afgesloten en de man is telkens maar met één kamertje tegelijk bezig. Het is voor een men heel belangrijk dat de kamertjes niet overlappen want zo kan hij heel gedetailleerd dingen bij elkaar houden die met dat ene onderwerp te maken hebben.

De vrouw heeft ook heel veel kamertjes in haar hersenen maar in tegenstelling tot de man hebben alle kamertjes verbinding met elkaar. Elk onderwerp is op een of andere wijze verbonden met elk ander onderwerp en alles heeft met elkaar te maken. Wanneer er één kamertje opengaat kunnen er daarnaast ook nog een heleboel andere kamertjes opengaan. Bij een vrouw is alles met alles verbonden. Dit kan in sociale omstandigheden een groot voordeel zijn omdat de vrouw heel veel dingen tegelijk in de gaten kan houden en kan bevatten.

Het brein van de man is sterk gespecialiseerd en het brein van de vrouw is in staat om juist veel dingen tegelijk te analyseren en te overzien. Maar er is nog één groot verschil, mannen hebben een heel speciaal kamertje die vrouwen niet hebben. Dat kamertje is helemaal leeg, er zit niets in. Wanneer mannen tot rust willen komen kunnen ze in het kamertje gaan met helemaal niets en dus ook even aan helemaal niets denken. Dit kunnen vrouwen zich niet voorstellen. Voor een vrouw is het vrijwel onmogelijk om niet ergens aan te denken. Aangezien de vrouw zich niet voor kan stellen dat een man echt nergens aan kan denken, omdat zij dit vermogen niet heeft, zal ze denken dat de man haar voor de gek houdt.

Omdat de man zich niet voor kan stellen dat de vrouw niet "nergens" aan kan denken en de vrouw zich niet voor kan stellen dat iemand "nergens" aan kan denken, ontstaan er misverstanden binnen een relatie tussen mannen en vrouwen. Ik hoop dat na het lezen van deze uitleg mannen kunnen begrijpen dat hun vrouw de hersenen nooit stil kan zetten en dat de vrouwen begrijpen dat er niets engs aan de hand is wanneer hun man aangeeft dat hij "nergens aan denkt". Dit is gewoon de wijze waarop de natuur de mannen en vrouwenhersenen heeft laten evolueren.

Dus mannen, wees mild naar uw vrouw, en vrouwen wees mild naar uw man, beide geslachten zijn gemaakt zoals ze gemaakt zijn en deze verschillen zijn geen bewuste keuze maar het gevolg van onze genen.


Boeken over verschillen tussen mannen en vrouwen.

Voorbij Mars en Venus, handvatten voor relaties in moderne, complexe tijden. Nooit eerder was de liefde zo ingewikkeld, nooit eerder was John Gray zo goed, met voorwoord van Goedele Liekens. Een kwart eeuw na het meesterwerk Mannen komen van mars, vrouwen komen van Venus zijn relaties enorm veranderd. Vrouwen zijn nauwelijks meer volledig financieel afhankelijk van mannen en moderne mannen schuwen een grote rol in de opvoeding en het huishouden niet. De grens tussen wat mannelijke en vrouwelijke eigenschappen zijn, vervagen. Wat doet deze veranderende dynamiek met onze communicatie? Wat gebeurt er met de aantrekkingskracht als we steeds meer op elkaar gaan lijken? En hoe herkennen singles hun zielsverwant in een gehaaste, veeleisende wereld vol opties? John Gray brengt met Voorbij Mars en Venus een nieuw standaardwerk voor hedendaagse relaties dat de komende decennia ons nieuwe handvatten geeft om elkaar niet alleen maar te horen maar vooral te begrijpen.
kopen knop


Alles wat vrouwen willen weten over mannen, en mannen niet over vrouwen. Een boek van de bekende schrijvers Allan & Barbara Pease over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Op een prettige, goed leesbare manier geschreven met een vleugje humor. Allan en Barbara Pease schreven meerdere bestsellers over de verschillen tussen mannen en vrouwen, over liefde, relaties en over lichaamstaal. In Alles wat vrouwen over mannen willen weten en mannen niet over vrouwen bundelen zij al hun kennis en ervaring over de seksen in een grappig, compact, leerzaam en informatief boek. Een onmisbare handleiding voor iedereen die weleens te maken heeft met het andere geslacht, of dit nu is op het werk, in de supermarkt of thuis tussen de lakens.
kopen knop


Last update: 29-08-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).