Flirten in de liefde

flirten Flirten is een vorm van communicatie in de vorm van door lichaamstaal en/of opmerkingen tussen mensen waarin u kunt aangeven dat u de ander aantrekkelijk vindt of dat u de ander wilt uitnodigen om contact te zoeken. Flirten kunt u door middel opmerkingen, oogcontact of aanraking. De meeste mensen zien het als een onschuldig spelletje maar het kan ook het begin zijn van een relatie als de ander positief reageert. Tegenwoordig kan er ook geflirt worden via e-mail, telefoon en sms en er zijn bijvoorbeeld apps zoals Tinder waar men eenvoudig online kan flirten. Flirten is meestal luchtig en speels en zonder verwachtingen of ernstige bijbedoelingen en wanneer de ander niet positief reageert is er meestal niets verloren. Flirten vormt onderdeel van en het begin in de menselijke hofmakerij een ouderwets woord voor de menselijke paringsdans, tegenwoordig noemt met het meestal verleiden of versieren. Hoewel de evolutionaire basis van flirten het trekken van aandacht van een mogelijke liefdespartner lijkt te zijn, wordt het tegenwoordig ook gebruikt in het zakelijke leven om aandacht op zichzelf te vestigen en flirten mensen die al een liefdesrelatie hebben om te zien of ze nog in de markt liggen en zo het ego wat te voeden of gewoon om de spanning te ervaren. Soms heeft de partner van de persoon die flirt binnen een relatie daar geen moeite mee, soms kan het ook tot behoorlijke spanningen leiden. Flirten is het uitzenden van signalen maar ook het ontvangen en herkennen van signalen en dit kan best wel eens moeilijk zijn. Ik moet helaas bekennen dat ook ik flirtsignalen vaak slecht herken. Soms is het helemaal niet de bedoeling om te flirten maar pikt de ander dit wel zo op, soms lijkt de ander (vaak de man) het flirten totaal niet te herkennen. Flirten kan dus ook voor de nodige misverstanden zorgen omdat het vaak om subtiele signalen gaat waarvan het juist niet de bedoeling is dat iedereen het opvalt. De kunst van het flirten en het herkennen van een flirt is dus niet altijd zo eenvoudig, op deze pagina probeer ik hier wat aandacht aan te besteden. Vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

De kunst van het flirten

Het woord flirten komt oorspronkelijk uit de Franse taal, vanuit uitdrukking "conter fleurette", wat vrij vertaald "spreken in bloemetjes" betekent. De Engelsen hebben de benaming overgenomen en fleurette verbasterd tot "flirting". Via Engeland is het woord in de 17de eeuw ook in Nederland terecht gekomen. Tegenwoordig wordt het Engelse leenwoord "flirten" in Nederland gebruikt met de betekenis: het hof maken. In het Nederlands wordt flirten ook "sjansen" genoemd. Flirten is iets dat de meeste meisjes en vrouwen zeer goed beheersen en de meeste mannen als een blind paard niet opvalt. Tijdens het flirten geven mannen en vrouwen prikkelende signalen aan de ander om de aandacht te trekken en de ander op te winden. Hoewel de man meestal het idee heeft dat hij het initiatief neemt ligt dit initiatief meestal bij de vrouw. Vrouwen zijn ook veel beter in het uitzenden van flirt signalen en het herkennen daarvan.

De ogen spelen een belangrijke rol bij het flirten door elkaar aan te kijken en de blik iets langer vast te houden dan gebruikelijk is. Hij kan wegkijken en zijn ogen telkens weer laten terugkeren. Ook kan men flirten door wijd open ogen en opgetrokken wenkbrauwen en zijwaartse blikken, waarbij de ene partner vagelijk naar de andere kijkt. Als iemand flirt, is er bijna doorlopend iets van een glimlach op het gezicht te zien. Een bijzonder flirtsignaal kan men afgeven door zichzelf te betasten, de vrouw die over haar wang strijkt, haar lippen aanraakt of de handen over haar heupen laat gaan.Ook kan een vrouw haar schouderbandjes recht trekken of met de bovenste knopen van haar jurk of bloes spelen. De grap is dat het gebaren en signalen zijn die ook onder normale omstandigheden op kunnen treden. Goed flirten is vaak de kunst van de combinatie van diverse signalen.

Ook kunt u flirten door, niet onderuit te hangen maar uw lichaam juist te strekken, iets drukker te zijn dan normaal, plagerige en uitdagende grapjes maken, de ogen groot maken waarbij u de wenkbrauwen omhoog trekt, met een schuin hoofd lachen naar iemand, lippen tuiten, sensueel dansen waarbij u heup bewegingen maakt, speels het haar in model brengen, uw lippen natmaken, met een zachtere en warmere stem spreken dan normaal, de handen in de nek te vouwen of voorover te buigen waardoor de ander inkijk heeft, het glas in uw hand strelen en stoer en uitdagend gedrag. Eigenlijk zijn de meeste flirt signalen uitdagende signalen naar de ander door het eigen lichaam te gebruiken of een voorwerp. Flirten is een manier van doen, u zelfverzekerd gedragen en niet bang zijn om soms risico's te nemen. Vaak werkt een enthousiaste en positieve houding het beste, niemand zit te wachten op een potentiële partner die bij de kennismaking als zijn hart uitstort.

De beste manier om een gesprek te beginnen is nog altijd een simpel "hallo", ook kunt u een vraag stellen en praten over wat er om u heen gebeurt. U hoeft niet altijd te wachten tot u aangesproken wordt, u kunt ook de stoute schoenen aantrekken en zelf het heft in handen nemen. Kijk eens iemand aan, lach en begin te praten. Goed luisteren werkt nog altijd goed, toon belangstelling en luister met aandacht en interesse. Maak oogcontact, maar pas op voor staren, dat is vaak een afknapper. Complimenten maken werkt ook heel goed, maar probeer hier niet in te overdrijven. Probeer het wel zo eerlijk en oprecht mogelijk te laten klinken.

Flirten op Internet

Een grote groep mensen komt op latere leeftijd weer op de relatie markt, na vele jaren relatie moet ineens weer actief geflirt worden om de ander duidelijk te maken dat u belangstelling heeft. Dit gaat de meeste mannen (zoals ik weet uit eigen ervaring) iets latere leeftijd niet altijd zo goed af. Gelukkig is er Internet die dit gat gevuld heeft, het aantal dating sites is sinds de laatste jaren enorm toegenomen. Online flirten lijkt heel wat minder gevaarlijk dan het flirten in real life en na een afwijzing clickt u gewoon naar de volgende kandidaat. Behalve dating sites zijn er ook profiel sites zoals facebook en Tinder waar mensen zich kunnen profileren en veilig kunnen flirten. Dit kan door te "tikken", een "virtuele kus" of een "crush" uitdelen of door gewoon prive berichtjes te sturen. Jongeren maken hier veelvuldig gebruik van, maar meestal ontstaan relaties nog steeds in het uitgaansleven. Hoe leuk iemand er op het net ook uitziet, meestal is de vonk (of niet) er pas wanneer u iemand in het echt ontmoet.

Flirten in een omgeving samen met andere mensen zoals in een café is voor veel mensen een drempel, zelfs als heeft u een paar drankjes op. Veel mensen benaderen eerder een aantrekkelijk iemand op een dating of profielensite dan tijdens het uitgaan. Uit onderzoeken blijkt duidelijk dat mannen anders flirten dan vrouwen, maar Nederland is duidelijk een geëmancipeerd land. Mannen reageren vaak op zeer veel advertenties tegelijk, onder het mom van wanneer ik maar vaak schiet zal het wel een keer raak zijn, vrouwen zijn vaak veel selectiever. De meeste mannen en ook vrouwen krijgen een prettig gevoel als iemand de moeite neemt om een mailtje of knipoog te sturen. Flirten en het feit dat personen van het andere geslacht belangstelling tonen maakt dus een beetje gelukkiger. Internet is ook een goede oefenschool voor het flirten in het echte leven, men kan rustig experimenteren met goede openingszinnen en benader methodes. In het echte leven is dat iets gevaarlijker, en is er een grotere angst voor afwijzing.

Flirten wanneer men een relatie heeft

Ook mensen die een vaste relatie hebben willen nog wel eens flirten. Dit is vaak dan om te zien of ze nog in de markt liggen of om het prettige gevoel van de aandacht die ze dan ontvangen. Mannen voelen zich vaak meer zelfverzekerd wanneer vrouwen nog op hun geflirt reageren. Het kan echter ook mensen totaal op het verkeerde been zetten. Enkele jaren geleden mocht ik hier via een vriend nog eens getuige van zijn. Een vriend die al langere tijd vrijgezel was ging met ons groepje mee uit naar een zogenaamde 30 plus avond. Het was erg gezellig en halverwege de avond ontdekte hij twee vrouwen die samen uit waren, waarvan een van de twee zijn belangstelling trok. Hij deed zijn best om te flirten en hij merkte dat er terug geflirt werd. Na wat aanmoedigingen van onze kant waagde hij zijn kans en ging een gesprek aan. De verdere avond waren ze in druk gesprek, mijn vriend voorzag de dames van drankjes en ze dansten samen. Toen het twee uur 's nachts was gaven de dames aan dat ze naar huis gingen en hoopvol liep mijn vriend mee naar de garderobe. Hij was echter vrij snel terug met een ietwat bedrukt gezicht. Het bleek dat beide dames keurig getrouwd waren en dat ze soms samen uitgingen om te zien of ze nog in de markt lagen. Maar ze waren beiden niet uit op een andere relatie zodat mannen met belangstelling bij het vertrek even ontnuchterend werd toegesproken en er eerlijk bekend werd dat ze al bezet waren. Het is een hele vervelende maar heel verstandige vraag om in het begin van een gesprek te vragen of iemand single of vrijgezel is maar zelfs dan kan men er om jokken.

Ook opzettelijk flirten om de partner jaloers te maken gebeurt nog wel eens, ook dit is eigenlijk heel gemeen en een vorm van manipuleren het is vaak geen blijk van een prettig karakter. Wanneer u dit overkomt zou u dit wel aan het denken moeten zetten, maar helaas is liefde vaak blind. Ik heb zelf ook ervaringen met partners die flirten om diverse redenen. Een partner gebruikte het flirten als bevestiging dat ze nog in de markt lag en om haar autonomie te bevestigen. Hoe serieuzer en dus meer beklemmend een relatie werd voor haar, hoe meer ze ging flirten om voor haar gevoel vrij en in controle te blijven. Een partner deed het in de machtsstrijd van de relatie als teken van "voor jou honderd anderen". Ook heb ik iemand gekend die in een verlatingsangst / bindingsangst spiraal zat en die de partner extreem in de gaten hield en vaak ten onrechte beschuldigde van flirten, maar die zelf telkens aan het flirten was maar dit dan totaal ontkende. Flirten wanneer men een relatie heeft kan dus een leuke ego oppepper zijn zolang men hert maar heel discreet doet en er verder niet op ingaat, het kan ook heel beschadigend werken wanneer het voor minder goede doelen ingezet wordt binnen een relatie. In het verleden heb ik flirt probleemgedrag soms tegen wil en dank proberen te accepteren, tegenwoordig weet ik waar mijn grenzen liggen en wanneer de ander deze (opzettelijk) niet wil accepteren is het voor mij gedaan met de relatie. Elkaar een beetje plagen en uitdagen in een relatie kan een relatie levendig houden, elkaar opzettelijk jaloers maken, opzettelijk kwetsen of omlaag halen of bedriegen hoort mijns inziens niet bij een gezonde liefdesrelatie.

Boeken over flirten

boek Masterflirt, online datenboek bestellenMasterflirt, online daten Hoe vind ik een leuke vrouw via internet! De gruwelijke cijfers van het internetdaten:maar 5% van de mannen is succesvol en heeft regelmatig een date 12% date af en toe 83% heeft werkelijk helemaal nooit een date. Ben je een man en op zoek naar een relatie of een avondje uit met een leuke vrouw? De kans dat je slaagt via internet lijkt niet heel groot. Slechts een handjevol mannen lukt het om via internet een vrouw te versieren, de meerderheid krijgt nooit een date. Als je zonder goede voorbereiding en kennis van zaken online gaat daten, is je zoektocht gedoemd te mislukken. Maar de redding is nabij. Lees Masterflirt, online daten, een praktische handleiding vol wetens­waardigheden, handige tips en begrijpelijke ­voorbeelden, en je zal gaan behoren tot de ­kleine minderheid die daadwerkelijk een vrouw op internet weet te versieren. Gewoon omdat je nu begrijpt hoe het werkt!

boek Hoe legaal te flirtenboek bestellenHoe legaal te flirten? - Een gids voor vrouwen en mannen in het #Metoo-tijdperk Liesbet Stevens doceert seksueel strafrecht aan de KU Leuven en is directeur bij het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. Die expertise geeft haar de autoriteit om te schrijven over seksueel misbruik in de juridische vorm: wat is crimineel gedrag? Maar de auteur is méér dan een juriste en dit boek gaat dan ook over veel meer dan wat wettelijk verboden is. Want sinds de #METOObeweging de wereld heeft wakker geschud, staan veel meer sociale interacties tussen mannen en vrouwen ter discussie. Wat is "grensoverschrijdend gedrag'? Wie zijn de "daders'? Wat is moreel ontoelaatbaar? Hoe bepaal je dat? Maar ook: mogen we nog flirten, en hoe dan? Aan de hand van concrete situaties, bijvoorbeeld op het werk, geeft Liesbet Stevens advies over hoe mannen en vrouwen met elkaar kunnen omgaan, zonder potten te breken. Informatief, leerrijk, maar ook gewoon plezant en herkenbaar.

Forum vragen over: 03 - Liefde  : Flirten

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd
• Reacties op de pagina: Flirten(4 )2013-10-10 10:03:00
• Waarom flirt ze?(2 )2012-01-18 10:50:00
• is ze verliefd op mij ?(1 )2011-12-02 10:20:00
• Hoe te handelen, flirten met een jongere dame.(3 )2011-07-10 15:23:00
• Wat betekend duim tussen wijsvinger en middelvinger(1 )2011-06-26 12:15:00
• Wat wil dit flirten zeggen ?(1 )2011-06-14 16:33:00
• Hoe merk ik nou dat een man met me flirt?(1 )2011-05-24 11:35:00
• Is zij verliefd op mij?(2 )2011-05-24 11:21:00
• hoe kan ik goed leren flirten?(1 )2011-03-03 10:16:00
• Hoe kan ik flirten?(1 )2008-04-25 16:33:00
• Mijn vriendin kan het niet laten om te flirten, is dit normaal?(13 )2008-01-13 03:43:00

Last update: 01-06-2020

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).