De sport Judo

judo in het japansToen ik op de lagere school zat heb ik een aantal jaren op judo gezeten. Dit werd wekelijks gegeven in het dorpshuis in mijn geboortedorp Bargercompas. Ik vond het een hele leuke sport en ik heb zelfs de groene band gehaald en heb ook aan wedstijden meegedaan. Na een aantal jaren ben ik er mee gestopt omdat wanneer ik tijdens de les een wedstijdje won, ik na de les buiten opgewacht werd en er even revange genomen werd. Mijn dochter Romy ging op judo en dat vond ik heel leuk, ik begon tijdens haar les in de sportschool weer te oefenen. Na een tijdje besloot ik dat ik het ook weer ging proberen en ik begon weer, met een witte band. Judo is mijn sport, ik ben lekker fanatiek en het raakt echt elke spier in je lichaam. Daarnaast leert de sport je jezelf te beheerdsen, geen onnodige enrgie te verspillen en te leren reageren op de handelingen van de tegenstander. Je wordt er lenig en fit van, ondanks dat de kand op blessure ook redelijk groot is, is het een prima sport voor je lijf. Aangezien ook bij mij de jaren gaan tellen en ik dit ook wel merk, wil ik er niet aan toegeven, ik probeer mijn lijf zo goed mogelijk in conditie te houden. Helaas is judo een slechte sport voor mensen met artose en dat is wel iets dat ik goed in de gaten moet houden. Op deze pagina wil ik iets meer vertellen over de sport, judo. Vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Wat is judo?

judo Jigoro KanoHet woord judo staat voor het zachte pad of weg, het is een vechtsport waarbij het er om gaat de tegenstander op technisch juiste wijze ten val te brengen. Judo is een sport voor iedereen, voor elke leeftijd en voor zowel meisjes als jongens. Judo is ook een Olympische wedstrijdsport en veel mensen zullen onze Olympische medaillewinnaars Anton Geesink en Wim Ruska wel kennen. Judo is al een vrij oude sport, zo rond 1880 zocht Jigoro Kano de beste zelfverdedigingsmethode. Omdat Kano klein van stuk en niet erg sterk was ging hij Jiu-jitsu studeren, want deze vorm van zelfverdediging had de naam dat men daarmee een fysiek sterkere tegenstander kon overwinnen. Hij kwam er achter dat de scholen (ryu's) goede technieken hadden maar hij was toch niet tevreden. Hij vond dat dc oude stijl van Jiu-jitsu sterk gericht was op vernietiging en tijdens de oefening ontstonden er vaak ongelukken, mede door een gebrek aan ethiek van de beoefening. Veel van de scholen werden geleid door werkeloze Samurai die om te kunnen leven lessen Jiu-jitsu aanboden. Maar de nieuwe leerlingen leerden niet de ethiek van de zelfverdediging, die de Samurai van vader op zoon leerden. Kano wilde de ethiek weer terugbrengen omdat hij merkte dat Jiu-jitsu ontaardde. Kano voegde er een nieuwe dimensie aan toe en dat was 'de do.' Hij ontwierp een andere wijze en noemde het Judo: de zachte weg. Hij beschouwde deze judo beoefening niet als verzameling fysieke zelfverdedigingstechnieken, maar als een levenswijze. Deze nieuwe weg moest leiden tot een harmonie van geest en lichaam. De handelingen in het Jiu-jitsu werden mechanisch geleerd als enkel fysieke handelingen. Kano wilde daar tegenover zijn studenten helpen ontwikkelen boven de middelmatigheid en hen een hoge levensstandaard van gedachten en gedrag lerén. Het Judo was voor hem de weg, de manier, om het meest effectief gebruik te maken van lichaam en geest. Door het oefenen van aanval en verdediging verfijnt deze weg zowel het lichaam als de geest. In 1882 stichtte hij het Kodokan Judo Instituut te Tokio, wat heden ten dage nog de standaard is in Japan.

Judo kleding

hein judopakVoor de judosport gebruikt men ook speciale kleding, het judopak (judogi) bestaat uit een judojas (kimono) en judobroek (zubon). Het judopak moet van een sterke katoensoort zijn gemaakt en er mogen geen scheuren, gaten of losse naden in zitten. Een judopak is meestal wit of gebroken wit maar mag ook blauw van kleur zijn. Een meisje of vrouw moet onder de judojas een wit T-shirt met korte mouwen dragen. De judojas moet u stevig dichtmaken met een judoband (obi). De jas moet lang genoeg zijn om de dijen te bedekken en moet minimaal tot aan de vuisten reiken als de armen volledig uitgestrekt langs het lichaam naar beneden hangen. De jas moet wijd genoeg zijn om de uiteinden, ter hoogte van de onderkant van de borstkas, over elkaar te kunnen kruisen, met een minimale overlap van 20 centimeter, waarbij de linkerkant van de jas wordt gekruist over de rechterkant van de jas. De mouwen van de jas moeten maximaal tot aan het polsgewricht reiken en minimaal 5 centimeter boven het polsgewricht eindigen.

Tussen de mouw en de arm (inclusief bandages) moet, over de gehele lengte van de mouw, een ruimte van 10 tot 15 centimeter bestaan. De revers en de kraag mogen maximaal 1 centimeter dik en 5 centimeter breed zijn. De broek moet lang genoeg om de benen te bedekken, met een maximale lengte tot aan het enkelgewricht en minimaal tot 5 centimeter boven het enkelgewricht. Tussen de broekspijp en het been (inclusief bandages) moet, over de gehele lengte van de broekspijp, een ruimte van 10 tot 15 centimeter bestaan. De band is 4 tot 5 centimeter breed en moet over de jas worden gedragen en twee keer op heuphoogte rondom gaan. De band moet worden vastgemaakt met een platte knoop waarbij de eerste lus binnen de knoop zit, strak genoeg om te voorkomen dat de jas te los zit en lang genoeg zodat 20 tot 30 centimeter aan beide kanten van de vastgemaakte knoop overblijft. Bij wedstijden moet het pak aan deze voorwaarden voldoen om mee te moegen doen met de wedstrijd.

Betekenis banden in Judo

judo bandenBij judo gebruikt men banden om het judopak die die het niveau van de drager aangeven. Wanneer men begin met judo dan krijgt men de witte band. De banden die daarna gehaald kunnen worden zijn: geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart, de wachttijd tussen kyu's is minimaal zes maanden, hoe hoger de dan, hoe langer de wachttijd is.

Voor kinderen tot 12 jaar is er nog een onderverdeling met slippen die op de band genaaid kunnen worden om aan te geven dat de judoka tussen de gedragen band en de volgende band in zit.

Bij de meestergraden (zwarte banden – dangraden) is het onderscheid te zien aan witte of gele streepjes dwars op het uiteinde van de zwarte band, het is echter niet verplicht deze streepjes te dragen, men mag een gewone zwarte band dragen. De eerste examens worden afgenomen door de judoclubs zelf, de 1e t/m 3e dan examens worden afgenomen door regionale examencommissies en de 4e en 5e dan examens worden afgenomen door landelijke examencommissies. Dangraden boven 6e dan worden meer op grond van verdiensten voor de judosport toegekend, bij de 6e, 7e en 8e dan is er een afwisselend roodwitte band, bij de 9e en 10e dan een rode band. Tot nu toe is de 10e dan nog maar aan slechts 19 judoka's in de hele wereld toegekend, waarvan de meesten Japanners zijn, maar ook onze nationale held Anton Geesink.

Hoe maakt u een platte knoop? Houd de band zo voor uw buik, dat beide uiteinden rechts en links even lang zijn, en breng beide uiteinden naar achteren om uw rug en weer terug naar voren. Kruis de uiteinden voor uw buik links over rechts, het bovenste linkeruiteinde gaat nu onder beide windingen van de band door. Beide uiteinden worden weer kruislinks gelegd maar nu rechts over links waarbij u een platte knoop maakt met beide uiteinden ieder naar een kant.

judoband knopen 1judoband knopen 2judoband knopen 3

Judo en Ego

Judo is meer dan een fysieke sport, het heeft ook veel met je levensinstelling te maken. ik las een mooi stukje over hoe het ego je heel erg kan tegenwerken binnen Judo en dat het ego er voor kan zorgen dat we niet openstaan voor leren. Een groot probleem van het ego is de drang om te willen winnen, wat er voor zorgt dat de Judoka zich gaat richten op het resultaat en dat werkt averechts op het leren. Ik heb moeten leren dat wanneer ik in een Randori de andere judoka met veel kracht tegenwerk en gestrekte armen gebruik ik niets leer van zijn balansverstoring en mijn eigen fouten wanneer ik toch geworpen wordt. Ik sta niet open voor het leren omdat mijn hoofd en lichaam te druk bezig zijn met winnen. Maar ook kan het ego tegenwerken wanneer je bang bent om te falen, waardoor je niet vraagt, terughoudende bent in je training en niet durft fouten te maken omdat je bang bent voort afkeuring of uitgelachen worden. Hierdoor geef je jezelf niet maar ontneem je jezelf ook de kans om te leren beter te worden. Vooral wanneer je begint zijn er veel mensen doe beter zijn dan jij en wanneer je jezelf telkens weer vergelijkt en meet met hen kun je het gevoel krijgen dat het niet kunt en dat je het nooit zo goed zal leren. Een van de lessen van Judo is dat je moet kijken naar je eigen voortgang, je moet niet de beste zijn maar zorgen dat je beter dan gisteren was. Het leren omgaan met jouw ego is ook een mooi streven binnen het judo. Wanneer je je ego even parkeert wanneer je de Dojo binnenstapt kun je veel meer genieten van het judo en de les en ontwikkel je jouw lichaam en geest sneller. En denk er aan, een zwarte bander is een witte bander die niet opgaf en een zwarte bander is iemand die al veel meer fouten heeft gemaakt dan de witte bander.

Wat vind ik zo leuk aan Judo

Ik ben geen super goede judoka en ik zal dit waarschijnlijk ook nooit worden. Ik heb geen echt sportlijf, mijn onderrug is stram, mijn pezen waren altijd al te kort en echt helemaal soepel zal ik nooit worden. Desondanks haalt een judotraining wel beste wat ik kan naar boven. Ik doe ontzettend mijn best om mijn fysieke beperkingen op te rekken en te verbeteren voor zover het lichaam dat toestaat en in de jaren dat ik ni train is mijn lijf veel soepeler geworden en bent ik fysiek veel losser geworden en zit ik fysiek ook lekkerder in mijn vel. En heel belangrijk is dat mijn bloeddruk weer normaal is (het was voor ik weer begon met sporten extreem te hoog) en ik ook geen dagelijkse medicatie voor de bloedruk meer hoef te slikken. Ook leer je vallen en weer opstaan en de grenzen van je fysiek vermogen kennen. Maar judo is niet alle een fysieke sport, het is ook een levenshouding en een levensfilosofie. Deze niet fysieke kant van judo is bijna net zo belangrijk als de fysieke kant, zonder de goede instelling kun je geen goed judoka worden. Ook dit trekt me aan in judo, minimale inspanning, maximaal resultaat, de kracht van je tegenstander gebruiken en vooral goed leren om de reacties van een ander in te schatten en daar dan op te reageren, maken judo als sport niet alleen gezoen voor lijf maar ook voor de geest. Ik probeer inderdaad mijn ego even achter te laten bij de deur van de Dojo en advies van andere judoka's op te nemen en commentaar van betweters naast me neer te leggen zonder innerlijke strijd en ergernis. Ik probeer telkens weer een stukje te groeien en dat gaat op mijn eigen tempo en ik vertrouw volledig op mijn leraar. Ik weet niet tot welke band ik nog zal komen, maar ik weet wel dat ik van de weg er naar toe zal (en wil) genieten.

Last update: 14-03-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).