Flirten in de liefde

Flirten is een vorm van communicatie in de vorm van door lichaamstaal en/of opmerkingen tussen mensen waarin u kunt aangeven dat u de ander aantrekkelijk vindt of dat u de ander wilt uitnodigen om contact te zoeken. Flirten kunt u door middel opmerkingen, oogcontact of aanraking. De meeste mensen zien het als een onschuldig spelletje maar het kan ook het begin zijn van een relatie als de ander positief reageert. Tegenwoordig kan er ook geflirt worden via e-mail, telefoon en sms en er zijn bijvoorbeeld apps zoals Tinder waar men eenvoudig online kan flirten. Flirten is meestal luchtig en speels en zonder verwachtingen of ernstige bijbedoelingen en wanneer de ander niet positief reageert is er meestal niets verloren. Flirten vormt onderdeel van en het begin in de menselijke hofmakerij een ouderwets woord voor de menselijke paringsdans, tegenwoordig noemt met het meestal verleiden of versieren. Hoewel de evolutionaire basis van flirten het trekken van aandacht van een mogelijke liefdespartner lijkt te zijn, wordt het tegenwoordig ook gebruikt in het zakelijke leven om aandacht op zichzelf te vestigen en flirten mensen die al een liefdesrelatie hebben om te zien of ze nog in de markt liggen en zo het ego wat te voeden of gewoon om de spanning te ervaren. Soms heeft de partner van de persoon die flirt binnen een relatie daar geen moeite mee, soms kan het ook tot behoorlijke spanningen leiden. Flirten is het uitzenden van signalen maar ook het ontvangen en herkennen van signalen en dit kan best wel eens moeilijk zijn. Soms is het helemaal niet de bedoeling om te flirten maar pikt de ander dit wel zo op, soms lijkt de ander (vaak de man) het flirten totaal niet te herkennen. Flirten kan dus ook voor de nodige misverstanden zorgen omdat het vaak om subtiele signalen gaat waarvan het juist niet de bedoeling is dat iedereen het opvalt. De kunst van het flirten en het herkennen van een flirt is dus niet altijd zo eenvoudig, op deze pagina probeer ik hier wat aandacht aan te besteden. Vriendelijke groet, Hein Pragt

De kunst van het flirten

(C) 2007 Hein Pragt

flirten Het woord flirten komt oorspronkelijk uit de Franse taal, vanuit uitdrukking "conter fleurette", wat vrij vertaald "spreken in bloemetjes" betekent. De Engelsen hebben de benaming overgenomen en fleurette verbasterd tot "flirting". Via Engeland is het woord in de 17de eeuw ook in Nederland terecht gekomen. Tegenwoordig wordt het Engelse leenwoord "flirten" in Nederland gebruikt met de betekenis: het hof maken. In het Nederlands wordt flirten ook "sjansen" genoemd. Flirten is iets dat de meeste meisjes en vrouwen zeer goed beheersen en de meeste mannen als een blind paard niet opvalt. Tijdens het flirten geven mannen en vrouwen prikkelende signalen aan de ander om de aandacht te trekken en de ander op te winden. Hoewel de man meestal het idee heeft dat hij het initiatief neemt ligt dit initiatief meestal bij de vrouw. Vrouwen zijn ook veel beter in het uitzenden van flirt signalen en het herkennen daarvan.

De ogen spelen een belangrijke rol bij het flirten door elkaar aan te kijken en de blik iets langer vast te houden dan gebruikelijk is. Hij kan wegkijken en zijn ogen telkens weer laten terugkeren. Ook kan men flirten door wijd open ogen en opgetrokken wenkbrauwen en zijwaartse blikken, waarbij de ene partner vagelijk naar de andere kijkt. Als iemand flirt, is er bijna doorlopend iets van een glimlach op het gezicht te zien. Een bijzonder flirtsignaal kan men afgeven door zichzelf te betasten, de vrouw die over haar wang strijkt, haar lippen aanraakt of de handen over haar heupen laat gaan.Ook kan een vrouw haar schouderbandjes recht trekken of met de bovenste knopen van haar jurk of bloes spelen. De grap is dat het gebaren en signalen zijn die ook onder normale omstandigheden op kunnen treden. Goed flirten is vaak de kunst van de combinatie van diverse signalen.

Ook kunt u flirten door, niet onderuit te hangen maar uw lichaam juist te strekken, iets drukker te zijn dan normaal, plagerige en uitdagende grapjes maken, de ogen groot maken waarbij u de wenkbrauwen omhoog trekt, met een schuin hoofd lachen naar iemand, lippen tuiten, sensueel dansen waarbij u heup bewegingen maakt, speels het haar in model brengen, uw lippen natmaken, met een zachtere en warmere stem spreken dan normaal, de handen in de nek te vouwen of voorover te buigen waardoor de ander inkijk heeft, het glas in uw hand strelen en stoer en uitdagend gedrag. Eigenlijk zijn de meeste flirt signalen uitdagende signalen naar de ander door het eigen lichaam te gebruiken of een voorwerp. Flirten is een manier van doen, u zelfverzekerd gedragen en niet bang zijn om soms risico's te nemen. Vaak werkt een enthousiaste en positieve houding het beste, niemand zit te wachten op een potentiŽle partner die bij de kennismaking als zijn hart uitstort.

De beste manier om een gesprek te beginnen is nog altijd een simpel "hallo", ook kunt u een vraag stellen en praten over wat er om u heen gebeurt. U hoeft niet altijd te wachten tot u aangesproken wordt, u kunt ook de stoute schoenen aantrekken en zelf het heft in handen nemen. Kijk eens iemand aan, lach en begin te praten. Goed luisteren werkt nog altijd goed, toon belangstelling en luister met aandacht en interesse. Maak oogcontact, maar pas op voor staren, dat is vaak een afknapper. Complimenten maken werkt ook heel goed, maar probeer hier niet in te overdrijven. Probeer het wel zo eerlijk en oprecht mogelijk te laten klinken.

Flirten op Internet

(C) 2008 Hein Pragt

Een grote groep mensen komt op latere leeftijd weer op de relatie markt, na vele jaren relatie moet ineens weer actief geflirt worden om de ander duidelijk te maken dat u belangstelling heeft. Dit gaat de meeste mannen (zoals ik weet uit eigen ervaring) iets latere leeftijd niet altijd zo goed af. Gelukkig is er Internet die dit gat gevuld heeft, het aantal dating sites is sinds de laatste jaren enorm toegenomen. Online flirten lijkt heel wat minder gevaarlijk dan het flirten in real life en na een afwijzing clickt u gewoon naar de volgende kandidaat. Behalve dating sites zijn er ook profiel sites zoals facebook en Tinder waar mensen zich kunnen profileren en veilig kunnen flirten. Dit kan door te "tikken", een "virtuele kus" of een "crush" uitdelen of door gewoon prive berichtjes te sturen. Jongeren maken hier veelvuldig gebruik van, maar meestal ontstaan relaties nog steeds in het uitgaansleven. Hoe leuk iemand er op het net ook uitziet, meestal is de vonk (of niet) er pas wanneer u iemand in het echt ontmoet.

Flirten in een omgeving samen met andere mensen zoals in een cafť is voor veel mensen een drempel, zelfs als heeft u een paar drankjes op. Veel mensen benaderen eerder een aantrekkelijk iemand op een dating of profielensite dan tijdens het uitgaan. Uit onderzoeken blijkt duidelijk dat mannen anders flirten dan vrouwen, maar Nederland is duidelijk een geŽmancipeerd land. Mannen reageren vaak op zeer veel advertenties tegelijk, onder het mom van wanneer ik maar vaak schiet zal het wel een keer raak zijn, vrouwen zijn vaak veel selectiever. De meeste mannen en ook vrouwen krijgen een prettig gevoel als iemand de moeite neemt om een mailtje of knipoog te sturen. Flirten en het feit dat personen van het andere geslacht belangstelling tonen maakt dus een beetje gelukkiger. Internet is ook een goede oefenschool voor het flirten in het echte leven, men kan rustig experimenteren met goede openingszinnen en benader methodes. In het echte leven is dat iets gevaarlijker, en is er een grotere angst voor afwijzing.

Flirten wanneer men een relatie heeft

(C) 2008 Hein Pragt

Ook mensen die een vaste relatie hebben willen nog wel eens flirten. Dit is vaak dan om te zien of ze nog in de markt liggen of om het prettige gevoel van de aandacht die ze dan ontvangen. Mannen voelen zich vaak meer zelfverzekerd wanneer vrouwen nog op hun geflirt reageren. Het kan echter ook mensen totaal op het verkeerde been zetten. Enkele jaren geleden mocht ik hier via een vriend nog eens getuige van zijn. Een vrijgezelle vriend ging met ons groepje mee uit naar een zogenaamde 30 plus avond. Het was erg gezellig en halverwege de avond ontdekte hij twee vrouwen die samen uit waren, waarvan een van de twee zijn belangstelling trok. Hij deed zijn best om te flirten en hij merkte dat er terug geflirt werd. Na wat aanmoedigingen van onze kant waagde hij zijn kans en ging een gesprek aan. De verdere avond waren ze in druk gesprek, mijn vriend voorzag de dames van drankjes en ze dansten samen. Toen het twee uur 's nachts was gaven de dames aan dat ze naar huis gingen en hoopvol liep mijn vriend mee naar de garderobe. Hij was echter vrij snel terug met een ietwat bedrukt gezicht. Het bleek dat beide dames keurig getrouwd waren en dat ze soms samen uitgingen om te zien of ze nog in de markt lagen. Maar ze waren beiden niet uit op een andere relatie zodat mannen met belangstelling bij het vertrek even ontnuchterend werd toegesproken en er eerlijk bekend werd dat ze al bezet waren. Het is een hele vervelende maar heel verstandige vraag om in het begin van een gesprek te vragen of iemand vrijgezel is maar zelfs dan kan men er om jokken.

Ook opzettelijk flirten om de partner jaloers te maken gebeurt nog wel eens, ook dit is eigenlijk heel gemeen en een vorm van manipuleren het is vaak geen blijk van een prettig karakter. Wanneer u dit overkomt zou u dit wel aan het denken moeten zetten, maar helaas is liefde vaak blind. Ik heb zelf ook ervaringen met partners die flirten om diverse redenen. Een partner gebruikte het flirten als bevestiging dat ze nog in de markt lag en om haar autonomie te bevestigen. Hoe serieuzer en dus meer beklemmend een relatie werd voor haar, hoe meer ze ging flirten om voor haar gevoel vrij en in controle te blijven. Een partner deed het in de machtsstrijd van de relatie als teken van "voor jou honderd anderen". Ook heb ik iemand gekend die in een verlatingsangst / bindingsangst spiraal zat en die de partner extreem in de gaten hield en vaak ten onrechte beschuldigde van flirten, maar die zelf telkens aan het flirten was maar dit dan totaal ontkende. Flirten wanneer men een relatie heeft kan dus een leuke ego oppepper zijn zolang men hert maar heel discreet doet en er verder niet op ingaat, het kan ook heel beschadigend werken wanneer het voor minder goede doelen ingezet wordt binnen een relatie. In het verleden heb ik flirt probleemgedrag soms tegen wil en dank proberen te accepteren, tegenwoordig weet ik waar mijn grenzen liggen en wanneer de ander deze (opzettelijk) niet wil accepteren is het voor mij gedaan met de relatie. Elkaar een beetje plagen en uitdagen in een relatie kan een relatie levendig houden, elkaar opzettelijk jaloers maken, opzettelijk kwetsen of omlaag halen of bedriegen hoort mijns inziens niet bij een gezonde liefdesrelatie.

Boeken over flirten

boekboek bestellenFlirten Doe Je Zo - Flirten is een onmisbare sociale vaardigheid die het leven een stuk leuker, eenvoudiger en spannender maakt. Of het nu gaat om het vinden van echte liefde, een gezellige ontmoeting in de kroeg of een gesprek op een receptie, de sleutel is: contact maken. Niet iedereen is daar even handig in. Maar flirten is te leren. In dit boek geeft Judith Reinsma aan de hand van het unieke flirtmodel een echte flirtworkshop waarin ze inspireert tot een open en actieve houding. De vele voorbeelden uit de praktijk, handige checklists, tips en citaten maken dit boek tot een vrolijk en praktisch handboek in het flirten. Blijf jezelf en wordt een flirt-ster! Met uniek flirtmodel Judith Reinsma is communicatie- en gedragstrainer. Ze houdt zich al jaren bezig met 'beÔnvloeden', geeft behalve trainingen over solliciteren, verkopen, presenteren en leiderschap workshops flirten en is flirtcoach. De inleiding behandelt de vraag 'hoezo flirten?' en maakt een onderscheid tussen luchtig flirten (niet doel- of resultaatgericht, kan met en zonder seksuele lading zijn) en het versierflirten (het voortraject van versieren, met een seksuele lading). In het boek wordt versierflirten als uitgangspunt genomen. Dan volgt een flirtmodel, uitgewerkt in zeven stappen (flirtable zijn, aandacht richten, contact maken, het ijs breken, het spel spelen, zaken doen, de balans opmaken). Bij elke stap informatie, praktijkvoorbeelden en drie soorten oefeningen (algemene oefeningen, oefeningen voor een 28-dagenprogramma en opdrachten voor versierflirten).


boekboek bestellenMasterflirt, online daten - Hoe vind ik een leuke vrouw via internet! De gruwelijke cijfers van het internetdaten:maar 5% van de mannen is succesvol en heeft regelmatig een date 12% date af en toe 83% heeft werkelijk helemaal nooit een date. Ben je een man en op zoek naar een relatie of een avondje uit met een leuke vrouw? De kans dat je slaagt via internet lijkt niet heel groot. Slechts een handjevol mannen lukt het om via internet een vrouw te versieren, de meerderheid krijgt nooit een date. Als je zonder goede voorbereiding en kennis van zaken online gaat daten, is je zoektocht gedoemd te mislukken. Maar de redding is nabij. Lees Masterflirt, online daten, een praktische handleiding vol wetens≠waardigheden, handige tips en begrijpelijke ≠voorbeelden, en je zal gaan behoren tot de ≠kleine minderheid die daadwerkelijk een vrouw op internet weet te versieren. Gewoon omdat je nu begrijpt hoe het werkt!Reacties op het onderwerp: Flirten


03 - Liefde »  -  Flirten »
2013-10-10 10:03:00
Hier kunt u reageren op het onderwerp van deze pagina!
Reactie van een bezoeker van de site!
Reacties op de pagina: Flirten
Er zijn: 4 reacties!
2013-10-10 10:03:00
Gisteren had ik een discussie met een vriend over flirten als je een relatie hebt. Ik vind dat je dat niet moet doen, als mijn vriend flirt dan vind ik dat onprettig omdat hij mij onzeker maakt en mijn gevoel van veiligheid en vertrouwen een beetje op de proef stelt. Omdat ik het zelf niet fijn vind doe ik het zelf ook niet want wat u niet wilt dat u geschied...
Volgens mijn vriend stel ik me aan en is het gewoon fijn om te weten dat je nog in de markt ligt, maar waarom zou je dat willen weten als je als een relatie hebt. Volgens mij is het gewoon egoistisch om je eigen ego te strelen en dat je de ander daar onzeker mee maakt dat maakt je dan niets uit. Dit is gewoon respectloos naar je partner volgens mij. Mijn vriend durfde ook nog te zeggen dat als zijn vriendin merkte dat er op de flirt gereageerd werd, ze weer wist wat voor leuke vent ze had en dat ze trots moest zijn, maar volgens mij is dat alleen om ZIJN zekerheid in de relatie op te poesten, zo van weet wat je zo kwijt kunt raken, dus doe maar lekker wat ik wil en hou je koest. Wanneer mijn vriend zou flirten zou ik hem spontaan zeggen dat hij maar bij die ander moet proberen omdat ik me daar te goed voor voel. Als hij niet uit respect voor mij wil stoppen met flirten dan hoeft het voor mij al helemaal niet want ik heb geen zin om met een vriend opgescheept te zitten die zichzelf zo geweldig vindt dat ik dat telkens maar even moet merken. Je gaat voor elkaar of niet en dan flirt je niet meer met een ander, of ben ik nou erg conservatief?
Gr. Janny
Reactie van een bezoeker van de site!
2013-10-18 09:36:00
Ik ben het met je eens Janny, flirten wanneer je een vaste partner hebt, en vooral in het bijzijn van die partner is een totaal gebrek aan respect voor je partner. Wanneer je nog vrij wilt flirten (en dus met lichaamstaal wilt versieren) dan moet je geen vaste relatie aangaan. Ik heb zelf ook vriendinnen gehad die het flirten niet konden laten, dit was voor hen een soort van bevestiging dat ze nog in de markt lagen en was voor hun gevoel van eigenwaarde heel goed, maar mij irriteerde het verschrikkelijk en het wakkerde mijn onzekerheid aan. Wanneer je een vaste relatie hebt hoef je niet totaal het contact met het andere geslacht weg te doen maar in een goede relatie straal je uit dat je SAMEN sterk bent en voor elkaar gaat en dat dan geef je de ander de zekerheid dat je samen sterk staat en dat je voor elkaar gaat in DAAD en woord. Je eigen ego opkrikken door te flirten ten koste van het gevoel van je partner is respectloos en ik zou i.d.d. met de kennis van nu zo een relatie ook onmiddelijk verbreken. Ik vind mijzelf belangrijk genoeg om met respect behandeld te worden en ik heb geen zin meer in dit soort manipulatie. En nee, je bent niet conservatief, veel mensen die grenzen willen verleggen gebruike als argument dat het "tegenwoordig toch moet kunnen" en dat je niet conservatief of preuts moet zijn. Ook dit soort manipulatie kan ik boos om worden, IK bepaal zelf wel wat mijn normen en waarden zijn en dat heeft niets met conservatief te maken maar met hoe IK behandeld wil worden.
Vriendelijke groet, Hein Pragt
2015-07-08 11:47:00
Wel eens van monogamie gehoord. Flirten kan te alle tijden. Hou het spannend. En wees niet zo'n zoetsappige man. Tim Veninga verteld;)

Zie zn boek manslut, en kijk op youtube naar zn kanaal
Reactie van een bezoeker van de site!
2017-05-21 13:15:00
Ik ben het met Hein eens, elkaar een beetje prikkelen en uitdagen kan leuk zijn vanuit een gevoel van vertrouwen. Wanneer beide partners hier geen problemen mee hebben zeg ik, lekker doorgaan. Wanneer het flirten gedaan wordt om de ander opzettelijk te kwetsen of duidelijk te maken dat zij of hij erg vervangbaar is, dan is het een gemeen trekje en denk ik dat je goed moet nadenken of je dit nog wel wilt of kunt accepteren. Wanneer iemand je zo kleineert binnen een relatie is er voldoende mis om een einde te maken aan de relatie en voor jezelf te kiezen, hoe moeilijk dit soms ook is.
groet Olga.
Reactie van een bezoeker van de site!


Forum vragen over: 03 - Liefde  : Flirten

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd
Waarom flirt ze?(2 )2012-01-18 10:50:00
is ze verliefd op mij ?(1 )2011-12-02 10:20:00
Hoe te handelen, flirten met een jongere dame.(3 )2011-07-10 15:23:00
Wat betekend duim tussen wijsvinger en middelvinger(1 )2011-06-26 12:15:00
Wat wil dit flirten zeggen ?(1 )2011-06-14 16:33:00
Hoe merk ik nou dat een man met me flirt?(1 )2011-05-24 11:35:00
Is zij verliefd op mij?(2 )2011-05-24 11:21:00
hoe kan ik goed leren flirten?(1 )2011-03-03 10:16:00
Hoe kan ik flirten?(1 )2008-04-25 16:33:00
Mijn vriendin kan het niet laten om te flirten, is dit normaal?(13 )2008-01-13 03:43:00

Last update: 20-08-2017


 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Hein Pragt de informatie beschikbaar op deze pagina met grote zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via zijn site wordt aangeboden. Het opnemen van een afbeelding of verwijzing is uitsluitend bedoeld als een mogelijke bron van informatie voor de bezoeker en mag op generlei wijze als instemming, goedkeuring of afkeuring worden uitgelegd, noch kunnen daaraan rechten worden ontleend. Op de artikelen van de heer Pragt op deze Internetsite rust auteursrecht. Overname van informatie (tekst en afbeeldingen) is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Voor vragen over copyright en het gebruik van de informatie op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Dit is mijn