Over vriendschap.

Deze pagina gaat over vriendschap in het algemeen, wat is vriendschap en waar ligt de grens tussen een goede kennis en een vriend of vriendin en ook de bekende vraag of vriendschap tussen mannen en vrouwen mogelijk is? Vriendschap is iets heel persoonlijks, de een beschouwt iemand snel als vriend ik ben zelf iets voorzichtiger, ik heb veel goede kennissen en een paar goede vrienden en vriendinnen. Hoewel iedereen wel weet wat vriendschap is, kan niemand het precies definiëren. Wel zijn er mooie spreuken en afbeeldingen over vriendschap en op deze pagina wil een verzameling van mijn gedachten en ideeën over vriendschap weergeven. Vriendschap kan zelfs extreem intieme vormen aannemen zoals vriendschapmet voordelen, hier heb ik op een andere pagina meer over geschreven. Ik wens u veel leesplezier, vriendelijke groet, Hein Pragt

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Een vriend als Mees

Dit verhaal gaat over een goede vriend, deze vriend heet Mees en het is altijd leuk als Mees eens op bezoek komt. Mees maakt nooit een afspraak om elkaar weer eens te zien, dat vindt hij onzin, hij komt gewoon langs als hij eens in de buurt is. Dan belt hij aan en vraagt of het "gelegen komt" en meestal maak ik dan even tijd in mijn drukke werkzaamheden want het is altijd fijn als Mees even op bezoek komt. We drinken samen een kop koffie en Mees vraagt me hoe het met me gaat, hij weet de details van ons laatste gesprek nog te herinneren en hij luistert zeer aandachtig en knikkend. Bij Mees heb ik altijd het gevoel dat ik in een warm bad van aandacht en belangstelling terecht gekomen ben en soms betrap ik me er op dat ik niet gevraagd heb hoe het met hem gaat. Maar dat bagatelliseert Mees dan weg met zoiets als "met mij gaat het uitstekend en ik ben blij je weer eens gesproken te hebben!". Mees blijft ook nooit te lang hangen en bij het vertrek neemt hij hartelijk afscheid en wil hij niets afspreken, waarna ik hem een tijdje niet meer zie. Maar wanneer hij weg is laat hij een heel positief gevoel achter en ben ik altijd weer heel blij dat ik een vriend heb die Mees heet.

Waarom is Mees zo bijzonder? In deze tijd waarin mensen steeds meer aan zichzelf denken, waar men vooral druk is met het eigen leven en sociale netwerken, dat alles via de agenda gepland moet worden, weer afgezegd en opnieuw afgesproken, is Mees iemand die gewoon even langskomt en belangstelling toont in de ander. Hij dompelt je onder in een warm bad van belangstelling en het lijkt er op dat hij oprecht luistert en ook dingen onthoud. Een vriend zoals Mees willen we volgens mij allemaal wel! Ik denk dat het een goed begin zou zijn om zelf eens een vriend zoals Mees te worden.

Wat is vriendschap?

Wat is een vriend of vriendin en wanneer ben je een goede kennis? Waar ligt het subtiele verschil, ik heb geprobeerd wetenschappelijk materiaal te vinden maar ik kom helaas niet veel verder dan enkele filosofische betogen. Vriendschap blijkt iets heel persoonlijks, erg betrekkelijk en niet echt meetbaar te zijn. Vriendschap is voor mij wel heel essentieel en ik probeer heel zorgvuldig om te gaan met het woord vriendschap. De mooiste definitie die ik ken is van de Griekse filosoof Aristoteles:

'Ware vriendschap is de liefde voor de ander, omwille van de ander.'

Wat ik na alle jaren in dit leven wel geleerd heb is dat vriendschappen zeker afhangen van rationele overwegingen waarbij mensen de kosten en baten met elkaar afwegen. Er moet een zekere overeenkomst zijn en beide partijen hebben vaak een eigen voordeel door deze vriendschap. Vriendschap is ook een heel breekbaar begrip, sommige vriendschappen duren niet zo lang maar er zijn vriendschappen die een leven lang kunnen duren. Wat ik ook geleerd heb is dat echte vrienden er voor elkaar zijn door dik en dun en dat vriendschappen vaak een langere levensduur hebben dan andere relaties. Ook lees ik veel betogen en discussies over vriendschap tussen mannen en vrouwen. Ik moet bekennen dat ik zelf meer vriendinnen heb dan vrienden, ik denk dat dit komt omdat ik een gevoelsmens ben en in communicatiestijl beter aansluit bij een vrouw dan bij een man. De vrienden die ik heb communiceren meestal op dezelfde wijze en in dat opzicht is er een sterke overeenkomst. Maar vriendschappen tussen mannen en vrouwen zijn meer breekbaar omdat er vaak andere gevoelens mee gaan spelen of er andere relaties een rol gaan spelen. Ook zijn er mensen die een vriendschap aangaan met als verwachting tot een relatie te komen. Zeker mijn soortgenoten (de mannen) zijn vrij goed in dit (zelf) bedrog.

Veel mensen vinden het niet erg prettig als hun partner een vriend of vriendin heeft van het andere geslacht. Ik heb zelf gemerkt dat hoewel de vriendschap in een heel rustig vaarwater terecht kan komen als een van beide partijen in een relatie beland, de vriendschap wel stand kan houden en als een relatie verbroken is weer heel goed kan opleven. De vriendschap ondergaat dan een soort van winterslaap. Zelfs seksualiteit en vriendschap kunnen samengaan als beide partijen dezelfde verwachtingen en uitgangspunten hebben, als dit niet het geval is kan het de vriendschap onherstelbaar beschadigen. Dit noemt men vriendschapmet voordelen en hier heb ik op een andere pagina meer over geschreven. Gelukkig heb ik met vriendsachap met voordelen alleen maar positieve ervaringen, ik denk dat eerlijkheid hier het sleutelwoord is.

Ook heb ik enkel vrienden via Internet leren kennen die al vele jaren ken en ook al heb ik enkele van deze mensen nooit ontmoet omdat ze aan de andere kant van de wereld wonen, is er na al deze jaren voor mij sprake van een hechte vriendschap. Al met al ben ik blij met de vrienden en vriendinnen die ik ken en zijn ze voor mij zelfs wel eens van levensbelang geweest. Ik ben heel blij met de handvol mensen die ik vrienden en vriendinnen noem en die voor mij zo bijzonder zijn dat ze met kop en schouder boven de vele kennissen uitsteken. In mijn visie is een liefdesrelatie dan ook een bijzondere vorm van vriendschap waarbij partners ook nog eens minnaars zijn maar vooral de beste vrienden door dik en dun.

Vriendschap tussen man en vrouw

Ik zag een tijd geleden een interview op youtube waarin een reporter aan zowel jonge mannen en vrouwen de vraag stelde of ze dachten dat een puur platonische vriendschap tussen een man en een vrouw mogelijk zou zijn. De gemiddelde man reageerde dat dit bijna onmogelijk was en de meeste vrouwen vonden dat dit prima zou moeten kunnen. Tot de reporter verder vroeg en ook vroeg of ze er dus geen moeite mee zouden hebben als hun partner een avond met zijn beste vriendin zou doorbrengen in plaats van met hen. Hier werden de reacties al iets meer aarzelend. Toen ze hoorde dat een "vriend" met alle plezier met haar naar bed zou willen werd het helemaal anders. Het komt nogal eens voor dat een man te verlegen is om door te pakken en dan maar voor een vriendschap gaat, in de hoop dat het ooit misschien een relatie kan worden of komt het voor dat een van beiden toch meer gevoelens gaat krijgen voor de ander. Kortom, is het mogelijk om bevriend te zijn met iemand van het andere geslacht? Het moet kunnen maar er zijn veel complicerende factoren.

In veel gevallen van een vriendschap tussen een man en een vrouw komen er uiteindelijk gevoelens kijken met als risico dat de één toch meer gaat voelen voor de ander terwijl de ander alleen vriendschap blijft voelen. Hetzelfde kan gebeuren in een zogenaamde "vriendschapmet voordelen" relatie waarbij men wel seks met elkaar heeft maar geen relatie. Als één van beiden dan toch verliefd wordt, maar de ander niet dan betekent dat vaak het einde van de vriendschap. De persoon met verliefde gevoelens kan jaloers en bezitterig gaan doen en de persoon zonder verliefde gevoelens kan zich schuldig gaan voelen. Zelfs wanneer de gevoelens wederzijds zijn is er vaak niet een kans van slagen omdat het niet voor niets eerst als een vriendschap begonnen is. Er mist dan blijkbaar toch iets waardoor het niet vanaf het begin te weinig aantrekkingskracht was en het meer een verstandsrelatie is.

Nog een complicerende factor is wanneer één van de twee een relatie krijgt. Bij vrouwen komt er dan toch snel jaloezie om de hoek kijken, ze zien de goede vriendin toch als een bedreiging voor hun relatie. Wanneer de andere vrouw ook nog eens aantrekkelijk is, kan het de onzekerheid en de daarbij behorende gevoelens aardig aanwakkeren. Mannen zijn vaak realistischer en kunnen zich vaak niet voorstellen dat een andere man niets anders dan vriendschap zou willen. In beide gevallen zal het moeilijk worden om de vriendschap te handhaven, ik heb zelf ook wel eens een stap terug gedaan uit een vriendschap met een vrouw omdat ik begon te merken dat de nieuwe partner onze vriendschap niet zo kon waarderen. Om het voor haar niet moeilijker te maken heb ik toen besloten om hun relatie voor te laten gaan en geen contact meer te zoeken.

Ik heb persoonlijk in de praktijk geen innige vriendschappen tussen een man en een vrouw zien overleven wanneer één van twee een serieuze relatie kreeg. Men hoeft niet als non of monnik te gaan leven en kennissen en collega's van het andere geslacht zullen er altijd zijn, maar innige vriendschappen liggen vaak wat moeilijker. Het blijft een kwestie van keuze van beide partners of ze zich goed voelen bij het omgaan van hun partner met iemand van het andere geslacht en aan het eigen gevoel van zekerheid en eigenwaarde.

Spreuken, citaten en uitspraken over vriendschap.

Hier staat een kleine verzameling van spreuken, uitspraken en citaten over vriendschap, vrienden en vriendinnen.


Vrienden zijn die zeldzame mensen die vragen hoe het met je gaat en dan wachten op je antwoord. (Onbekend)

Het is beter vrienden te maken door er een te zijn dan een gezamelijke vijand te zoeken. (Onbekend)

Een vriend(in) is iemand die alles van je weet en toch van je houdt. (Heilige Augustinus)

Wanneer ik goed over vriendschap nadenk, merk ik dat ik veel goede kennissen heb. (Hein Pragt)

Het geluk vermenigvuldigt zich slechts wanneer je het met iemand deelt. (Cesbron)

Vriendschap is niet veelbetekenend kijken maar veel betekenen. (Onbekend)

Men verliest een vijand als men hem tot vriend maakt. (Onbekend)

Vreemden zijn vrienden met wie u nog kennis moet maken. (Onbekend)

Geef nooit uitleg. Je vrienden begrijpen je wel en je vijanden geloven je toch niet. (E. Hubbard)

Denk goed na, alvorens een goede vriend te bezwaren met een geheim. (M. Dietrich)

Niemand is zo rijk dat hij een vriend kan laten schieten. (Onbekend)

Vrienden zijn als sterren. Je kan ze niet altijd zien, maar ze zijn er altijd. (Onbekend)

Als de mensen alles wisten wat ze van elkaar zeiden, dan zouden er op de wereld geen vier vrienden zijn. (B. Pascal)

Samen eten is olie voor de vriendschap. (Timmermans)

Als een vriend je vraagt om geld te lenen, denk dan na welke van de twee je wil verliezen. (Petit-Senn)

In de liefde kent men elkaar omdat men elkaar bemint. In de vriendschap bemint men elkaar omdat men elkaar kent. (Schulz)

Ontrouw in de liefde heft liefde niet op, maar ontrouw in vriendschap bewijst dat er geen vriendschap bestond. (S.E. Van Praag)

Het is gemakkelijker je vijanden te vergeven dan je vrienden. (Onbekend)

Duizend vrienden is weinig, één vijand is één te veel. (Onbekend)

Vleiers lijken op vrienden, als wolven op honden. (Onbekend)

In de ene mens kunnen wij ons duidelijker vollediger en fraaier projecteren dan in de andere. Dat noemt men dan vrienden. (J. Greshoff)

Medevreugde niet medelijden maakt de vriend. (Nietzsche)

Uiteindelijk zullen we ons de woorden van onze vijanden niet herinneren, maar het zwijgen van onze vrienden. (M.L. King)

Geen straat is te lang met een vriend naast je. (Onbekend)

Vriend: iemand die het beter met je meent dan jijzelf. (C. Buddingh)

Ware vrienden herkent men niet aan hun medelijden, maar aan hun oprechte vreugde om een anders geluk. (C. Guirlande)

Er zijn twee soorten vrienden: de eersten kan je kopen, de tweede zijn onbetaalbaar. (Onbekend)

Vriend: iemand die tijdens je leven tegen je zegt wat anderen na je dood vertellen. (K. Jonckheere)

Jaloers zijn op een vriend bewijst dat je niet echt zijn vriend bent. (P. Soupault)

Sommige vrienden zijn als de schaduw: je ziet ze alleen als de zon schijnt. (Onbekend)

Vrienden maak je met het hart, niet met de tong of de vuist. (Onbekend)

Vriendschap geeft ogen aan de afstand en een stem aan de stilte. (J. Daisne)

Velen, die over vriendschap spreken, bedoelen gezelligheid. (S. Graff)

Als het karakter van je man niet duidelijk is, kijk dan naar zijn vrienden. (Onbekend)

Gedichten over vriendschap

Vriend

Je hebt iemand nodig
stil en oprecht
die als het erop aan komt
voor je bidt of voor je vecht
pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas kun je zeggen:
'k heb een vriend
(Toon Hermans)

Echte vrienden

Mijn hart zit vol emoties
soms is het echt te klein
ik heb ze goed verstopt
wil sterk en zeker zijn

maar als ik niet zo sterk ben
het leven even moe
mezelf helemaal kwijt raak
en domme dingen doe

dan word ik heel erg bang
om controle kwijt te raken
maak mooie dingen stuk
die niet meer zijn te maken

maar als de nood het hoogst is
en je bent echt heel klein
dan kom je er pas achter
wat echte vrienden zijn.
Hein Pragt

Een vriend

Een echte vriend is heel veel waard,
Omdat hij van je houdt,
Omdat hij heel veel om je geeft,
Omdat hij je vertrouwt.

Een echte vriend die is geen vijand,
Maar ook ruzie is niet verkeerd,
Het maakt de vriendschap sterker,
Het is iets waar je van leert.

Een vriend kan je vertellen,
Vertellen wat je wil,
Een echte vriend vertelt niets door,
Een echte vriend die houdt het stil.

Een echte vriend is er als het leuk is,
Maar ook als het wat slechter gaat,
Daarom is en vriend ook zo bijzonder,
Iemand die je nooit verlaat?
Lotte (12 jr.)

Vriendschap symbolen

vriendschap steen
Vriendschap steen. Dit is een van de leuke symbool om vriendschap weer te geven. Het heeft zover ik kan zien geen historische achtergrond maar is leuk als presentje voor een vriend of vriendin. Door het geven en bij u dragen van de steen versterkt u de vriendshap. De engel op de steen is het symbool van de helpende hand in tijden van nood.
vriendschap Luckenbooth
Luckenbooth broche. Deze Luckenbooth broche is een traditioneel Schotse huwelijksgeschenk van de bruidegom aan de bruid op hun huwelijksdag. Het werd ook op de shawl van hun baby bevestigd om het tegen "kwade geesten" te beschermen. De Luckenbooth heeft overeenkomsten met de Claddagh ring en is ook een symbool van vriendschap en liefde.De Luckenbooth bestaat uit twee omsluitende harten met een kroon erboven. Het is een symbool van liefde en loyaliteit en word ook vaak als teken van vriendschap geschonken.
vriendschap Claddagh
Claddagh. De claddagh is een hart dat door twee handen word vastgehouden, met een kroon erboven. De twee handen staan voor vriendschap, het hart voor liefde en de kroon loyaliteit. De naam is afkomstig van een visserdorpje genaamd Claddagh dat ligt waar de rivier Corrib en de Galwaybay elkaar ontmoeten. In dit dorpje zou de ring ontworpen zijn en werd deze gedragen door de vissers van Claddagh. Wanneer de Claddagh vissers vreemde collega's in hun wateren aantroffen, werden die gecontroleerd op dit teken, hadden ze die niet, dan konden de vreemde vissers rekenen op een enkeltje zeebodem.
vriendschap hart
Hart symbool. Het hart symbool word tegenwoordig voor liefde in de seksuele vorm gebruikt. In Zweden word het ook gebruikt als een symbool voor billen omdat het ook een oud symbool is voor een toilet voor zowel mannen als vrouwen.

Boeken over vriendschap

boekboek bestellen Vriendschap in tijden van eenzaamheid - Een ode aan goede vrienden Er is iets aan de hand met vriendschap. Onze vriendschappen overleven steeds vaker onze liefdesrelaties. Sommige mensen kiezen ervoor hun levens rond hun vriendschappen in te richten – hun vrienden zijn hun familie. Tegelijkertijd schrijven media alarmerende artikels: er zou achter onze voordeuren een heuse eenzaamheidsepidemie heersen. In dit boek onderzoekt Selma Franssen vragen als: Bestaat de eenzaamheidsepidemie? Moeten we vriendschappen wettelijk erkennen? Bestaan er datingapps voor vrienden? Zijn de vriendschappen van mannen anders dan die van vrouwen? Is het echt moeilijker om nieuwe vrienden te maken na je dertigste? Dat leidt vaak tot verrassende antwoorden, maar bovenal tot het inzicht dat vriendschappen minstens zo veelzijdig, turbulent en waanzinnig interessant kunnen zijn als liefdesrelaties.

boekboek bestellenVriendschap is geluk hebben Iets dat het leven wel bijzonder waardevol maakt, is vriendschap. Dat mensen elkaar ontdekken in hun ware gedaante, zich met elkaar verwant voelen, elkaar verheugen en inspireren - het geeft het bestaan een heel verrassende diepte. De schrijver Hans Bouma en de schilderes Evelyne Dessens vonden het de moeite waard speciaal aan de vriendschap 's een boekje te wijden, Niet met de bedoeling om het geheim van de vriendschap keurig te ontrafelen. Ze wilden alleen maar, voorzichtig improviserend, wat dichter bij dit geheim komen. Zij hopen, dat hun teksten en tekeningen wat herkenning zullen bieden.

Last update: 27-01-2020

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (mail@heinpragt.com).