Verliefd op een ander

Het komt vaker voor dan u denkt, u bent getrouwd of woont samen en hebben samen een huis en misschien zelfs kinderen. En plotseling duikt er iemand op, wie weet zelfs een oude liefde en u bent ineens tot over de oren verliefd. De aantrekkingskracht naar de ander lijkt enorm en u heeft een intens verlangen om de ander te zijn. Ondanks dat u een gelukkige relatie heeft spookt de ander ineens de hele dag door uw hoofd. U voelt zich herboren en barst ineens van de energie, u kunt de hele wereld aan, Dat gevoel is ineens terug en u wilt het eigenlijk niet meer kwijt. De kans is groot de uw oude relatie ineens saai en zonder veel passie overkomt en dat de zekerheden ineens heel beklemmend overkomen. Toch is dit niet vreemd, het kan iedereen overkomen, zelfs wanneer u denkt dat u een perfecte relatie heeft, onze hersenen en hormonen houden daar niet altijd rekening mee. Uiteindelijk gaat her er om wat u ermee doet. Op deze pagina ga ik verder in op verliefd zijn op een ander, vriendelijke groet Hein Pragt.

Zomaar verliefd op een ander?

Veel mensen denken dat men wanneer men in een goede relatie is, nooit meer verliefd op een ander kan worden. Dit is niet het geval, hoewel verliefdheid aangestuurd kan worden door er voor open te staan, kunnen onze hersenen dit toch omzeilen. Verliefdheid is een puur chemisch proces dat in een klein deel van onze hersenen plaatsvindt en daar hebben we geen controle over. We hebben wel controle over wat we er mee doen en dat is meestal niet veel. Ook ik ben in de eerste jaren van mijn huwelijk wel eens enorm verliefd geweest op een vrouw die een cursus gaf waar ik een week naar toe moest. Alles was klassieke verliefdheid, vlinders in de buik, telkens aan de andere persoon denken, genieten van haar bewegingen, uitdrukkingen en stem. Ik wist zeker dat ik er niets meer wou en kon doen, want ik was en ben zeer trouw. Na een week cursus was het voorbij en ging het leven gewoon door, toch weet ik nog goed hoe ik me toen voelde.

Wanneer het u overkomt voelt u zich vaak erg schuldig naar de vaste partner maar het fijne gevoel van verliefdheid overspoelt dit meestal wel. Er ontstaat vaak een innerlijk conflict want u wilt uw vaste relatie eigenlijk niet kwijt en zeker niet alles wat u samen opgebouwd heeft maar toch verlangd u naar de ander. Bedenk u dat deze verliefdheid ook kan ontstaan doordat een gebrek aan waardering, gebrek aan respect, gebrek aan liefde, iets missen in uw leven of de bevestiging dat u nog steeds de "moeite waard bent". Vaak zal deze verliefdheid een gevecht tussen gevoel en verstand worden en dat helder denken erg moeilijk is geworden. De kans dat u dan door de aandacht van de ander of door gevoelens van passie ontrouw bent aan uw vaste partner. Uit onderzoek blijkt helaas dat tenminste 50% van de mannen en tenminste 35% van de vrouwen wel eens een scheve schaats rijdt. Toch is het belangrijk om in deze situatie de ratio boven het gevoel te zetten, hoe moeilijk dit soms ook is met alle op hol geslagen hormonen. Bedenk dat u ook ooit eens tot over de oren verliefd was op uw huidige partner al lijkt elke nieuwe verliefdheid weer meer intens dan die ervoor. Vreemdgaan gaat in de meeste gevallen gewoon om lust en begeerte, u begeert iets wat u niet heeft.

Probeer na te denken wat u kwijtraakt wanneer uw overspel uitkomt en of dit het allemaal wel waard is. Wanneer de spanning van het overspel weg is heeft de ook de nieuwe relatie de kans op dezelfde situatie waar u nu in zit. Bedenk u dat relaties die beginnen met vreemdgaan ook vaak weer met opnieuw vreemdgaan eindigen. Wanneer u besluit om niet toe te geven aan deze verliefdheid kan het helpen om elk contact met de ander te vermijden. Wanneer u zich realiseert dat u iets mist in uw huidige relatie kunt u hier proberen aan te werken, soms is het ook een opluchting wanneer u de vaste partner kunt vertellen van uw plotselinge verliefdheid met de verzekering dat u hier niet aan wilt toegeven en dat de liefde voor de ander toch sterker is. In dit geval kunt u er samen aan werken en kan het de huidige relatie zelfs verbeteren. Verliefdheid is een tijdelijke vorm van niet rationeel kunnen zijn en dit kan helaas soms fatale gevolgen hebben voor uw vaste relatie en alles wat u samen opgebouwd heeft.

Bedenk wel, het is niet vreemd of onnatuurlijk, het kan ons allen wel eens overkomen. Meestal gaat de verliefdheid ook vanzelf weer over, het is vaak moeilijker wanneer de verliefdheid wederzijds is. Maar meestal gaat het gewoon weer over en hoeft u zich op geen enkele wijze schuldig te voelen wanneer u er verder niets mee gedaan heeft. De mens is helaas geen meester over zijn eigen brein en gevoelens, maar men hoeft er ook niet zomaar een toe te geven.

Gerelateerde pagina's


GezondheidGezondheid

Boeken over vreemdgaan

boekboek bestellenDe duivelsdriehoek - over de gevaren en de verleidingen van het vreemdgaan. Dit boek staat ook bij mijzelf in de boekenkast. Het fenomeen vreemdgaan of overspel is van alle tijden en gaat veelal gepaard met heftige emoties. Wat drijft de partner tot overspel? Wat zijn de motieven van de minnares? En wat is de reden dat de bedrogen echtgenote haar man toch niet kwijt wil en het overspel vergeeft? Carolien Roodvoets beschrijft aan de hand van goden en godinnen uit de Griekse mythologie de verschillende typen mensen die zich schuldig maken aan overspel, bedrogen echtgenotes en minnaressen en illustreert haar betoog met waargebeurde verhalen van mannen en vrouwen. Roodvoets schetst het ontstaan van een buitenechtelijke relatie, verklaart het overspel en neemt ons mee naar het uur van de waarheid en het moment van de keuze. Stopt het overspel of wordt de relatie be´ndigd?

boekboek bestellenOver liefde en spel / Overspel en liefde Trouw in een langdurige liefdesrelatie, overspel en liefde, ontrouw in een langdurige liefdesrelatie. Ook dit boek staat bij mij in de boekenkast, het is een speciaal boek dat van twee kanten te lezen is. Een omkeerboek over trouw en ontrouw in een langdurige liefdesrelatie Onderzoek wijst uit dat 1 op de 5 mannen overspel pleegt en 1 op de 10 vrouwen. Van die slippertjes komt zo'n 80% uit, vaak met desastreuze gevolgen voor de relatie. En toch blijven we het doen: vreemdgaan. Bijna iedere langdurige liefdesrelatie maakt wel eens een periode door waarin de seksuele trouw geen vanzelfsprekendheid meer is. Hoe ga je om met die verleidingen van buitenaf? Wat doe je als je verliefd wordt op een ander dan je eigen partner? Wie kiest voor trouw, kan op den duur belangstelling verliezen voor de eigen partner, en moeite hebben de relatie die zo prachtig begon, nog langer leuk te houden. Wie in een situatie terechtkomt van overspel, kan zich buitengewoon schuldig voelen, maar tegelijkertijd volop genieten van de spanning die een affaire biedt. Dit omkeerboek belicht aan de hand van uitgebreid onderzoek naar de achtergronden van trouw en ontrouw.

Last update: 10-03-2020

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).