Vreemdgaan in de liefde

stop Deze pagina gaat over ontrouw ofwel vreemdgaan in de liefde. Eind 1999 ging ik zelf strikt genomen ook vreemd aan het einde van mijn huwelijk omdat ik voordat de officiële echtscheiding uitgesproken was al een nieuwe liefdesrelatie had. In 2002 was ik zelf de bedrogen partner en schreef ik alle ervaringen van mij af op deze website en vele jaren later was ik nog eens de bedrogen liefdespartner. Al deze ervaringen hebben me wel veel geleerd, over mijzelf en mijn partners, maar ook beide kanten van het verhaal. Met het stijgen van de jaren en meerdere ervaringen wist ik ook meer over de oorzaken en gevolgen van vreemdgaan in de liefde en wat voor verschrikkelijke ervaring het kan zijn. Ik weet maar al te goed welke emoties er door u heengaan wanneer u ontdekt dat uw partner u met een ander bedrogen heeft en dat dit de grond onder uw voeten weg kan laten vallen en dat vooral het gebroken vertrouwen bij het vreemdgaan het meeste pijn doet. (Hein Pragt).

Het komt vaker voor dan we denken en weten

In de vele jaren dat ik musicus was en veel optredens had, heb ik meer overspel en bedrog gezien dan mij lief was. In de bands waarin ik gespeeld heb, was overspel ten strengste verboden. Maar als je werkt in de uitgaan sector, dan zie en hoor je vrij veel. Als ik zie hoe vaak zowel mannen als vrouwen bij het uitgaan, op de sportvereniging en op het werk openlijk aan het flirten zijn, dan stemt me dit vaak toch wel enigszins somber. Ik ben ook pessimistischer geworden over hoe vaak vreemdgaan voorkomt, ik denk dat het nog veel vaker voorkomt dan we om ons heen zien en dat maar een klein gedeelte werkelijk uitkomt. Ook heb ik bij een aantal uitgeverijen gewerkt waar veel mannen en vrouwen in één gebouw samenwerkten. Nadat er commotie was ontstaan omdat een stel overspel gepleegd had in de EHBO ruimte en betrapt was tijdens de daad, vertelde een van de directeuren dat het schering en inslag was. Ik geloofde hem niet en hij vroeg mij om de volgende dag op een bepaalde plek in het gebouw te komen net voor de lunchpauze. Ik ging en zag dat die plek uitzicht had op een leegstaand magazijn achter het gebouw. Terwijl ik een boterham at zei hij telkens: “nu even kijken” en ja hoor, meerdere mannen en meerdere vrouwen slopen naar het magazijn en verdwenen er in. De directeur had de nodige humor en zei: “er zijn er hier meer gemaakt dan er doodgegaan zijn hoor!”. Ik ken mensen die op een toneelvereniging of sportvereniging zijn vreemdgegaan en wanneer ik alles bij elkaar tel dan denk ik echt dat overspel nog veel vaker voorkomt dan we vaak denken en weten.

Ik weet uit ervaring om mij heen dat mensen die in een relatie zitten die moeizaam loopt, meer open staan voor een verliefdheid op een buurman of buurvrouw, een kennis of en goede collega op het werk die ook aangeeft in een relatie dip te zitten. Wanneer iemand in zo een situatie aandacht krijgt van iemand van het andere geslacht en deze vrijgezel is of aangeeft dat zijn of haar relatie ook niet lekker loopt, wat mensen lotgenoten zal maken, dan ligt emotionele en seksuele ontrouw op de loer. Ik denk zelf dat de meeste gevallen niet uitkomen en dat de scheiding of het verbreken van de relatie op andere redenen zal gebeuren. Ik weet dat het soms beter is om niet alles te weten, omdat je dan makkelijker met je eigen leven door kunt gaan. Daar staat wel tegenover dat wanneer de partner vreemd is gegaan men zich sneller (maar ook heftiger) emotioneel los kan maken van de ex partner.

Veel vreendgaan blijft verborgen

Veel mensen zullen het dus nooit weten dat hun partner is vreemdgegaan en wanneer de relatie er niet onder geleden heeft is het vaak “wat niet weet, wat niet deert”. Met alles wat ik gezien en gehooird heb in mijn leven denk ik dat dit vrij regelmatig voorkomt en dat deze partners daarna vaak nog een levenslange gelukkig relatie kunnen hebben. Ik denk dat in de beste relaties nog wel een leugentjes om bestwil voorkomen en dat partner dingen voor elkaar verzwijgen omwille van de goede vrede. En op zich is daar niets mis mee omdat geluk ook voor een deel onwetendheid is. Dan is er nog een categorie mensen waarbij de relatie mislukt lijkt te zijn door verschillen in karakter of omstandigheden, maar al te vaak had één van de partners al in de eindfase van de relatie een intieme relatie met iemand anders. Soms is het verliefd worden op een ander een aanleiding tot het verbreken van de oude relatie, maar het komt ook vaak voor dat mensen die in een slecht lopende relatie zitten erg open voor de aandacht van een ander. Sommige mensen lopen al met plannen rond om hun relatie te verbreken maar durven nog niet of willen het nog steeds een kans geven. Door weer verliefd te worden, of de steun van een minnaar(es), kunnen ze de stap om te breken met de oude relatie makkelijker maken. Ik denk dat veel mensen niet weten dat een derde de oorzaak was van het uit elkaar gaan of de echtscheiding en het ook nooit zullen weten. Soms is het denk ik ook beter om het niet te weten omdat meestal mensen die uit elkaar gaan nog kinderen hebben waar ze nog jaren lang als vader en moeder voor moeten zorgen.

Verliefdheid en hernieuwde seksuele spanning is een goede afleiding voor schuldgevoelens ten opzichte van de eigen partner. Mensen die verliefd zijn of een spannende affaire hebben kunnen door alle pretstofjes die door hun lichaam stromen niet echt gevoelens (van schuld of begrip of enig inlevingsvermogen) richting hun partner voelen. Zelfs als het vreemdgaan, uitkomt voelen ze zich wel schuldig over het (nu vaak zichtbare) verdriet dat ze hun partner aangedaan hebben, maar zorgen de verliefde hormonen er voor dat ze hier makkelijker overheen kunnen stappen. Deze schijnbare onverschilligheid kan voor de bedrogen partner nog eens extra pijnlijk zijn en de emoties nog meer laten oplopen, maar dit in gedachten houdende kunt u misschien iets makkelijker het gedrag van de ander relativeren.

Waneneer het bedrog wel uitkomt is het vaak voor de bedrogen partner een enorme emotionele aanslag waarbij gevoelens van verdriet, boosheid en wraakgevoelens overweldigend kunnen zijn is het vaak ook een grote aanslag op het gevoel van eigenwaarde. Vaak is het voor de bedrogen partner best moeilijk om weer te vertrouwen en zal heel vaak het gevoel van wantrouwen door een kleinigheid weer aangewakkerd kunnen worden, zelfs als de nieuwe partner honderd procent te vertrouwen is. Het duiveltje blijft best lang zitten in het hart. Wat ik zelf wel geleerd heb is dat ik voor mijzelf op moet komen en dat ik duidelijk maak bij overspel voor mij de relatie onmiddellijk ten einde is. Dit is niet alleen een duidelijkheid naar mijn partner maar ook een zekerheid voor mijzelf. Ik heb zelf ooit iemand een tweede kans gegeven doordat ik mij heb laten ompraten door veel tranen, waarna ik kort daarna weer bedrogen werd.

Vreendgaan tijdens een midlifecrisis

Een voorvoorkomende oorzaak voor vreemdgaan die ik meerdere keren heb zien gebeuren, is vreemdgaan door een midlifeciris. Deze midlifecrisis ligt voor vrouwen zo rond de 35 jaar en voor mannen zo rond de 40 jaar en vaak zijn deze mensen al lang getrouwd en is de relatie in een soort van sleur gekomen. Huis, werk, kindjes alles loopt en er is weinig spanning en veel zekerheid. Op dit moment overdenkt de persoon in midlifecrisis zijn of haar bestaan en slaat de twijfel toe of men dit nog wel wil. De angst dat de jonge jaren waarin alles kon nu echt voorbij is en dat dit het is voor de rest van het leven, kan mensen echt aan het twijfelen brengen. Ineens willen ze weer jong en vlot zijn en het gevoel hebben dat ze nog aantrekkelijk zijn en in de markt liggen. Ze gaan flirten om te zien of ze nog in de markt liggen en soms loopt dit uit op een verliefdheid die kan ontaarden in een spannende buitenechtelijke relatie. Wanneer u goed om u heen kijkt dan ziet u veel echtscheidingen waarbij de vrouw rond de 35 en de man rond de 40 jaar oud is. Veel van deze scheidingen zijn het gevolg van een buitenechtelijke (midlifecrisis) relatie. Ik denk zelf dat veel van deze relaties gered hadden kunnen worden wanneer er in een vroeg stadium hulp gezocht was. Wanneer een relatie een soort van punt bereikt waarna men niet meer terug kan, (point of no return) dan is het einde helaas in zicht.

Toch is het belangrijk om het vertrouwen in mensen en relaties niet te verliezen, u bent zelf eerlijk en betrouwbaar en er lopen genoeg andere mensen op deze wereld rond, die goede partners kunnen zijn en die ook net zo oprecht, eerlijk en betrouwbaar zijn als u. Wanneer u weer een partner kunt vinden die u kunt vertrouwen en die vertrouwen kan vinden bij u, dan bent u uiteindelijk betere af en gelukkiger dan toen u bedrogen werd. De weg hier naar toe kan moeilijk zijn maar ook de soms heftige emoties van bedrogen zijn helen op de duur, dat weet ik ondertussen uit eigen ervaring. Maar neem de tijd om te helen!

Kan een relatie vreemdgaan overleven?

Dan de meest gestelde vraag, kan een relatie of huwelijk vreemdgaan overleven. Ik zit op een contact forum waar één van de vragen is: “wat zou u doen als uw partner vreemdgaat?” en veel antwoorden zijn: “Dan moet er eens goed gepraat worden.”. Mijn antwoord (en dat van een aantal anderen is): “dan is het voor mij over en uit!”. Mensen denken hier dus heel verschillend over, het zou kunnen dat men juist wel of geen ervaring heeft met vreemdgaan of dat men er meer nuchter over denkt. Maar ik heb meerdere relaties, vaak met wel de nodige moeite en strubbelingen, een geval van vreemdgaan zien overleven. Ik denk dat het ook met de mate van vreemdgaan en het oprechte spijt van partner die vreemdgegaan is te maken heeft. Ik denk dat wanneer de partner jarenlang is vreemdgegaan dit een andere impact heeft dan een eenmalig slippertje.

Toch zijn er veel redenen om toch bij elkaar te blijven, het gezin, het leven dat samen opgebouwd is, de familie, van alles kan meespelen om toch samen door te gaan. Bij bijna iedereen zal het ontdekken van overspel van de ander leiden tot heftige emoties, huil- en scheldpartijen en lange gesprekken waarna sommige mensen de knoop doorhakken om niet verder te gaan en sommige mensen het nog een kans willen geven. Ik denk persoonlijk dat dit ook ervan afhangt of de partner die overspel heeft gepleegd er oprecht spijt van heeft en bereid is om daarvoor ook (zeker in het begin) een stukje privacy voor in te leveren om weer vertrouwen te schenken.

De bedrogen partner zal nog lange tijd gevoelig zijn voor alle signalen en de relatie kan overleven wanneer er weer wederzijds vertrouwen opgebouwd kan worden. In therapie gaan kan zeker helpen omdat dit een zeer gevoelige zaak is waar ook een totaal verstoorde relatie en machtsverhouding uit kan ontstaan. Het is wel de bedoeling dat het vertrouwen weer hersteld gaan worden en dat niet de partner die is vreemdgegaan dit levenslang voor de voeten geworpen krijgt of voor de rest van zijn of haar leven alle privacy moet inleveren. Een relatietherapeut kan handvatten aanreiken om weer een gezonde en evenwichtige relatie te krijgen.Nuttige boeken

Verliefd op een ander. Veel vrouwen en mannen die in een affaire verzeild zijn geraakt, merken dat hun leven er steeds meer doorbeheerst wordt. Er zijn dagen, dat je het gevoel hebt datje werkelijk leeft, maar ook vele dagen waarin je voor je gevoel op een dood spoor zit. Rusteloos probeer je uitte vinden wat je nu het beste kunt doen: stoppen met je affaire of weggaan bij je partner? De stress en problemen absorberen je vaak zozeer dat je niet meer weet watje moet. Volgens Mira Kirshenbaum is er bij de meestemensen echt geen kwade opzet in het spel wanneer ze aan een affaire beginnen.
kopen knop


Last update: 19-10-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).