Liefdesrelatie en leeftijdsverschil

liefdesrelatieSinds enkele bekende sterren en artiesten op hogere leeftijd met een veel jongere liefdespartner rondlopen lijkt er een trend ontstaan te zijn. Ik merk zelf dat op vijftig plus datingsites de nog erg aantrekkelijke vrouwen vaak een veel jongere partner zoeken. Soms staat er bij een profiel van een vrouw die achter in de vijftig is dat mannen boven de vijftig niet hoeven reageren. Maar ook mannen staan er bekend om dat ze graag een jongere partner willen. Met het stijgen van de leeftijd lijkt deze wens groter te worden, ik heb soms het vermoeden dat men het eigen ouder worden wil afremmen of ontkrachten. Ik heb zelf ook vaak jongere partners gehad meestal zo rond de vijf jaar jonger en eens ook een langere relatie met een zestien jaar jongere partner. Dit lijkt voor veel mensen geweldig maar ik weet uit eigen ervaring dat het ook nadelen heeft. Hierover gaat deze internet pagina, de voor en nadelen van een liefdesrelatie met een veel jongere partner. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Een jongere liefdespartner

Als eerste wil ik het graag even over het evolutionaire voordeel van een jongere partner hebben. Er is in het kader van evolutionaire psychologie onderzoek gedaan naar de leeftijdsvoorkeur van zowel mannen als vrouwen. Allereerst moeten we vaststellen dat vrouwen, wanneer het gaat om paring, de markt beheersen en dus biologisch selectiever zijn dan mannen. Bij een onderzoek in Finland onder 12.000 personen ontdekte men dat vrouwen gemiddeld geďnteresseerd zijn in mannen van dezelfde leeftijd tot ietwat oudere mannen dan zijzelf en dat dit gedurende het hele leven zo blijft. Mannen hebben daarentegen een grote voorkeur voor vrouwen van midden twintig en dit gaat zowel op voor jongere mannen als oudere mannen. De reden waarom de seksuele interesse van mannen lijkt te zijn gericht op vrouwen van midden twintig, is waarschijnlijk omdat vrouwen van deze leeftijd het meest vruchtbaar zijn. Deze voorkeur is er evolutionair ingeslopen omdat mannen die jongere partners hadden meer nageslacht op de wereld zetten.

Mijn inziens zijn er tegenwoordig nog veel meer redenen die een jongere partner aantrekkelijker maken naast de jaloerse en afgunstige blikken van de leeftijdgenoten. Als regel kunnen we wel stellen dat de uiterlijke schoonheid met het verstrijken van de jaren vaak wel achteruit gaat. Ook neemt vaak de lichamelijk conditie en de gezondheid wat af met het verstrijken van de jaren. Jong staat dus vaak voor uiterlijke schoonheid, fit en gezond, actief en vruchtbaar. Bij een veel groter leeftijdsverschil staat er ook vaak een hogere en lagere maatschappelijke standaard tegenover elkaar en een groot verschil in levenservaring en maatschappelijk succes. Al deze zaken kunnen van beide kanten een relatie met een partner met een groot leeftijdsverschil aantrekkelijk maken. Vaak worden deze relaties afgedaan als dat men voor het geld of de status gaat maar vaak zijn deze relaties wel op oprechte liefde gebaseerd. Het vooroordeel zal vaak het gevolg van afgunst zijn.

De voordelen van een relatie met een veel jongere partner zijn vanuit de oudere partner dat men zich zelf ook weer een beetje jong kan voelen en weer de dingen kan doen die over het algemeen bij jongere mensen gebruikelijk zijn. Hier zit tegelijk ook een potentieel nadeel, ik heb zelf ooit een relatie gehad met een zestien jaar jongere liefdespartner. Vooral in het begin was de weer uitbundige seksualiteit erg fijn, dit lijkt met het stijgen van de leeftijd tussen twee partners van dezelfde leeftijd toch wat minder enthousiast, uitbundig en onbevangen te worden. Dit lijkt, gezien de thema's in veel pornografie, de droom te zijn van veel mannen. Maar een relatie is ook communicatie en dan begint het leeftijdsverschil wel mee te spelen. Aangezien beiden in een verschillende levensfase zitten en verschillende levenservaringen hebben is goed communiceren soms best moeilijk. Ook is de energie van een jongere partner niet te vergelijken met de eigen energie, na twee nachten doorhalen ligt de oudere partner bekaf op de bank terwijl de ander voor de derde nacht wilde doorhalen. Dan speelt ook nog de eigen vrienden en kennissenkring mee die totaal verschillend is en ook in totaal verschillende levensfases zitten, met zo hun oordeel en vooroordelen.

Een belangrijk argument voor een jongere partner, wanneer men zelf boven de vijftig is, lijkt vaak een actievere levensstijl te zijn. Bij veel mannen en vrouwen die op hogere leeftijd nog fit, gezond en aantrekkelijk zijn, hoor en lees ik vaak dat ze een jongere liefdespartner zoeken omdat ze een actieve partner zoeken. Hierbij speelt het idee mee dat veel mensen op latere leeftijd wat minder actief, ondernemend en enthousiast worden mee en in veel gevallen zal dit ook wel waar zijn. Ook zal de lichamelijke aantrekkingskracht een duidelijke rol spelen, zeker nu veel mensen er op oudere leeftijd er nog (soms met enige ingrepen) lichamelijk goed uitzien. Sommige mensen verouderen ook sneller door hun genen dan andere mensen, een rimpelige huid en kaalheid en gezondheidsklachten zijn vaak genetisch bepaald.

Ik heb ooit eens als musicus gespeeld op een veertigjarige huwelijksfeest waarbij de man 80 jaar oud was en de vrouw 60 jaar oud. Zij was als twintigjarige verliefd geworden op een man van veertig en uiteindelijk zijn ze met elkaar getrouwd. Ik zag een liefdevol en zorgzaam stel dat nog steeds blij met elkaar was. Ik kende ook de dochter die me vertelde dat ze een oude vader had gehad, maar dat dit heel fijn was geweest. De vaders van haar vriendinnen waren altijd druk met werk en carričre, haar vader was in de levensfase dat hij alle tijd voor zijn dochter had gehad. Ook deze mensen zullen wel last hebben gehad van de nodige oordelen en vooroordelen, maar ik vond het een schitterend stel en een bewijs dat twintig jaar verschil in leeftijd mogelijk is. Het was wel grappig dat deze dochter ook voor een veel oudere partner koos, blijkbaar was haar voorbeeld goed.

Ik heb geen oordeel over mensen met een voorkeur voor een leeftijdsverschil in hun liefdespartner of mensen die een relatie hebben met een liefdespartner met een groot leeftijdsverschil. Ik ken de voordelen en de nadelen en voel mij niet geroepen om hier een oordeel over te hebben, wanneer twee mensen gelukkig zijn met elkaar dan is het goed. Wat ik soms wel als hinderlijk ervaar is dat ik zelf op datingsites een vrouw rond mijn eigen leeftijd wel erg aantrekkelijk vindt maar dan lees dat ik minstens acht tot tien jaar te oud voor haar ben, omdat ze alleen een veel jongere partner zoekt. Het is wat het is denk ik dan maar.

 

Forum vragen over: 03 - Liefde  : Liefde en leeftijdsverschil

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd
• Reacties op de pagina over liefde en een jongere partner.(2 )2020-08-03 19:08:00

Laatste 10 reacties!

Reacties op de pagina over liefde en een jongere partner.
Misschien vallen veel wat oudere mannen op jonge vrouwen omdat veel oudere vrouwen maar al te vaak veranderd zijn in saggerijnige veeleisende vrouwen waar niet veel lol meer mee te beleven valt. Dan verlangen mannen snel weer terug naar de wat meer vrolijke, levenslustigere en minder moeilijke jongere vrouw. Dit is een beetje gebaseerd op mijn eigen ervaring als vijftigplusser.
Reacties op de pagina over liefde en een jongere partner.
Deze reactie prikkelt mij een beetje, ik denk dat veel mensen als ze wat ouder zijn en wat langer in een relatie zitten iets beter weten wat ze wel willen en wat ze niet willen, ik denk dat de tem veeleisend een beetje gekleurd is. Dat oudere vrouwen per definitie saggerijnig zijn is totaal niet mijn ervaring. En ik heb nog best wat lol met vijftig plus dames, maar het kan zijn dat in uw geval de lol er na zoveel jaren wat af is. Ik denk persoonlijk dat uw wensen weinig met een wel of niet jongere vrouw te maken hebben en dat u dezelfde dingen ook bij een wat oudere vrouw zou kunnen vinden. Mijn ervaring is wel dat oudere vrouwen beter weten wat ze wel en niet willen, maar dat gaat ook voor oudere mannen op.
Vriendelijke groet, Hein Pragt
Last update: 22-07-2020

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).