Alleen wonen

vlinder Alleenwonen.nl was een van mijn internetsites die ik beheerde die in zijn hoogtijdagen meer dan 1000 actieve leden had. Met de opkomst van allerlei single sites, sites voor alleenstaanden, single event clubs en niet te vergeten het oerwoud aan datingsites, was er steeds minder animo voor deze site en tenslotte heb ik de naam verkocht aan een woningstichting die bijna dezelfde naam had. Toch denk ik met plezier terug aan de site alleenwonen.nl want het was een gezellig online (besloten) forum waar veel lief en leed gedeeld werd en waar ook nog de nodige relaties ontstaan zijn. Een deel van de inhoud die ik voor deze site geschreven heb is uiteindelijk op deze site terecht gekomen en via deze themapagina kun u alles op deze site vinden dat betrekking heeft op alleenstaanden, singles, dating, alleen zijn, alleen wonen, ex partners, nieuwe liefde zoeken enz. Soms duurt het na een verbroken relatie jaren voordat de liefde weer op uw pad komt en soms staat de nieuwe minnaar of minnares als na een korte tijd op de stoep. Met het stijgen van de leeftijd en een aantal mislukte relaties neemt ook het aantal mensen dat voorlopig, of definitief geen vaste relatie meer wil toe. Veel mensen die geen relatie hebben noemen zichzelf "happy singles", maar uit ervaring weet ik dat dit vaak schone schijn is en een manier van zelfbescherming. Op deze site kunt u over al deze onderwerpen artikelen vinden. Ik wens u veel leesplezier, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Mannen kunnen het ook prima alleen!

Ondanks dat veel mensen alleen wonen tegenwoordig bestaan er best nog veel vooroordelen. Zo is het bekend e vooroordeel dat mannen niet goed voor zichzelf kunnen zorgen en dat het huis van een alleenstaande man een rommelige en vaak niet zo schone "mancave" is. Vooral vrouwen schijnen, ondanks alle emancipatie van deze tijd, vaak te denken dat mannen niet voor zichzelf kunnen zorgen, dit viel me bijzonder op toen ik al een paar jaar alleen woonde samen met mijn dochter die op de basisschool zat. Op een dag had ze een vriendinnetje gevraagd om bij haar te komen spelen en ik had dit met de moeder van dat meisje afgesproken. Om kwart over drie haalde ik mijn dochtertje uit school en de moeder van het meisje wilde even meelopen om te zien waar ik woonde. Dat vond ik prima en ze kwam ook even mee naar binnen en liet zich ontvallen, "zo, dat valt me reuze mee". Ik wist niet of ik boos moest worden of dat het een compliment was, maar waarschijnlijk vond ze mijn huis nog redelijk netjes en had ze echt iets anders verwacht. Ik woon al jaren alleen en heb een schoon en opgeruimd huis, niet bacterievrij maar gewoon schoon en netjes. Een huis is wel een plek om in te leven. Ook kreeg ik eens een compliment op school dat ik het allemaal zo goed deed als alleenstaande vader en de vrouw zei er achteraan, "dat zie ik mijn man absoluut niet doen!". Dit bevestigde mijn idee wat veel vrouwen nog steeds hebben van alleenstaande mannen, maar de emancipatie is echt verder dan ze denken, ook mannen zijn goed in staat om huishouden, werk en kinderen te combineren. Ik ben bang dat het idee dat mannen minder goed voor zichzelf kunnen zorgen dan vrouwen nog een tijdje nodig heeft om uit-geëmancipeerd te worden.

Alleen wonen artikel AD 2011

artikel AD In 2011 was woonde ik weer ruim anderhalf jaar alleen na mijn tweede echtscheiding. Ik had mijn leven net weer een beetje op orde, was nog bezig om het co-ouderschap zo goed als mogelijk in te vullen. Ik had al jaren een website "alleenwonen,nl" en schreef ook het nodige over echtscheidingen, kinderen, opnieuw beginnen en andere dingen waar alleenstaanden en gescheiden mensen tegenaanlopen. Mede naar aanleiding van de website werd mij gevraagd of men mij mocht interviewen over het alleen wonen. Het was een goed interview en recht uit mijn hart, toch had ik een jaar daarna nog een latrelatie van ruim twee jaar. De laatste zes jaar is het niet meer van een liefdesrelatie gekomen en woon ik alleen met mijn dochter van 16 die de helft van de week bij mij woont. Het artikel gaat ook nu nog steeds op.
Lees hier het hele krantenartikel

Wat betekent de term rebound relatie?

relatie

Wie weet heeft u wel eens gehoord van de term "rebound relatie". De term rebound gebruikt men als iemand na een lange relatie heel snel weer in een nieuwe relatie duikt, meestal als vlucht om de pijn van het verlies te verzachten. Iedereen verwerkt een scheiding of verbroken relatie op zijn eigen manier, sommige mensen doen dit dus door onmiddellijk een nieuwe relatie aan te gaan, deze nieuwe relatie noemt men dan een "rebound relatie". Linda de Mol gaf bijvoorbeeld in een openhartig interview na haar echtscheiding aan dat ze er bewust voor gekozen heeft de pijn te verdoven door ogenblikkelijk een andere relatie aan te gaan. Een rebound relatie wordt ook wel een tussenrelatie genoemd omdat het vaak geen lang leven beschoren is. Een rebound relatie geeft bovendien weer wat zelfvertrouwen en het idee dat men aantrekkelijk, sexy en gewild is. De nieuwe relatie is vaak het tegenovergestelde van de ex partner, zowel in uiterlijk als innerlijk, dus even iets geheel anders.

De nieuwe partner is vaak het "slachtoffer" van deze rebound relatie, deze denkt in een nieuwe relatie te stappen, maar uiteindelijk is het alleen een tijdelijke tussenrelatie en mag de nieuwe partner de scherven van de pas verbroken relatie bij elkaar rapen om daarna plaats te maken voor een ander. De relatie is ook vaak vrij eenzijdig, het draait allemaal om de partner met het liefdesverdriet. De nieuwe vriend of vriendin is goed om te zorgen dat men het leven weer op de rails krijgt, daarna laat men meestal de rebound partner vallen om weer verder te gaan met het leven of een nieuwe andere partner. Ook ik ben in mijn leven wel eens in deze valkuil gestapt, hoewel ik er achteraf geen spijt van heb gehad omdat deze relaties zelden saai waren te noemen. Wanneer u doorziet dat het om een rebound relatie gaat, kunt u ervan genieten met in uw achterhoofd de wetenschap dat het hoogst waarschijnlijk niet voor altijd en eeuwig zal zijn. Veel liefdesverdriet ontstaat uit veschillende verwachtingen van liefdespartners.

Wanneer men een relatie aangaat met iemand die net uit een echtscheiding of een verbroken relatie komt heeft men dus een grote kans in een rebound relatie terecht te komen. Soms is het zelfs zo dat men de nieuwe relatie aangaat voor men de oude verbreekt om steun te hebben bij het verbreken van de oude relatie en deze nieuwe relatie is dan alleen de opvang voor alle ellende en emoties. Vaak is de nieuwe partner een luisterend oor en steun en toeverlaat met als beloning een (seksueel) heftige relatie. Rebound relaties beginnen vaak heel ontstuimig, vaak begint men na een paar weken als over eventueel samenwonen of trouwen. Er is vaak geen sprake van echte verliefdheid, meer een intieme vriendschap, die uiteindelijk op gebruik maken van de ander gebaseerd is.

In het geval van een echtscheiding, zeker als er kinderen zijn, kan een heftige rebound relatie nog meer olie op het vuur gooien en de emoties van de oude partner aardig op doen laaien en dit kan weer ernstige gevolgen hebben voor de afwikkeling van de oude relatie wanneer twee ex partners in een vechtscheiding belanden. Uiteindelijk zijn er dan alleen maar verliezers in deze situatie. Het aangaan van een rebound relatie kan het leed van de verbroken relatie verminderen maar uiteindelijk is het geen goede oplossing omdat het vaak meer stuk maakt dan het oplost. Uit elkaar gaan kost nu eenmaal pijn en verdriet en dat moet men gewoon ondergaan om er overheen te komen. Het niet ondergaan van dit verdriet betekent meestal gewoon uitstel, uiteindelijk zal het verdriet er toch een keer uitkomen. Het beste is toch om na een echtscheiding of verbroken relatie eerst de nodige tijd voor uzelf te nemen en te zorgen dat u uw leven weer op orde krijgt en de breuk verwerkt heeft.

Voor de partner die denkt zijn kans te slaan bij een net, of nog net niet, gescheiden man of vrouw kan ik alleen maar het advies geven: "weet waar u aan begint!". Er bestaat een vrij grote kans dat u veel gaat investeren in een relatie en na goede diensten aan de kant gezet wordt voor de echte nieuwe liefde. Maar als u dit voor lief neemt kunt u ook genieten van een, vaak tijdelijke, ontstuimige relatie. "Bezint, eer ge bemint" is hier duidelijk het motto.

Hoe we als alleenstaande onszelf wijsmaken dat het wel goed is.

In de jaren dat ik alleen woonde voelde ik me best gelukkig, ik had een leuk huis, aardige buren, vrienden en vriendinnen, mijn kinderen een leuke baan en tijd voor leuke vrijetijdsbesteding. Een vrijgezellenbestaan heeft voordelen, je bepaalt alles zelf en hoeft geen enkel compromis te sluiten. Wat wil een mens nog meer vroeg ik mijzelf wel eens af, maar als ik soms 's avonds alleen in bed lag verlangde ik wel naar twee armen om mij heen en een lijf om tegen aan te kruipen en meer. Maar ook als ik weer eens tevreden op de bank lag te lezen op een druilerige zondagmorgen bekroop me wel het verlangen naar een goed gesprek en het gevoel van samenzijn. Ondanks dat ik niet ongelukkig was merkte ik wel dat na een avond dat een kennis op bezoek was geweest die net opnieuw erg verliefd was en met een zeer gelukkige uitstraling zat te praten over zijn nieuwe liefde, ik in bed toch stiekem een beetje eenzaam en jaloers was. Zou het niet geweldig zijn om ook weer een keer zo verliefd te zijn, ik kende het gevoel maar al te goed.

Als ik echt diep in mijn ziel keek merkte ik dat ik niet ongelukkig was en niet ontevreden en dat ik dat interpreteerde als zijn "redelijk gelukkig". Maar stilletjes droomde ik wel van de ideale partner waarmee het leven weer veel aangenamer zou kunnen zijn. Ik merkte dat ik mijzelf een aantal dingen wijsmaakte waarmee ik mijn bestaan als single of alleenstaande voor mijzelf verantwoorde en waarmee ik mijzelf onbewust wijsmaakte dat het leven eigenlijk goed was en dat ik niemand nodig had om gelukkig te zijn. Ook merkte ik dat ik mijzelf probeerde groot te houden omdat ik niet gezien wilde worden als die zielige eenzame vrijgezel die niet meer aan een partner kon komen. Veel mensen begrijpen ook niet dat opmerkingen als "je wilt gewoon te graag" of "je moet eerst gelukkig zijn met jezelf" of "je moet niet zo zoeken, dan komt het vanzelf" of "je moet niet zo wanhopig op zoek zijn" of "je bent gewoon veel te kieskeurig" erg pijnlijk en kwetsend kunnen overkomen. Zeker wanneer deze opmerkingen gemaakt worden door mensen die zelf een stabiele relatie hebben. Dit komt dan vaak een beetje neerbuigend over en bevestigd dat u een "kansloze vrijgezel bent". Alleen hiervoor houden veel singles de schijn van de "happy single" op.

Natuurlijk zijn er ook reële bezwaren tegen een nieuwe relatie die niets met wijsmaken te maken hebben maar wanneer u echt verliefd bent zullen deze bezwaren vaak veel minder belangrijk worden. Dit is het bekende hoofd en hart principe, het hoofd weet van een lijst van eisen en bezwaren en het hart gaat hier totaal aan voorbij. Een van de "hoofd" argumenten tegen een vaste relatie is dat samenleven met een partner betekent dat men zijn of haar levensstijl zal moeten aanpassen aan een ander, waar veel alleenstaanden erg tegenop zien. Ook is de zorg voor kinderen en het moeten delen van de schaarse vrije tijd met de nieuwe partner en de kinderen een reëel bezwaar. Maar ook vervelende ervaringen uit vorige relaties en de angst om deze weer terug te vinden in een nieuwe relatie kan de zoektocht naar een nieuwe liefde aardig blokkeren. Zelf merk ik dat ik bij een potentiële nieuwe partner erg let op bijvoorbeeld dominant gedrag of moeite hebben met intimiteit of gebrek aan empathie let waarbij ik bij het herkennen onmiddellijk de rem op de kennismaking zet. Dit is eigenlijk niet eerlijk omdat dit vaak maar een klein aspect van het grote geheel is, maar zo werkt het wel af en toe.

Een van de eerste dingen die een alleenstaanden zichzelf wijsmaakt is dat ze gaan voor "alles of niets". Het leven is toch goed waarom dan genoegen nemen met een compromis. En zo zal iedere potentiële lief aan een strenge selectie onderworpen worden en zal een "soms onbewust" wensenlijstje en afkeurpunten toegepast worden waar natuurlijk bijna niemand aan kan voldoen. Helaas is dit telkens weer vragen om een teleurstelling, door te zoeken naar perfectie zullen vele toch zeer geschikte partners geen kans krijgen omdat de vrijgezel nog 'even verder wil zoeken'. Door het enorme aanbod op datingsites gaan mensen hun wensen opschroeven en gaan ze letten op de verkeerde eigenschappen. Of iemand goede eigenschappen heeft om een succesvolle relatie op te bouwen kan men meestal niet terugvinden in een datingsite profiel. Sommige mensen blijven eindeloos doorzoeken en sommigen hebben meerdere kortstondige hartstochtelijke relaties die nooit erg lang duren omdat ze teveel op uiterlijk en maatschappelijke status letten.

Ook maken veel alleenstaanden zichzelf wijs dat ze niemand nodig om gelukkig te zijn, dit is in zeker opzicht waar want alleen wonen en alleen leven kan prima, maar over het algemeen is het hebben van een partner een grote verrijking van je leven. Nog een argument om het geweten te sussen is dat een ander u niet verdient als ze u niet kunnen accepteren zoals bent, maar helaas bestaat een goede relatie altijd uit geven en nemen. Sommige mensen verbergen zich ook achter de kinderen om een eventuele geschikte partner buiten de deur te houden of zoeken een partner die hetzelfde maatschappelijke niveau heeft of hoger en dezelfde opleiding of hoger. Door de eisen maar hoog genoeg op te schroeven heeft men een excuus voor zichzelf waardoor het aan het enorm slechte aanbod van geschikte partners ligt en niet aan zichzelf. Deze kleine leugentjes en zelfbedrog maken de realiteit gemakkelijker te verteren en zorgen ervoor dat men het alleenstaanden bestaan beter kunnen accepteren en verdragen.

Echtscheiding en alleen wonen.

beeldje vrouw

Alleenstaande vrouwen met kinderen zijn in Nederland ruim in de meerderheid, ruim 80 procent van de alleenstaande vrouwen geeft aan kinderen te hebben, tegenover nog niet de helft van de alleenstaande mannen. Het lijkt er dus nog op dat de meeste kinderen na een echtscheiding nog steeds bij de moeder terechtkomen. In dat opzicht blijkt ook dat bij ruim 40 procent van de alleenstaande moeders wonen de kinderen thuis wonen en dat ongeveer 20 procent een co-ouderschap heeft. Ook ter promotie van het co-ouderschap wil ik hier op deze site graag meer informatie over bieden want door middel van co-ouderschap is de combinatie van werk en zorg vaak veel beter en met veel minder wederzijdse stress uit te combineren. Bovendien ben ik zelf sterk in de overtuiging dat co-ouderschap veel beter is voor kinderen dan wanneer één van de ouders de ploeterouder is. Helaas weet ik uit eigen ervaring dat inwonende kinderen de kansen op de liefdesmarkt behoorlijk kleiner maken.

Op dit moment leeft ongeveer 17% van de kinderen in een éénoudergezin en de meeste alleenstaande ouders (84%) zijn alleenstaande moeders. De meeste alleenstaande moeders en hun kinderen hebben tevens een inkomen dat onder de officiële armoedegrens ligt. Het alleenstaand ouderschap is geen eenvoudig opgave, men heeft geen partner die kan helpen in de dagelijks terugkerende verantwoordelijkheden die het opvoeden van kinderen met zich meebrengt, u krijgt geen echte rust of vakantie en als enige kostwinner zijn de financiële zorgen nog zwaarder. Het alleenstaand ouderschap is niet een en al ellende, ondanks alle problemen, heeft het alleenstaand ouderschap ook voordelen. Zo is het vaak het geval dat de ene ouder en de kinderen een hechtere band ontwikkelen dan in de meeste twee ouders gezinnen en het is vaal ook een nieuwe uitdaging waardoor u krachten en talenten ontdekt waarvan u niet wist dat ju ze had. Hierdoor kunt u door het alleenstaand ouderschap en de nieuwe uitdagingen ook een sterker, zelfstandiger en wijzer mens worden. Ook is het een geruststellende gedachte dat uit onderzoek blijkt dat kinderen die opgroeien in eenoudergezin meestal prima terechtkomen.

Mannen in de leeftijdgroep van 54 tot 75 staan er vaker alleen voor dan vrouwen als gevolg van een echtscheiding, terwijl in deze leeftijdsgroep vrouwen vaker alleenstaand zijn omdat hun man is overleden. Na een echtscheiding waar kinderen bij betrokken zijn vormen de vrouwen vaak een eenoudergezin, terwijl mannen alleen komen te staan. In 2002 waren er ruim 410 duizend alleenstaande ouders, 40 duizend meer dan in 1997. Onder hen zijn 65 duizend alleenstaande vaders en 345 duizend alleenstaande moeders. Het CBS verwacht een verdere stijging tot ruim 500 duizend eenoudergezinnen in 2020. Echtscheiding is de belangrijkste reden. Op 1 januari 2006 woonden in Nederland 400 duizend meer alleenstaanden dan tien jaar geleden. Nederland telt momenteel 2,5 miljoen alleenstaanden. Het aantal alleenstaande mannen tussen de 35 en 54 jaar is het sterkst gestegen. Ook onder vrouwen is het aantal alleenstaanden toegenomen. De toename van het aantal alleenstaanden heeft te maken met de bevolkingsgroei. Daarnaast lopen relaties sneller stuk. Jongeren kiezen er vaker voor om alleen te wonen. Twee derde van de alleenstaande mannen en iets meer dan een derde van de alleenstaande vrouwen is nooit getrouwd geweest.

Alleen wonen in Nederland volgens cijfers van het CBS

Grafiek alleen wonen

Het CBS voorspelt in 2025 drie miljoen alleenstaanden. Nu kent Nederland 2,3 miljoen mensen die bewust of noodgedwongen alleen wonen. Die grote toename is vooral toe te schrijven aan de grotere zelfstandigheid van het individu, vooral van vrouwen. Die onafhankelijkheid, ook op financieel vlak, heeft ook gevolgen voor de houdbaarheidsdatum van relaties, omdat men een partner of een relatie niet meer nodig heeft voor het levensonderhoud. Hierdoor gaan mensen vaak ook hogere eisen stellen aan hun relatie, waardoor relaties helaas vaak sneller verbroken worden. De meeste alleenstaanden waren vroeger echt eenzaam, tegenwoordig is alleen wonen vaak een bewuste keuze en spreekt men van "happy singles". Ook blijven veel mensen die een relatie hebben op zichzelf wonen in de vorm van een latrelatie, vaak omdat ze onafhankelijk willen zijn. Een goede term hiervoor is parttime singles. Alleen wonen is natuurlijk niet altijd een bewuste keuze, het komt ook vaak voor dat alleenstaanden zich wel eenzaam voelen, vooral na het verlies of het vertrek van hun partner. Onder jongeren is er ook een sterke groei van alleen wonen, dit komt vooral door de individualisering. Na het ouderlijk huis ga je eerst een tijdje alleen wonen, om te studeren of omdat je zelfstandig wilt zijn. Na misschien een aantal min of meer losse relaties bouw je een vaste band met iemand op, met wie je dan evetueel gaat samenwonen of trouwen. Na een echtscheiding gaat een aantal mensen vaak heel snel weer een nieuwe relatie aan waarmee ze dan weer gaan samenwonen of trouwen. Een groot aantal mensen blijft echter na een echtscheiding bewust of soms ongewild alleen wonen.

Een paar merkwaardige details zijn:
  • Gescheiden vrouwen hertrouwen minder vaak dan gescheiden mannen.
  • Het percentage alleenstaanden is het hoogst onder hoogopgeleiden.
  • Ook is het aantal alleenstaanden onder de niet werkende mannen tweemaal zo hoog als dat van werkende mannen. Mogelijk zijn deze mannen minder aantrekkelijk als partner (en kostwinner) dan mannen met een baan. Dit zou echter een beetje in strijd zijn met de grotere onafhankelijkheid van vrouwen.

Momenteel bestaat één op de drie huishoudens uit slechts één persoon, hetgeen bijvoorbeeld grote invloed op de woningmarkt heeft. Ongeacht leeftijd vindt ongeveer een derde van alle alleenstaanden dat alleen wonen meer voor- dan nadelen heeft. Bijna de helft geeft de voorkeur aan samenwonen en de rest heeft geen duidelijke mening. De voorkeur om wel of niet samen te wonen is wel sterke afhankelijk van leeftijd. Zo geeft meer dan 90 procent van de alleenwonende twintigers aan dat ze wel willen samenwonen, maar is dat bij alleenwonende veertigers gedaald naar 40 procent. Soms hebben negatieve ervaringen hier mee te maken, of is men na langere tijd zo gewend geraakt aan de eigen leefstijl dat men er tegen op ziet om hun woning weer te delen.

Bewust alleen wonen en geen vaste relatie meer aangaan

Soms duurt het na een verbroken relatie jaren voordat de liefde weer op uw pad komt en soms staat de nieuwe minnaar of minnares als na een korte tijd op de stoep. Met het stijgen van de leeftijd en een aantal mislukte relaties neemt ook het aantal mensen toe dat voorlopig, of definitief geen vaste relatie meer wil. De volgende cijfers van het CBS uit 2003 geven de trend goed aan.

alleen volgens cijfers CBS

Bij het lezen van de cijfers van het CBS uit 2003 blijkt dat een aantal mensen voorlopig geen vaste relatie wil en dat ook een deel van de alleenstaanden aangeeft geen vast relatie meer te willen aangaan. Het aantal mensen dat geen relatie meer wil aangaan stijgt met de leeftijd en waarschijnlijk spelen slechte ervaringen hier duidelijk mee. Voor vrouwen zijn de cijfers maar een beetje verschillend dan die van de mannen maar ligt het aantal personen dat geen vaste relatie wil wel hoger dan bij mannen.

Bij vrouwen tussen de 35 en 44 jaar wil iets meer dan de helft (voorlopig) geen vaste relatie en c.a. 14 procent definitief geen vaste relatie. Bij vrouwen van 45 tot 62 wil bijna tweederde (voorlopig) geen vaste relatie en c.a. 30 procent definitief geen vaste relatie. Bij mannen tussen de 35 en 44 jaar wil c.a. eenderde (voorlopig) geen vaste relatie en c.a. 8 procent definitief geen vaste relatie. Bij mannen van 45 tot 62 is het vrijwel gelijk aan dat van vrouwen en wil bijna tweederde (voorlopig) geen vaste relatie en c.a. 30 procent definitief geen vaste relatie. Van de vrouwen die definitief geen vaste relatie willen en in het verleden getrouwd zijn geweest, geeft ruim de helft aan dat een relatie veel problemen geeft en dat de slechte ervaringen uit vorige relaties een rol hebben gespeeld in de keuze om alleen te blijven. Iets minder dan de helft van deze vrouwen heeft geen hoge verwachtingen van relaties. Ruim acht op de tien vrouwen met kinderen zeggen geen vaste relatie meer te willen hebben, zij blijven liever alleen met de kinderen.

Natuurlijk spelen er naast slechte ervaringen ook andere aspecten mee, het heeft ook te maken met het feit dat men meer gehecht raakt aan de eigen vrijheid en onafhankelijkheid of men is zo druk met het verzorgen van de kinderen, het werk en de huishouding en een beperkt sociaal leven, dat er gewoonweg amper tijd over is om in een relatie te investeren. Helaas zijn er nog wat andere relatie-angsten zoals: wantrouwen, jaloezie, claimgedrag, verlatingsangst en bindingsangst. Ondanks dat het vaak mannen verweten wordt hebben vrouwen evenveel last van angst voor een langdurige relatie. Vaak is er een diep onderliggend probleem dat men zelf niet direct doorziet en dat is de onbewuste angst om weer verlaten te worden waardoor men bij voorbaat al niet begint aan een relatie. Wanneer men zich ooit met hart en ziel in een relatie gestort heeft en bedrogen of in de steek gelaten is, kan het aangaan van een nieuwe relatie soms een hele moeilijke stap zijn.

Ook is het bewezen dat hoe langer mensen alleen wonen, hoe moeilijker het is om weer een vaste relatie aan te gaan. Mensen die al langer alleen wonen wennen aan deze stijl van leven, ontwikkelen zo hun eigen gewoonten (die vaak in een relatie niet geaccepteerd worden). Ook raken ze vaak verknocht aan de eigen veilige plek en krijgen steeds meer moeite om dit te delen of een deel hiervan op te geven voor een relatie.

Boeken voor alleenstaanden / singles

Even Single - belevenissen van een vrolijke alleenstaande dertiger Er waren zoveel mannen in haar leven dat ze aantekeningen in haar agenda moest maken om niet in de war te raken. Ik wilde dat ik zo in verwarring was. Even Single is een hilarisch geschreven bundel over de belevenissen van een vrolijke, alleenstaande dertiger. Vol humoristische voorvallen en vol maffe tips over mannen en daten. Auteur Cindy Chupack schrijft voor diverse tijdschriften, is scenarioschrijfster en was producer van onder meer Sex In The City.
kopen knop


Je wordt weer gelukkig. In dit boek laat Eveline Jurry zien dat je positief uit een scheiding kunt komen. Een scheiding is bijzonder ingrijpend. Voor jezelf, voor je kinderen, familie en vrienden. ‘Positief Scheiden’ zijn twee woorden die totaal met elkaar in tegenspraak lijken te zijn. Toch kán het en dit boek laat je zien hoe je het doet: positief en gelukkig uit een van de heftigste en vaak ook ongelukkigste periodes van je leven komen. Je wordt weer gelukkig is het eerste handboek dat zich richt op het dagelijks functioneren in de periode rond je scheiding. Eveline Jurry ontwikkelde deze unieke Methode Positief Scheiden om je op een positieve en daadkrachtige manier door je scheiding te helpen. Stap voor stap legt ze met behulp van herkenbare voorbeelden op een heldere manier uit wat je juist wel of juist niet moet doen om weer gelukkig te worden.
kopen knop


Bindingsangst overwinnen Relaties waarin bindingsangst een rol speelt worden gekenmerkt door dubbele boodschappen, slappe excuusjes, vluchtgedrag, onbevredigde verlangens en eenzaamheid. 'Ik houd nog steeds van je, maar ik heb meer bewegingsvrijheid nodig.' 'Ik moet overwerken.' 'Ik ben te moe voor seks.' Zijn dergelijke uitspraken schering en inslag in jouw relatie? Dan zouden de alarmbellen moeten gaan rinkelen. Volgens psychologe Stefanie Stahl is bindingsangst er in verschillende gedaantes: De jagers: dat zijn mensen die veel veroveringen op hun naam hebben staan, maar alleen in de jacht zelf geïnteresseerd is, niet zozeer in de relatie; De prinses: lijdt aan chronische ontevredenheid en vertoond narcistische trekjes; De metselaars: zij zijn goed in het creëren van afstand door een muur om zich heen te bouwen.
kopen knop


Last update: 17-08-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).