Tevreden zijn

Als moderne mensen zijn we geneigd te denken dat tevredenheid het resultaat is van krijgen wat we willen en helaas is dat is niet zo. Tevredenheid komt voort uit ons vermogen te bemiddelen tussen onze verlangens en "wat er is". Een belangrijke basis van spiritualiteit is dat we leren te accepteren "wat er is" in plaats van te proberen wanhopig het leven een bepaalde richting uit te duwen. Veel mensen voelen zich ongelukkig omdat ze denken dat hun leven niet perfect is en voor al deze mensen heb ik een simpele boodschap, een perfect leven is onmogelijk. Deze pagina gaat over tevreden zijn als basis van geluk. Vriendelijke groet, Hein Pragt.


Tevreden zijn als levenshouding

(C) 2013 Hein Pragt

tevreden zijn met wat je hebtIk herinner me nog een show van Paul van Vliet waarin hij sprak over een "broodje ontevredenheid" dat nergens naar smaakte dat was een mooi vergelijk. Het lijkt soms een probleem van deze tijd, we leven in bijna elk opzicht in één van de rijkste landen op deze wereld, we hebben het echt goed hier en toch zijn zoveel mensen ongelukkig, ontevreden en zelfs depressief. Eigenlijk is het ook niet zo raar want ongelukkig en ontevreden zijn is zo eenvoudig, het enige wat u hoeft te doen is ontevreden zijn over uw uiterlijk, over wat u hebt bereikt, over de mensen om u heen, over uw werk, over uw collega's, over uw bankrekening, over uw gezondheid, over het weer, over de politiek, over de jeugd van tegenwoordig, de lijst is bijna onuitputtelijk. Door ontevredenheid kunt u erg ongelukkig worden, het maakt uw leven vaak onnodig ingewikkeld en soms kan het zelfs tot een negatieve spiraal leiden met een depressie als gevolg.

Wat mensen vaak niet (willen) inzien is dat de oplossing voor al deze problemen erg simpel is, om uw leven te veranderen hoeft er namelijk maar een ding aan uzelf te passen, de wijze waarop u zelf tegen dingen aankijkt. Het eenvoudige van deze oplossing is dat niet de hele wereld hoeft te veranderen of alle mensen om u heen, dat niet de economie bijgesteld moet worden maar dat u dit helemaal alleen in u eentje kunt bewerkstelligen. Tevredenheid is dus een eenvoudige sleutel naar een gelukkiger leven door op een andere manier naar je leven te kijken, minder kritisch te zijn, minder snel te oordelen en meer aandacht te hebben voor de dingen die goed zijn.

Veel mensen voelen zich ongelukkig omdat ze denken dat hun leven niet perfect is. Voor al deze mensen heb ik een simpele boodschap, een perfect leven is onmogelijk, dus mensen die dit nastreven zullen hun hele leven lang ongelukkig blijven. Deze mensen zullen blijven denk dat iets meer perfectie hen iets gelukkiger zal maken. Maar bij elke nieuwe glimmende telefoon, elke vetrol minder of iets meer geld of status blijkt dit keer op keer dat dit niet het geval is. Bezit men eindelijk het ene dan begint het verlangen naar het volgende al, het zal nooit genoeg zijn. Maar ook mensen die ontevreden zijn met hun uiterlijk en eindelijk via een operatie of andere moeilijke weg hun uiterlijk aangepast hebben, vinden onmiddellijk weer een volgend ding in hun uiterlijk waar alle ongeluk weer aan gekoppeld kan worden. Een bekend plastische chirurg zei ooit dat de meeste mensen die bij hem onder het mes gingen beter af zouden zijn bij een psychiater. Helaas is het zo dat veel ontevredenheid met het uiterlijk echt alleen maar "tussen de oren zit".

De grote kunst is om u tevreden te voelen met wat u bezit, uzelf te accepteren zoals u bent met al uw 'tekortkomingen' en dankbaar te zijn voor het leven. Dat wil niet zeggen dat u maar alles moet accepteren en we moet relativeren, u kunt uzelf altijd verbeteren en nieuwe vaardigheden leren. Maar dingen die u niet kunt veranderen zijn een feit en die kunt u het beste loslaten en uw leven niet meer laten beïnvloeden. Soms kan spiritualiteit (ook in de vorm van een religie) helpen om meer inzicht te verwerven in tevredenheid en de ervaring van geluk.

In vele religies komt tevreden zijn met het lot voor, zowel in de Bijbel als de Koran. Veel Christelijke mensen geloven dat God beschikt over hun lot en dat de mens tevreden moet zijn met wat God beschikt. Maar ook in de tien geboden komen we de afkeuring begeerte en vooral het onrechtvaardig begeren wat uw naaste toebehoort tegen. Het geloof stuurt dus aan op berusting en tevreden zijn met het lot en wat u toebedeeld is in dit leven. Ook komt er in bijna elke religie het geloof in een beter leven na de dood in het hiernamaals voor. Gelovige mensen berusten in hun lot en zijn meer tevreden omdat ze weten dat dit beloond zal worden met eeuwig geluk in het hiernamaals.

Maar er zijn ook meer kleine en eenvoudige oefeningen waarmee u meer tevredenheid kunt leren ervaren. Schrijf eens op waar u tevreden over bent en waar u dankbaar voor bent en bespreek eens met een vriend of vriendin welke dingen er allemaal goed zijn in het leven. Probeer eens heel aandachtig te genieten van iets heel simpels zoals een kop koffie of thee in een lekker zonnetje. Denk eens na over uw positieve en sterke kanten en uw talenten en bedenk wat u hiermee allemaal kunt doen. Probeer te accepteren dat alles gewoon goed is zoals het is, zowel de mooie en fijne dingen maar ook de minder mooie en minder fijne dingen. Probeer te accepteren dat het leven een reis is waar u meer een klein beetje invloed op heeft (ik bestrijd dat de mens helemaal geen invloed heeft) en dat alles gebeurt met een reden. Het beste wat u dus kunt doen is vooral rustig te genieten van uw levensreis. Accepteer het leven en versla uw ontevredenheid!

Spreuken en citaten over tevreden zijn


Voor een ontevreden mens bestaan er geen gemakkelijke stoelen.
(Onbekend)

Geluk is niet te koop en toch wil je veel betalen om gelukkig te lijken.
(Francien Nijkamp)

Door ons leed leren wij ons geluk naar waarde te schatten.
(John Dryden)

Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij zou willen hebben.
(Berthold Auerbach)

Niemand is tevreden over zijn lot, maar bijna iedereen is tevreden over zichzelf.
(Paul Brulat)

Wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.
(Onbekend.)

Negativiteit is volkomen onnatuurlijk. Het is een psychische vervuilende stof en er is een nauw verband tussen de vergiftiging en verwoesting van de natuur en de geweldige negativiteit die zich in de collectieve menselijke psyche heeft opgehoopt.
(Eckhart Tolle)

Je beseft ook dat alle dingen die echt belangrijk zijn zoals schoonheid, liefde, creativiteit, vreugde, innerlijke vrede uit iets voortkomen dat het verstand te boven gaat.
(Eckhart Tolle)

Als je iets aardiger naar jezelf kijkt, kun je ook aardiger naar de wereld kijken.
(Barbara Tammes)

Als je zwakheden hebt, betekent dat niet je zwak bent maar dat je compleet bent.
(Deepak Chopra)

Een tevreden geest is de grootste zegening die een mens in deze wereld kan hebben.
(Joseph Addison)

Wie met niets tevreden is, bezit alles.
(Nicolas Boileau)

Tevreden zijn met wat men heeft is de grootste en zekerste rijkdom.
(Marcus Tullius Cicero)

Het geluk bestaat daaruit dat men met zijn ongeluk tevreden is.
(Andre Demedts)

De kunst om innemend te zijn bestaat uit tevreden te zijn.
(William Hazlitt)

Weet hoe je tevreden en voldaan kunt zijn, dan zul je lang standhouden.
(Lao-Tse)

Er is weinig nodig om een wijze gelukkig te maken; niets daarentegen is in staat een dwaas tevreden te stellen: daarom zijn bijna alle mensen ongelukkig.
(Francois de la Rochefoucauld)

Arm en tevreden is rijk, en rijk genoeg.
(William Shakespeare)

Degene die met het minst tevreden is, is het rijkst, want tevredenheid is de grootste schat.
(Socrates)


Reacties op het onderwerp: Tevreden zijn


11 - Levensbeschouwing »  -  Tevreden zijn »
2014-06-20 10:32:00
Hier kunt u reageren op het onderwerp: Tevreden zijn. Alle vragen en reacties worden gecontroleerd voor ze geplaatst worden. Wanneer een vraag of reactie kwetsend, beledigend, neerbuigend, provocerend of grof taalgebruik bevat, zal deze niet geplaatst worden. Ook is het gebruik van websites adressen, email adressen en huisadressen alleen in overleg met de beheerder toegestaan om uzelf en de lezer te beschermen.
Reactie van een bezoeker van de site!
Reactie op de pagina: Tevreden zijn
Er zijn nog geen reacties!
Reageren!


Forum vragen over: 11 - Levensbeschouwing  : Tevreden zijn

Vraag of reactieReactiesDatum en tijd
Reactie op de pagina: Tevreden zijn(0 )2014-06-20 10:32:00

Last update: 01-09-2017

Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit met betrekking tot de informatie die via deze site wordt aangeboden. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met: (email: mail@heinpragt.com). Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426.  Lees hier de privacyverklaring van deze site.