Lichaamswerk index pagina

anatomie menselijk lichaam Op deze pagina's wil ik ingaan op alles wat met ons menselijk lichaam te maken heeft, dingen die niet zo goed gaan met ons lichaam en we daar vaak zelf aan kunnen doen. Het menselijk lichaam is een heel bijzonder en wonderbaarlijk geheel van organen, zintuigen, zenuwstelsel, stofwisseling, enzymen en hormonen en wanneer we ons daar van bewust worden kunnen we ons ook voorstellen dat er soms iets mis gaat in deze complexe structuur. Maar ook door omstandigheden van buitenaf kan dit schitterende systeem wat het menselijk lichaam is, sterk ontregeld worden wat kan leiden tot klachten van diverse aard. Ik heb zelf soms last van migraine en ik ben op latere leeftijd helaas gaan snurken. Maar ook andere lichamelijke ongemakken, zoals bijvoorbeeld rugklachten, heb ik mogen ervaren en soms heb ik daar een goede en effectieve oplossing voor gevonden of aangereikt gekregen. Soms kan de reguliere geneeskunde bepaalde zaken zeer goed oplossen, soms is er ook een alternatieve wijze, beide wil ik aan de orde laten komen. Zelf geloof ik sterk in de kracht van natuurlijke geneeswijze en geloof ik zeker dat het menselijk lichaam zelf ook erg goed in staat is om zichzelf te genezen en te herstellen. Een opmerking wil ik nog vooraf maken, ik ben geen dokter en geef geen medische adviezen, met de tips en aanbevelingen die ik doe of geef heb ik goede ervaringen maar gebruik er van is geheel voor uw eigen risico en u moet zelf ontdekken of het ook baat voor u heeft. Wanneer u twijfels heeft kunt u de suggestie voorleggen aan uw eigen huisarts. Met vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Ode aan het menselijk lichaam

Dit artikel gaat over ons wondermooie menselijke lichaam, hoe ouder is word, hoe meer ik de schoonheid en de schitterende wijze waarop het menselijke lichaam in elkaar zit bewonder. Wanneer ik het heb over de schoonheid van het menselijk lichaam dan doel ik niet op de uiterlijk schoonheid die we de bekende miss verkiezingen zien of de schoonheid van bekende fotomodellen maar over de universele schoonheid van het menselijk lichaam. En dan is er nog een groot verschil tussen uiterlijke schoonheid (die gelukkig ook erg smaak afhankelijk is) en de schoonheid van prachtige constructie van het menselijk lichaam als organisme. Ik vind het menselijk lichaam nog steeds geweldig mooi als onderwerp voor fotografie en ik heb zelf ook een tijd actief aan kunstzinnig naaktfotografie gedaan, tot het zo populair werd dat iedereen met een fotocamera het ging doen en het niveau soms bedroevend laag werd. Ik vind een mooie naaktfoto, vooral met mooi belichting, nog steeds heel mooi. Hierbij maakt het niet uit of het model jong en fris is of oud en gerimpeld, in alle vormen en leeftijden kan het menselijk lichaam op hele mooie wijze vastgelegd worden.

Toen ik jong was vond ik het menselijk lichaam ook mooi, vooral dat van het andere geslacht, ik heb mijn portie van verkennen ruimschoots gedaan. Als puber moet ik eerlijk bekennen ben ik nogal roekeloos omgegaan met mijn lichaam en was ik meer in de buitenkant dan de binnenkant geÔnterneerd. Pas op latere leeftijd, na het krijgen van kinderen en na het opdoen van meer kennis over het menselijk lichaam, begon de bewondering en het ontzag te stijgen. Met dit respect en ontzag begon ook mijn zorg voor mijn lichaam te stijgen, ik realiseerde me dat ik zuinig moest zijn op mijn lichaam en het goed moest verzorgen om prettig oud te kunnen worden. Wanneer ik nu mijn leeftijd vertel zijn veel mensen vaak verbaasd, dit is niet alleen het gevolg van goede genen, maar ook goed en respectvol omgaan met je lichaam, fit blijven en gezond eten, niet roken en weinig tot geen alcohol nuttigen.

Wanner we het menselijk lichaam gaan bekijken van celniveau tot al onze organen, het zenuwstelsel, al onze zintuigen en onze fantastische hersenen, is het een enorm complexe fantastisch geheel. Wanneer we ons concentreren op onze hersenen, dan kan men op dit gebied als afstuderen, zo wondermooi en complex dit in elkaar zit. Wanneer we al onze organen bekijken en zien hoe complex dit alles samenwerkt, kan ik allen maar meer bewondering krijgen. En dan de wetenschap dat de mens uit een enorm aantal cellen bestaat en daarnaast inwendig en uitwendig nog samenwerkt met zeker tweeŽnhalf kilo verschillende soorten bacteriŽn waar we niet zonder kunnen leven, maakt het nog meer bewonderingswaardig.

Met dit in gedachten is het heel jammer dat veel mensen dit wonder niet zo ervaren en enorm respectloos met het wonder dan hun lichaam is, omgaan door het te kapot te maken en te stressen met overgewicht, roken, drank, drugs, gevaarlijk gedrag, achteloosheid en verwaarlozing. En vaak is het helaas zo dat wanneer de lichamelijke klachten beginnen, het jammerlijk te laat is. Nu is het menselijk lichaam niet perfect, veel mensen hebben erfelijk aandoeningen en soms gaat het in deze goed georganiseerd machine die het menselijk lichaam is, ook wel eens fout. Ik heb zelf helaas last van erfelijke hoge bloeddruk, die ik door middel van een goed gewicht en een goede conditie gelukkig laag kan houden, maar ik heb ook een erfelijke vorm van migraine waar ik helaas niet zoveel tegen kan beginnen. Hier heeft de medische wetenschap gelukkig een oplossing in de vorm van triptanen. Maar voor de meeste kleine problemen met het lichaam zijn er vaak ook natuurlijke middelen om dit op te lossen of te verlichten.

Hoe meer ik leer over het menselijk lichaam, hoe meer mijn ontzag toeneemt, maar ook mijn belangstelling naar meer kennis over het wonder dat onze lichaam is in alle facetten. Op mijn site kunt u veel onderwerpen vinden over het menselijk lichaam, binnen de sectie lichaamswerk staan de onderwerpen die met de fysieke kan van het menselijk lichaam te maken hebben.

Meer lichaamswerk pagina's

Lichaamstaal

lichaamstaalLichaamstaal zegt meer dan een schat aan woorden want of u nu wilt of niet, u bent voortdurend aan het communiceren. Ook wanneer u geen woord zegt, vertelt u andere mensen iets over uzelf, via uw gebaren, uw mimiek, uw houding en uw bewegingen. De lichaamstaal van de mens geeft de persoonlijkheid van deze mens direct weer. leder mens heeft een unieke persoonlijkheid en daarmee ook een heel eigen lichaamstaal. Er zijn echter ook bijna universele lichaamstaal signalen, bijna iedereen vertoont bij heftige emoties bijna dezelfde lichaamstaal. Maar er zijn ook subtiele vormen van lichaamstaal die men door ervaring kan leren opmerken en die per persoon en bijvoorbeeld ook bij mannen en vrouwen subtiel kan verschillen. Darwin beweerde al in de 19e eeuw al dat bij bepaalde emoties gezichtsuitdrukkingen universeel lijken te zijn en recent heeft de Amerikaanse hoogleraar/psycholoog Ekman nader onderzoek gedaan.
Ga naar de lichaamstaal pagina

Migraine

Migraine hoofdpijnMigraine lijkt te ontstaat door een tijdelijke verstoring in de samenwerking tussen bloedvaten en zenuwbanen in de hersenen. Het lijkt er op dat de bloedtoevoer even belemmerd is en zich daarna weer herneemt. Het weefsel van de hersenen kan zelf geen pijn voelen, maar de bloedvaten die meer aan de buitenrand van de hersenen lopen kunnen dat wel. De oorzaak van migraine wordt vaak aan vaatvernauwing of vaatverwijding toegewezen maar ook is er de mogelijkheid dat de hersenen tijdelijk minder zuurstof krijgen waarna de bloedvaten gaan verwijden en zo migraine veroorzaken. Aanleg speelt ook een belangrijke rol bij migraine net als stress, seizoenswisselingen en de schommeling van vrouwelijke hormonen. Maar waarom de ťťn zelden een aanval heeft en de ander vaker is nog niet bekend. Gelukkig bestaat er tegenwoordig goede medicatie voor migraine.
Ga naar de migraine pagina

Sauna

SaunaPas na mijn vijftigste verjaardag heb ik de sauna ontdekt, daarvoor kende ik het wel maar kwam het er niet van om te gaan door meerdere omstandigheden. Nu ben ik verknocht aan de sauna en ik ga dan ook regelmatig naar de sauna. Mijn dochtertje was ook gek op de sauna en we gingen ook regelmatig samen een zondagmiddag naar de sauna hier in onze plaats. Ik kan er heel erg van genieten, ben na een sauna bezoek alle spanning kwijt en mijn lichaam is ook weer helemaal schoon. Sauna is van oorsprong een Finse benaming voor een ruimte waarin een heteluchtbad genomen kan worden en waar de temperatuur zo hoog oploopt dat men er gaat zweten. Dit heeft een reinigende werking op de huidporiŽn en ook mentaal wordt een sauna vaak als reinigend en heel ontspannend ervaren. Kortom de sauna is gezond voor lichaam en geest en brengt de psyche tot rust.
Ga naar de sauna pagina

Snurkproblemen

SnurkproblemenHelaas moet ik toegeven dat ik een tijd lang, soms iets meer, soms iets minder hard gesnurkt heb. Dit was voor mijzelf soms lastig omdat ik er zelf wakker van kon worden en omdat ik soms in de ochtend met een soort van ochtendhoofdpijn en een zere keel wakker werdt. Ook werd ik soms wakker gemaakt door mijn toenmalige partner die niet kon slapen door mijn gesnurk. Na een heel traject bij de KNO arts op de snurkpoli kon deze er helaas niets aan doen waarna ik op zoek ging naar andere mogelijkheden om iets tegen snurken te doen. Veel mensen snurken zonder dat ze dit zelf weten, het is vaak de partner die last van het snurken heeft. Ernstige snurkklachten kunnen ook een aanwijzing zijn dat iemand korte ademstilstanden heeft gedurende de nacht (apneu) waardoor de slaap ook ernstig verstoord kan worden. Gelukkig is het snurken over na vrij rigoreus afvallen en conditie opbouwen.
Ga naar de pagina over snurken en snurkproblemen

Slapen en ontspanning

Slapen en ontspanningBijna niets is erger dan niet kunnen slapen en bijna iedereen heeft wel eens een tijd in het leven dat een goede nachtrust een probleem is. Dit kan door drukke werkzaamheden veroorzaakt worden maar ook door spanningen of zorgen. Daarnaast kunnen problemen met slapen ook veroorzaakt worden door bijvoorbeeld snurken of door lichamelijk omgemak. Na een nacht slecht slapen voelt u zich de volgende dag vaak niet prettig, kunt u minder verdragen en kunt u minder presteren waardoor er weer extra druk en spanning kan ontstaan, wat weer slecht slapen tot gevolg kan hebben. Slecht slapen kan een grote invloed hebben op uzelf maar ook op uw omgeving. Wanneer u langere tijd slecht slaap kan dit zelfs een negatieve uitwerkingen hebben op uw lichamelijk gezondheid.
Ga naar de slapen en ontspanning pagina

Huismiddeltjes

huismiddeltjesHuismiddeltjes zijn al heel oud, ze zijn meestal gebaseerd op ervaring, ooit ging men een middeltje gebruiken en het leek te werken, dit werd doorgegeven en zo ontstond er een soort collectieve kennis van simpele middeltjes die bij veelvoorkomende lichamelijk klachten kunnen helpen. Mijn oma had veel van dit soort middeltjes die zij weer van haar moeder geleerd had. Ook hadden we als kind een buurvrouw die zich met kruiden bezighield en die vaak simpele middeltjes had bij blaren, huidproblemen of gewrichtspijn. Veel van deze middeltjes werken ook echt heb ik door de jaren heen gemerkt, het is geen hogere geneeskunst en bij echt klachten adviseer ik ook echt om een dokter te raadplegen.
Ga naar de huismiddeltjes pagina

Gezond gewicht

gezond gewichtOp deze pagina besteed ik aandacht aan een gezond gewicht. Dit onderwerp is voor mij zeer belangrijk omdat in mijn familie enkele gevaarlijke gezondheidsrisico's voorkomen waardoor ik zelf heel alert ben op mijn gewicht. In mijn levensvisie is het lichaam ook de tempel van de ziel en is niet goed zorgen voor uw lichaam in mijn ogen een vorm van zelfverwaarlozing en gebrek aan respect voor het wonder dat uw lichaam is. Hoewel een gezond gewicht zowel voor ondergewicht als overgewicht opgaat besteed ik hier alleen maar aandacht aan overgewicht. Ik hoor soms van mensen dat ze de BMI norm niet realistisch vinden en dat deze aangepast moet worden aan de realiteit. De BMI norm is geen schoonheidsideaal norm maar een wetenschappelijke grens waarboven gezondheidsproblemen beginnen, dit kan men niet zomaar even ophogen om mensen een beter gevoel te geven.
Ga naar de gezond gewicht pagina

Lichamelijke intimiteit

Lichamelijke intimiteitBij lichamelijke intimiteit denkt men vaak het eerste aan seks maar lichamelijke intimiteit is veel breder. Elke vorm van intiem gedrag dat we delen waarbij we het lichaam gebruiken valt onder lichamelijke intimiteit, van handen vasthouden, een zoen, knuffelen, elkaar masseren, strelen, tegen elkaar aanliggen, eigenlijk elke vorm van huidcontact. Mijns inziens is lichamelijk intimiteit ook een van de vele talen en uitingen van de liefde, hoewel de nadruk tegenwoordig meer op alleen lichamelijk genot lijkt te liggen. Ik las ook onderzoek dat lichamelijke intimiteit een belangrijke rol speelt in de binding tussen liefdespartner door stofjes lichamelijke intimiteit aangemaakt worden in onze hersenen. Op deze pagina ga ik in op het brede onderwerp lichamelijke intimiteit.
Ga naar de pagina over lichamelijke intimiteit
 

Nuttige boeken over mens en lichaam

boek Geneeswijzen in Nederland 1 - Natuurgeneeskundeboek bestellenGeneeswijzen in Nederland 1 - Natuurgeneeskunde Dr. Corwin Aakster, medisch socioloog, onderzoeker en adviseur gezondheidszorg, met een specialisatie naar additieve en alternatieve geneeswijzen. Hij heeft verschillende boeken op zijn naam staan waarin de plaats van integrale geneeswijzen in het Nederlandse gezondheidszorgsysteem centraal staat. Deel 1 bespreekt alle behandelingen en methoden die stoornissen trachten te voorkomen en/of genezen door ondersteuning van de natuurlijke geneeskracht die in ieder mens aanwezig is. Natuurgeneeskunde kan een aanvulling zijn op een reguliere behandeling van huisarts of specialist, of op zichzelf staan.

boek De nieuwe atlas van het menselijk lichaamboek bestellenDe nieuwe atlas van het menselijk lichaam In dit uitgebreide, rijk geÔllustreerde boek maakt u via 12 gestructureerde hoofdstukken kennis met de onderdelen van de menselijke anatomie, alle organen en hun functies. Met meer dan 600 prachtige anatomische tekeningen, schema's, grafieken en rŲntgenfoto's wordt het menselijk lichaam gedetailleerd weergegeven. Heldere illustraties, Latijnse namen en professionele informatie gebaseerd op recente medische kennis, maken van deze atlas een onmisbaar naslagwerk voor mensen in de gezondheidszorg, medische studenten en elke mondige patiŽnt. In deze anatomische atlas worden de orgaansystemen op een goede wijze in beeld gebracht aan de hand van tekeningen. Naast de anatomische tekeningen zijn er meer schematische tekeningen waarbij de functies van orgaansystemen uitvoeriger worden belicht. Veel aandacht wordt besteed aan diagnostische methoden, die beelden geven van het menselijk lichaam.

boek Het wonder van jou en je biljoenen bewonersboek bestellenHet wonder van jou en je biljoenen bewoners Diot boek is een prachtig boek, eigenlijk voor kinderen geschreven maar ook heel goed leesbaar door volwassenen. Het boek won in 2014 de Gouden Griffel, het Gouden Penseel en nog veel meer andere prijzen. Thema van dit bijzondere non-fictieboek: het menselijk lichaam. Als er iemand een wonder is, dan ben jij het wel. Ja, jij! Neem alleen al je bloedvaten. Als je die allemaal aan elkaar vast zou plakken, dan kreeg je een draad die twee keer om de aarde past. Of denk eens aan die biljoenenmicroben die in en op je lichaam zitten en die je heel hard nodig hebt om te overleven. Hoe zien ze eruit en wat doen ze daar? Het wonder van jou en je biljoenen bewoners is meer dan een boek over het menselijk lichaam.Het vertelt hoe een cel er van binnen uitziet. En dat een gewone cel in jouw lichaam er nog spectaculairder uitziet dan de Death Star uit Star Wars. Het legt uit hoe je kunt zien of iemand verliefd op je is, waarom je sneller boos wordt bij warm weer en waarom je slim wordt van kauwgom eten. Dat dus - en nog veel, veel, vťťl meer...

Last update: 11-11-2020
Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).