Snurken en snurkproblemen

snurken en snurkproblemenHelaas moet ik toegeven dat ik de laatste jaren, soms iets meer, soms iets minder hard snurk. Dit is voor mijzelf soms lastig omdat ik er zelf wakker van kan worden en omdat ik soms in de ochtend met een soort van ochtendhoofdpijn en een zere keel wakker wordt. Ook word ik soms wakker gemaakt door mijn partner die niet kan slapen door mijn gesnurk. Na een heel traject bij de KNO arts op de snurkpoli kon deze er helaas niets aan doen waarna ik op zoek ging naar andere mogelijkheden om iets tegen snurken te doen. Veel mensen snurken zonder dat ze dit zelf weten, het is vaak de partner die last van het snurken heeft. Ernstige snurkklachten kunnen ook een aanwijzing zijn dat iemand korte ademstilstanden heeft gedurende de nacht (apneu) waardoor de slaap ook ernstig verstoord kan worden. Apneu komt vaak voor in combinatie met snurkklachten en de apneu klachten kunnen veel ernstigere gevolgen hebben dan wat ongemak. Gelukkig heb ik geen apneu (bewezen na een slaaptest met recorder) en heb ik een aantal tips voor mensen (en hun partners) om om te gaan met de snurkproblemen. Met vriendelijke groet, Hein Pragt


Over snurken en snurkproblemen

© 2012 Hein Pragt

Snurken wil zeggen dat bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend of brommend geluid gemaakt wordt. Dit geluid is soms zo hard dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben. Het snurkgeluid ontstaat door een vernauwing in de luchtweg in het traject tussen de ingang van de neus (neusgaten) en de stembanden. Bij mensen die snurken is soms de neusholte te nauw, maar vaak betreft het een vernauwing in de overgang van de neus naar de keelholte. Veel mensen snurken alleen op de rug omdat dan de tong naar achteren zakt, een goede oplossing is dan ook vaak niet op de rug, maar op de zij te slapen. Een bekende oplossing tegen snurken is een klein balletje in de rug van de pyjama of slaap T-shirt te naaien zodat men niet meer op de rug kan draaien in de nacht. Maar snurken komt ook meer voor bij mensen met overgewicht daarom is gewicht verliezen ook een oplossing. Ook kan men proberen om de luchtwegen goed open te houden gedurende de slaap, dit kan met sprays en speciale neuspleisters tegen het snurken. Deze pleister die de neus openhouden en zo het snurken kunnen verminderen zijn gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Een dure medische oplossing die vaak niet echt goed werkt en zeer oncomfortabel lijkt te zijn is de MRA wat een soort bitje is dat men tijdens de slaap in moet doen en die de kaak en tong naar voren houden. Een MRA is vrij duur, soms heel hinderlijk in de mond, kan kaakpijn veroorzaken en werkt helaas ook niet altijd. Wat in ieder geval wel goed werkt is zeker twee uur voor het slapen gaan geen alcohol drinken, dit weet ik inmiddels uit eigen ervaring. Om het geheel voor de partner wat dragelijker te maken kan deze oordopjes gebruiken om zelf goed door te kunnen slapen. Vaak werken de oordopjes die men bij de drogist kan kopen niet erg goed, een betere oplossing (maar wel iets duurder) is dan om bij de gehoorspecialist (zoals Schoonenberg) een passend setje oordopjes aan te laten meten. Dit zijn dezelfde soort oordopjes die kinderen krijgen als ze buisjes in de oren hebben en toch willen zwemmen. Deze oordopjes sluiten het oor helemaal af en werken zo veel beter dan de losse oordopjes. Deze oordopjes werken ook prima wanneer men door andere geluiden niet goed kan slapen.

Sleeps Anti-snurk keelspray

Een middel waarvan ik zelf uit eigen ervaring weet dat een beetje helpt (en alle beetjes zijn vaak welkom) is Sleeps Anti-snurk keelspray wat gewoon bij de dogist te koop is. Door voor het slapen gaan achter in de keel te sprayen wordt een klein laagje aangebracht dat helpt tegen de vibraties in de keelholte en dit vermindert het snurkgeluid. Sleepzz anti-snurk keelspray bevat een mengsel van natuurlijke oliŽn en vitaminen, helpt snel en heeft een frisse pepermuntsmaak.

Mijn ervaring met de snurkpoli

© 2012 Hein Pragt

Ik wil hier graag mijn eigen ervaring met de snurkpoli beschrijven. Omdat het snurken voor mij en mijn partner af en toe tot slapeloze nachten leidde en ik goede hoop had dat de medische wereld ondertussen een paar goed oplossingen zou hebben. Ik las over het grote aantal mensen dat snurkt en een aantal behandelingen en ging met goed hoop en hoge verwachting naar de kno arts. Deze keek een paar seconden in mijn neus en keel en begon toen wat papieren in te vullen. Toen ik vroeg wat er ging gebeuren zei hij alleen, ga hiermee naar de secretaresse, die legt u verder alles wel uit. En vijf minuten later stond ik met een hand vol papieren bij de secretaresse die nog meer papier en formulieren begon in te vullen. Ik moet een paar afspraken maken voor het ziekenhuis en kreeg formulieren en een spray en pleisters mee om thuis te proberen. Ook zou er onder narcose in mijn neus gekeken worden en moest ik toch een nacht met een adem analyse recorder slapen om apneu vast te stellen. Nu weet ik zeker dat ik geen apneu heb maar ik accepteerde maar de er een "protocol" was waarbij ook dit soort onderzoeken gedaan moesten worden.

De pleisters kende ik al en die werken niet en zijn zeer hinderlijk en met de spray was mijn neus echt helemaal vrij maar snurkte ik bijna twee keer zo hard. Dus dit waren geen oplossingen. De dag dat ik de recorder moest halen moest ik vrij nemen, de dag er op bij het terugbrengen weer, je moet er wat voor over hebben. Toen kwam de dag dat ik op de operatietafel moest, eerst bij de anesthesist langs voor de narcose formulieren, toen samen met mijn partner voor de dagopname, nuchter en compleet met operatiekleed en infuus op de operatietafel. We waren met zijn vieren voor dezelfde procedure dus het was achter elkaar door. Toen we een uur later vanuit de uitslaapkamer terugkwamen en eindelijk wat mochten eten keek ik stiekem even in mijn papieren dossier. Bij de aanbeveling was alleen MRA ingevuld. Toen de rest ging kijken stond daar ook bij allen MRA. Ik heb genoeg ervaringen met de dure MRA gehoord die erg oncomfortabel is, andere klachten kan veroorzaken en die vaak ook nog niet echt werkt. Ik begon al wat bang te worden maar nam me voor om de kno arts om alternatieven te vragen.

Een maand later pas moest ik terugkomen voor het eindgesprek, eerst zou er nog een klein onderzoek plaatsvinden. Dat bleek een onderzoekje te zijn waarbij de luchtstromen in mijn neus gemeten werden en door een apparaat in een grafiekje gezet werden. Daarna moest ik zelf een kwartier lang een soort verdoving vloeistof in mijn neus spuiten. Toen ik eindelijk aan de beurt was wilde de kno arts nog een keer in de neus kijken en moest eerst een toestel halen waarna ik na een tijd wachten nog een keer een slangetje in de neus kreeg en hij nog eens keek. Daarna constateerde hij voor de derde keer dat ik geen amandelen meer had. Toen ik ging zitten begon hij de schrijven en zei even later, dat de enige aanbeveling een MRA was en dat deze niet vergoed zou worden. Ook gaf hij geen garanties en zei hij lachend dat het "no cure, wel pay" was wat ik gezien de prijs van de MRA een wel erg zuur grapje vond. Toen ik aangaf dat ik geen MRA wilde en of er nog alternatieve behandelingen mogelijk waren zei hij alleen, "dit is mijn advies en meer is er niet". Hij deed het dossier dicht en stak zijn hand uit ten teken dat het gesprek hiermee afgelopen was en even later stond ik ik verbouwereerd in de gang. Dit was het dus, al die verlofdagen en moeite voor "DIT". Ik ben naar huis gereden en dacht alleen, hier heeft een KNO arts en een neuroloog weer een aardig centje aan verdiend en heeft het mijn ziektekostenverzekering weer een smak geld gekost voor een armzalig advies wat ik zelf ook al bedacht en afgewezen had. Nu moet ik toch maar op zoek naar alternatieve behandelingen, wie weet zijn er toch andere oplossingen. Dit was in ieder geval een zeer teleurstellende ervaring.

Boeken over snurken en snurkproblemen.

boekboek bestellenLeven met snurken en apneu - Ook vannacht liggen er weer een paar honderdduizend partners wakker. Sommigen zijn al voor de zekerheid in een andere kamer gaan slapen. Snurken is een serieus probleem: er zijn naar schatting een miljoen stevige snurkers in Nederland! Maar weinigen zien aanleiding om met het snurken naar de dokter te gaan. Belangrijkste reden: men denkt 'dat er toch niets aan te doen is.' En dat is niet waar! Iedere snurker zou zich bovendien moeten afvragen of hij geen apneu heeft: ademstilstand tijdens het slapen. Mensen met apneu lopen serieuze (gezondheids)risico's.


boekboek bestellenNooit meer snurken, eindelijk rust voor allebei! Wie snurkt bezorgt daarmee niet alleen zijn of haar bedpartner last, maar ook zichzelf. Vaak zonder het te beseffen slaapt u onrustig of schrikt u wakker, soms zelfs tientallen keren per nacht. Het enige wat u de volgende dat merkt is een lichte hoofdpijn en verminderde energie. Wie snurkt hindert zijn eigen nachtrust en die van de partner. En slaapgebrek kan leiden tot allerhande kleine en grote kwalen, tot concentratiestoornissen en prikkelbaarheid. Alle reden dus om er heel snel iets aan te doen. Snurken komt veel voor, vooral bij oudere mannen; het veroorzaakt bij de snurker een ondiepe, onrustige en niet-verkwikkende slaap en bij de partner veel irritatie.


boekboek bestellenSnurken - een vervelende nachtrustverstoorder. Het houdt mensen niet alleen uit de slaap maar kan ze zelfs uiteendrijven. Maar, is snurken iets onschuldigs of is het ziekte? Wordt snurken erger door nicotine en/of alcohol? Bestaan er behandelingen en zo ja, welke? Vooral bij mannen kan het nogal eens om een ongezonde vorm van snurken gaan en dan is er medische hulp noodzakelijk. In dit boekje beschrijft de auteur wat snurken is, wat het in de hand werkt, wat normale slaap is, zin en onzin van antisnurkmethoden, wat je tegen snurken kunt doen en wanneer het zinvol kan zijn om het laatste redmiddel, een operatie of een laserbehandeling, toe te passen.


Forum vragen over: 08 - Lichaamswerk  : Snurken

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd

Last update: 15-09-2017

 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Hein Pragt de informatie beschikbaar op deze pagina met grote zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via zijn site wordt aangeboden. Het opnemen van een afbeelding of verwijzing is uitsluitend bedoeld als een mogelijke bron van informatie voor de bezoeker en mag op generlei wijze als instemming, goedkeuring of afkeuring worden uitgelegd, noch kunnen daaraan rechten worden ontleend. Op de artikelen van de heer Pragt op deze Internetsite rust auteursrecht. Overname van informatie (tekst en afbeeldingen) is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Voor vragen over copyright en het gebruik van de informatie op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Dit is mijn