Lichaamswerk index pagina

anatomie menselijk lichaam Op deze pagina's wil ik ingaan op alles wat met ons menselijk lichaam te maken heeft, dingen die niet zo goed gaan met ons lichaam en we daar vaak zelf aan kunnen doen. Het menselijk lichaam is een heel bijzonder en wonderbaarlijk geheel van organen, zintuigen, zenuwstelsel, stofwisseling, enzymen en hormonen en wanneer we ons daar van bewust worden kunnen we ons ook voorstellen dat er soms iets mis gaat in deze complexe structuur. Maar ook door omstandigheden van buitenaf kan dit schitterende systeem wat het menselijk lichaam is, sterk ontregeld worden wat kan leiden tot klachten van diverse aard. Ik heb zelf soms last van migraine en ik ben op latere leeftijd helaas gaan snurken. Maar ook andere lichamelijke ongemakken, zoals bijvoorbeeld rugklachten, heb ik mogen ervaren en soms heb ik daar een goede en effectieve oplossing voor gevonden of aangereikt gekregen. Soms kan de reguliere geneeskunde bepaalde zaken zeer goed oplossen, soms is er ook een alternatieve wijze, beide wil ik aan de orde laten komen. Zelf geloof ik sterk in de kracht van natuurlijke geneeswijze en geloof ik zeker dat het menselijk lichaam zelf ook erg goed in staat is om zichzelf te genezen en te herstellen. Een opmerking wil ik nog vooraf maken, ik ben geen dokter en geef geen medische adviezen, met de tips en aanbevelingen die ik doe of geef heb ik goede ervaringen maar gebruik er van is geheel voor uw eigen risico en u moet zelf ontdekken of het ook baat voor u heeft. Wanneer u twijfels heeft kunt u de suggestie voorleggen aan uw eigen huisarts of alternatief arts. Met vriendelijke groet, Hein Pragt

Ode aan het menselijk lichaam

Dit artikel gaat over ons wondermooie menselijke lichaam, hoe ouder is word, hoe meer ik de schoonheid en de schitterende wijze waarop het menselijke lichaam in elkaar zit bewonder. Wanneer ik het heb over de schoonheid van het menselijk lichaam dan doel ik niet op de uiterlijk schoonheid die we de bekende miss verkiezingen zien of de schoonheid van bekende fotomodellen maar over de universele schoonheid van het menselijk lichaam. En dan is er nog een groot verschil tussen uiterlijke schoonheid (die gelukkig ook erg smaak afhankelijk is) en de schoonheid van prachtige constructie van het menselijk lichaam als organisme. Ik vind het menselijk lichaam nog steeds geweldig mooi als onderwerp voor fotografie en ik heb zelf ook een tijd actief aan kunstzinnig naaktfotografie gedaan, tot het zo populair werd dat iedereen met een fotocamera het ging doen en het niveau soms bedroevend laag werd. Ik vind een mooie naaktfoto, vooral met mooi belichting, nog steeds heel mooi. Hierbij maakt het niet uit of het model jong en fris is of oud en gerimpeld, in alle vormen en leeftijden kan het menselijk lichaam op hele mooie wijze vastgelegd worden.

Toen ik jong was vond ik het menselijk lichaam ook mooi, vooral dat van het andere geslacht, ik heb mijn portie van verkennen ruimschoots gedaan. Als puber moet ik eerlijk bekennen ben ik nogal roekeloos omgegaan met mijn lichaam en was ik meer in de buitenkant dan de binnenkant geÔnterneerd. Pas op latere leeftijd, na het krijgen van kinderen en na het opdoen van meer kennis over het menselijk lichaam, begon de bewondering en het ontzag te stijgen. Met dit respect en ontzag begon ook mijn zorg voor mijn lichaam te stijgen, ik realiseerde me dat ik zuinig moest zijn op mijn lichaam en het goed moest verzorgen om prettig oud te kunnen worden. Wanneer ik nu mijn leeftijd vertel zijn veel mensen vaak verbaasd, dit is niet alleen het gevolg van goede genen, maar ook goed en respectvol omgaan met je lichaam, fit blijven en gezond eten, niet roken en weinig tot geen alcohol nuttigen.

Wanner we het menselijk lichaam gaan bekijken van celniveau tot al onze organen, het zenuwstelsel, al onze zintuigen en onze fantastische hersenen, is het een enorm complexe fantastisch geheel. Wanneer we ons concentreren op onze hersenen, dan kan men op dit gebied als afstuderen, zo wondermooi en complex dit in elkaar zit. Wanneer we al onze organen bekijken en zien hoe complex dit alles samenwerkt, kan ik allen maar meer bewondering krijgen. En dan de wetenschap dat de mens uit een enorm aantal cellen bestaat en daarnaast inwendig en uitwendig nog samenwerkt met zeker tweeŽnhalf kilo verschillende soorten bacteriŽn waar we niet zonder kunnen leven, maakt het nog meer bewonderingswaardig.

Met dit in gedachten is het heel jammer dat veel mensen dit wonder niet zo ervaren en enorm respectloos met het wonder dan hun lichaam is, omgaan door het te kapot te maken en te stressen met overgewicht, roken, drank, drugs, gevaarlijk gedrag, achteloosheid en verwaarlozing. En vaak is het helaas zo dat wanneer de lichamelijke klachten beginnen, het jammerlijk te laat is. Nu is het menselijk lichaam niet perfect, veel mensen hebben erfelijk aandoeningen en soms gaat het in deze goed georganiseerd machine die het menselijk lichaam is, ook wel eens fout. Ik heb zelf helaas last van erfelijke hoge bloeddruk, die ik door middel van een goed gewicht en een goede conditie gelukkig laag kan houden, maar ik heb ook een erfelijke vorm van migraine waar ik helaas niet zoveel tegen kan beginnen. Hier heeft de medische wetenschap gelukkig een oplossing in de vorm van triptanen. Maar voor de meeste kleine problemen met het lichaam zijn er vaak ook natuurlijke middelen om dit op te lossen of te verlichten.

Hoe meer ik leer over het menselijk lichaam, hoe meer mijn ontzag toeneemt, maar ook mijn belangstelling naar meer kennis over het wonder dat onze lichaam is in alle facetten. Op mijn site kunt u veel onderwerpen vinden over het menselijk lichaam, binnen de sectie lichaamswerk staan de onderwerpen die met de fysieke kan van het menselijk lichaam te maken hebben.

Mijn aanpak van hoge bloeddruk

hoge bloeddruk

Een paar jaar geleden kwam ik bij de dokter met een kleine lijst van vage klachten van pijnlijke gewrichten, vermoeidheid tot oorsuizen. Bijhet onderzoek bleek dat ik een gevaarlijk hoge bloeddruk had en ik kreeg onmiddellijk bŤtablokkers voorgeschreven. Deze bŤtablokkers onderdrukten de hartslag en de bloeddruk zakte weer snel naar een acceptabele hoogte. Het slechte nieuws was dat ik waarschijnlijk de rest van mijn leven bŤtablokkers moest blijven slikken. Dit was geen leuk vooruitzicht omdat bij enige inspanning het mij gewoon zwart voor de ogen werd omdat mijn hartslag niet meer omhoog ging. Wanneer ik in de ochtend op de fiets zat en nog even een trein wilde halen kon ik zelfs geen kort sprintje meer maken. Daarnaast ging door de bŤtablokkers helaas ook nog mijn gewicht omhoog en had ik helemaal geen energie meer. Dit was niet een wenselijke situatie en ik begon na te denken over meer natuurlijke alternatieven voor de medicatie.

Ik sprak hier over met de praktijkondersteuner en zij gaf aan dat door mijn gewicht te verlagen, te gaan sporten en mijn eetpatroon wat aan te passen mijn bloeddruk wat lager zo worden en ik waarschijnlijk een lagere dosis bŤtablokkers nodig zou hebben. Omdat mijn dochter al op judo zat bij sportschool van der Velde en ik dus daar ook elke week zat, ging ik hier tijdens de les van mijn dochter fitnessen. Er werd een programma op maat voor mij gemaakt en ik begon wekelijks te trainen. Ook paste ik mijn eetpatroon aan met onder meer veel fruit, minder vette en zoute kaas, geen koekjes meer bij de koffie, geen suiker meer in de koffie, niet meer naar de kantine op mijn werk maar een broodtrommel met vier boterhammen mee, elke middag een halve liter melk en ís avonds na het avondeten niets meer eten of snoepen. Na drie maanden was ik al 6 kilo kwijt en kon, in overleg met de huisarts, de dosis bŤtablokkers gehalveerd worden. Het eerste succes was binnen. Na nog een half jaar was ik totaal 12 kilo kwijt, had ik weer een redelijk goede conditie en het belangrijkste was dat ik, in overleg met de huisarts, gestopt ben met de bŤtablokkers en mijn bloeddruk prima is en bleef. Dit was meer dan ik verwacht had en het geeft goed aan hoe belangrijk het bijhouden van je gewicht en conditie is voor je gezondheid. Bovendien zit ik nu veel lekkerder in mijn vel, heb ik veel meer energie. Mijn advies is wel om dit altijd in overleg met de huisarts of praktijkondersteuner te doen en ook te blijven controleren.

Alternatieve geneesmiddelen

Dit is een overzicht van middelen die ik zelf regelmatig gebruik en waarvan ik ook proefondervindelijk de werking heb ervaren.

Calendula zalf.

Iets wat is altijd in huis heb is Calendula zalf wat gemaakt is van goudsbloemen. Calendula is afgeleid van het Latijnse woord 'Calenda' wat elke eerste dag van de maand aangeeft. De goudsbloem is een ťťnjarige plant en bloeit het hele jaar door. Ik gebruik het op (niet open) wonden en deze genezen veel sneller en wat vooral belangrijk is, het voorkomt littekenvorming. Calendula zalf heeft een helend en verzachtende werking bij lichte verwondingen, huidirritatie en oppervlakkige brandwonden en het bevordert de groei van nieuw weefsel. Ook werkt het verkoelend en verzacht het de pijn. De zalf zelf is vet en blijft zodoende langere tijd inwerken en laat zich vooral goed toepassen onder een verband, het trekt wel snel in waardoor het niet blijft plakken aan kleding. Vooral met schaafwonden van kinderen is het ideaal, maar ook gebruik ik het op brandwonden. Calendula zalf is bijna bij elke normale drogist te koop, u hoeft er niet speciaal voor naar een natuurwinkel.

Zoutoplossing neusspray.

De werkzame stof in zoutoplossing neusspray is natriumchloride ook wel keukenzout genoemd. Dit is opgelost in water met ongeveer 8 mg per ml en dan noemt mem het fysiologische zoutoplossing en in deze sterkte is het niet irriterend voor huid en slijmvliezen. U kunt het gebruiken bij verkoudheid en bijholteontsteking of gewoon een verstopte neus. Bij verkoudheid verwijden de bloedvaatjes zich in het ontstoken slijmvlies van de neus en hierdoor komt er vocht vrij en zwelt het slijmvlies. Hierdoor heeft u vaak moeite door uw neus te ademen. Door het gebruik van neusspray met natriumchloride zullen de slijmvliezen verdunnen en loopt het slijm makkelijker weg, zodat u weer vrijer kan ademen. Aangezien het een gewoon natuurlijk product is mag het gebruikt worden bij baby's en kinderen maar ook bij oudere kinderen en volwassenen werkt het zeer goed. Ook kan het de druk van bijholtes verlichten wanneer u een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen heeft, vooral als u bukt. Er bestaan ook chemische varianten maar u begrijpt al dat mijn voorkeur naar de meer natuurlijke variant uitgaat. Deze neusspray is bij elke gewone drogist te koop, het is wel belangrijk dat u eerst de bijsluiter leest en het middel op de goede wijze gebruikt.

Teatree olie.

Wat ik ook standaard in huis heb is Teatree olie hoewel niet iedereen de lucht kan waarderen. Teatree olie is een mild natuurlijk middel dat door de oorspronkelijke bewoners van AustraliŽ al duizenden jaren wordt gebruikt bij de behandeling van zeer uiteenlopende klachten. De belangrijkste eigenschappen van Teatree olie is dat het werkzaam is tegen besmettelijke organismen: bacteriŽn, schimmels en zelfs hoofdluis kan er niet tegen. Ik gebruik het als (extra) middel tegen hoofdluis, en voor bijvoorbeeld de behandeling van kalknagels. Wanneer u gedurende langere tijd elke avond wat Teatree olie op de kalknagel doet zal deze vanzelf genezen. Hier heb ik zelf zeer goede ervaringen mee, een kennis kreeg tabletten van zijn huisarts waarvan de bijwerkingen niet erg prettig te noemen waren, dit heeft u niet met het natuurgeneesmiddel Teatree olie. Aangezien de katten een verschrikkelijke hekel hebben aan deze lucht gebruik ik het ook om de katten te weren van bepaalde plekken, een paar druppels Teatree olie is al voldoende. Veel mensen gebruiken het nog voor veel meer dingen als een natuurlijk antisepticum. Tegenwoordig is ook Teatree olie bij de meeste drogisten gewoon te koop.

Valeriaan

De wortels van de valeriaanplant worden al sinds de oudheid gebruikt om er een kalmerend extract van te maken. Dit is een goed voorbeeld van een plant die vanuit de natuur- en volksgeneeskunde een moderne variant heeft gekregen. Valeriaan heeft een licht rustgevende werking en het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit en spanning en bij slapeloosheid. Valeriaan werkt kalmerend wanneer u angstig of gespannen bent en hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten die door de spanningen veroorzaakt worden. Het fijne van valeriaan is dat het geen negatieve invloed heeft op het reactie- of concentratievermogen, u kunt het dus goed blijven functioneren. U kunt valeriaan ook voor het slapen innemen om gemakkelijk en rustig te kunnen slapen. Het bevordert het natuurlijke slaapritme. Let wel op dat valeriaan is een tijdelijke hulp is bij deze verschijnselen, het lost de oorzaak van uw gespannenheid helaas niet op. De werking begint binnen een half uur na inname en houdt ongeveer vier uur aan. Van valeriaan zijn geen bijwerkingen bekend en heeft het geen wisselwerking met andere medicijnen. Het is zelfs bij bekende supermarktketens te koop als capsules, drogisterijen verkopen het vaak ook als luxe tablet maar deze zijn vaak erg duur.

Alternatieve medicatie bij artrose

glucosamine bestellen

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten en wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam aangemaakt kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal en bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht die nodig is om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Hierdoor kunnen botten over elkaar schuren wat veel pijn kan veroorzaken. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieŽn, schouders, nek en heupen. Bijna iedereen boven de zestig jaar heeft wel een klein mate van artrose maar soms begint het al op jongere leeftijd. De gevolgen van Artrose merkt men door pijn tijdens beweging van het gewricht en door een stijf of stram gevoel. Het gewricht voelt vooral stijf na een tijd niet bewegen en ook kunnen ernstig aangedane gewrichten een krakend gevoel geven. Tevens kan er bewegingsbeperking ontstaan en soms zelfs een standsverandering. Bij artrose van de handen ontstaan vaak verdikkingen in de gewrichten.

Er worden twee vormen van artrose onderscheiden, Artrose zonder aanwijsbare oorzaak wordt primaire of idiopathische artrose genoemd, artrose die veroorzaakt wordt door een onderliggende oorzaak heet secundaire artrose. Artrose die door veroudering wordt veroorzaakt wordt in de primaire groep ingedeeld, artrose die ontstaat na een ongeluk of door bijvoorbeeld aangeboren scheefstand valt in de groep secundaire artrose. Artrose is eigenlijk een normaal proces maar vaak wordt over Artrose gesproken als slijtage van de gewrichten. Dit is maar gedeeltelijk waar, zowel bot als kraakbeen zijn levende weefsels met cellen die actief betrokken blijven bij het functioneren van het weefsel. Omdat overgewicht een risicofactor is voor artrose en de belasting op het gewricht vergroot, wordt bij overgewicht vaak aangeraden ook af te vallen. Omdat artrose niet te genezen is en steeds vaker bij nog jonge mensen optreedt, is het belangrijk om een operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Bij een operatie wordt het aangedane gewricht vervangen door een kunstgewricht met een levensduur van gemiddeld 15 jaar. Een andere vorm van behandelen van Artrose bestaat uit pijnbestrijding door middel van bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen of diclofenac.

Glucosamine tabletten

Ook kunt u Glucosamine tabletten slikken, Glucosamine is sinds 2005 in Nederland geregistreerd als niet receptplichtig geneesmiddel ter verlichting van de pijnklachten bij artrose van de knie. De werking is echter nog niet met klinisch testen bewezen. Er treden zelden bijwerkingen op bij het gebruik van glucosamine en het middel is vrij verkrijgbaar. Let wel op de prijs, bijna dezelfde middelen worden tussen de 4 euro tot 40 euro per 60 tot 100 tabletten aangeboden. Het loont zich om even rustig te kijken waar u het goedkoop kunt halen, ik heb de ervaring dat de goedkope versie niet veel onderdoet voor de dure versie.

Meer lichaamswerk pagina's

Lichaamstaal

lichaamstaalLichaamstaal zegt meer dan een schat aan woorden want of u nu wilt of niet, u bent voortdurend aan het communiceren. Ook wanneer u geen woord zegt, vertelt u andere mensen iets over uzelf, via uw gebaren, uw mimiek, uw houding en uw bewegingen. De lichaamstaal van de mens geeft de persoonlijkheid van deze mens direct weer. leder mens heeft een unieke persoonlijkheid en daarmee ook een heel eigen lichaamstaal. Er zijn echter ook bijna universele lichaamstaal signalen, bijna iedereen vertoont bij heftige emoties bijna dezelfde lichaamstaal. Maar er zijn ook subtiele vormen van lichaamstaal die men door ervaring kan leren opmerken en die per persoon en bijvoorbeeld ook bij mannen en vrouwen subtiel kan verschillen. Darwin beweerde al in de 19e eeuw al dat bij bepaalde emoties gezichtsuitdrukkingen universeel lijken te zijn en recent heeft de Amerikaanse hoogleraar/psycholoog Ekman nader onderzoek gedaan.
Ga naar de lichaamstaal pagina

Migraine

Migraine hoofdpijnMigraine lijkt te ontstaat door een tijdelijke verstoring in de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen. Het lijkt er op dat de bloedtoevoer even belemmerd is en zich daarna weer herneemt. Het weefsel van de hersenen kan zelf geen pijn voelen, maar de bloedvaten die meer aan de buitenrand van de hersenen lopen kunnen dat wel. De oorzaak van migraine wordt vaak aan vaatvernauwing of vaatverwijding toegewezen maar ook is er de mogelijkheid dat de hersenen tijdelijk minder zuurstof krijgen waarna de bloedvaten gaan verwijden en zo migraine veroorzaken. Aanleg speelt ook een belangrijke rol bij migraine net als stress, seizoenswisselingen en de schommeling van vrouwelijke hormonen. Maar waarom de ťťn zelden een aanval heeft en de ander vaker is nog niet bekend. Gelukkig bestaat er tegenwoordig goede medicatie voor migraine.
Ga naar de migraine pagina

Sauna

SaunaPas na mijn vijftigste verjaardag heb ik de sauna ontdekt, daarvoor kende ik het wel maar kwam het er niet van om te gaan door meerdere omstandigheden. Nu ben ik verknocht aan de sauna en ik ga dan ook regelmatig naar de sauna. Mijn dochtertje was ook gek op de sauna en we gingen ook regelmatig samen een zondagmiddag naar de sauna hier in onze plaats. Ik kan er heel erg van genieten, ben na een sauna bezoek alle spanning kwijt en mijn lichaam is ook weer helemaal schoon. Sauna is van oorsprong een Finse benaming voor een ruimte waarin een heteluchtbad genomen kan worden en waar de temperatuur zo hoog oploopt dat men er gaat zweten. Dit heeft een reinigende werking op de huidporiŽn en ook mentaal wordt een sauna vaak als reinigend en heel ontspannend ervaren. Kortom de sauna is gezond voor lichaam en geest en brengt de psyche tot rust.
Ga naar de sauna pagina

Snurkproblemen

SnurkproblemenHelaas moet ik toegeven dat ik een tijd lang, soms iets meer, soms iets minder hard gesnurkt heb. Dit was voor mijzelf soms lastig omdat ik er zelf wakker van kon worden en omdat ik soms in de ochtend met een soort van ochtendhoofdpijn en een zere keel wakker werdt. Ook werd ik soms wakker gemaakt door mijn toenmalige partner die niet kon slapen door mijn gesnurk. Na een heel traject bij de KNO arts op de snurkpoli kon deze er helaas niets aan doen waarna ik op zoek ging naar andere mogelijkheden om iets tegen snurken te doen. Veel mensen snurken zonder dat ze dit zelf weten, het is vaak de partner die last van het snurken heeft. Ernstige snurkklachten kunnen ook een aanwijzing zijn dat iemand korte ademstilstanden heeft gedurende de nacht (apneu) waardoor de slaap ook ernstig verstoord kan worden. Gelukkig is het snurken over na vrij rigoreus afvallen en conditie opbouwen.
Ga naar de pagina over snurken en snurkproblemen

Slapen en ontspanning

Slapen en ontspanningBijna niets is erger dan niet kunnen slapen en bijna iedereen heeft wel eens een tijd in het leven dat een goede nachtrust een probleem is. Dit kan door drukke werkzaamheden veroorzaakt worden maar ook door spanningen of zorgen. Daarnaast kunnen problemen met slapen ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld snurken of door lichamelijk omgemak. Na een nacht slecht slapen voelt u zich de volgende dag vaak niet prettig, kunt u minder verdragen en kunt u minder presteren waardoor er weer extra druk en spanning kan ontstaan, wat weer slecht slapen tot gevolg kan hebben. Slecht slapen kan een grote invloed hebben op uzelf maar ook op uw omgeving. Wanneer u langere tijd slecht slaap kan dit zelfs een negatieve uitwerkingen hebben op uw lichamelijk gezondheid.
Ga naar de slapen en ontspanning pagina

Lichamelijke intimiteit

Lichamelijke intimiteitBij lichamelijke intimiteit denkt men vaak het eerste aan seks maar lichamelijke intimiteit is veel breder. Elke vorm van intiem gedrag dat we delen waarbij we het lichaam gebruiken valt onder lichamelijke intimiteit, van handen vasthouden, een zoen, knuffelen, elkaar masseren, strelen, tegen elkaar aanliggen, eigenlijk elke vorm van huidcontact. Mijns inziens is lichamelijk intimiteit ook een van de vele talen en uitingen van de liefde, hoewel de nadruk tegenwoordig meer op alleen lichamelijk genot lijkt te liggen. Ik las ook onderzoek dat lichamelijke intimiteit een belangrijke rol speelt in de binding tussen liefdespartner door stofjes lichamelijke intimiteit aangemaakt worden in onze hersenen. Op deze pagina ga ik in op het brede onderwerp lichamelijke intimiteit.
Ga naar de pagina over lichamelijke intimiteit

Gezond gewicht

gezond gewichtOp deze pagina besteed ik aandacht aan een gezond gewicht. Dit onderwerp is voor mij zeer belangrijk omdat in mijn familie enkele gevaarlijke gezondheidsrisico's voorkomen waardoor ik zelf heel alert ben op mijn gewicht. In mijn levensvisie is het lichaam ook de tempel van de ziel en is niet goed zorgen voor uw lichaam in mijn ogen een vorm van zelfverwaarlozing en gebrek aan respect voor het wonder dat uw lichaam is. Hoewel een gezond gewicht zowel voor ondergewicht als overgewicht opgaat besteed ik hier alleen maar aandacht aan overgewicht. Ik hoor soms van mensen dat ze de BMI norm niet realistisch vinden en dat deze aangepast moet worden aan de realiteit. De BMI norm is geen schoonheidsideaal norm maar een wetenschappelijke grens waarboven gezondheidsproblemen beginnen, dit kan men niet zomaar even ophogen om mensen een beter gevoel te geven.
Ga naar de gezond gewicht pagina
 

Nuttige boeken over mens en lichaam

boek Geneeswijzen in Nederland 1 - Natuurgeneeskundeboek bestellenGeneeswijzen in Nederland 1 - Natuurgeneeskunde Dr. Corwin Aakster, medisch socioloog, onderzoeker en adviseur gezondheidszorg, met een specialisatie naar additieve en alternatieve geneeswijzen. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan waarin de plaats van integrale geneeswijzen in het Nederlandse gezondheidszorgsysteem centraal staat. Deel 1 bespreekt alle behandelingen en methoden die stoornissen trachten te voorkomen en/of genezen door ondersteuning van de natuurlijke geneeskracht die in ieder mens aanwezig is. Natuurgeneeskunde kan een aanvulling zijn op een reguliere behandeling van huisarts of specialist, of op zichzelf staan.

boek De nieuwe atlas van het menselijk lichaamboek bestellenDe nieuwe atlas van het menselijk lichaam In dit uitgebreide, rijk geÔllustreerde boek maakt u via 12 gestructureerde hoofdstukken kennis met de onderdelen van de menselijke anatomie, alle organen en hun functies. Met meer dan 600 prachtige anatomische tekeningen, schema's, grafieken en rŲntgenfoto's wordt het menselijk lichaam gedetailleerd weergegeven. Heldere illustraties, Latijnse namen en professionele informatie gebaseerd op recente medische kennis, maken van deze atlas een onmisbaar naslagwerk voor mensen in de gezondheidszorg, medische studenten en elke mondige patiŽnt. In deze anatomische atlas worden de orgaansystemen op een goede wijze in beeld gebracht aan de hand van tekeningen. Naast de anatomische tekeningen zijn er meer schematische tekeningen waarbij de functies van orgaansystemen uitvoeriger worden belicht. Veel aandacht wordt besteed aan diagnostische methoden, die beelden geven van het menselijk lichaam.

boek Het wonder van jou en je biljoenen bewonersboek bestellenHet wonder van jou en je biljoenen bewoners Diot boek is een prachtig boek, eigenlijk voor kinderen geschreven maar ook heel goed leesbaar door volwassenen. Het boek won in 2014 de Gouden Griffel, het Gouden Penseel en nog veel meer andere prijzen. Thema van dit bijzondere non-fictieboek: het menselijk lichaam. Als er iemand een wonder is, dan ben jij het wel. Ja, jij! Neem alleen al je bloedvaten. Als je die allemaal aan elkaar vast zou plakken, dan kreeg je een draad die twee keer om de aarde past. Of denk eens aan die biljoenenmicroben die in en op je lichaam zitten en die je heel hard nodig hebt om te overleven. Hoe zien ze eruit en wat doen ze daar? Het wonder van jou en je biljoenen bewoners is meer dan een boek over het menselijk lichaam.Het vertelt hoe een cel er van binnen uitziet. En dat een gewone cel in jouw lichaam er nog spectaculairder uitziet dan de Death Star uit Star Wars. Het legt uit hoe je kunt zien of iemand verliefd op je is, waarom je sneller boos wordt bij warm weer en waarom je slim wordt van kauwgom eten. Dat dus - en nog veel, veel, vťťl meer...

Last update: 24-03-2019

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).