Niet durven of kunnen zeggen dat u verliefd bent

verliefd intiem Wat moet u doen als u verliefd bent op iemand en het eigenlijk niet durft te vertellen? Eerste moet u eens nagaan waarom u het niet durft te vertellen! Soms kan het zijn omdat u bang bent om afgewezen te worden, of omdat u bang bent dat de ander onbereikbaar is (gebrek aan eigenwaarde) of de angst om bijvoorbeeld de vriendschap of andere omgang die u heeft met de persoon waar u verliefd op bent te verliezen. Verliefdheid is een onbeschrijfelijk fijn gevoel, het voelt het alsof u op wolken loopt, overal kriebels heeft, nergens trek meer in heeft, moeite heeft zich te concentreren en de hele dag met de geliefde in gedachten loopt. Maar wanneer u deze verliefdheid niet durft te vertellen, kan dit gevoel ook, naast alle fijne gevoelens, andere gevoelens van onmacht, verwarring en verdriet veroorzaken. Om dit te illustreren zal ik een waar gebeurd verhaal vertellen over mijzelf. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Stille of stiekeme verliefdheid

Toen ik vijftien jaar oud was kwam er een nieuw meisje op school dat op het meisjes pensionaat naast onze school zat. De eerste keer dat ik haar zag was ik over mijn oren verliefd, maar ik was ook jong en onzeker en had het gevoel dat dit meisje ver boven mijn bereik lag. In het schooljaar daarop kwam ik wel in contact met haar, we hadden soms lange gesprekken in de middagpauze en ik werd meer en meer verliefd op haar. Vanuit de angst om datgene wat we hadden niet te verliezen, durfde ik haar niet duidelijk te maken dat ik verliefd op haar was. Ik ging uit en werd ook verliefd op andere meisjes, ik had soms verkering maar de verliefdheid voor dit meisje bleef altijd aanwezig in mijn hoofd en in mijn hart en belemmerde mij ook om mijzelf helemaal over te geven aan een andere verliefdheid.

Deze situatie duurde jaren, tot we examen deden en ik wist dat ik haar nooit meer zou zien. Ik hoopte dat het gevoel over zou gaan maar dat gebeurde niet. Na een jaar besloot ik om haar op te zoeken. Ik had alle moed verzameld en ik zou haar vertellen dat ik al jaren verliefd op haar was. Helaas had zij op dat moment een vriend, maar toen we 's avonds alleen waren bekende ik toch dat ik al jaren verliefd op haar was. Ze reageerde dat ik dat zij ook vanaf het moment dat ze mij zag, verliefd op mij was geweest maar het ook niet had durven zeggen. Op dat moment realiseerde ik dat onze kans voorbij was en dat we al die jaren stiekem verliefd op elkaar geweest waren. Wanneer een van de twee de moed had gehad om het te zeggen hadden we een relatie kunnen krijgen en na een lang gesprek kwamen we tot de conclusie dat die kans nu voorbij was. Met een hele wijze levensles en een illusie armer ben ik weer naar huis gegaan.

Toch heeft deze situatie zich nog minstens drie keer opnieuw voorgedaan. Het heeft nog vele jaren daarna gekost om zelfvertrouwen op te bouwen en te leren dat ik gewoon tegen iemand kon zeggen dat ik verliefd was en dat de wereld gewoon doorgaat als de verliefdheid niet wederzijds is. Wanneer ik deze stap genomen had toen ik vijftien was had ik de kans gehad op een mooie relatie en wie weet wat dat gebracht zou hebben. Wanneer het niet wederzijds was geweest, had ik mijzelf de kans gegeven om mijn hart volledig open te stellen voor een andere relatie. In beide gevallen was ik beter af geweest door het te vertellen, maar dit is een les die ik pas veel later inzag.

Wanneer iemand verliefd is op een ander en deze persoon het niet durft te vertellen of niet kan uiten aan de ander spreken we soms van een stille verliefdheid. Hoewel dit voor het grootste deel voorkomt bij mensen zonder relatie, blijkt het ook binnen een relatie vaak voor te komen, ongeveer één op de tien mensen met een gebonden partners is in stilte verliefd op iemand anders. Vaak zijn mensen stiekem verliefd op personen die ze dagelijks van dichtbij meemaken, berucht is de verliefdheid van een leerling voor een onderwijzer, maar men kan ook verliefd zijn op een bekend persoon die onbereikbaar is. Maar vaak zijn het klasgenoten, onderwijzers, collega's, leidinggevenden, vrienden of, partners van vrienden. Wanneer we de cijfers uit onderzoeken bekijken zouden we kunnen concluderen dat we massaal in stilte verliefd zijn op iemand anders. Volgens een theorie van de Amerikaanse onderzoeker Roy Baumeister, zou iedereen graag een aantrekkelijke partner willen hebben maar in de praktijk blijkt meestal echter dat meest aantrekkelijke mensen elkaar uitzoeken voor een relatie. Hierdoor is er dus een grote groep mensen die genoegen neemt met minder maar wel een meer aantrekkelijke partner zouden willen hebben. Dit kan leiden tot een hopeloze of stille liefde. Vaak blijft de verliefdheid een stille verliefdheid omdat de persoon die de stille verliefdheid heeft denkt dat de stille liefde veel te hoog gegrepen is voor hem of haar.

Er zijn echter ook situaties waarin het bekennen dat u verliefd bent u in grote problemen kan brengen, bijvoorbeeld wanneer u verliefd bent op een leraar of therapeut. Dit komt vaak voor en ontstaat vaak uit een gevoel van aandacht en begrip op een moment dat u dit erg hard nodig heeft en deze persoon u deze aandacht en begrip geeft, In deze situaties is erg meestal geen kans op een relatie. Uit professioneel oogpunt kan de andere persoon dit ook niet maar is het wel vaak beter om het de ander duidelijk te maken om misverstanden te voorkomen. Dit doet u dan meer om uzelf een kans te geven om deze verliefdheid af te sluiten en uzelf weer de kans te geven uw hart open te stellen voor iemand die wel binnen uw bereik ligt. Hoe moeilijk het ook lijkt om een verliefdheid bewust op te offeren het is rationeel helaas vaak de beste oplossing voor uzelf. Door af te sluiten bent u weer in staat uw hart volledig te geven aan een ander, door vast te houden aan een onmogelijke verliefdheid, ontneemt u zichzelf die kans. Hier moet u maar aan vasthouden wanneer u deze moeilijke stap moet zetten.


Gerelateerde pagina's


Nuttige boeken m.b.t. verliefdheid

Mars en Venus verliefd. Een groter begrip van de emotionele verschillen tussen man en vrouw leidt tot een betere communicatie en meer intimiteit. Deze theorie wordt belicht aan de hand van inspirerende en oprechte liefdesverhalen uit de praktijk van John Gray.
kopen knop


Grenzenloos verliefd. Dit boek staat vol met verhalen en portretten van dappere jonge vrouwen uit de serie Grenzeloos Verliefd. Zij laten alles achter om hun grote liefde te volgen die in een ver land woont. Het boek gaat verder waar de populaire tv-serie op Net5 ophoudt. Zestien vrouwen en hun partners vertellen over hun romantische avontuur, hoe ze elkaar hebben leren kennen, hoe het is om een relatie te hebben in het buitenland en hoe het nu met ze gaat. Want er is sinds hun vertrek heel wat gebeurd; er zijn huwelijken gesloten, kinderen geboren, bedrijven gestart, er hebben verhuizingen plaatsgevonden en heel veel meer.
kopen knop


Verliefd op een ander. Veel vrouwen en mannen die in een affaire verzeild zijn geraakt, merken dat hun leven er steeds meer doorbeheerst wordt. Er zijn dagen, dat je het gevoel hebt datje werkelijk leeft, maar ook vele dagen waarin je voor je gevoel op een dood spoor zit. Rusteloos probeer je uitte vinden wat je nu het beste kunt doen: stoppen met je affaire of weggaan bij je partner? De stress en problemen absorberen je vaak zozeer dat je niet meer weet watje moet. Volgens Mira Kirshenbaum is er bij de meestemensen echt geen kwade opzet in het spel wanneer ze aan een affaire beginnen.
kopen knop


Last update: 21-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).