Liefde en uiterlijk

Bij verliefdheid en liefde spelen zowel het innerlijk als het uiterlijk een belangrijke rol. In het dagelijks leven is iemands uiterlijk vaak de eerste informatie die we over een persoon krijgen en het is dus logisch dat uiterlijk een belangrijk factor is. Toch kan het uiterlijk ook verblinden, door te zoeken naar het ideale uiterlijk kunnen heel geschikte partners die lichamelijk acceptabel zijn maar juist innerlijk bijzonder goed bij de ander zouden passen, buiten de aandacht vallen. En lichamelijke aantrekkelijkheid en een mooi en betrouwbaar karakter gaan niet altijd samen heb ik meerdere keren zelf of in mijn omgeving mogen ervaren. Elke samenleving en ook elke tijd kent een schoonheidsideaal voor zowel mannen als vrouwen. Maar wat men aantrekkelijk vindt in iemand van het andere geslacht is soms ook heel persoonlijk en heeft ook te maken met de ouders en indrukken en ervaringen met mensen in uw jeugd. Op deze pagina staan artikelen die betrekking hebben op alle aspecten van liefde en uiterlijk, verzorging en problemen met het uiterlijk. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Liefde en uiterlijke kenmerken van mannen en vrouwen

Uiterlijk lijkt erg belangrijk te zijn in de liefde, zeker in het dierenrijk. Veel dieren hebben exotische veren, kuifjes, pluimpjes, woeste manen en uitbundige kleuren. De dierenwereld zit vol met pracht en praal, maar wat is het nut van zoveel moois? Al die schoonheid lijkt niet ontstaan te zijn om de overlevingskans te vergroten. Het tegendeel is zelfs waar, veel van deze pracht en praal zorgen er zelfs voor dat dieren minder goed kunnen vluchten en ook meer de aandacht van roofdieren trekken. In de dierenwereld zijn het vooral de mannetjes die zo mooi en kleurrijk zijn, de meeste vrouwtjes hebben goed schutkleuren omdat ze bijvoorbeeld bij het broeden niet op moeten vallen omdat ze dan zeer kwetsbaar zijn.

Het lijkt dat de kieskeurige selectie van de vrouwtjesdieren de mannetjes aanzet om met elkaar te wedijveren om uitgekozen te worden om te paren en hun genen door te geven. Die strijd om voortplanting heeft in de loop van de evolutie allerlei wapentuig voortgebracht, zoals scherpe tanden, grote spierbundels en lange horens waarmee mannetjes elkaar te lijf gaan. Door de selectie van de vrouwtjes werden de mannetjes in de dierenwereld ook steeds mooier. Maar ook kenmerken die in het nadeel waren toonden eigenlijk dat het mannetje zeer goede en sterke genen had. Wanneer het wist te overleven terwijl het een handicap van bijvoorbeeld een zeer grote hinderlijke staart had of heel opvallende kleuren zodat het erg opviel voor roofdieren, dan moest het mannetje wel zeer sterk en snel zijn wilde het kunnen overleven. Goede sterke genen waar vrouwtjes gek op waren, Ook lijkt het er op dat uiterlijke schoonheid een betrouwbare aanwijzing is dat het dier sterk en gezond is, en dat komt ook de kwaliteit van de nakomelingen weer ten goede.

Maar mensen kunnen er ook wat van, kunst, humor, muziek en mode zijn allemaal pogingen om de belangstelling te wekken van het andere geslacht. Omdat bij de mens mannen en vrouwen samen investeren in de nakomelingen zijn de verschillen in uiterlijk en gedrag niet zo groot als bij de meeste dieren. Maar ook mensen dossen zich uit met kleding om de andere geslacht te behagen en te imponeren en ook vertonen de meeste mannen zogenaamd "haantjesgedrag" door met elkaar te wedijveren. Het lijkt er soms op dat mooie mensen het veel makkelijker hebben in het leven en in de liefde dan minder mooie mensen, maar is dit wel zo? Wanneer we de roddelpers mogen geloven hebben mooie mensen ook vaker problemen in de liefde.

De voorkeur in uiterlijk van mannen en vrouwen

Er blijkt een vrij groot verschil te zijn in de voorkeur van mannen en vrouwen met betrekking tot het uiterlijk van hun partner en wat mannen en vrouwen denken dat de andere geslacht aantrekkelijk zal vinden. Hier zijn de resultaten van een onderzoek.

De voorkeur van mannen voor het uiterlijk van vrouwen in volgorde van belangrijkheid:

 1. Atletisch figuur;
 2. Sensuele mond;
 3. Volle borsten;
 4. Lange benen;
 5. Ronde heupen/smalle taille;
 6. Welgevormde billen;
 7. Mooie ogen;
 8. Lang haar;
 9. Kleine neus;
 10. Platte buik;
 11. Gewelfde rug;
 12. Gewelfde venusheuvel;
 13. Lange hals.

De voorkeur van vrouwen voor het uiterlijk van mannen in volgorde van belangrijkheid:

 1. Atletisch figuur;
 2. Brede schouders en borst;
 3. Gespierde armen;
 4. Kleine strakke billen;
 5. Volle haardos;
 6. Sensuele mond;
 7. Vriendelijke ogen;
 8. Krachtige neus en kin;
 9. Smalle heupen;
 10. Gespierde benen;
 11. Platte buik;
 12. Grote penis;
 13. Baard van drie dagen.

Liefde en uiterlijk, de volle vrouw.

Liefde heeft ook te maken met uiterlijk, in de meeste gevallen is er eerst een vorm van lichamelijke aantrekkingskracht voordat partners beginnen elkaar ook op andere vlakken te verkennen. Een trend die mij de laatste 20 jaar opvalt is dat het accent steeds meer verschoven is naar uiterlijk en uiterlijk vertoon. Ook erger ik mijzelf aan het super slank ideaal dat de huidige maatschappij probeert op te leggen waardoor er steeds meer ongelukkig mensen met eetstoornissen bijkomen. Lijnen en afvallen is "hot" en iedereen moet een slank en strak uiterlijk hebben. Via de media worden we voortdurend gebombardeerd met beelden van hoe we er uit zouden moeten zien. Als we maar jong, dun en mooi zijn zullen we bijna automatisch liefde, geluk en succes hebben.

Op steeds jongere leeftijd worden kinderen en vooral de meisjes geconfronteerd met een enorme hoeveelheid beelden in de media die ze laten zien hoe ze er uit zouden moeten zien. Dit is dus jong, slank, langharig, knap en gekleed volgens de laatste modetrend. Succes en geluk worden in de media ook verbonden met dit zogenaamde ideale uiterlijk en aangezien de meeste mensen hier niet aan voldoen gaan ze zich hierdoor onzekerder en ongelukkiger voelen om hun uiterlijk. Ik las dat 20 jaar geleden het gewichtsverschil tussen modellen en gewone vrouwen 8% was en dat in deze tijd het verschil maar liefst 23% is. Dit kan een "kapstok" worden waar alle andere problemen aan gerelateerd worden en zo leert men zichzelf dat alles wat mis gaat in het leven komt door het niet ideale uiterlijk. De markt speelt hier weer gretig op in door een enorm scala van afslankmiddelen, corrigerende kleding en cosmetische ingrepen. Maar zelfs een bekende plastisch chirurg gaf aan dat 75 procent van zijn "klanten" beter naar een psycholoog konden gaan dan naar hem, omdat het probleem van de "onvolkomenheid" gewoon tussen de oren zat. Als de scheve neus eindelijk recht gezet is dan zoeken ze vanzelf naar de volgende onvolkomenheid die de oorzaak is van alle ongeluk in hun leven.

Er is een steeds nog groeiende kloof tussen het ideaal en de werkelijkheid wat steeds meer ongelukkige en ontevreden gevoelens oproept bij vooral meisjes en vrouwen. Dit uit zich steeds vaker in serieuze klachten zoals depressies, extreem diëten en zorgt op een steeds jongere leeftijd voor eetstoornissen en het nemen van medicijnen om gewicht te verliezen. Helaas is een belangrijke reden voor het promoten van dit schoonheidsideaal ook de economie. Door het verkopen van dieet en "light" producten, schoonheidsproducten en nieuwe modeartikelen komt er veel geld in het laatje, het is een industrie waar miljarden in om gaat.

Toch is er wel sprake van een kleine kentering, steeds vaker komen er klachten over te dunne modellen in de media en sommige merken kiezen, ook uit commercieel oogpunt, iets vaker voor wat vollere modellen, die nog steeds niet dik zijn maar wel een contrast voor de superdunne modellen. Mede omdat een paar modellen zijn overleden aan de gevolgen van de eetstoornis anorexia nervosa worden op sommige catwalks de graatmagere meisjes nu geweerd. De zogeheten body mass index (BMI) van de modellen moet boven de achttien zijn en bij een BMI van onder de achttien is er sprake van ondergewicht.

Maar net als we blij zijn dat de modewereld eindelijk wat aandacht geeft aan dit probleem kom er een "klootzak eerste klas" in de vorm van de modekoning Karl Lagerfeld die zegt dat niemand ronde vrouwen wil zien en hij vergelijk vollere vrouwen met dikke moeders die met een zak chips op schoot voor de televisie zitten te zeuren dat magere modellen lelijk zijn. Zolang dit soort idioten de baas zijn in de modewereld zullen modellen nooit een afspiegeling van de werkelijkheid worden en zullen vele meisjes en vrouwen richting ongeluk, depressie en eetstoornissen gestuurd worden.

Ondanks dat volgens mij de gemiddelde Nederlandse "echte" man niet op graatmager valt maar juist op de iets vollere vrouwen lijkt het er op dat vrouwen elkaar gek maken met het slankheids-ideaal. Helaas als ik weer van die superdunne benen en smalle billen en heupen zie, of de ribben kan tellen, dan kan ik daar niet warm voor lopen en stoot dit mij zelfs af. En bij navraag onder mijn mannelijke vrienden en kennissen zijn er weinig die op zo dun en slank vallen.

De vraag waarom vrouwen dan toch zo graag zo (extreem) slank willen zijn en daar zoveel moeite voor willen doen en daarvoor zoveel levensvreugde en genot willen inleveren kan ik als man helaas niet beantwoorden, behalve dat er een aspect van controle over jezelf in zit wat anorexia patiënten in het extreme doortrekken. Het belangrijkste aspect hierbij is dan dat ze het gevoel hebben geen controle te hebben over de rest van hun leven en wel extreem controle hebben over hun eigen gewicht. Laten we hopen dat de aanleiding voor deze waanzin eens ophoud en dat de media en de modewereld eens tot inzicht komen dat ze zoveel ellende veroorzaken en absoluut niet hun doelgroep bedienen.


Onderzoeken m.b.t. aantrekkelijke mensen

Hoe we het ook wenden of keren, aantrekkelijke mensen genieten toch een voorkeur want onwillekeurig kennen we aantrekkelijk mensen ook betere eigenschappen toe. Dit heet een `halo-effect', en dit is het verschijnsel waarbij de aanwezigheid van een bepaalde kwaliteit, bij de waarnemer de suggestie geeft dat ook andere kwaliteiten ook aanwezig zijn. Dit verschijnsel werd al geformuleerd door de psycholoog Edward Thorndike in 1920. Maar ook in sprookjes en romantische verhalen is de held meestal dapper en charmant, maar ook erg knap, en is de heldin is meestal ook erg mooi. Als voorbeeld nemen we de knappe Sneeuwwitje en de knappe prins, mooie Assepoester en de knappe prins, mooie Doornroosje en de knappe prins enz. Maar omgekeerd zijn de boeven en slechteriken in verhalen vaak lelijk of hebben ze zelfs een misvorming zoals bijvoorbeeld Quasimodo. Let hier maar eens op wanneer u weer eens een film bekijkt of een verhaal leest.

Dat aantrekkelijke mensen automatisch een streepje voor hebben werd ook aangetoond in een onderzoek van Karen Dion aan de universiteiten van Minnesota en Wisconsin waarbij een grote groep mannelijke en vrouwelijke studenten foto's van mensen moesten beoordelen van wie de aantrekkelijkheid varieerde. Hieruit bleek dat de aantrekkelijk mensen er beter af kwamen en dat ze beter beoordeeld werden in bijna alle opzichten ten opzichte van de minder aantrekkelijke personen. Men dacht dat de aantrekkelijk mensen hartelijker en gezellig waren en ook dat zij een betere baan zouden krijgen en een gelukkig huwelijk zouden hebben. Er was slechts één bijzondere uitzondering, men verwachtte niet dat zij betere ouders zouden zijn en waarom was niet geheel duidelijk.

Ook deden ze onderzoek onder leerlingen van een kleuterschool en lieten ze de kinderen opnoemen wie zij aardig vonden in de klas. Met deze gegevens bepaalde men wie het populairste kind van de klas was en ook hier bleek dat dit meestal ook het meest aantrekkelijke kind was. Een oordeel omtrent het uiterlijk blijkt al te beginnen in de leeftijdsgroep van 4 tot 6 jaar. Ook liet men vierhonderd onderwijzers en onderwijzeressen een identiek rapport zien, dat echter voorzien werd van verschillende foto's. Sommige onderwijzers kregen een foto van een aantrekkelijk kind, andere van een onaantrekkelijk kind en ook hier kregen de aantrekkelijke kinderen een betere beoordeling.

Maar vooroordelen ten opzichte van onaantrekkelijke personen wat betreft de studieprestaties bestaat ook op universitair niveau. David Landy en Harold Sigall hebben dit getest op de universiteit van Rochester waar ze mannelijke studenten een cijfer lieten geven voor een opstel dat zogenaamd geschreven was door een vrouwelijke student. Het ging hierbij steeds om hetzelfde opstel waarbij men telkens een andere foto bij plaatste. De uitslag zal u niet verrassen, het opstel werd beter beoordeeld als de schrijfster een aantrekkelijk meisje was. Dit was nog meer bedenkelijk als het om een zeer matig opstel ging waarbij mooie mensen hierbij een positief oordeel kregen in tegenstelling tot minder mooie mensen. Minder aantrekkelijke mensen moeten dus meer en beter presteren om hetzelfde resultaat en beloning te krijgen. Maar ook bij bestraffing lijken minder aantrekkelijke mensen in het nadeel te zijn, een aantrekkelijk persoon zal men milder beoordelen.

Wanneer men zelf niet aantrekkelijk is kan het een voordeel zijn om zich aan te sluiten bij iemand die wel aantrekkelijk is. Onderzoek heeft namelijk ook aangetoond dat men positieve karaktertrekken toeschrijft aan een persoon die een aantrekkelijke partner heeft. Ook worden mensen in het openbaar ook liever gezien met aantrekkelijk mensen en hebben ze in niet openbare gelegenheden meer contacten met hun niet zo aantrekkelijke kennissen. Mensen denken blijkbaar dat de aantrekkelijkheid van de ander ook iets over henzelf zegt en ook dat is in zekere zin een beetje het geval.

Liefde en uiterlijk algemeen

Verschil in voorkeur van de huidskleur door de eeuwen heen.

Vinden we tegenwoordig een mooie bruine huidskleur een teken van gezondheid en aantrekkelijk, dit was in de middeleeuwen juist het tegenovergesteld. Een bruine of een getinte huidskleur betekende dat men moest werken op het veld en een witte huidskleur betekende dat men niet buiten hoefde te werken en dat men dus van betere stand was. Om dit nog extra te benadrukken werd de huis zelfs door middel van poeier lichter gemaakt want een witte huid was het toppunt van schoonheid.

Mensen met een mooi uiterlijk hebben betere kansen.

Het lijkt of we mensen het eerst op hun uiterlijk beoordelen, in een fractie van een seconde weten we of iemand man of vrouw is, welke leeftijd hij of zij ongeveer heeft en of hij of zij een gezonde uitstraling heeft. Ook hangen we er onmiddellijk een prijskaartje aan, goed of niet goed, betrouwbaar of onbetrouwbaar, aantrekkelijk of onaantrekkelijk. Onderzoek toont aan dat mensen met een mooi en gezond uiterlijk ook betere kwaliteiten op andere vlakken toegedicht worden. Men denk snel dat goed uitziend personen bijvoorbeeld ook eerlijker zijn en dat hij of zij een betere baan heeft of verdient. Dit noemen we het halo-effect, uiterlijk heeft direct effect op iemands aanzien en carrièremogelijkheden. Het halo-effect berust op wat men in de psychologie een cognitieve bias noemt waarbij mensen de neiging hebben aan de hand van één eigenschap een compleet pakketje te fabriceren. Mensen zien of kennen één bepaalde eigenschap van een persoon (of organisatie) en koppelen er dan ongemerkt voor dergelijke experts typerende eigenschappen aan. De meeste managers zullen ontkennen dat zij iemand eerder aannemen voor een baan vanwege zijn of haar uiterlijk maar waarschijnlijker is dat ze het onbewust wel doen. Hierdoor hebben aantrekkelijke mensen dus betere carrièremogelijkheden.

Een goed figuur is voor veel vrouwen belangrijker dan liefde.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd door het Max-Planck-Institut in Berlijn onder duizenden proefpersonen tussen 1984 en 2008 zijn enkele opzienbarende resultaten te melden. Het blijkt dat in veel gevallen vrouwen het hebben van een juiste kledingmaat meer levensvreugde geeft dan een goede liefdevolle relatie. Het blijkt dat vrouwen met overgewicht hier ten aller tijden in gedachten mee bezig zijn als een soort van obsessie. Dit komt ook omdat we in een maatschappij leven waarin er veel aandacht is voor vormen en maten. Voor veel mensen met overgewicht was het overgewicht een groter probleem dan het niet hebben van een relatie maar ook vonden veel menen met een goed figuur dat dit meer voldoening opleverde dan de liefde.

Blote armen zijn meer verleidelijk dan benen.

Hoewel veel vrouwen kiezen voor hoge hakken, korte rokjes, decolleté en blote benen om aantrekkelijk te zijn, volgens een wetenschappelijk onderzoek is dit allemaal niet nodig. Een beetje arm te laten zien is veel belangrijker, blote armen lijken veel aantrekkelijker te zijn dan blote benen. Dit onderzoek is uitgevoerd door de University of New South Wales in Sydney en voor het onderzoek werden mannen en vrouwen uit Australië en China gevraagd om 96 video's te bekijken waarop vrouwen tussen 20 en 49 jaar te zien waren die beoordeeld moesten worden op het uiterlijk. De resultaten gaven aan dat vrouwen met lange blote armen door de meeste proefpersonen het meest aantrekkelijk gevonden werden. Heup en taille werden ook als belangrijk punt gezien net als gewicht en leeftijd, maar beenlengte bleek het minst belangrijk. De bevindingen uit dit onderzoek werden gepubliceerd in the Journal of Evolutionary Biology.

Mensen van gemengd ras zijn meer aantrekkelijk.

Uit een onderzoekers in 2010 van de Universiteit van Cardiff kunnen we afleiden dat mensen die een gemengde raciale afkomst hebben als meer aantrekkelijk beoordeeld worden dan mensen die verwekt zijn door twee ouders van dezelfde afkomst. Men liet ruim 1200 pasfoto's van mensen met een blank, zwart of gemengd uiterlijk beoordelen door een grote groep proefpersonen op de aantrekkelijkheid van de persoon op de pasfoto. Uit het onderzoek bleek dat mensen van gemengde afkomst over het algemeen mooier en aantrekkelijker werden gevonden dan personen die geen gemengde achtergrond hadden. Volgens de wetenschappers heeft de aantrekkelijkheid van mensen met een gemend ras te maken met genetische diversiteit.

Aantrekkelijker door een verzorgd uiterlijk.

Veel mensen zullen aangeven dat de binnenkant belangrijker is dan de buitenkant met een enorme "maar" er achteraan, want het oog wil ook wat. Stiekem beoordelen we mensen om ons heen en ook bij het daten, wel op de eerste indruk van het uiterlijk. Op datingsites hebben profielen zonder foto ook niet zoveel kans. Uiteindelijk zal er toch eens een eerste date in het echt zijn, en kan men het uiterlijk niet verhullen. Ooit had ik een date met een vrouw die heel erg gejokt had over haar leeftijd en uiterlijk. Ze had gehoopt dat door haar mooie innerlijk en de goede gesprekken die we aan de telefoon gehad hadden, ik niet zo op haar uiterlijk zou letten. Maar uiteindelijk gaan uiterlijk en innerlijk wel samen, de meeste mensen zoeken iemand die op innerlijk gebied goed bij hen past, maar ook het oog wil wat.

Het gaat bij de eerste indruk dus het meest om uiterlijk (profielfoto), het gedrag, de uitstraling en de manier van praten of schrijven (een profiel). Wanneer we het dan over het uiterlijk hebben gaat het meestal meer om een verzorgd uiterlijk dan om een knap uiterlijk. Of iemand knap is zal bepaald worden door de cultuur waarin men leeft, de gangbare norm van dat moment, maar ook de voorkeur van de ander. De ene persoon houdt van blauwe ogen en blond haar en de ander vindt juist gekruld donker haar en bruine ogen mooier. Maar ook lichaamsbouw is aan persoonlijk smaak onderhevig, sommige mensen houden van mager, sommigen van gespierd en sportief, sommigen vinden volslank mooi, en sommigen mensen vallen op een gezet uiterlijk. Daarnaast is in sommige culturen een grote neus of een gekromde neus erg aantrekkelijk en in andere culturen juist niet.

Wat wel vrij universeel is dat de meeste mensen wel snel op afknappen op een onverzorgd uiterlijk. Vette haren en ongepoetste tanden komen echt niet aantrekkelijk over, maar ook te veel of verkeerde make-up en teveel lichaamsbeharing kan een grote afknapper zijn. Wanneer u wel eens naar een make-over programma heeft gekeken ziet u dat dezelfde man of vrouw met een beetje goede lichamelijke verzorging, een passend kapsel en leuke passende kleding er vaak veel aantrekkelijker uitziet. Of iemand aantrekkelijk is hangt dus ook een groot deel af van de uiterlijke verzorging en kleding.

Ooit vond ik een oude foto terug van een vriendin die ik op dat moment best wel aantrekkelijk vond. De foto was nog van voor haar echtscheiding en op de foto stond een beetje dikke en onverzorgde vrouw met slonzige kleding en onverzorgd haar. Ze gaf zelf verontschuldigend aan dat ze zich de laatste jaren van haar huwelijk nogal verwaarloosd had. Na haar scheiding had ze zich dit gerealiseerd, was ze wat gaan afvallen, had een wrat op haar gezicht laten weghalen, had een leuk kapsel genomen en leuke kleren gekocht. Het verschil was een vrouw waar ik me totaal niet tot aangetrokken had gevoeld en een aantrekkelijke vrouw waar veel mannen naar omkeken. Doordat ze er goed uitzag en ook weer wat aandacht van mannen kreeg, steeg haar gevoel voor eigenwaarde weer. Hierdoor hield ze mannen ook op voldoende afstand om ook haar innerlijk te bekijken en zo een match op zowel uiterlijk als innerlijk te vinden. Het grote verschil was een vrouw die haar uiterlijk had laten verslonzen en een vrouw die wat meer aandacht voor haar uiterlijk en kleding had.

Maar ook voor mensen die een relatie hebben is uiterlijk verzorging belangrijk. Sommige mensen besteden na een aantal jaren relatie niet zoveel tijd en moeite aan het uiterlijk en kleding onder het mom van de zekerheid dat iemand toch wel van hen houd om wie ze zijn. Maar uiteindelijk wil hier het oog ook nog steeds wat, de lichamelijke aantrekkingskracht moet ook binnen een relatie in balans blijven. Door uw uiterlijke verzorging te verslonzen gebeurt vaak hetzelfde met de relatie en valt het pas op als de ander al afgeknapt raakt of verliefd wordt op een meer aantrekkelijke (lees verzorgde) man of vrouw. Dat men ouder wordt en het lichaam enigszins in verval raakt kan men een tijd lang verhullen maar men zal het verliezen van de tijd. Bedenk dan dat ook een man of vrouw op leeftijd er aantrekkelijk uit kan zien wanneer men zichzelf goed verzorgd en goed kleed.

Een goede lichamelijke verzorging, goed en niet te overmatig gebruik van make-up, een leuk passend vlot kapsel en leuk passende kleding kan dus een wereld van verschil kan maken. Dit gaat zowel voor mannen als vrouwen op en zeker wanneer men weer gaat daten. Kalende mannen zijn niet onaantrekkelijk maar wanneer ze het kleine beetje haar wat ze nog hebben lang laten groeien en overkammen hoeven ze meestal niet op veel succes bij de dames te rekenen. Ook met ongeschoren gezicht, vieze tanden, haren uit neus en oren, vieze nagel en slonzige kleding hoeft men niet op veel succes te rekenen. Of iemand er aantrekkelijk uitziet is dus, naast de lichamelijke kenmerken, voor een groot gedeelte ook afhankelijk van uiterlijke verzorging.


Gerelateerde pagina's


Last update: 21-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).