Vreemdgaan, overspel en ontrouw in de liefde

Vreemdgaan, bedriegen, overspel in de liefdeDeze pagina gaat over vreemdgaan, bedriegen, overspel en ontrouw in de liefde en in 2002 schreef ik na een eerste eigen ervaring met liefdesbedrog een uitgebreid artikel als verwerking en als geheugensteun voor mijzelf. Helaas is het voor mij niet bij deze ene ervaring gebleven, maar ook heb ik het in de kennissenkring meegemaakt. Ik heb vaak de verschillende situaties bekeken en een poging gedaan om zowel de persoon die vreemdgaat en de andere personen die bij het vreemdgaan betrokken zijn van alle kanten te doorgronden. Wat is de oorzaak van vreemdgaan en wat zijn de (emotionele) gevolgen voor alle partijen? Wat ik uit eigen ervaring weet is dat het ontdekken dat uw partner u met een ander bedrogen heeft de grond onder uw voeten weg kan laten vallen en dat vooral het gebroken vertrouwen het meest pijn doet. Het verbaast me nog steeds hoe vaak zowel mannen als vrouwen bij het uitgaan, op de sportvereniging en op het werk openlijk aan het flirten zijn. Meestal zegt men ook dat het niets voorstelt en dat alleen maar speelsheid is waar men niet mee doet en dat het een fijn gevoel is dat men nog in de markt ligt. Toch loopt dit vaker uit de hand dan men denkt, ik heb op een grote uitgeverij gewerkt en een directeur zei ooit tegen mij toen we het over overspel hadden: "er zijn er hier op dit bedrijf meer gemaakt dan er overleden zijn!". Toen ik hem niet geloofde heeft hij me via een raam dat uitzicht had op een verlaten magazijn laten zien dat er tussen de middag diverse mannen en vrouwen naar dit magazijn slopen.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

`Vreemdgaan komt vrij vaak voor!

Wanneer ik nu terugkijk op het aantal verbroken relaties dat ik in mijn omgeving meegemaakt heb, was daar best wel vaak een derde partij bij betrokken. Ik denk zelf dat vreemdgaan nog veel vaker voorkomt en dat maar een klein gedeelte werkelijk uitkomt. In de vele jaren dat ik musicus was en veel optredens had, heb ik meer overspel gezien dan mij lief was. In de bands waarin ik speelde was overspel altijd ten strengste verboden en hielden we elkaar wel in de gaten. Maar als je werkt in de uitgaan sector dan zie en hoor je veel. Ik heb persoonlijk meegemaakt dat ik op het podium zat en een vrouw die met haar eigen man aan het dansen was telkens oogcontact zocht en me telkens met een bepaalde blik aankeek. Toen ik daarna in de pauze naar de wc ging, stond ze ineens bij de uitgang op te wachten waarna ze met een veelbetekenende knipoog mijn hand pakte en me naar buiten wilde trekken. Toen ik hier niet op inging werd ze boos en vroeg ze wat voor vent is was.

Naar ook binnen mijn kennissenkring heb ik meerdere keren meegemaakt dat een vrouw een buitenechtelijk relatie had met een getrouwde man die hun "soulmate" was maar die om een of andere reden zijn vrouw en gezin niet "kon" verlaten. Veel van deze buitenechtelijke relaties kunnen soms jaren duren maar vaak lopen uiteindelijk op niets uit. Vaak weten de echtgenotes van deze mannen niet dat hun echtgenoot vreemdgaat en vaak komen ze het ook nooit te weten. Wat ik wel gemerkt heb is dat de vrouwen die een relatie hadden met een getrouwde man zelf niet vonden dat ze vreemdgingen en ook niet dat de man vreemdging, hij had tenslotte een slecht huwelijk (of zei dat hij een slecht huwelijk had). Ik weet persoonlijk van een aantal relaties waar de man of vrouw niet weet dat de partner een tijd lang een buitenechtelijke relatie heeft gehad.

Veel relaties mislukken uiteindelijk vaak door te grote verschillen in karakters, omstandigheden of teleurstellingen in de verwachtingen. Vaak sudderen deze relaties door tot ťťn van de twee iemand anders tegenkomt en vaak eerst een geheime relatie begint omdat men nog vast zit (of denkt te zitten) in de oude relatie. Wanneer de relatie niet goed meer is staan veel mensen erg open voor de aandacht van een ander en door weer verliefd te worden, of de steun van een minnaar(es), kunnen ze de stap om te breken met de oude relatie makkelijker maken. Ik denk dat veel mensen niet weten dat een derde de oorzaak was van het uit elkaar gaan of de echtscheiding en het ook nooit zullen weten. Soms is het denk ik ook beter om het niet te weten omdat meestal mensen die uit elkaar gaan nog kinderen hebben waar ze nog jaren lang als vader en moeder voor moeten zorgen.

Verliefdheid en seksuele spanning is een goede afleiding voor schuldgevoelens ten opzichte van de eigen partner. Mensen die verliefd zijn of een spannende affaire hebben kunnen door alle pretstofjes die door hun lichaam stromen niet echt gevoelens (van schuld of begrip of enig inlevingsvermogen) richting hun partner voelen. Zelfs als het vreemdgaan, uitkomt voelen ze zich wel schuldig over het (nu vaak zichtbare) verdriet dat ze hun partner aangedaan hebben, maar zorgen de verliefde hormonen er voor dat ze hier eenvoudig overheen kunnen stappen. Deze schijnbare onverschilligheid kan voor de bedrogen partner nog eens extra pijnlijk zijn en de emoties nog meer laten oplopen, maar dit in gedachten houdende kunt u misschien iets makkelijker het gedrag van de ander relativeren.

Vreemdgaan en midlifecrisis

Wat ik ook meerdere keren heb gezien is de zogenaamde midlifecrisis die voor vrouwen vaak zo rond de 35 jaar en voor mannen vaak zo rond de 40 jaar ligt. Vaak zijn deze mensen al lang getrouwd en is de relatie in een soort van sleur gekomen. Huis, werk, kindjes alles loopt en er is weinig spanning en veel zekerheid. Op dit moment overdenkt de persoon in midlifecrisis zijn of haar bestaan en slaat de twijfel toe of men dit nog wel wil. De angst dat de jonge jaren waarin alles kon nu echt voorbij is en dat dit het is voor de rest van het leven, kan mensen echt aan het twijfelen brengen. Ineens willen ze weer jong en vlot zijn en het gevoel hebben dat ze nog aantrekkelijk zijn en in de markt liggen. Ze gaan flirten om te zien of ze nog in de markt liggen en soms loopt dit uit op een verliefdheid die kan ontaarden in een spannende buitenechtelijke relatie. Wanneer u goed om u heen kijkt dan ziet u veel echtscheidingen waarbij de vrouw rond de 35 en de man rond de 40 jaar oud is. Veel van deze scheidingen zijn het gevolg van een buitenechtelijke (midlifecrisis) relatie. Ik denk zelf dat veel van deze relaties gered hadden kunnen worden wanneer er in een vroeg stadium hulp gezocht was. Wanneer een relatie een soort van punt bereikt waarna men niet meer terug kan, dan is het einde helaas in zicht.

Wanneer je pessimistisch kijkt dan komt het helaas heel vaak voor dat mensen die in een relatie zitten die moeizaam loopt, open staan voor een verliefdheid op een buurman of buurvrouw, een kennis of en goede collega op het werk die ook aangeeft in een relatie dip te zitten. Wanneer iemand in zo een situatie aandacht krijgt van iemand van het andere geslacht en deze single / vrijgezel is of aangeeft dat zijn of haar relatie ook niet lekker loopt, wat mensen lotgenoten zal maken, dan ligt emotionele en seksuele ontrouw op de loer. Ik denk zelf dat de meeste gevallen niet uitkomen en dat de scheiding of het verbreken van de relatie op andere redenen zal gebeuren of dat mensen gewoon doorgaan met hun huwelijk zonder dat iemand het ooit zal weten. Ik weet dat het soms beter is om niet alles te weten, omdat je dan makkelijker met je eigen leven door kunt gaan. Daar staat wel tegenover dat wanneer de partner vreemd is gegaan men zich sneller (maar ook heftiger) emotioneel los kan maken van de ex partner.

Kan een relatie vreemdgaan overleven?

Wanneer u bedrogen bent dan is dit een enorme aanslag op uw gevoel van eigenwaarde en het zal zeker in het begin moeilijk zijn om weer te vertrouwen. Wat ik zelf geleerd heb is om voor mijzelf op te komen en overspel nooit meer te accepteren. Maar voor zichzelf opkomen is vaak het grote probleem van de persoon die bedrogen is. Ik heb zelf ooit iemand een tweede kans gegeven waarna ik een tijd daarna weer bedrogen werd. Voor mij is overspel nu het einde van een relatie want de basis van een relatie moet eerlijkheid en vertrouwen zijn. En met deze boodschap voor mijzelf en een eventuele partner heb ik een grens aangegeven waar ik mij ook aan zal houden en dit zorgt er indirect ook voor dat ik niet meer bang ben om bedrogen te worden.

Toch is het belangrijk om het vertrouwen in mensen en relaties niet te verliezen, u bent zelf eerlijk en betrouwbaar en er lopen genoeg andere mensen op deze wereld rond, die goede partners kunnen zijn en die ook net zo oprecht en betrouwbaar zijn als u. Wanneer u weer een partner kunt vinden die u kunt vertrouwen en die vertrouwen kan vinden bij u, dan bent u uiteindelijk betere af en gelukkiger dan toen u bedrogen werd. De weg hier naar toe kan moeilijk zijn maar ook de soms heftige emoties van bedrogen zijn helen op de duur, dat weet ik ondertussen uit eigen ervaring. Maar neem de tijd om te helen!

Heel vaak zeggen mensen wel dat als de partner vreemdgaat dit voor hen het einde van de relatie is. Maar vaak pakt het toch anders uit en is alles wat u samen heeft opgebouwd ook belangrijk en is het plaatje opeens niet meer zwart / wit. Hoe u er uiteindelijk mee omgaat, is ook afhankelijk van de reden waarom de ander is vreemdgegaan en hoe vaak het al is voorgekomen. De grote vraag is toch of er weer een relatie van vertrouwen op te bouwen is en of de ander oprecht berouw heeft. Dan moet u zelf bepalen of u de ander kunt vergeven, wat u ook doet, de beslissing is aan u. Wanneer het u lukt om uw partner echt te vergeven, dan wacht er een nieuwe uitdaging en dat is de relatie weer opbouwen, samen werken aan eventuele problemen die mogelijk de oorzaak waren en weer werken aan het wederzijdse vertrouwen.

Boeken over vreemdgaan

boek De duivelsdriehoekboek bestellenDe duivelsdriehoek - over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan. Dit boek staat ook bij mijzelf in de boekenkast. Het fenomeen vreemdgaan of overspel is van alle tijden en gaat veelal gepaard met heftige emoties. Wat drijft de partner tot overspel? Wat zijn de motieven van de minnares? En wat is de reden dat de bedrogen echtgenote haar man toch niet kwijt wil en het overspel vergeeft? Carolien Roodvoets beschrijft aan de hand van goden en godinnen uit de Griekse mythologie de verschillende typen mensen die zich schuldig maken aan overspel, bedrogen echtgenotes en minnaressen en illustreert haar betoog met waargebeurde verhalen van mannen en vrouwen. Roodvoets schetst het ontstaan van een buitenechtelijke relatie, verklaart het overspel en neemt ons mee naar het uur van de waarheid en het moment van de keuze. Stopt het overspel of wordt de relatie beÔndigd?

boek Over liefde en spel / Overspel en liefdeboek bestellenOver liefde en spel / Overspel en liefde Trouw in een langdurige liefdesrelatie, overspel en liefde, ontrouw in een langdurige liefdesrelatie. Ook dit boek staat bij mij in de boekenkast, het is een speciaal boek dat van twee kanten te lezen is. Een omkeerboek over trouw en ontrouw in een langdurige liefdesrelatie Onderzoek wijst uit dat 1 op de 5 mannen overspel pleegt en 1 op de 10 vrouwen. Van die slippertjes komt zo'n 80% uit, vaak met desastreuze gevolgen voor de relatie. En toch blijven we het doen: vreemdgaan. Bijna iedere langdurige liefdesrelatie maakt wel eens een periode door waarin de seksuele trouw geen vanzelfsprekendheid meer is. Hoe ga je om met die verleidingen van buitenaf? Wat doe je als je verliefd wordt op een ander dan je eigen partner? Wie kiest voor trouw, kan op den duur belangstelling verliezen voor de eigen partner, en moeite hebben de relatie die zo prachtig begon, nog langer leuk te houden. Wie in een situatie terechtkomt van overspel, kan zich buitengewoon schuldig voelen, maar tegelijkertijd volop genieten van de spanning die een affaire biedt. Dit omkeerboek belicht aan de hand van uitgebreid onderzoek naar de achtergronden van trouw en ontrouw.

boek Hoe overleef je een liefdesaffaireboek bestellenHoe overleef je een liefdesaffaire. In dit boek bespreken psychotherapeut Alfons Vansteenwegen en zijn vrouw, seksuologe Maureen Luyens, de liefdesaffaire en de problemen die daarmee gepaard gaan. Het boek werd eerder al gepubliceerd onder de titel 'Ondanks de liefde' (2003). De auteurs delen de liefdesaffaire op in zeven fases, die een vrij artificieel keurslijf vormen voor het onderwerp. Elke fase wordt volgens de auteurs gekenmerkt door nieuwe problemen en keuzes als individu en als koppel. Na de aanvangsfase, waarbij de lezer de raad krijgt om weloverwogen besluiten te nemen, wordt ingegaan op de fase van 'het vermoeden en de ontkenning'. Daarna volgen de ontdekking van de affaire, de keuze die je daarbij moet nemen, de mogelijke impasse als je dat niet doet, het beŽindigen van de affaire en de verwerking. Dat alles wordt ondersteund met getuigenissen uit de praktijk van de schrijvers en kaders met adviezen. Af en toe gaan de twee schrijvers ook met elkaar in dialoog.

Forum vragen over: 03 - Liefde  : Liefde en vreemdgaan

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd
• Er is mijn hele 40 jarige relatie lang altijd(0 )2017-04-02 15:32:00
• wat te doen nu ik vreemdgaan heb ontdekt? HELP!(4 )2016-06-05 01:05:00
• Reacties op de pagina over vreemdgaan.(172 )2014-12-01 22:43:00

Laatste 10 reacties!

Reacties op de pagina over vreemdgaan.
Mijn vriend en ik hebben ruzie over het feit dat ik vind dat hij is vreemdgegaan en hij zegt dat het geen vreemdgaan was omdat hij haar alleen maar gekust heeft. Hij was wat aangeschoten en zij nam het initiatief, het betekende niets voor hem, zegt hij. Voor mij is dit vreemdgaan maar blijkbaar denken andere mensen daar anders over. Wat zou dan wel vreemdgaan zij en wat niet? Ik vind zelf dat zoenen met een ander ook al vreemdgaan is.
Mo.
Reacties op de pagina over vreemdgaan.
Beste Mo, veel mensen denken tegenwoordig dat je alleen vreemdgaat als je gemeenschap hebt met de ander, en dat flirten en zoenen niet telt als vreemdgaan. Dit is een rare definitie, alle intimiteit die je eigenlijk veilig binnen de relatie wilt moet je niet met een ander buiten de relatie delen. Het gaat er ook niet om wat iemand gedaan heeft, het is het verbreken van het vertrouwen in je partner wat het meest kwetsend is. En dat hangt weer af van hoe jullie beiden daar over denken. Er zijn zogenaamde open relaties waarbij mensen elkaar juist vrij laten en er mensen het lichamelijk niet zo erg vinden maar wel als er een band zou ontstaan. Het schijnt trouwens zo te zijn dat prostituees ook niet zoenen met een klant omdat dat juist te intiem is. Vreemdgaan gaat dus niet over wat je gedaan hebt en hoe ver je gegaan bent maar om het verbreken van het vertrouwen.
Vriendelijke groet, Hein Pragt
Reacties op de pagina over vreemdgaan.
Het gaat inderdaad niet zo zeer om wat de overspelige partner met de ander gedan heeft maar om het verbroken vertrouwen. In mijn geval was ik met mijn inmiddels ex vrouw de laatste maanden van onze relatie nog zogenaamd hard aan het werk voor onze relatie in relatietherapie, terwijl zij in deze periode al een nieuwe minnaar had. Toen ik daar achter kwam was ik eigenlijk het meest boos om het feit dat ik me maandenlang bedrogen voelde omdat zij nog steeds de indruk gaf voor onze relatie te willen werken maar ondertussen als opgegeven had. Dat bedrog voelde vele malen erger dan wat ze met die ander gedaan had. Inmiddels ben ik ook daar al overheen hoor, maar ik ben er wel een behoorlijke tijd erg boos om geweest.
Reacties op de pagina over vreemdgaan.
Beste Mr. Pragt

Na 3 jaar huwelijk heb ik vernomen dat mijn man me virtueel heeft bedrogen adhv videochat, intieme gesprekken met heel veel jonge meisjes over gans de wereld gedurende ons gans huwelijk. Na 4 dagen confrontatie gaf hij toe. Hij heeft al zijn minnaressen van zijn profiel verwijdert en verwacht nu dat ik dit vergeet en vergeef. Hij toont weinig berouw want het had allemaal geen betekenis voor hem. In het weekend werkt hij in een discotheek, wat hij niet wil opgeven toen ik ernaar vroeg. Het vertrouwen is weg en ik wordt gek van het idee dat hij me opnieuw virtueel kan bedriegen zonder ik het weet. Gans mijn huwelijk voelt aan als een leugen en ik wordt niet erkend in mijn verdriet. Hoe kan ik dit vergeven en vergeten als er weinig respons en berouw van zijn kant komt? Ik kan geen emoties opwekken bij de andere partij. Als ik dit vergeef kom ik dan over als een zwakke vrouw die alles maar toelaat?

groeten
Reacties op de pagina over vreemdgaan.
Gedurende mijn huwelijk van 36 jaar is mijn man keer op keer vreemd gegaan en steeds beter beloofd. och gebeurde het steeds weer. Hij heeft verschillende psychologische sessies gevolgd, in therapie geweest voor verslavingen ( alcohol en sks) samen hebben we relatie therapie gevolgd en vele malen hulp voor herstel van onze relatie gehad, waaronder opnieuw het vertrouwen krijgen. Uiteindelijk heeft sxualiteit een bittere smaak gekregen bij mij. Vaker heeft hij gezegd dat ik hem wegstuur naar andere vrouwen, omdat ik absoluut geen sks meer kan opbrengen of ik moet mijn gevoelens uitschakelen en mijn lichaam beschikbaar stellen. Ik lijd er erg onder, maar dit kan hij amper begrijpen.
Reacties op de pagina over vreemdgaan.
Beste,

Aangenaam, mijn naam is Bilitis. Ik ben nu reeds 12 jaar professionele gezelschapdame, meesteres. Dus vreemdgaan zie ik elke dag, 9 op 10 mannen dragen een ring!
Reacties op de pagina over vreemdgaan.
Vreemdgaan is uiteindelijk in wat voor relatie dan ook niet te voorkomen. Relaties welke dit wederzijds (uiteindelijk) accepteren en respecteren zijn voor het leven: Je begrijpt elkaar, onvoorwaardelijk. Vreemdgaan van je partner mag geen zelfverwijt zijn, je bent wie je bent, uniek, mooi, een mens. Maar dat is je partner ook. Als, op een mooie dag, dat wederzijdse begrip en respect daar is, dan kan je op je eind van je leven zeggen: God lief, wat houd ik van je.
Reacties op de pagina over vreemdgaan.
Ik ben zelf door 2 exen bedrogen geweest. Ondertussen ben ik bijna 10 jaar getrouwd met een man die zelf ook bedrogen is door verschillende exen. Maar voor mij is het moeilijk om nog vertrouwen te hebben, desondanks hij nooit blijk van interesse in andere vrouwen heeft. Hij daarentegen vertrouwt mij volledig. Ik voel mij schuldig dat ik hem zo wantrouw. Volgens mij zal iedereen er wel bovenop geraken na bedrog. Maar iemand vertrouwen... Nee, na bedrog geloof ik niet dat je dan nog een nieuwe partner kan vertrouwen. Je bent daardoor voor je leven getekend.
Reacties op de pagina over vreemdgaan.
Helaas mocht ik het ook aan den lijve ondervinden. Het verdriet dat dit te weeg brengt is met geen pen te beschrijven. Vooral omdat ik het door had. Tot 2 keer toe er naar vroeg en de man die ik het meest vertrouwde op deze aarde, waar ik mijn hele lijf voor in het voor had gestoken heeft gelogen en bedrogen en is met haar naar bed geweest. Meerdere keren. Soms word ik ook zo boos op haar. Zij had niets te verliezen. Maakte wel ons gezin bijna stuk. Maar ja...hij was degene die t niet tegenhield. Toch hou ik zoveel van hem dat we (want alleen dan is het mogelijk in mijn optiek) er samen aan werken er weer het beste van te maken. Soms wil ik schreeuwen. Als het ook maar even kan praat met je partner als je niet gelukkig bent in je relatie. En als het niet kan, zet er dan eerst een punt achter en niet stiekem dingen doen. Ik ben ook zo geschrokken van de kans dat je ermee te maken krijgt. Hoe langer de relatie duurt hoe groter, tot 75% toe. Wat naÔef ben ik. Nooit geweten. Sterkte aan degene die het overkomen is. T zou fijn zijn (vind ik) als er een anonieme lotgenoten chat mogelijkheid zou zijn. Ik heb het nog niet gevonden.
Sterkte allemaal
Reacties op de pagina over vreemdgaan.
Ook ik zit in een zelfde situatie. Man gaat er van het ene moment op het andere vandoor. Bij ons eerste gesprek vroeg ik of er iemand anders was. Nee, echt niet. Bij het tweede gesprek was er wel iemand verliefd op hem en bij het derde gesprek hadden ze gevoelens voor elkaar. Als ik terug denk zie ik de leugens. Meer oog voor zijn uiterlijk, later terug komen van de sportschool, sms'en. Ik heb in ieder geval gezegd dat ik hem nooit meer wil zien. Dat wil niet zeggen dat het makkelijk is. Je voelt je inderdaad verraden door iemand die je volledig vertrouwde. Zal nog lang duren voor ik eroverheen ben. Maar ik kies voor mezelf. En probeer het los te laten. Strekte aan ieder die dit meemaakt en probeer dicht bij jezelf te blijven.
Last update: 10-03-2020
Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).