Alternatief genezen

geneeskrachtige kruiden Al jong leerde ik dat er naast de "gewone" dokter ook alternatieven waren uit de natuur. We hadden een buurvrouw die zich heel erg bezig hield met geneeskrachtige kruiden en planten en toen ik eens last van pijnlijke blaren aan mijn voeten had, kwam ze even later met een paar bladeren aan en heel snel was de pijn over en de blaren weg. Voor hoge bloeddruk kreeg ik brandnetelthee en zowaar het hielp. Later leerde ik nog een paar mensen kennen die bezig waren met homeopathie en alternatieve geneeskunde en uit ervaring weet ik dat het echt werkt. De reguliere geneeskunde kijkt er vaak sceptisch naar en zegt dat het wetenschappelijk niet allemaal bewezen is. Maar datzelfde kunnen we ook zeggen van de reguliere geneeskunde, van sommige middelen weet men dat het werkt maar kan men de werking ook niet verklaren. Er zijn ook gewoon "huismiddeltjes" die oma al gebruikte en die hun werking al eeuwen bewezen hebben uit ervaring. Heel veel zelfhulpmiddeltjes uit de drogisterij zijn gebaseerd op deze ervaringsgeneeskunde of huismiddeltjes. Op deze pagina probeer ik uit eigen ervaring wat tips te geven over alternatieve geneeskunde. Een opmerking wil ik nog vooraf maken, ik ben geen dokter en geef geen medische adviezen, met de tips en aanbevelingen die ik doe of geef heb ik goede ervaringen maar gebruik er van is geheel voor uw eigen risico en u moet zelf ontdekken of het ook baat voor u heeft. Wanneer u twijfels heeft kunt u de suggestie voorleggen aan een drogist of uw eigen huisarts of alternatief arts. Met vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Mijn aanpak van hoge bloeddruk

Ik kwam bij de dokter met een kleine lijst van vage klachten van pijnlijke gewrichten, vermoeidheid tot oorsuizen. Bij het onderzoek bleek dat ik een gevaarlijk hoge bloeddruk had en ik kreeg onmiddellijk bŤtablokkers voorgeschreven. Deze bŤtablokkers onderdrukten de hartslag en de bloeddruk zakte weer snel naar een acceptabele hoogte. Het slechte nieuws was dat ik waarschijnlijk de rest van mijn leven bŤtablokkers moest blijven slikken. Dit was geen leuk vooruitzicht omdat bij enige inspanning het mij gewoon zwart voor de ogen werd omdat mijn hartslag niet meer omhoog ging. Wanneer ik in de ochtend op de fiets zat en nog even een trein wilde halen kon ik zelfs geen kort sprintje meer maken. Daarnaast ging door de bŤtablokkers helaas ook nog mijn gewicht omhoog en had ik helemaal geen energie meer. Dit was niet een wenselijke situatie en ik begon na te denken over meer natuurlijke alternatieven voor de medicatie.

Ik sprak hier over met de praktijkondersteuner en zij gaf aan dat door mijn gewicht te verlagen, te gaan sporten en mijn eetpatroon wat aan te passen mijn bloeddruk wat lager zo worden en ik waarschijnlijk een lagere dosis bŤtablokkers nodig zou hebben. Omdat mijn dochter al op judo zat bij sportschool van der Velde en ik dus daar ook elke week zat, ging ik hier tijdens de les van mijn dochter fitnessen. Er werd een programma op maat voor mij gemaakt en ik begon wekelijks te trainen. Ook paste ik mijn eetpatroon aan met onder meer veel fruit, minder vette en zoute kaas, geen koekjes meer bij de koffie, geen suiker meer in de koffie, niet meer naar de kantine op mijn werk maar een broodtrommel met vier boterhammen mee, elke middag een halve liter melk en ís avonds na het avondeten niets meer eten of snoepen. Na drie maanden was ik al 6 kilo kwijt en kon, in overleg met de huisarts, de dosis bŤtablokkers gehalveerd worden. Het eerste succes was binnen. Na nog een half jaar was ik totaal 12 kilo kwijt, had ik weer een redelijk goede conditie en het belangrijkste was dat ik, in overleg met de huisarts, gestopt ben met de bŤtablokkers en mijn bloeddruk prima is en bleef. Dit was meer dan ik verwacht had en het geeft goed aan hoe belangrijk het bijhouden van je gewicht en conditie is voor je gezondheid. Bovendien zit ik nu veel lekkerder in mijn vel, heb ik veel meer energie. Mijn advies is wel om dit altijd in overleg met de huisarts of praktijkondersteuner te doen en ook te blijven controleren.

Alternatieve geneeskunde

© 2012 Hein Pragt

Dit is een overzicht van middelen die ik zelf gebruik en waarvan ik ook proefondervindelijk de werking heb ervaren.

Calendula zalf.

Iets wat is altijd in huis heb is Calendula zalf wat gemaakt is van goudsbloemen. Calendula is afgeleid van het Latijnse woord 'Calenda' wat elke eerste dag van de maand aangeeft. De goudsbloem is een ťťnjarige plant en bloeit het hele jaar door. Ik gebruik het op (niet open) wonden en deze genezen veel sneller en wat vooral belangrijk is, het voorkomt littekenvorming. Calendula zalf heeft een helend en verzachtende werking bij lichte verwondingen, huidirritatie en oppervlakkige brandwonden en het bevordert de groei van nieuw weefsel. Ook werkt het verkoelend en verzacht het de pijn. De zalf zelf is vet en blijft zodoende langere tijd inwerken en laat zich vooral goed toepassen onder een verband, het trekt wel snel in waardoor het niet blijft plakken aan kleding. Vooral met schaafwonden van kinderen is het ideaal, maar ook gebruik ik het op brandwonden. Calendula zalf is bijna bij elke normale drogist te koop, u hoeft er niet speciaal voor naar een natuurwinkel.


Zoutoplossing neusspray.

De werkzame stof in zoutoplossing neusspray is natriumchloride ook wel keukenzout genoemd. Dit is opgelost in water met ongeveer 8 mg per ml en dan noemt mem het fysiologische zoutoplossing en in deze sterkte is het niet irriterend voor huid en slijmvliezen. U kunt het gebruiken bij verkoudheid en bijholteontsteking of gewoon een verstopte neus. Bij verkoudheid verwijden de bloedvaatjes zich in het ontstoken slijmvlies van de neus en hierdoor komt er vocht vrij en zwelt het slijmvlies. Hierdoor heeft u vaak moeite door uw neus te ademen. Door het gebruik van neusspray met natriumchloride zullen de slijmvliezen verdunnen en loopt het slijm makkelijker weg, zodat u weer vrijer kan ademen. Aangezien het een gewoon natuurlijk product is mag het gebruikt worden bij baby's en kinderen maar ook bij oudere kinderen en volwassenen werkt het zeer goed. Ook kan het de druk van bijholtes verlichten wanneer u een pijnlijke druk in het voorhoofd of rond de ogen heeft, vooral als u bukt. Er bestaan ook chemische varianten maar u begrijpt al dat mijn voorkeur naar de meer natuurlijke variant uitgaat. Deze neusspray is bij elke gewone drogist te koop, het is wel belangrijk dat u eerst de bijsluiter leest en het middel op de goede wijze gebruikt.


Teatree olie.

Wat ik ook standaard in huis heb is Teatree olie hoewel niet iedereen de lucht kan waarderen. Teatree olie is een mild natuurlijk middel dat door de oorspronkelijke bewoners van AustraliŽ al duizenden jaren wordt gebruikt bij de behandeling van zeer uiteenlopende klachten. De belangrijkste eigenschappen van Teatree olie is dat het werkzaam is tegen besmettelijke organismen: bacteriŽn, schimmels en zelfs hoofdluis kan er niet tegen. Ik gebruik het als (extra) middel tegen hoofdluis, en voor bijvoorbeeld de behandeling van kalknagels. Wanneer u gedurende langere tijd elke avond wat Teatree olie op de kalknagel doet zal deze vanzelf genezen. Hier heb ik zelf zeer goede ervaringen mee, een kennis kreeg tabletten van zijn huisarts waarvan de bijwerkingen niet erg prettig te noemen waren, dit heeft u niet met het natuurgeneesmiddel Teatree olie. Aangezien de katten een verschrikkelijke hekel hebben aan deze lucht gebruik ik het ook om de katten te weren van bepaalde plekken, een paar druppels Teatree olie is al voldoende. Veel mensen gebruiken het nog voor veel meer dingen als een natuurlijk antisepticum. Tegenwoordig is ook Teatree olie bij de meeste drogisten gewoon te koop.


Valeriaan

De wortels van de valeriaanplant worden al sinds de oudheid gebruikt om er een kalmerend extract van te maken. Dit is een goed voorbeeld van een plant die vanuit de natuur- en volksgeneeskunde een moderne variant heeft gekregen. Valeriaan heeft een licht rustgevende werking en het wordt gebruikt bij lichte vormen van nervositeit en spanning en bij slapeloosheid. Valeriaan werkt kalmerend wanneer u angstig of gespannen bent en hierdoor verminderen ook de lichamelijke klachten die door de spanningen veroorzaakt worden. Het fijne van valeriaan is dat het geen negatieve invloed heeft op het reactie- of concentratievermogen, u kunt het dus goed blijven functioneren. U kunt valeriaan ook voor het slapen innemen om gemakkelijk en rustig te kunnen slapen. Het bevordert het natuurlijke slaapritme. Let wel op dat valeriaan is een tijdelijke hulp is bij deze verschijnselen, het lost de oorzaak van uw gespannenheid helaas niet op. De werking begint binnen een half uur na inname en houdt ongeveer vier uur aan. Van valeriaan zijn geen bijwerkingen bekend en heeft het geen wisselwerking met andere medicijnen. Het is zelfs bij bekende supermarktketens te koop als capsules, drogisterijen verkopen het vaak ook als luxe tablet maar deze zijn vaak erg duur.

Alternatieve medicatie bij artrose.

© 2013 Hein Pragt

Artrose is een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten en wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam aangemaakt kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal en bij artrose vermindert ook de vloeistof in het gewricht die nodig is om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen. Hierdoor kunnen botten over elkaar schuren wat veel pijn kan veroorzaken. Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieŽn, schouders, nek en heupen. Bijna iedereen boven de zestig jaar heeft wel een klein mate van artrose maar soms begint het al op jongere leeftijd. De gevolgen van Artrose merkt men door pijn tijdens beweging van het gewricht en door een stijf of stram gevoel. Het gewricht voelt vooral stijf na een tijd niet bewegen en ook kunnen ernstig aangedane gewrichten een krakend gevoel geven. Tevens kan er bewegingsbeperking ontstaan en soms zelfs een standsverandering. Bij artrose van de handen ontstaan vaak verdikkingen in de gewrichten.

Er worden twee vormen van artrose onderscheiden, Artrose zonder aanwijsbare oorzaak wordt primaire of idiopathische artrose genoemd, artrose die veroorzaakt wordt door een onderliggende oorzaak heet secundaire artrose. Artrose die door veroudering wordt veroorzaakt wordt in de primaire groep ingedeeld, artrose die ontstaat na een ongeluk of door bijvoorbeeld aangeboren scheefstand valt in de groep secundaire artrose. Artrose is eigenlijk een normaal proces maar vaak wordt over Artrose gesproken als slijtage van de gewrichten. Dit is maar gedeeltelijk waar, zowel bot als kraakbeen zijn levende weefsels met cellen die actief betrokken blijven bij het functioneren van het weefsel. Omdat overgewicht een risicofactor is voor artrose en de belasting op het gewricht vergroot, wordt bij overgewicht vaak aangeraden ook af te vallen. Omdat artrose niet te genezen is en steeds vaker bij nog jonge mensen optreedt, is het belangrijk om een operatie zo lang mogelijk uit te stellen. Bij een operatie wordt het aangedane gewricht vervangen door een kunstgewricht met een levensduur van gemiddeld 15 jaar. Een andere vorm van behandelen van Artrose bestaat uit pijnbestrijding door middel van bijvoorbeeld paracetamol, ibuprofen of diclofenac.

Glucosamine tabletten

Ook kunt u Glucosamine tabletten slikken, Glucosamine is sinds 2005 in Nederland geregistreerd als niet receptplichtig geneesmiddel ter verlichting van de pijnklachten bij artrose van de knie. De werking is echter nog niet met klinisch testen bewezen. Er treden zelden bijwerkingen op bij het gebruik van glucosamine en het middel is vrij verkrijgbaar. Let wel op de prijs, bijna dezelfde middelen worden tussen de 4 euro tot 40 euro per 60 tot 100 tabletten aangeboden. Het loont zich om even rustig te kijken waar u het goedkoop kunt halen, ik heb de ervaring dat de goedkope versie niet veel onderdoet voor de dure versie.


Nuttige boeken.

boekboek bestellenBeter met voeding - welvaartsziektes voorkomen en behandelen door inzicht in de verborgen gebreken in onze moderne voeding. Veel gezondheidsproblemen ontstaan door tekorten in ons lichaam, veroorzaakt door industriŽle bewerkingen van moderne voeding. 'Beter met voeding' geeft een uniek inzicht in de negatieve effecten van onvolwaardige voeding op onze gezondheid. Voedingskundige Mia Tjioe-America heeft in haar 50-jarige praktijk voedingsgewoontes zien veranderen en ook de toename vastgesteld van aandoeningen als allergie, ADHD, huid- en darmaandoeningen. Met praktijkgericht onderzoek en langdurige begeleiding van haar patiŽnten is zij patronen gaan herkennen en heeft zij relaties kunnen leggen tussen moderne eetgewoontes en het ontstaan van veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Opgebouwde tekorten worden doorgegeven aan de volgende generatie en werken daardoor cumulatief. Een baby kan zo ter wereld komen met een nog grotere achterstand dan zijn ouders. Dit verklaart mede waarom welvaartsziektes op een steeds jongere leeftijd toeslaan. Dit boek geeft een totaal andere kijk op voeding dan we gewend zijn. Dogma's en 'blinde vlekken' uit de moderne voedingsleer als bron van veel misverstanden worden haarfijn ontleed en vervangen door een ander basisidee. In haar praktijk voor voedingstherapie behaalde Mia Tjioe-America opzienbarende resultaten bij de behandeling van chronische aandoeningen bij haar patiŽnten. Aan de hand van voorbeelden wordt duidelijk gemaakt hoe symptomen van opgebouwde tekorten herkend kunnen worden en hoe deze verminderd of opgeheven worden door volwaardige voeding, zodat genezing mogelijk wordt. De aanvulling op de voedingsleer, de voorbeelden van duurzame genezing door voeding en de beproefde, praktische voedingsadviezen maken dit boek tot een ideale gids voor iedereen die geÔnteresseerd is in een gezonder leven van zichzelf, zijn gezinsleden of zijn patiŽnten. Het boek bestaat uit drie delen: theorie, voorbeelden van patiŽnten en praktische voedingsadviezen. Erg handig is ook het hoofdstuk 'kritisch boodschappen doen' met praktische warenkennis.


boekboek bestellenDe genezende kracht van planten en kruiden - Alles over de heilzame eigenschappen en het gebruik van meer dan 100 kruiden, wilde planten, groenten en fruit Natuurlijke geneesmiddelen worden niet altijd op basis van kruiden gemaakt. Dit boek beschrijft de geneeskrachtige eigenschappen van kamerplanten, wilde bloemen, specerijen en zelfs fruit en groenten. Zo kan materiaal uit eigen tuin en keukenkas of planten die in de vrije natuur te vinden zijn, gebruikt worden bij het zelf bereiden van dergelijke natuurlijke geneesmiddelen, in de vorm van infusies, siropen, zalven, poeders enzovoort. U leert welke middelen het beste helpen bij verschillende klachten, zoals verkoudheden, huid- of spijsverteringsproblemen, keelontsteking, zonnebrand en nog vele andere. Dankzij deze gids kunt u uw gezondheid op een natuurlijke, eenvoudige en goedkope wijze verbeteren.


Forum vragen over: 08 - Lichaamswerk  : Alternatieve geneeskunde

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd
Heeft iemand ervaring in alternatieve middelen bij overgangsklachten?(2 )2013-03-24 11:27:00

Last update: 17-09-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com).