Sauna informatie

de saunaPas na mijn vijftigste verjaardag heb ik de sauna ontdekt, daarvoor kende ik het wel maar kwam het er niet van om te gaan door meerdere omstandigheden. Nu ben ik verknocht aan de sauna en ik ga dan ook bijna eens per maand naar de sauna. Mijn dochtertje is ook gek op de sauna en we gaan ook regelmatig samen een zondagmiddag naar de sauna hier in onze plaats. Ik kan er heel erg van genieten, ben na een sauna bezoek alle spanning kwijt en mijn lichaam is ook weer helemaal schoon. Sauna is van oorsprong een Finse benaming voor een ruimte waarin een heteluchtbad genomen kan worden en waar de temperatuur zo hoog oploopt dat men er gaat zweten. Dit heeft een reinigende werking op de huidporiŽn en ook mentaal wordt een sauna vaak als reinigend en heel ontspannend ervaren. Kortom de sauna is gezond voor lichaam en geest en brengt de psyche tot rust. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor stoombaden, kruidensauna's en niet extreem hete droge sauna's. Aangezien ik geen schroom heb t.o.v. het menselijk lichaam, geniet ik ook van het vrijheidsgevoel van het geheel naakt zijn. Tussen de saunarondjes door vind ik het heerlijk om samen bij de open haard een stokbroodje kruidenboter te eten samen met een beker verse muntthee met honing om daarna even heerlijk ontstapnnen in het vuur te staren. Met vriendelijke groet, Hein Pragt

Over de sauna

© 2012 Hein Pragt

Een sauna is dus traditioneel een ruimte waarin een heteluchtbad genomen kan worden en waar de temperatuur zo hoog oploopt dat men er gaat zweten. Een van de gevolgen van dit zweten is dat al het vuil dat in de poriŽn zit naar buiten wordt gedreven. In een sauna zit men meestal geheel naakt en ligt of zit men op een handdoek voor de hygiŽne. In een natte sauna zoals een Turks stoombad zit men geheel ontkleed op de stenen banken, aangezien hier het water de bacteriŽn wel weg zal spoelen gebruikt men hier geen handdoek. Sommige sauna's hebben wel een soort van kunststof matjes voor de natte sauna ruimtes. Wanneer men in de sauna een badpak of zwembroek zou aanhouden dan zal de onderliggende huid kunnen gaan irriteren en ontsteken door het ophopende vuil. Omdat het lichaam zweet, zal de badkleding dit deels opnemen en met het douchen kan dit onvoldoende worden afgespoeld. Dit is de reden dat men in de sauna geheel naakt gaat, tevens heft deze naaktheid alle rangen en standen op waardoor iedereen in de sauna gelijk is en even kwetsbaar. Dit komt de ontspannen sfeer die er meestal heerst in een sauna complex vaak zeer ten goede. Tegenwoordig zijn er ook zogenaamde kleding dagen of speciale vrouwendagen in sommige sauna's maar dit is eigenlijk bedoeld voor mensen die toch een zekere schroom hebben over hun lichaamen naaktheid. De meeste traditionele sauna complexen zullen badkleding dan ook afraden of zelfs verbieden. Toch is er wel enige kleding en schoeisel nodig in de meeste sauna's zoals badslippers vanwege de voethygiŽne, een badjas voor het restaurantgedeelte en bij de bar en een badlaken voor de sauna bank.

Bij binnenkomst in een sauna is er meestal een receptie, men krijgt een sleutel aan een bandje voor een persoonlijk kledingkastje. Benodigdheden zoals slippers, handdoek en badjas kunnen soms gekocht of gehuurd worden, of het gebruik is in de prijs inbegrepen. Maar meestal neemt men zelf een badjas, handdoek en eventueel badslippers mee als men naar de sauna gaat. De consumpties die men in de rustruimte, bar of restaurant gebruikt worden meestal op rekening gezet aangezien men meestal geen betaalmiddel :-) bij zich heeft in de sauna. Sauna bedrijven kunnen eenvoudig tot zeer uitgebreid zijn en behalve de sauna kan er bijvoorbeeld een stoombad, bubbelbad, wisselbaden, kruidenbad, zwembad, schoonheidssalon zijn, en kan men er terecht voor massages.

Een saunagang of rondje.

Om de werking en het effect van een sauna op de goede wijze te beleven (ook voor de eigen gezondheid) moeten wel enkele stappen goed uitgevoerd worden en moet men tussen de rondjes door wel voldoende rust nemen. Meer ervaren saunagangers weten meestal wel wat ze aankunnen en zullen het op hun eigen wijze doen. Vooral in het begin is het belangrijk om wel de stappen goed uit te voeren omdat anders warmtestuwing in het lichaam kan ontstaan waardoor men onwel kan worden.

Als eerste begint een saunagang altijd met een warme douche, het is ook een teken aan de medegasten dat men de hygiŽne serieus neemt. Hierna moet men zich goed afdrogen omdat anders het zweten wordt tegengegaan. Daarna moet men een voetenbad nemen, door het warme water wordt het bloed in de voeten op een hogere temperatuur gebracht en daarmee het lichaam voorbereid op de sauna. Hierna kan men zo'n 6 tot 15 minuten in de sauna, beginnend op de onderste bank, zitten of liggen naar wat men wil, maar met de voeten op gelijke hoogte als de billen. De badslippers en de badjas moeten meestal buiten de cabine blijven. Wat meer ervaren sauna gasten gaan vaker naar de hogere banken waar het heter is. Altijd moet men eerst een handdoek of badlaken uitgespreiden, vanwege de hete banken maar ook al om de hygiŽne.

Na het heteluchtbad komt het koude luchtbad, dit kan men nemen door ca. 5 min. tot een kwartier naar buiten te gaan en kan men zich koud afspoelen of een en dompelbad nemen. Het is erg belangrijk dat er goed afgekoeld wordt, met name het hoofd. Een saunagang eindigt altijd weer met een warm voetenbad. Het afgekoelde lichaam wordt zo geleidelijk op aangename temperatuur gebracht en de warmte trekt in het lichaam omhoog. Voordat een saunagang herhaald wordt moet er voldoende gerust worden en moet men het vocht aanvullen iets te drinken. Een complete saunagang duurt anderhalf tot twee uur, inclusief rusten en wat drinken. Vaak wordt zo'n gang twee of drie keer herhaald.

Turks stoombad.

turks stoombadMijn absolute voorkeur is het stoombad, in de meeste sauna's is er een ook een sauna stoombad, ook wel Turks stoombad genoemd, soms zelfs meerdere. Een Turks stoombad is een ruimte met een temperatuur rond de 45 graden en een luchtvochtigheid van 80% tot 100%. Wanneer men het stoombad binnenloopt dan hangt er vaak een dichte mist van al het verdampte water. De werking van het stoombad is vrijwel gelijk aan die van de droge sauna maar ik vind de hoge vochtigheid heel prettig. In sommige stoombaden wordt aromatische olie aan het stoom toegevoegd. een hele bekende is Eucalyptus olie. Dit wordt wel eens gebruikt om de luchtwegen vrij te maken zoals bij een verkoudheid. In een droge sauna is de temperatuur hoog en de vochtigheid laag en in het stoombad is dit precies andersom (ongeveer 50 graden koeler dan een sauna), maar na een kwartier in het stoombad is het lichaam evenveel opgewarmd als bij een kwartier in de sauna.

Omdat er bij het nemen van een stoombad een verwarming van het lichaam tot boven de normale 37 graden Celsius optreedt moet ook het stoombad, net als de sauna, worden onderbroken door afkoeling en rustperioden. In de saunacyclus wordt het stoombad dan ook precies zo als de sauna gebruikt, met luchtbad, afkoelslang en dompelbad.

Op therapeutische wijze naar de sauna

Ik las een leuk artikel waarin men onderzocht had dat regelmatige bezoek aan de sauna een goede aanvulling kan zijn op psychotherapeutische behandelingen. Dit zou in net bijzonder gelden voor mensen die zowel psychische klachten als lichamelijke klachten hebben. Het lijkt er op dat de warmte van de sauna sociaal gedrag stimuleert. De sauna is dus niet alleen voor het reiniging van het lichaam, maar ook voor de geest. In een studie liet men patiŽnten met licht depressieve klachten naast psychotherapie ook dagelijks naar de sauna gaan en het bleek dat na een paar weken deze groep minder klachten en meer eetlust hadden dan de controlegroep. En in een ander onderzoek kregen een groep studenten groepstherapie om beter om te gaan met stress waarbij weer de helft van de groep dagelijks samen naar de sauna ging. Na afloop van de therapie voelden de mensen uit de sauna groep zich meer verbonden met elkaar en waren ze eerder bereid persoonlijke informatie met de groep te delen dan de andere studenten die niet samen de sauna bezocht hadden. Hier in Nederland is het niet zo gebruikelijk dat mensen praten in de sauna, in Finland, het land van oorsprong is dit juist heel gewoon. Mensen worden socialer en opener in de sauna, dit komt door de warmte maar ook door de naaktheid waardoor er een ultieme gelijkheid is en ook een zekere kwetsbaarheid. Maar ook voor mensen zonder problemen is een saunabezoek een goede gelegenheid om te ontspannen en dichter bij elkaar te komen.

Diplomatie en sauna

Ik las ook een leuk verhaal over sauna en diplomatie. Het Finse parlement en president directeuren van grote bedrijven gaan in Finland wekelijks vaak samen zweten in de sauna. Dit is niet alleen om te ontspannen, maar ook om conflicten op te lossen en vastgelopen onderhandelingen uit het slop te trekken. Volgens verhalen was de Finse oud premier en president Urho Kekkonen berucht om zijn sauna diplomatie. Het schijnt zo te zijn dat tijdens de koude oorlog de Russische defensieminister op bezoek kwam om de militaire hulp van Finland in te roepen. Kekkonen stookte de sauna goed op en maakte in een urenlange zweetpartij duidelijk dat Finland neutraal wilde blijven. Maar ook de Finse minister van buitenlandse zaken had zo zijn sauna aanpak, waarbij hij collega's uitnodigde in de sauna waarbij ze pas weer naar buiten mochten als ze met zijn wetsvoorstel hadden ingestemd. Ook hier gaat op dat de warmte van de sauna mensen socialer en opener maakt en dat de naaktheid elke vorm van status en macht laat verdwijnen, in de sauna is iedereen gelijk. Wie weet is dit ook een goede tip voor Nederlandse politici en Nederlandse zakenmensen.

Recensies van sauna's die ik heb bezocht

© 2012 Hein Pragt

Sauna de Heuvelrug

Beauty & Wellness in Veenendaal
Dijkstraat-West 189, 3906 WR te Veenendaal Provincie Utrecht
0318-520 321 - info@saunadeheuvelrug.nl
Dagelijks geopend van 11.00 - 0.00u
Dinsdag tot 16.00u uitsluitend voor dames toegankelijk

Recensie: Een hele mooie sauna met veel variatie en een stijlvolle aankleding. De sauna ligt net even buitenaf en heeft een ruime eigen parkeerplaats. Wat mij (en anderen) opviel was dat ondanks dat de parkeerplaats erg vol is, je dat binnen helemaal niet weer ziet, het lijkt niet druk. Er zijn een groot aantal verschillende sauna's, stoombaden en een kruidensauna die ook heerlijk is. Buiten is ook nog een sauna (met opgieten) en een heerlijk bubbelbad, zwembad en zonneweide. Het restaurant gedeelte is ook zeer goed en gezellig en de rustplekken zijn ook zeer goed. Een hele fijne sauna die ik iedereen kan aanbevelen.

Minpuntjes: Geen tot nu toe.Thermae 2000

Cauberg 25-27, 6301 BT Valkenburg aan de Geul Limburg, Nederland
Algemene informatie & Reserveringen: +31 (0)43 - 6092000

Thermae 2000 ligt op de top van de Cauberg aan de zuidzijde van Valkenburg in Zuid-Limburg.

Recensie: Ook een hele mooie moderne sauna met redelijk wat variatie en een vrij moderne aankleding. De sauna is gecombineerd met een zwembad waar badkleding wel verplicht is en het complex is vrij groot, je raakt er snel de weg kwijt. Er zijn een aantal verschillende sauna's, stoombaden en wat leuk is dat je zo naar buiten kunt zwemmen. Buiten is er ook nog een sauna met een echt houtvuur. Het restaurant gedeelte is ook goed en het uitzicht is erg mooi, over het Limburgse landschap. De rustplekken zijn echt rustplekken met veel ligbanken en ook een fraai uitzicht. Dit is ook een fijne sauna die ik iedereen kan aanbevelen.

Minpuntjes: Er waren op die dag wel een aantal gasten die in badkleding in de sauna zaten en rondliepen.


Sauna van Egmond

van Egmond straat 4, 2024XM Haarlem, Noordholland
tel : 023-525 24 25 - info@saunavanegmond.nl
Thermen Beauty Sauna van Egmond is dagelijks geopend vanaf 10.00 tot 24.00 (behalve op zondag: geopend tot 23.00 uur) uur voor dames en heren vanaf 14 jaar. Reserveren is altijd gewenst.

Recensie: Een mooie sauna die erg veel aandacht aan een mooie inrichting heeft geschonken in diverse oosters stijlen. Er zijn een aantal verschillende sauna's een stoombad en een binnenzwembad met een bubbelbad. Buiten zijn er ook nog sauna's, een pleintje en een dakterras om te zonnen en zijn er heerlijke relax ruimtes om tussen de rondjes door lekker te ontspannen. Het bar / restaurant gedeelte is ook goed met heerlijk banken en een fijne sfeer. We hebben deze sauna gecombineerd met een overnachting en een ontbijt op bed en die combinatie is zeer relaxed.

Minpuntjes: We hadden een reservering en vooruit betaald en tot twee keer toe vergiste men zich aan de receptie.


Reacties op het onderwerp: Sauna


08 - Lichaamswerk »  -  Sauna »
2013-09-06 15:57:00
Hier kunt u reageren op het onderwerp van deze pagina!
Reactie van een bezoeker van de site!
Reacties op de pagina: Sauna
Er zijn nog geen reacties!

Last update: 15-03-2017

 Lees hier de privacyverklaring van deze site.

Disclaimer.

Hoewel de heer Hein Pragt de informatie beschikbaar op deze pagina met grote zorg samenstelt, sluit de heer Pragt alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die, in welke vorm dan ook, via zijn site wordt aangeboden. Het opnemen van een afbeelding of verwijzing is uitsluitend bedoeld als een mogelijke bron van informatie voor de bezoeker en mag op generlei wijze als instemming, goedkeuring of afkeuring worden uitgelegd, noch kunnen daaraan rechten worden ontleend. Op de artikelen van de heer Pragt op deze Internetsite rust auteursrecht. Overname van informatie (tekst en afbeeldingen) is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming van de rechthebbende. Voor vragen over copyright en het gebruik van de informatie op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Dit is mijn