Heerlijke vegetarische Falafel

Een favoriet gerecht van mij is falafel, een van oorsprong Libanees vegetarisch gerecht dat bestaat uit gefrituurde balletjes van gepureerde kikkererwten en / of tuinbonen. Dit gerecht wordt vooral gegeten in het Midden-Oosten maar is ook in Nederland populair aan het worden. In het westen wordt falafel vaak in shoarmazaken verkocht als alternatief voor vegetariërs en meestal wordt het verkocht in een broodje (pitabroodje of Turks brood) met salade en saus of als schotel met saus en salade. In het Midden-Oosten wordt de falafel ook wel van gedroogde tuinbonen gemaakt met eventueel een handvol kikkererwten erdoor en in Egypte gebruikt men vaak alleen bonen. Van de gepureerde bonen (samen met andere ingrediënten) maakt men kleine balletjes die in de olie gebakken worden en die zeer goed als vleesvervangers gegeten kunnen worden.

De voedingswaarde van Falafel

In deze tabel staan de belangrijkste voedingswaarden van Falafel in de vorm van hoeveelheden kcal, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen weergegeven. De waarden voor Falafel worden in 75 gram weergegeven omdat een portie Falafel overeen komt met ongeveer 75 gram.

Energie206 Kcal / 864 Kj
Water30 gr
Eiwit6,8 gr
Koolh.20,3 gr
Vet9,4 gr
Natrium308 mg
Calcium60 mg
Fosfor112 mg
Zink0,75 mg
Vezels7,1 gr

Dit zijn natuurlijk alleen de waarden voor de Falafel zelf, aangezien het meestal samen met een broodje en salade gegeten wordt komt de voedingwaarde van het broodje en de vitamine van de salade er nog bij.

Recept voor Falafel

Ingredienten (voor 4 porties)

 • 300 gr gedroogde kikkererwten
 • 1 ajuin
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 theelepel citroensap
 • 2 eetlepels peterselie
 • 2 eieren
 • 1/2 theelepel komijn
 • 1/2 theelepel koriander
 • 1/4 theelepel chilipoeder
 • peper en zout

Recept van Falafel

 • Laat de kikkererwten 1 nacht weken in water, giet ze af en spoel ze goed. Breng ze aan de kook in ruim water en laat gedurende 1 uur gaar worden.
 • Giet ze af en vang het kookvocht op en laat de kikkererwten goed uitlekken, pureer daarna de ajuin met de kikkererwten en 5 eetlepels van het opgevangen kookvocht.
 • Voeg de knoflook, peterselie, citroensap, kruiden en de eieren toe en roer het goed door elkaar.
 • Maak kleine balletjes van ter grootte van een pingpongballetje en druk deze lichtjes plat met de handen.
 • Doe wat olijfolie in een pan (of verwarm een frituurpan) en bak hierin de falafel aan beide kanten mooi bruin.

Boeken met recepten voor vegetariërs

Falafel. verrassende recepten voor balletjes, burgers en meer. Falafel is vegetarisch comfort food op z'n best. In dit boek staan de recepten ingedeeld per categorie. Zo is er falafel uit de oven, gefrituurde falafel, rauwe falafel en recepten voor maaltijden met falafel. Allemaal makkelijk te bereiden, voedzaam en fantastisch smakend. Falafelballetjes, burgers en kroketten. Kikkererwten zijn de basis van falafel. Deze peulvruchten zijn supergezond! De falafel-recepten variëren van traditionele kikkererwtenballetjes tot falafelcurry's. Of wat dacht je van falafelkroketten en falafelburgers? De lekkerste sausjes voor bij je favoriete comfort food staan er natuurlijk ook in!
kopen knop


Falafel Kruiden. Falafel komt van het Arabische woord voor peperkorrels, in de betekenis van “balletjes”. Het is een gerecht dat zelfs al gegeten we rd in de tijd van de Farao’s. De oorsprong is niet duidelijk, maar het is van oudsher veel gemaakt in de meeste landen in het Midden-Oosten. In Israël is het zelfs het nationale gerecht! Falafel is een exotische mix van aromatische kruiden. Je kunt deze Falafel kruidenmix gebruiken voor het kruiden van Falafel balletjes.
kopen knop


Last update: 12-11-2022


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).