Verliefd op een ander

verliefd op een anderHet komt vaker voor dan u denkt, u bent getrouwd of woont samen en hebben samen een huis en misschien zelfs kinderen. En plotseling duikt er iemand op, wie weet zelfs een oude liefde en u bent ineens tot over de oren verliefd. De aantrekkingskracht naar de ander lijkt enorm en u heeft een intens verlangen om de ander te zijn. Ondanks dat u een gelukkige relatie heeft spookt de ander ineens de hele dag door uw hoofd. U voelt zich herboren en barst ineens van de energie, u kunt de hele wereld aan, Dat gevoel is ineens terug en u wilt het eigenlijk niet meer kwijt. De kans is groot de uw oude relatie ineens saai en zonder veel passie overkomt en dat de zekerheden ineens heel beklemmend overkomen. Toch is dit niet vreemd, het kan iedereen overkomen, zelfs wanneer u denkt dat u een perfecte relatie heeft, onze hersenen en hormonen houden daar niet altijd rekening mee. Uiteindelijk gaat her er om wat u ermee doet. Op deze pagina ga ik verder in op verliefd zijn op een ander, vriendelijke groet Hein Pragt.

Zomaar verliefd op een ander?

Veel mensen denken dat men wanneer men in een goede relatie is, nooit meer verliefd op een ander kan worden. Dit is niet het geval, hoewel verliefdheid aangestuurd kan worden door er voor open te staan, kunnen onze hersenen dit toch omzeilen. Verliefdheid is een puur chemisch proces dat in een klein deel van onze hersenen plaatsvindt en daar hebben we geen controle over. We hebben wel controle over wat we er mee doen en dat is meestal niet veel. Ook ik ben in de eerste jaren van mijn huwelijk wel eens enorm verliefd geweest op een vrouw die een cursus gaf waar ik een week naar toe moest. Alles was klassieke verliefdheid, vlinders in de buik, telkens aan de andere persoon denken, genieten van haar bewegingen, uitdrukkingen en stem. Ik wist zeker dat ik er niets meer wou en kon doen, want ik was en ben zeer trouw. Na een week cursus was het voorbij en ging het leven gewoon door, toch weet ik nog goed hoe ik me toen voelde.

Wanneer het u overkomt voelt u zich vaak erg schuldig naar de vaste partner maar het fijne gevoel van verliefdheid overspoelt dit meestal wel. Er ontstaat vaak een innerlijk conflict want u wilt uw vaste relatie eigenlijk niet kwijt en zeker niet alles wat u samen opgebouwd heeft maar toch verlangd u naar de ander. Bedenk u dat deze verliefdheid ook kan ontstaan doordat een gebrek aan waardering, gebrek aan respect, gebrek aan liefde, iets missen in uw leven of de bevestiging dat u nog steeds de "moeite waard bent". Vaak zal deze verliefdheid een gevecht tussen gevoel en verstand worden en dat helder denken erg moeilijk is geworden. De kans dat u dan door de aandacht van de ander of door gevoelens van passie ontrouw bent aan uw vaste partner. Uit onderzoek blijkt helaas dat tenminste 50% van de mannen en tenminste 35% van de vrouwen wel eens een scheve schaats rijdt. Toch is het belangrijk om in deze situatie de ratio boven het gevoel te zetten, hoe moeilijk dit soms ook is met alle op hol geslagen hormonen. Bedenk dat u ook ooit eens tot over de oren verliefd was op uw huidige partner al lijkt elke nieuwe verliefdheid weer meer intens dan die ervoor. Vreemdgaan gaat in de meeste gevallen gewoon om lust en begeerte, u begeert iets wat u niet heeft.

Probeer na te denken wat u kwijtraakt wanneer uw overspel uitkomt en of dit het allemaal wel waard is. Wanneer de spanning van het overspel weg is heeft de ook de nieuwe relatie de kans op dezelfde situatie waar u nu in zit. Bedenk u dat relaties die beginnen met vreemdgaan ook vaak weer met opnieuw vreemdgaan eindigen. Wanneer u besluit om niet toe te geven aan deze verliefdheid kan het helpen om elk contact met de ander te vermijden. Wanneer u zich realiseert dat u iets mist in uw huidige relatie kunt u hier proberen aan te werken, soms is het ook een opluchting wanneer u de vaste partner kunt vertellen van uw plotselinge verliefdheid met de verzekering dat u hier niet aan wilt toegeven en dat de liefde voor de ander toch sterker is. In dit geval kunt u er samen aan werken en kan het de huidige relatie zelfs verbeteren. Verliefdheid is een tijdelijke vorm van niet rationeel kunnen zijn en dit kan helaas soms fatale gevolgen hebben voor uw vaste relatie en alles wat u samen opgebouwd heeft.

Bedenk wel, het is niet vreemd of onnatuurlijk, het kan ons allen wel eens overkomen. Meestal gaat de verliefdheid ook vanzelf weer over, het is vaak moeilijker wanneer de verliefdheid wederzijds is. Maar meestal gaat het gewoon weer over en hoeft u zich op geen enkele wijze schuldig te voelen wanneer u er verder niets mee gedaan heeft. De mens is helaas geen meester over zijn eigen brein en gevoelens, maar men hoeft er ook niet zomaar een toe te geven.

Verliefd op en gebonden partner

verboden liefdeIk heb met regelmaat verhalen gehoord van vrouwen die een relatie hebben hebben gehad met een gebonden of getrouwde man. Ik heb de indruk dat mannen vaker een buitenechtelijk relatie hebben dan vrouwen, maar wie weet heeft de emancipatie ook dit al ingehaald. Ik heb meerdere varianten van bijna hetzelfde verhaal meegemaakt bij vrouwen die ik gekend heb en die hun hart bij mij gelucht hebben. De eerste was een gescheiden vrouw die hopeloos verliefd was op een getrouwde man. Hij was het klassieke verhaal van een uitgeblust huwelijk zonder intimiteit en seks waarbij de man en vrouw bij elkaar bleven omdat ze samen een huis en een kinderen hadden. Jaren lang kwam hij langs bij zijn “minnares” wanneer hij weer behoefte had aan aandacht en lichamelijke intimiteit en telkens weer beloofde hij dat hij een punt achter zijn huwelijk zou zetten, maar telkens weer kwam het er weer niet van om heel veel verschillende redenen. Zij leefde met wanhoop en hoop en elke keer wanneer hij er was dan was ze hemels gelukkig om weer depressief te worden wanneer hij voor de zoveelste keer voor zijn vrouw en gezin koos.

Wanneer ik haar zei dat hij haar gewoon aan het lijntje hield en dat het hem alleen maar om een wip buiten de deur te doen was, werd ze boos en zei ze dat hij wel de “liefde van haar leven” was. Zelfs toen een andere leuke man erg verliefd op haar was en ze een date zou hebben, kwam de minnaar een paar dagen van te voren weer in beeld en kapte ze de nieuwe liefde abrupt af. Deze keer zou hij zijn vrouw echt verlaten, maar helaas zijn we nu vele jaren verder en heeft hij de stap nooit durven of willen maken. Ik ben soms bang dat zij als minnares juist zijn huwelijk gered heeft, omdat hij buiten de deur wel aan zijn trekken kwam, was voor hem het liefdeloze huwelijk dragelijk. Veel vrouwen durven pas, nadat ze het echt opgegeven hebben, toe te geven dat ze eigenlijk vrij naïef geweest zijn, maar dat verliefdheid en hoop erg blind kunnen maken. En maar al te vaak zijn deze minaressen juist de redding van het huwelijk van de overspelige minaar geweest, zonder dat ze het zelf in de gaten hadden.

Het volgende verhaal gaat over een vrouw die getrouwd was en die verleid werd door de man van een bevriend echtpaar. Jarenlang hadden ze een geheime affaire en hij had, hoe raad u het al, een liefdeloos huwelijk zonder intimiteit. Na vele jaren wilde zij graag met haar minnaar verder en maakten ze samen plannen om beiden te gaan scheiden. Zij ging inderdaad scheiden en voor haar man en de kinderen was dat een hele vervelende zaak. Toen zij echter gescheiden was, kwam hij met telkens weer met verhalen waarom hij (nog) niet kon scheiden en wist hij het nog een paar jaar te rekken. Toch kwam hij wel veel vaker langs voor de broodnodige lichamelijk intimiteit en aandacht. Toen zijn vrouw eindelijk achter het jarenlange vreemdgaan kwam, was zijn relatie ook voorbij en trok hij eindelijk bij zijn minnares in. Ik denk dat hun relatie daarna aardig onder spanning stond omdat ze beiden de kunst van het stiekem vreemdgaan zo goed beheersten dat vertrouwden in elkaar wel een groot probleem werd. Ik heb ooit de uitspraak gedaan: "Een relatie die begint met bedrog, eindigt er ook vaak weer mee!".

Nuttige boeken m.b.t. verliefdheid

Een groter begrip van de emotionele verschillen tussen man en vrouw leidt tot een betere communicatie en meer intimiteit. Deze theorie wordt belicht aan de hand van inspirerende en oprechte liefdesverhalen uit de praktijk van John Gray.


Dit boek staat vol met verhalen en portretten van dappere jonge vrouwen uit de serie Grenzeloos Verliefd. Zij laten alles achter om hun grote liefde te volgen die in een ver land woont. Het boek gaat verder waar de populaire tv-serie op Net5 ophoudt. Zestien vrouwen en hun partners vertellen over hun romantische avontuur, hoe ze elkaar hebben leren kennen, hoe het is om een relatie te hebben in het buitenland en hoe het nu met ze gaat. Want er is sinds hun vertrek heel wat gebeurd; er zijn huwelijken gesloten, kinderen geboren, bedrijven gestart, er hebben verhuizingen plaatsgevonden en heel veel meer.


Veel vrouwen en mannen die in een affaire verzeild zijn geraakt, merken dat hun leven er steeds meer doorbeheerst wordt. Er zijn dagen, dat je het gevoel hebt datje werkelijk leeft, maar ook vele dagen waarin je voor je gevoel op een dood spoor zit. Rusteloos probeer je uitte vinden wat je nu het beste kunt doen: stoppen met je affaire of weggaan bij je partner? De stress en problemen absorberen je vaak zozeer dat je niet meer weet watje moet. Volgens Mira Kirshenbaum is er bij de meestemensen echt geen kwade opzet in het spel wanneer ze aan een affaire beginnen.


Forum vragen over: Liefde  : Verliefdheid

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd
• Een blauwtje lopen bij een weduwnaar(7 )2016-05-21 16:56:00
• Mijn obsesieve liefde voor de weduwnaar, ik ben hem voorgoed kwijt.(2 )2016-05-16 09:03:00
• Jongens probleem(1 )2015-05-26 20:17:00
• verliefd op een meisje dat een lief heeft(1 )2012-04-23 11:47:00
• Reacties op de pagina: Verliefdheid(11 )2012-04-22 19:39:00
• Wordt de kans op verliefd worden na je 50e kleiner?(5 )2012-04-10 17:08:00
• Verliefd op een meisje van de vakantie(1 )2012-03-20 17:53:00
• verliefdheid gaat te snel over(2 )2012-03-16 15:18:00
• Krijg er geen hoogte van.(1 )2012-03-01 13:38:00
• Een groot hart... Wat nu(1 )2012-02-03 15:48:00
• mij vrouw terugwinnen uit een verliefdheid naar een ander(4 )2012-01-18 10:29:00
• Verliefd zijn op 2 mannen(1 )2011-12-26 15:58:00
• Hoe te vragen / vertellen?(1 )2011-12-14 12:43:00
• Verliefd op collega(3 )2011-11-13 16:37:00
• Verliefd op een oudere man en weet niet of het wederzijds is ...(1 )2011-11-07 14:33:00
• Van verliefd naar hele goede vriendin(3 )2011-11-07 14:02:00
• Help ik ben verliefd zij ook denk ik maar weet het niet zeker en durf het niet te vragen(2 )2011-09-26 11:48:00
• Bloeit hier iets?(1 )2011-09-20 13:50:00
• verliefd op de juf van mijn kind en ben ook nog een vrouw(8 )2011-09-18 17:17:00
• Vrouwelijke Collega(7 )2011-09-15 14:24:00
• Zegt tegen zijn zus dat hij verliefd is op mij(1 )2011-09-06 14:25:00
• Verliefd op een vriendin(1 )2011-09-06 14:22:00
• Man maakt eerst avances en dan niks(3 )2011-07-09 14:51:00
• Een man is verliefd op mij maar ik niet op hem(2 )2011-06-26 01:33:00
• Als de dood voor exen(1 )2011-06-22 14:50:00
• Is hij het wel?(1 )2011-06-19 16:44:00
• Een tweede kans(1 )2011-06-09 18:47:00
• Verliefd op een gebonden iemand en een relatie hebben(1 )2011-05-25 09:16:00
• Zou deze man verliefd kunnen zijn?(2 )2011-05-19 16:40:00
• Ik ben als vrouw nooit verliefd geweest op een vrouw, nu opeens wel. Verwarrend, wat doen?(3 )2011-04-19 23:57:00
• kan liefde groeien(2 )2011-02-15 19:48:00
• Verliefd op mijn vriend!(2 )2011-02-14 20:01:00
• is dit nu echt mogelijk(1 )2011-01-20 23:56:00
• Toch verliefd maar is tegen over gesteld van mij ben 53 zij 35 alle twee gehuwd(2 )2010-12-22 21:31:00
• Obsessief verliefd, ik ben radeloos(1 )2010-12-14 23:01:00
• Vaak verliefd maar diegene nooit op mij wordt onzeker(1 )2010-12-14 15:31:00
• Verliefd.. Help me!(1 )2010-11-17 13:49:00
• bepaalde spanning...(1 )2010-11-09 15:36:00
• verliefd op een ander terwijl ik getrouwd ben met een ander(2 )2010-10-28 11:58:00
• Onzeker over zijn exen(1 )2010-09-13 00:08:00
• verliefd op mijn buurman(1 )2010-09-05 18:43:00
• voelt hij ook wat voor mij?(2 )2010-08-29 12:36:00
• persoon waar je op verliefd was terug opzoeken als je nu in relatie zit?(2 )2010-08-22 14:42:00
• Verliefd op een jongere vrouw(1 )2010-08-19 00:10:00
• verliefd op mij of niet?(2 )2010-06-17 17:11:00
• Al 1 jaar lang liefdesverdriet..HELP?(1 )2010-06-17 17:09:00
• verboden liefde en lust, het eeuwige dilemma(30 )2010-06-15 00:10:00
• Verliefd. Hij ook?(3 )2010-02-26 00:52:00
• wordt je gehoor beter als je verliefd bent?(1 )2010-02-14 23:36:00
• kans van slagen van een nieuwe (2e) relatie(2 )2010-01-13 10:11:00
• Verliefd op een vrouw, de ware is echter hetero(1 )2009-11-29 02:44:00
• Verliefd op een tv personage, hoe kom ik eraf(2 )2009-10-17 11:59:00
• verliefd op mijn baas(4 )2009-10-16 13:50:00
• ik ben verliefd geworden op een Israelier(1 )2009-10-13 20:25:00
• Geloof verschillen(2 )2009-10-09 00:49:00
• therapeute ontkent verliefdheid(1 )2009-09-29 19:57:00
• moet verliefdheid er in het begin al zijn of kan het groeien?(2 )2009-09-24 18:57:00
• Ik heb een relatie met een een man die een vriendin heeft....hoe vergeet ik hem....(3 )2009-09-15 15:58:00
• Ik ben verliefd, zij ook?(4 )2009-09-13 11:47:00
• Voelt hij iets voor me?(3 )2009-08-22 12:15:00
• internet liefde(1 )2009-08-03 14:54:00
• Voelt hij iets voor me?(1 )2009-07-29 09:46:00
• verliefd op buitelandse kotgenoot(1 )2009-06-09 18:56:00
• Ontoereikbare liefde?(1 )2009-06-03 11:16:00
• ben ik verliefd en is dit wederzijds???(2 )2009-05-12 18:39:00
• Verliefd zijn(2 )2009-04-29 22:55:00
• Wat moet ik doen met een verliefde vrouw(2 )2009-04-04 09:35:00
• man love man wederzijds??(3 )2009-03-25 00:31:00
• De klik en de onwetendheid(2 )2009-02-19 21:39:00
• Verliefdheid: kan dat groeien?(5 )2009-02-19 21:25:00
• mijn liefde(1 )2009-02-19 11:37:00
• liefde en onzekerheid(2 )2009-02-19 11:30:00
• Verliefd op oudere mannen, kan dat(3 )2009-02-07 23:15:00
• Verliefd op mijn leraar(71 )2009-02-02 20:30:00
• verliefd of aantrekkingskracht(1 )2008-11-23 18:32:00
• Hij zegt ik weet niet wat ik voor je voel(5 )2008-11-19 10:58:00
• Onmogelijke liefde(4 )2008-11-15 20:52:00
• Relatie maar wat moet ik nu doen?(1 )2008-10-25 21:46:00
• Al 4 jaar hopeloos verliefd(3 )2008-08-07 00:35:00
• Hoe weet ik wat hij voelt(5 )2008-07-21 21:23:00
• Kun je een man verliefd maken?(5 )2008-05-06 15:06:00
• Hoe weet ik nou of die verliefd op mij is?(2 )2008-05-04 14:38:00
• ik ben niet verliefd maar toch een relatie(123 )2008-04-25 10:48:00
• Verliefdheid op oudere leeftijd(8 )2008-04-22 08:54:00
• Is het liefde of is het gewoon aantrekkingskracht?(6 )2008-04-06 16:25:00
• Kan verliefdheid zomaar weg zijn(3 )2008-01-28 17:59:00
• Dom of gewoon?(6 )2008-01-28 17:53:00
• Gewoon iets vragen over verliefdheid(2 )2008-01-15 20:57:00
• Kan je liefdesverdriet hebben zonder dat je ooit een relatie hebt gehad met die persoon(6 )2008-01-06 16:28:00
• Kan verliefdheid ook binnen een half jaar al ophouden?(2 )2007-11-09 00:09:00

Laatste 10 reacties!

Beste Ilse,
Als je stil staat bij die gedachten doet het pijn, als ik je bericht lees houdt hij wel van je, een man is er eerlijk in; het wil zeggen dat hij van jou houdt en hij zich goed voelt bij jou. Probeer meer zaken samen te doen zoek een hobby dat jullie samen houdt iets dat jullie bijden leuk vinden of belangerijk vinden iets dat jullie samenbrengt. Als je getrouwd bent vraag hem je voor te stellen aan de vrouwen zijn vrienden dit creeër ook een band zo zijn jullie ook vaker samen... denk maar aan wat jullie samen kan brengen. Maar soms moet men mekaar ook wat tijd gunnen (een soort uitklep) dat er weer voor zorgt jullie dichter bijelkaar te brengen (een soort eerste ontmoeting)

Hoi Ilse, was vergeten toe te voegen dat verliefdheid niet permanent is maar na een tijd vervangen wordt door iets veel mooier en sterker "liefde". En wat nog mooier is dat je telkens verliefd kan worden op je partner door veel met elkaar bezig te zijn en mekaar nu en dan aantrekt door te flirten en jullie "eerste keer" nog eens na te spelen. Weet je wat ik onlangs las, dat een man terug verliefd wordt op zijn vrouw na een goede rustgevende intieme gemeenschap ;) hopelijk heb ik je hierbij geholpen grtz

ik denk dat je wel liefdesverdriet kan hebben zelfs als je geen verkeing met deze jongen hebt gehad.ik heb het zelf ook al voor gehad.hevig naar die jongen verlangen.en dan komt hij naar je toe kust je, vrijt met je en de volgende dag 'weet hij van niks meer'.en dat doet pijn want k hield van hem, heel veel. Ik heb echt dagen gehuild om hem, dus liefdesverdriet is er met of zónder verkering!

Ik kan je vraag niet helemaal volgen, kun je hem nog een keer stellen maar dan wat duidelijker?

als ik jouw verhaal zo lees, denk ik niet dat je zozeer verliefd(meer) bent, maar meer op het gevoel verliefd zijn. je bent niet zo heel verliefd als je in zijn buurt bent zeg je, maar vindt het ook niet leuk dat hij met een ander meisje is. Misschien wil je gewoon iemand in je leven hebben bij wie je het zelfde voelt als toen die 2 dagen en iemand die echt van jou is? Ben je misschien onbewust op zoek naar geborgenheid?
ben geen expert hoor, maar zo voelt het gewoon als ik je verhaaltje lees.
in ieder geval veel sterkte en om op je vraag antwoord te geven; ja ik geloof da je werkelijk liefdesverdriet kunt hebben om iemand terwijl je er geen relatie mee hebt gehad.

lieve Lisa,

het is niet belangrijk om een vriendje te hebben hoor. dat komt vanzelf wel met de tijd.
veel meisjes op jouw leeftijd denken dat het stoer is en willen er bij horen, maar het belangrijkste is dat mensen jou accepteren zoals jij bent en om wie je bent. en nietomdat je een vriendje hebt gehad of niet. geniet j bent nog jong en hebt nog alle tijd.... en de jongens komen vanzelf wel...

misschien als je hem verteld dat je verliefd op hem bent, dan hoor je vanzelf hoe leuk hij je wel of niet vindt. als hij ook verliefd op jou is kunnen jullie een leuke tijd hebben toch? doe rustig aan en doe geen onverstandige dingen.

tja, verliefdheid kan inderdaad ineens overgaan. na een tijdje ineens inzien dat je die persoon toch niet zo leuk vindt als je dacht.
misschien speelt er ook een bepaalde bindingsangst mee? is het haar veel te snel gegaan allemaal en is ze nog niet toe aan een serieuze relatie?
of is ze verliefd geworden op iemand anders en durft ze het niet te vertellen?
er zijn vele senorio"s mogelijk...vraag het haar of schrijf haar een brief. misschien dat ze in een brief terug wel alles durft uit te leggen???

Kan heel goed ineens. Dat heeft er soms helemaal niet mee te maken dat je elkaar niet leuk vind, maar meer dat het chemische proces in je lichaam ineens niet meer hetzelfde werkt! Ik heb het zelf ook meegemaakt: Hij melde dat hij toch niet meer verliefd was ondanks dat ik de perfecte vrouw was voor hem. Hij snapte er niks van, en ik al evenmin. Ik was er kapot van. Hoe kan hij nou niet meer verliefd zijn? Alles was toch perfect? Soms is het ondanks dat je niet wil gewoon het geval dat je niet meer verliefd bent. Dat kun je negeren, maar vertellen en er mee kappen is wel zo eerlijk. Maar echt, er komt iemand op je pad die wel echt veel voor je voelt en bij wie dat blijft. Dat duurt alleen soms even.

Hoi hoi Anne-Marie,

Een heel bekend verschijnsel bij mannen waarvan hun vrouw in verwachting is.
Heb het zelf namelijk al bij 2 mannen meegemaakt, die "achter me aanzaten" terwijl hun vrouw zwanger was.
Bij de 2 personen waar ik het bij meemaakte.. was het puur spanning zoeken die ze thuis op dat moment niet meer kregen.
Waarschijnlijk ook de hormonen bij mannen die dan op hol gaan.
Tja hoe kom je er achter.. als iemand echt, echt, achter je aanzit.. dan doet hij alles maar dan ook echt alles om bij je te kunnen zijn.
Dan gaat hij door het vuur voor je.
Dat voel je gelijk! Maar ik denk dat dit het verschijnsel is wat ik zelf mee heb gemaakt.
Nu is het gelukkig je type niet.. maar zorg dat je er niet verliefd op wordt, dan ben je er zelf de dupe van uiteindelijk!!

Weet niet of je er wat aan hebt.. maar een gedeelde ervaring is nooit weg ;)

Lieve groetjes Marieke

Last update: 01-06-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).