Verliefd op een ander

verliefd op een ander Het komt vaker voor dan u denkt, u bent getrouwd of woont samen en hebben samen een huis en misschien zelfs kinderen. En plotseling duikt er iemand op, wie weet zelfs een oude liefde en u bent ineens tot over de oren verliefd. De aantrekkingskracht naar de ander lijkt enorm en u heeft een intens verlangen om de ander te zijn. Ondanks dat u een gelukkige relatie heeft spookt de ander ineens de hele dag door uw hoofd. U voelt zich herboren en barst ineens van de energie, u kunt de hele wereld aan, Dat gevoel is ineens terug en u wilt het eigenlijk niet meer kwijt. De kans is groot de uw oude relatie ineens saai en zonder veel passie overkomt en dat de zekerheden ineens heel beklemmend overkomen. Toch is dit niet vreemd, het kan iedereen overkomen, zelfs wanneer u denkt dat u een perfecte relatie heeft, onze hersenen en hormonen houden daar niet altijd rekening mee. Uiteindelijk gaat her er om wat u ermee doet. Op deze pagina ga ik verder in op verliefd zijn op een ander, vriendelijke groet Hein Pragt.

Zomaar verliefd op een ander?

Veel mensen denken dat men wanneer men in een goede relatie is, nooit meer verliefd op een ander kan worden. Dit is niet het geval, hoewel verliefdheid aangestuurd kan worden door er voor open te staan, kunnen onze hersenen dit toch omzeilen. Verliefdheid is een puur chemisch proces dat in een klein deel van onze hersenen plaatsvindt en daar hebben we geen controle over. We hebben wel controle over wat we er mee doen en dat is meestal niet veel. Ook ik ben in de eerste jaren van mijn huwelijk wel eens enorm verliefd geweest op een vrouw die een cursus gaf waar ik een week naar toe moest. Alles was klassieke verliefdheid, vlinders in de buik, telkens aan de andere persoon denken, genieten van haar bewegingen, uitdrukkingen en stem. Ik wist zeker dat ik er niets meer wou en kon doen, want ik was en ben zeer trouw. Na een week cursus was het voorbij en ging het leven gewoon door, toch weet ik nog goed hoe ik me toen voelde.

Wanneer het u overkomt voelt u zich vaak erg schuldig naar de vaste partner maar het fijne gevoel van verliefdheid overspoelt dit meestal wel. Er ontstaat vaak een innerlijk conflict want u wilt uw vaste relatie eigenlijk niet kwijt en zeker niet alles wat u samen opgebouwd heeft maar toch verlangd u naar de ander. Bedenk u dat deze verliefdheid ook kan ontstaan doordat een gebrek aan waardering, gebrek aan respect, gebrek aan liefde, iets missen in uw leven of de bevestiging dat u nog steeds de "moeite waard bent". Vaak zal deze verliefdheid een gevecht tussen gevoel en verstand worden en dat helder denken erg moeilijk is geworden. De kans dat u dan door de aandacht van de ander of door gevoelens van passie ontrouw bent aan uw vaste partner. Uit onderzoek blijkt helaas dat tenminste 50% van de mannen en tenminste 35% van de vrouwen wel eens een scheve schaats rijdt. Toch is het belangrijk om in deze situatie de ratio boven het gevoel te zetten, hoe moeilijk dit soms ook is met alle op hol geslagen hormonen. Bedenk dat u ook ooit eens tot over de oren verliefd was op uw huidige partner al lijkt elke nieuwe verliefdheid weer meer intens dan die ervoor. Vreemdgaan gaat in de meeste gevallen gewoon om lust en begeerte, u begeert iets wat u niet heeft.

Probeer na te denken wat u kwijtraakt wanneer uw overspel uitkomt en of dit het allemaal wel waard is. Wanneer de spanning van het overspel weg is heeft de ook de nieuwe relatie de kans op dezelfde situatie waar u nu in zit. Bedenk u dat relaties die beginnen met vreemdgaan ook vaak weer met opnieuw vreemdgaan eindigen. Wanneer u besluit om niet toe te geven aan deze verliefdheid kan het helpen om elk contact met de ander te vermijden. Wanneer u zich realiseert dat u iets mist in uw huidige relatie kunt u hier proberen aan te werken, soms is het ook een opluchting wanneer u de vaste partner kunt vertellen van uw plotselinge verliefdheid met de verzekering dat u hier niet aan wilt toegeven en dat de liefde voor de ander toch sterker is. In dit geval kunt u er samen aan werken en kan het de huidige relatie zelfs verbeteren. Verliefdheid is een tijdelijke vorm van niet rationeel kunnen zijn en dit kan helaas soms fatale gevolgen hebben voor uw vaste relatie en alles wat u samen opgebouwd heeft.

Bedenk wel, het is niet vreemd of onnatuurlijk, het kan ons allen wel eens overkomen. Meestal gaat de verliefdheid ook vanzelf weer over, het is vaak moeilijker wanneer de verliefdheid wederzijds is. Maar meestal gaat het gewoon weer over en hoeft u zich op geen enkele wijze schuldig te voelen wanneer u er verder niets mee gedaan heeft. De mens is helaas geen meester over zijn eigen brein en gevoelens, maar men hoeft er ook niet zomaar een toe te geven.

Verliefd op en gebonden partner

verboden liefde Ik heb met regelmaat verhalen gehoord van vrouwen die een relatie hebben hebben gehad met een gebonden of getrouwde man. Ik heb de indruk dat mannen vaker een buitenechtelijk relatie hebben dan vrouwen, maar wie weet heeft de emancipatie ook dit al ingehaald. Ik heb meerdere varianten van bijna hetzelfde verhaal meegemaakt bij vrouwen die ik gekend heb en die hun hart bij mij gelucht hebben. De eerste was een gescheiden vrouw die hopeloos verliefd was op een getrouwde man. Hij was het klassieke verhaal van een uitgeblust huwelijk zonder intimiteit en seks waarbij de man en vrouw bij elkaar bleven omdat ze samen een huis en een kinderen hadden. Jaren lang kwam hij langs bij zijn “minnares” wanneer hij weer behoefte had aan aandacht en lichamelijke intimiteit en telkens weer beloofde hij dat hij een punt achter zijn huwelijk zou zetten, maar telkens weer kwam het er weer niet van om heel veel verschillende redenen. Zij leefde met wanhoop en hoop en elke keer wanneer hij er was dan was ze hemels gelukkig om weer depressief te worden wanneer hij voor de zoveelste keer voor zijn vrouw en gezin koos.

Wanneer ik haar zei dat hij haar gewoon aan het lijntje hield en dat het hem alleen maar om een wip buiten de deur te doen was, werd ze boos en zei ze dat hij wel de “liefde van haar leven” was. Zelfs toen een andere leuke man erg verliefd op haar was en ze een date zou hebben, kwam de minnaar een paar dagen van te voren weer in beeld en kapte ze de nieuwe liefde abrupt af. Deze keer zou hij zijn vrouw echt verlaten, maar helaas zijn we nu vele jaren verder en heeft hij de stap nooit durven of willen maken. Ik ben soms bang dat zij als minnares juist zijn huwelijk gered heeft, omdat hij buiten de deur wel aan zijn trekken kwam, was voor hem het liefdeloze huwelijk dragelijk. Veel vrouwen durven pas, nadat ze het echt opgegeven hebben, toe te geven dat ze eigenlijk vrij naïef geweest zijn, maar dat verliefdheid en hoop erg blind kunnen maken. En maar al te vaak zijn deze minaressen juist de redding van het huwelijk van de overspelige minaar geweest, zonder dat ze het zelf in de gaten hadden.

Het volgende verhaal gaat over een vrouw die getrouwd was en die verleid werd door de man van een bevriend echtpaar. Jarenlang hadden ze een geheime affaire en hij had, hoe raad u het al, een liefdeloos huwelijk zonder intimiteit. Na vele jaren wilde zij graag met haar minnaar verder en maakten ze samen plannen om beiden te gaan scheiden. Zij ging inderdaad scheiden en voor haar man en de kinderen was dat een hele vervelende zaak. Toen zij echter gescheiden was, kwam hij met telkens weer met verhalen waarom hij (nog) niet kon scheiden en wist hij het nog een paar jaar te rekken. Toch kwam hij wel veel vaker langs voor de broodnodige lichamelijk intimiteit en aandacht. Toen zijn vrouw eindelijk achter het jarenlange vreemdgaan kwam, was zijn relatie ook voorbij en trok hij eindelijk bij zijn minnares in. Ik denk dat hun relatie daarna aardig onder spanning stond omdat ze beiden de kunst van het stiekem vreemdgaan zo goed beheersten dat vertrouwden in elkaar wel een groot probleem werd. Ik heb ooit de uitspraak gedaan: "Een relatie die begint met bedrog, eindigt er ook vaak weer mee!".


Gerelateerde pagina's


Nuttige boeken m.b.t. verliefdheid

Verliefd op een ander. Veel vrouwen en mannen die in een affaire verzeild zijn geraakt, merken dat hun leven er steeds meer doorbeheerst wordt. Er zijn dagen, dat je het gevoel hebt datje werkelijk leeft, maar ook vele dagen waarin je voor je gevoel op een dood spoor zit. Rusteloos probeer je uitte vinden wat je nu het beste kunt doen: stoppen met je affaire of weggaan bij je partner? De stress en problemen absorberen je vaak zozeer dat je niet meer weet watje moet. Volgens Mira Kirshenbaum is er bij de meestemensen echt geen kwade opzet in het spel wanneer ze aan een affaire beginnen.
kopen knop


Last update: 21-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).