Makers

makersIk ben over het algemeen geen grote fan van de USA maar een paar dingen vind ik wel heel goed, zoals de wijze waarop kinderen op school al betrokken worden in het maken van dingen, dat scholen bijvoorbeeld lijnvolgers en robot competities hebben en dat de meeste Amerikanen meestal eerst kijken of ze het zelf kunnen oplossen of bouwen. De doe het zelf cultuur is veel groter in de USA dan hier en dat heeft ook te maken met de zelfredzaamheid die men al jong aangeleerd krijgt. Er zijn ook een paar mooie actieve websites in Amerika waar mensen ideeŽn en oplossingen delen. Een van mijn favoriete sites is: www.instructables.com waar veel informatie over doe het zelf voor een breed scala aan onderwerpen staat. Niet alleen techniek maar alle vormen van creativiteit komen hier aan de orde. Ook ik ben heel creatief in het bedenken van allerlei dingen en het zelf maken, dit probeer ik op dit deel van de site te delen. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Zelfbouw projecten

Zelfbouw beetlebot

eenvoudige zelfbouw beetlebotWanneer u (samen met uw kind) een kleine en eenvoudige robot wilt bouwen kunt u beginnen met een zogenaamde beetlebot of kever robotje. Deze robot is zeer eenvoudig te maken en toch slim genoeg om uit bijvoorbeeld uit een doolhof te kunnen ontsnappen. Hiervoor gebruikt de robot twee voelsprieten waardoor de robot ook wel een beetje op een kever lijkt. De onderdelen zijn in de meeste doe het zelf zaken te koop en daarnaast heeft u wat stevig draad en een soldeerbout nodig. De robot zal worden aangedreven door twee goedkope kleine (DC) elektromotoren (wel van hetzelfde soort anders zal de robot niet recht vooruit gaan). Op deze pagina kunt u een volledig bouwbeschrijving vinden van een kleine beeltlebot die u zelf vrij eenvoudig kunt maken.
Ga naar: zelf een Beetlebotje bouwen.


De website instructables.com

website instructablesOmdat ik zelf een grote fan ben van deze website en dit ťťn van de websites is die mij elke week emails mag sturen met nieuwe ideeŽn en suggesties, wil ik deze site graag promoten onder de makers van Nederland. De site heeft echter ťťn nadeel, het is geheel in het Engels en dat kan voor sommige mensen een belemmering zijn. Instructables is een website die gespecialiseerd is in door gebruikers gemaakte en geŁploade doe-het-zelf- projecten en het is eigendom van Autodesk . De site bestaat sinds 2005 en het doel is om makers hun ideeŽn op een eenvoudige wijze te laten delen door via de website een mooie stapsgewijze handleiding te maken voor hun idee of project. Ook ik heb een paar projecten geplaatst. De oorspronkelijke website was vooral gericht op projecten zoals het bouwen van elektronische of mechanische apparaten om veelvoorkomende problemen in huis op te lossen. Tegenwoordig heeft de website een enorm aantal categorieŽn, waaronder eten, wonen, buiten, houtbewerking, elektronica, spelen en werkplaats.

Naast de website is er ook een makers gemeenschap, na registratie kunnen leden Instructables maken die stapsgewijze beschrijvingen zijn van projecten die ze online willen delen. Ze zijn zo geschreven dat ze andere leden gemakkelijk kunnen namaken en leden kunnen hun opmerkingen weer delen met de rest van de maker gemeenschap. Ook worden er wedstrijden gehouden, elk met een uniek thema en ook is er een makers forum te vinden. Sinds 2017 worden er ook online lessen gegeven over houtbewerking, lassen, elektronica, Arduino, bakken, 3D-printen, lasersnijden en diverse anders lessen. De site is voor het grootste gedeelte gratis, maar er is ook een lidmaatschap mogelijk met meer mogelijkheden. Ik kan deze site, en hun mailing lijst, echt aanbevelen.

Ga hier naar: www.instructables.com

Arduino basic computer

Op deze Instructables pagina staat een beschrijving hoe u een eenvoudig 8-bits basic computer kunt bouwen op basis van een Arduino Mega en een eenvoudig goedkoop TFT-scherm. Ik wilde een eenvoudig te bouwen en goedkope computer maken met alleen standaardonderdelen. Wat maakt deze 8-bits standaardcomputer anders dan de meeste momenteel beschikbare ontwerpen? Het is een volwaardige basic computer met ingebouwd TFT scherm, aansluiting voor een USB toetsenbord, een SD kaart aansluiting voor externe opslag en intern 9 banken flash opslag.
Ga naar: deze Instructable.

Arduino RFID slot

Mijn deur achter in de tuin had een conventioneel slot en ik moest telkens (dure) sleutels bij laten maken die de kinderen ook weer kwijtraakten. Ik besloot om er een elektronisch slot op te zetten en heb zelf met behulp van een slot, een Arduino Nano en een 125 Khz RDID lezer een eigen oplossing te maken. Het werkt al meerdere jaren goed en ik kan er zelf in software telkens RFID druppels aan toevoegen of weer verwijderen.
Ga naar: deze Instructable.

De website Element14

website Element14Nog een geweldige Engelstalige doe het zelf website is de website element14 Community die werd opgericht in 2009. Het is bedoeld voor samenwerking op het gebied van elektronica en heeft populaire technische blogs, video's en webinars met informatie over de nieuwste elektronicatrends zoals het internet of things (IOT) en draadloze technologieŽn. U kunt hier in contact komen met een gemeenschap van duizenden ingenieurs en innovators van over de hele wereld, veel leren over de allernieuwste nieuwe technologie van experts uit de industrie, leveranciers, onafhankelijke bronnen en gebruikersrecensies en het zelf maken van elektronicaprojecten met community ondersteuning. De naam is ontleend aan silicium, het 14e element in het periodiek systeem, dat veel wordt gebruikt in elektronische componenten zoals halfgeleiders en IC's.

Ga hier naar: www.element14.com

Ben Heck show

website Ben Heck showIk heb veel afleveringen van de Ben Heck show online bekeken, Benjamin J. Heckendorn (1975) is een Amerikaanse console modder en computeringenieur en onafhankelijke filmmaker. Hij was de ster van element14's The Ben Heck Show, een populaire online serie, tot hij de show eind 2018 verliet. De meeste mods van Heckendorn worden gedaan door oude videogameconsoles maar ook maakte hij een eigen mobiele telefoon, een eigen intelligent lijmpistool en nog veel meer andere dingen. Behalve goede uitleg hoe iets te maken was had de show ook de nodige humor en tips. De show is nu overgenomen door zijn (vrouwelijke) collega binnen de show, maar het is helaas iets minder geworden sindsdien. Maar er is een groot archief van alle voorgaande shows online te vinden.
Ga naar: de Ben Heck pagina.

De website Thingiverse

website ThingiverseDe website Thingiverse is bedoeld voor het delen van door de gebruiker gemaakte digitale ontwerpbestanden. De meeste ontwerpen zijn open onder de GNU General Public License of Creative Commons-licentie en de ontweroen zijn voor zowel 3D-printers, lasersnijders, freesmachines en vele andere technologieŽn. De site is eigendom van MakerBot en begon in 2008, in 2015 stonden er al meer dan 400.000 ontwerpen op. Ook ik heb zelf een aantal ontwerpen op deze site staan. Wanneer u een onderdeel zoekt voor uw doe het zelf project, of het nu huishoudelijk of voor de auto of voor elektronica projecten is, meestal heeft iemand er al een ontwrp voor gemaakt. Ook ik kijk altijd eerst even op Thingiverse voordat ik zelf aan het ontwerpen sla. Wanneer ik het niet kan vinden ontwerp ik het meestal zelf met het pakket Freecad waarna ik het ontwerp meestal ook op Thingiverse zet zodat andere makers het ook kunnen gebruiken.

Ga hier naar: www.thingiverse.com


Handige links


Overzicht van techniek pagina's op deze site

Techniek links

 
GezondheidGezondheid

Nuttige technische boeken

boek bestellenElektronica voor Dummies. Elektronica is overal. Kijk om je heen, kijk in je zakken! Wedden dat je daar een vernuftig stukje elektronica in aantreft? Wil je weten hoe het werkt? De basis is simpel, dat zul je zien. In de nieuwe editie van Elektronica voor Dummies leer je in begrijpelijk Nederlands hoe elektriciteit werkt en met welke gereedschappen je goed voorbereid voor de dag komt. Ga aan de slag met de leuke projecten in dit boek en maak je de basis van elektronica eigen. Cathleen Shamieh is een elektrotechnisch ingenieur en auteur met uitgebreide ervaring op het gebied van medische elektronica, spraakverwerking en telecommunicatie.

boek bestellenDe Wereld van 3D-printen - op weg naar een nieuwe revolutionaire revolutie? 3D-printing is de hype voorbij en nu wordt het pas echt interessant. In De wereld van 3D-printen lees je op welke manier 3D-printen in Nederland en de rest van de wereld wordt toegepast. Wat kan er tegenwoordig 3D-geprint worden, wat zijn de ontwikkelingen op materialengebied, hoe kun je er als bedrijf of maker mee aan de slag? Wat zijn de nieuwe start-ups die je in de gaten moet houden, welke snelgroeiende bedrijven maken gebruik van 3D-printing en hoe kunnen bedrijven uit de oude economie voorkomen dat ze voorbijgestreefd worden door deze nieuwe makers? Wat zijn de business modellen, gaan we in toenemende mate naar een wereld toe waarin alles in volledige transparantie, op maat en op bestelling wordt geproduceerd? Willem Vermeend en Maarten Verkoren nemen u mee in een ronde langs de stand van de technologie, de nieuwste ontwikkelingen en kansen die er ontstaan op zowel technisch als economisch gebied. U zult versteld staan over wat er allemaal al kan!

boek bestellenStarten met Internet of things - 35 projecten met Raspberry Pi en Wireless Arduino. Internet of Things (alles aan het internet) is een trend die zich niet meer laat keren. We willen alles in huis met onze mobiel of tablet doen, van Facebook tot TV kijken, van lichten bedienen tot de temperatuur in de gaten houden. In dit boek laten we in 35 leuke en handige projecten zien hoe u op eenvoudige wijze zelf een Internet of Things systeem kunt aanleggen. We gaan in op de hardware (de perfecte combinatie van Raspberry Pi en Arduino) en de software om bediening via internet mogelijk te maken. We maken gebruik van Wi-Fi en radioverbindingen zodat er geen kabels dwars door uw huis hoeven. Wanneer u deze projecten maakt heeft u een compleet Internet of Things systeem waarmee u van alles in uw huis kunt bedienen en bekijken. Bijvoorbeeld of er post in de brievenbus ligt en of de auto in de garage staat. U kunt op vanaf de bank het licht aandoen en het alarm bedienen. Door de heldere uitleg kunt u de projecten eenvoudig aanpassen om bijvoorbeeld uw koffiezetautomaat of tv op afstand aan te zetten.

Last update: 30-03-2020

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).