Lichter leven met rust en balans

positief denken Deze pagina gaat over het onderwerp lichter leven. Veel mensen ervaren het huidige leven als druk en stressvol, soms lijkt het bijna onmogelijk om werk, kinderen, huishouden en sociale leven te combineren en sommige mensen zien letterlijk door de bomen het bos niet meer. Ik las dat teveel stress u zelfs zeven levensjaren kan kosten, naast een slechte kwaliteit van leven. Reden genoeg om eens rustig en kritisch te kijken naar de oorzaken van dit drukke leven en meestal komt u er dan achter dat u teveel hooi op de vork genomen heeft en teveel ballen tegelijk in de lucht moet houden. Het is dan een mooi moment om eens te kijken hoe u het leven lichter kunt maken zodat u weer lucht heeft en vaak kan dit ook prima met een paar simpele veranderingen. U hoeft niet een compleet ander persoon te worden om dingen eens anders aan te pakken. Wel moet u oppassen voor de bijna standaard valkuilen, waar ik zelf ook regelmatig ingelopen ben, zoals bijvoorbeeld dingen strakker willen plannen. Op deze pagina ga ik in op mijn ervaringen met lichter leven en ik hoop dat iets aan deze ervaringen zult hebben, vriendelijke groet, Hein Pragt.

Op de inhoud van deze pagina rust copyright © Hein Pragt.

Lichter leven door anders plannen

In mijn vele jaren als alleenstaande ouder weet ik dat kinderen, werk, huishouden en een beetje sociaal leven en ontspanning soms moeilijk te combineren zijn veel druk en stress op kan leveren. Veel mensen die een enorme druk ervaren vallen .m.i. in de valkuil dat strakker plannen en een planbord in de keuken de oplossing is. Mijn ervaring is dat dit zelfs averechts werkt en zal u uitleggen waarom dat is, Ik werk als meer dan dertig jaar in de ICT en heb in een enorm aantal projecten meegewerkt. Al deze projecten waren vooraf door professionele projectmanagers tot op elk detail gepland en niet één project waar ik aan gewerkt heb is binnen de geplande tijd en zeker niet binnen het gestelde budget afgekomen. Vaak liep elk project enorm uit en dat was altijd door "onvoorziene omstandigheden en tegenslagen". Mede met deze ervaring kan ik stellig zeggen dat bijna elke planning in een gezin gedoemd is te mislukken, uit te lopen en omdat "het dagelijkse leven" de planning vaak verstoord waardoor de stress alleen nog maar toenemen omdat men in de planning kan zien wat er door deze verstoring nog meer fout zal gaan of uit zal lopen. Het grote probleem is dat het weer, het verkeer, zieke kinderen, collega's, het openbaar vervoer, de lekke band, de brug die openstaat, de wachtkamer van de dokter of tandarts, kortom bijna de hele wereld om u heen, totaal geen rekening houdt met uw planning. Het is dus bijna gedoemd om te mislukken en voor nog meer stress en drukte te zorgen. En hoe strakker uw planning is, des te meer stress bij verstoring.

Niets plannen is ook geen optie want u wilt toch wel op tijd bij uw afspraken zijn en bijvoorbeeld op tijd bij school om de kinderen op te halen. Ik heb een maandplanner in de keuken hangen met daarop de dingen die ik niet moet vergeten, niet groter dan een A4 en bovenaan de dagen van de week en dan naar onderen de weken van de maand met in elk vakje de dag van de maand. Hier noteer ik de incidentele afspraken met de tandarts, de dokter, verjaardagen, een bezoekje e.d. op en ook de dagen dat de vuilcontainers geleegd worden met een aanduiding welke container er bij de staat moet. Wat er zeker niet op moet staan zijn vaste gegevens die elke week terugkeren zoals kinderen halen en brengen naar school, de sportclub waar u om heen moet werken e.d. Alleen als er een afwijking is, zoals een vrije dag kunt u dit op de planning zetten. Er zal dan niet extreem veel op het bord staan alleen de dingen die u echt niet moet vergeten en de dingen die anders zijn dan normaal.

"En alle andere dingen dan?", hoor ik u denken. De zaken die niet zo tijdgebonden zijn maar die toch moeten gebeuren kunt u op losse briefjes ernaast hangen. Dit is de werk/klusjes voorraad en daar kunnen huishoudelijke klussen en klussen in en om het huis bij horen. Elk klusje op een apart papiertje of kaartje die u met magneetjes of prikpennen in een bepaalde volgorde kunt hangen. Deze lijst hangt in gezamenlijk overleg in volgorde van belangrijkheid, het meest belangrijke bovenaan en we werken deze lijst van bovenaan af. We gaan nu niet de tijd nemen en alle beschikbare tijd vol te plannen met de klusjes, want dat gaat niet werken, klusjes lopen uit, andere dingen lopen uit en de planning loopt weer in het honderd met stress en discussies tot gevolg. Het is gewoon de bedoeling om de "werkvoorraad" aan klusjes zoveel mogelijk weg te werken en gezamenlijk de prioriteit opnieuw te bepalen, U gaat dus niet uit van de tijd maar van de lijst klusjes die gedaan moeten worden. Om een klusje echt aan een persoon te koppelen kunt u een kleurtje of een naamkaartje gebruiken.

Wanneer er na een week klusjes overblijven dan schuiven die door naar de volgende week of ze vervallen. De wereld zal niet instorten wanneer de badkamer een week niet gedaan is, en door het meest belangrijke klusje bovenaan te hangen (het is bijvoorbeeld wel handig wanneer er voldoende schoon ondergoed is in de ochtend) worden de meest belangrijke dingen altijd gedaan en vallen de klusjes met de minste prioriteit af wanneer er niet genoeg tijd is. En wanneer u leert om dit te laten gebeuren en te accepteren zal er veel minder druk en stress zijn en zullen de meest belangrijke dingen altijd wel gedaan zijn. Vast proberen te houden aan een strakke planning werkt lang niet zo goed en zal veel meer stress en druk opleveren.

Lichter leven door opruimen en wegdoen

Iets anders dat u kunt aanpakken om lichter te leven is een kritisch te kijken naar alle spullen die u bezit en die u om u heen heeft, spullen die uw energie en aandacht vergen en uw energie beïnvloeden. In het verre oosten hadden ze dit al eeuwen geleden door en zo ontwikkelde men daar Feng Shui. Wanneer u rondkijkt in uw huis zijn er allerlei spullen om u heen, voorwerpen die uw aandacht vragen. Spullen die schoongemaakt, opgeruimd of neergezet, opgeladen, gebruikt moeten worden, kortom spullen die uw aandacht vragen. De leer van Feng Shui geeft aan dat energie (Ch'i) stagneert in ruimten waar veel rommel is en die stagnerende energie kan uw leven zwaarder maken. Veel mensen kennen denk ik wel het gevoel op vakantie wanneer men met weinig spullen en zelfs vaak het meest noodzakelijke ineens loskomt van de stress en dat u rust ervaart en ineens toekomt aan alle leuke dingen die u wilt doen. Vaak is het.t dan zo dat wanneer u thuiskomt van uw vakantie u ineens weer de confrontatie heeft met alle spullen in huis en alles wat daarmee moet gebeuren en waarmee het gevoel van onrust en het altijd maar iets moeten doen binnen korte tijd weer de overhand neemt. Soms is het nodig om ook het huis op te ruimen om het leven lichter te maken, maar dat kan soms best moeilijk zijn, want wat moet er weg en wat "mag" blijven.

Ik zal eerste eens een paar voorbeelden geven hoe sommige dingen soms onbewust een negatieve invloed hebben terwijl u dit niet direct doorziet. Ik lees zelf heel graag boeken en wanneer ik een leuk boek tegenkom dan neem ik het ook mee. Soms lees ik meerdere boeken om en om tegelijk en staat er vaak een stapeltje boeken die ik aan het lezen ben of waar ik nog aan moet beginnen in mijn kamer. Ik dacht altijd dat dit "gezellig" stond maar pas later realiseerde ik me dat die stapel boeken mij een onrustig gevoel gaf omdat deze stapel ook telkens de confrontatie was dat ik niet genoeg tijd en energie had om ze allemaal te lezen. Het was dus telkens een confrontatie en toen ik me dat realiseerde ruimde ik de boeken die ik nog wilde lezen op (waar ik ze niet meer kon zien) en liet ik alleen het boek waar ik mee bezig was zichtbaar liggen. Dit ruimde te kamer wat op maar gaf vooral niet meer het moedeloze gevoel dat ik er geen tijd voor had waardoor ik uiteindelijk ook vaker aan dat ene boek toekwam en pas wanneer dat uit was een nieuw boek pakte. Meer overzicht, minder rommel en meer rust, lichter leven door een simpele verandering.

Een ander voorbeeld is voorwerpen die ik gekregen heb, zoals cadeautjes e.d. Ik bewaar alles en zet het als blijk van waardering ook neer, ondanks dat ik het na een tijd niet echt leuk meer vind. Die boekensteunen die ik in het begin erg mooi vond maar die ik nu te groot en aanwezig zijn, dat klokje dat kreeg en dat ik eigenlijk niet meer mooi vind, uit respect voor de persoon die het ooit gaf, bewaar ik het maar. Eigenlijk klopt dit niet, wanneer iets gegeven is dan is het de verantwoordelijkheid van de ontvanger, wanneer deze er geen plezier meer aan beleefd moet hij of zij het toch gewoon naar de kringloopwinkel kunnen brengen. Ik heb zo best een aantal dingen weggedaan en de herinnering blijft ook zonder het voorwerp wel bestaan, en het huis is weer wat leger en overzichtelijker geworden.

Toen ik begon had ik mij voorgenomen om zeker een derde van al mijn spullen weg te doen en volgens mij is dit goed gelukt. Wegdoen kan best moeilijk zijn, daar weet ik zelf alles van, dus hier zijn een aantal stelregels die u kunt toepassen bij het beslissen wat u wegdoet:

  • Regel 1, Opruimen of weggooien wat u niet meer mooi, leuk, of fijn vind. In de ideale situatie heeft u alleen maar dingen om u heen waar u blij, gelukkig of tevreden van wordt. Er zijn ook dinge n die een minder leuke herinnering oproepen of dingen die u bewaard heeft maar die u niet meer echt mooi vindt. Doe het gewoon maar weg, het is uw omgeving en uw leven. Zorg dat alle spullen om u heen u een goed gevoel geven. Regel 2: Opruimen of weggooien wat u echt niet meer gebruikt.
  • Deze regel was voor mij wel zwaar, ik bewaar veel met het idee dat het ooit wel weer eens van pas zal komen. Neem als regel dat wanneer u het meer dan twee jaar niet gebruikt heeft, dan kan het echt weg. Uitzonderingen zijn de spullen die u nog steeds een goed gevoel geven, deze zijn dus nog wel nuttig. De meest van deze spullen kunt u zo weer aanschaffen wanneer u het weer echt nodig heeft. Deze regel kost wat moeite mar zal uiteindelijk ook erg opluchten.
  • Regel 3: Opruimen of weggooien van dingen die stuk zijn of niet af zijn. In uw omgeving zijn zeker dingen die stuk zijn maar die u bewaard om het nog eens te maken, of spullen waar u ooit aan begonnen bent en die nu, als niet af, uw energie wegtrekken. Bekijk het nog eens goed, gaat u het echt repareren of kan het weg? Gaat u het echt nog eens afmaken (eerlijk zijn) anders is dit het moment om het weg te doen, of echt af te maken. Kijk ook hier of het voorwerp u nog een goed gevoel geeft of niet.
  • Regel 4: Opruimen of weggooien wat u tolereert of accepteert. Dit klink wat raar maar wanneer u goed om u heen kijkt ziet u zeker een paar dingen die bijvoorbeeld zo versleten zijn dat ze nodig aan vervanging toe zijn zoals een oude badjas, een mat voor de deur, een loshangend plintje, een vieze wc borstel, allemaal dingen waar u in het dagelijkse leven overheen hebt leren kijken maar die onderbewust wel aanwezig zijn. Maak het, of doe het weg en vervang het door iets wat wel een goed gevoel geeft.
  • Regel 5: Opruimen of weggooien wat ongeorganiseerd is. Wanneer ik mijn kasten opendeed dan zag ik heel veel spullen die ik nog eens wilde uitzoeken, zoals een doos met foto's, een stapel ontvangen brieven waarvan ik dacht dat ik ze moest bewaren, oude kleren die ik waarschijnlijk nooit meer zal dragen die mijn kledingkast laten uitpuilen. Ruim het op en gooi vooral weg, dingen die u toch wilt bewaren zoals in mijn geval de schoolspullen van de kinderen, kunt u sorteren en uitzoeken en in plastic zakken doen en ergens uit zicht (bij mij op zolder) bewaren in een doos. Zorg dat u niet meer een confrontatie heeft met ongeorganiseerde spullen die u "ooit" nog eens wilt gaan ordenen. Nu is de kans om het te sorteren en op te ruimen of weg te doen.

Het mooie is dat wanneer u eenmaal in het weggooi ritme zit het ook steeds makkelijke is om dit te doen, daarom is het handig om het in één grote keer te doen, dan heeft u niet de tijd om weer te gaan twijfelen. Doe eens net alsof u net verhuist bent en alle spullen opnieuw beoordeeld of ze mogen blijven of dat u er afscheid van wilt nemen in uw nieuwe huis. En wanneer het weg is zult u merken dat het een opluchting geeft en dat u het gevoel heeft dat u dit veel eerder had moeten doen. Ik heb gemerkt dat deze opruim en weggooi actie mijn leven weer een stuk lichter gemaakt heeft.

Milder naar de wereld en uzelf kijken

Hoewel ik het bewust niet wil doen, laat ik me regelmatig toch verleiden om te oordelen en zijn zelfs vooroordelen me niet vreemd. Dit is menselijk en tot u ze ook uitspreekt is het geen groot probleem, u kunt uzelf altijd weer corrigeren. Soms dan kan ik het niet laten en oordeel ik over iemand zonder deze persoon te kennen en dan corrigeert mijn dochter me snel en weet ik weer dat ik dit eigenlijk helemaal niet wil doen. Oordelen en veroordelen is al snel de ander lager stellen dan uzelf en dat plaats u op een hogere / betere positie. Dit is neerkijken op en dat is eigenlijk een negatieve energie die u op uzelf loslaat, het mag tijdelijk een goed gevoel van superioriteit geven maar het maakt u geen fijner mens. Dit wil niet zeggen dat u niet meer mag oordelen , oordelen is gezond en zorgt er ook voor dat u geen verkeerde beslissingen maakt of gevaar gaat lopen. Het is alleen belangrijk om het oordelen uit te stellen of af te stellen als dit mogelijk is, om open te staan voor andere en nieuwe dingen. Datgene dat u gebruikt om uw oordeel te vormen kan op totaal verkeerde bronnen gebaseerd zijn en door het oordeel uit te stellen en eerst eens goed te kijken kunt u bijzondere nieuwe ervaringen en kennis opdoen, waardoor u uw blik kunt verruimen en milder en lichter kunt leven omdat oordelen en vooroordelen u minder in de weg zitten en geen negatieve energie veroorzaken.

Ik wil dingen graag goed doen en verwacht vaak van anderen ook dezelfde inzet, en ook hiervan weet ik dat ik dit niet moet doen. Ik weet ook dat veel vrouwen binnen een relatie hetzelfde probleem kennen. Te hoge verwachtingen van uzelf maar ook te hoge verwachtingen van de mensen om u heen, zorgen ervoor dat u vaak teleurgesteld of geërgerd zult zijn en dit is heel erg negatieve energie. Wanneer u vanuit deze negatieve energie in een conflict situatie komt beschadigd u uzelf en de mensen om u heen een beetje. Ieder klein conflict dat met verbaal geweld (eisen, zeuren en op het gemoed werken horen hier ook bij) uitgevochten wordt zal iets beschadigen. Er zijn in dit geval geen winnaar en verliezer maar alleen maar verliezers op de lange termijn. Dit vreet positieve energie en uiteindelijk blijft er alleen het vergif van de negatieve energie over. Bekijk het eens vanuit uw eigen standpunt, u bent vergeten een bepaalde taak uit te voeren. De ander kan nu "eisen dat het de volgende dag wel gedaan is, want anders..." en dat zal bij u waarschijnlijk weerstand en een negatief gevoel oproepen en waarschijnlijk zult u de taak met tegenzin uitvoeren. Wanneer deze persoon aangeeft dat "het jammer is maar dat hij of zij het fijn zou vinden als het morgen wel af is", dan is dit een positieve motivatie en zult u met opluchting waarschijnlijk uw best doen om het de volgende dag heel goed te doen. Het zijn twee benaderingen en ik denk dat de milde en vriendelijke benadering beter werkt en beide partijen niet beschadigd en op de lange duur beter is voor de samenwerking en de relatie me de ander. Milder zijn haalt hier de angel uit het conflict en zorgt voor meer positieve energie en een lichter leven voor beiden.

Wanneer u een dag gewerkt heeft en u confrontaties meegemaakt heeft of te maken heeft gehad met oordelen / veroordelen naar u of een ander, dan gaat u met deze negatieve energie, moe naar huis. Wanneer hier ook nog iets niet gaat zoals verwacht dan is de positieve energie op en laat u de negatieve energie uw privé situatie vergiftigen. Dit kost u nog meer energie, net zo lang tot het op is. Dit zie ik in veel gezinnen en relaties om mij heen met regelmaat gebeuren, mensen willen dit eigenlijk helemaal niet, ze willen gelukkig zijn en rust en ontspanning vinden, maar het lijkt er op dat dit soms niet mogelijk is. Lichter leven, kalm blijven en rustig genieten van het leven kunt u verbeteren door een mildere blik op de wereld te ontwikkelen.

En waar maken we ons allemaal druk om, over ons eigen leven, over wat andere mensen met hun leven doen, over het nieuws, over de dingen die om u heen gebeuren en meestal denkt u dat men van u verwacht dat u over bijna alles ook nog een mening of oordeel heeft. Doodvermoeiend is dit en het kost u ook heel veel onnodige energie. We hebben een bepaald wereldbeeld en wanneer iets niet klopt met ons wereldbeeld of het beeld dat wij hebben van een goed huishouden, of hoe mensen met elkaar om zouden moeten gaan, dan maken we ons druk en dit kost veel energie. Door met een mildere blik naar uw leven en de wereld te kijken maakt u zich minder druk en spaart u uw kostbare energie. Maar hoe werkt zo'n mildere blik dan? De basis is leren accepteren en zelfs omarmen dat het niet gaat zoals u het gepland had (loslaten), meer waardering te hebben voor ieder moment, en ontdekken hoe het leven ook mooi kan zijn als het niet loopt zoals u gepland had.

Zoals gewoonlijk gaat het niet zoals we het bedacht hadden, is dat erg?

Ik heb hier ook moeite mee gehad, maar ik heb geleerd dat "het gaat als gewoonlijk niet zoals het gepland was" echt wel klopt en dat strak blijven vasthouden aan het oorspronkelijke plan vaak niet werkt en alleen maar stress en onrust veroorzaakt. Het leven is amper te plannen, maar daar is een prima oplossing voor en dat is omdenken of creativiteit. Alles wat er mis gaat opent nieuwe mogelijkheden, nieuwe oplossingen en kansen, wanneer u leert inzien dat, wat er ook mis gaat, u altijd weer een oplossing en een nieuwe weg kunt vinden, kunt u het loslaten en is het helemaal niet meer zo'n ramp dat het niet gaat zoals u gepland had. Ik heb een paar keer door ontslag te krijgen of een faillissement van mijn werkgever een veel leukere baan gevonden. Dit inzicht kan uw leven heel veel lichter maken.

Even een voorbeeld, mijn dochter en ik waren op een driedaagse trip naar Londen, net voor de kerstdagen. Ik wist al dat mijn bankpas niet overal werkte en had in Londen wat contant geld opgenomen voor de zekerheid. De laatste dag bezochten we de Londen Eye en toen ik daar wilde afrekenen met mijn betaalpas, werkte dit niet en moest ik contant afrekenen waardoor ik nog maar weinig contant geld overhield. Helaas had deze meneer ook mijn betaalpas vernield, maar dat bleek pas achteraf. De rest van het gezelschap ging naar een restaurant en mijn dochter en ik besloten, net als een paar anderen uit het gezelschap, om zelf iets te zoeken om te eten. Eerst moest ik pinnen en na een paar automaten wist ik dat mijn pas stuk was. Daar stonden we in het koude Londen amper geld en met honger, zelfs het meest eenvoudige restaurant zouden we niet kunnen betalen. Opeens zagen we een buitenlandse goedkope 24 uur winkel waar ze voor weinig geld broodjes en drinken verkochten en voor ons laatste geld hebben we zoveel lekkers gekocht als mogelijk was. Daarna zijn we op de trappen van de St. Paul Kathedraal gaan zitten lekker hoog en uit de wind en hebben we heerlijk zitten picknicken met als uitzicht het mooie Londen met alle lichtjes. Het ging niet zoals gepland maar dit was achteraf de leukste herinnering aan deze korte vakantie.

Milder zijn voor uzelf door minder perfectionistisch te zijn en te leren om minder ergernis om te zetten in negatieve energie maar juist een positieve aanpak te kiezen zonder conflict geeft uzelf ook zoveel meer positieve energie en voorkomt stress en onrust. Maar ook milder zijn voor anderen, omdat dit ook tot minder conflicten en ergernissen zal leiden en ook minder negatieve energie zal opleveren. Relativeren en omkeren naar uzelf werken hierbij heel goed, ook Jezus zei eens toen een menigte klaarstond om een vrouw te stenigen: "wie zonder zonden is, werpt de eerste steen!" en dat is een wijze les. U kunt wel oordelen over een ander, maar weet u zeker dat u zelf ook geen fouten maakt? En wanneer u een fout maakt, hoe zou u dan willen dat de ander met u omgaat. Doe dit dan met de ander ook, wees mild en leef lichter.

Tevreden zijn als levenshouding

Als moderne mensen zijn we geneigd te denken dat tevredenheid het resultaat is van krijgen wat we willen en helaas is dat is niet zo. Tevredenheid komt voort uit ons vermogen te bemiddelen tussen onze verlangens en "wat er is". Een belangrijke basis van spiritualiteit is dat we leren te accepteren "wat er is" in plaats van te proberen wanhopig het leven een bepaalde richting uit te duwen. Veel mensen voelen zich ongelukkig omdat ze denken dat hun leven niet perfect is en voor al deze mensen heb ik een simpele boodschap, een perfect leven is onmogelijk. Asl belangrijk onderdeel van lichter leven wil ik het hier hebben over tevreden zijn als levenshouding.

tevreden zijn met wat je hebt Ik herinner me nog een show van Paul van Vliet waarin hij sprak over een "broodje ontevredenheid" dat nergens naar smaakte dat was een mooi vergelijk. Het lijkt soms een probleem van deze tijd, we leven in bijna elk opzicht in één van de rijkste landen op deze wereld, we hebben het echt goed hier en toch zijn zoveel mensen ongelukkig, ontevreden en zelfs depressief. Eigenlijk is het ook niet zo raar want ongelukkig en ontevreden zijn is zo eenvoudig, het enige wat u hoeft te doen is ontevreden zijn over uw uiterlijk, over wat u hebt bereikt, over de mensen om u heen, over uw werk, over uw collega's, over uw bankrekening, over uw gezondheid, over het weer, over de politiek, over de jeugd van tegenwoordig, de lijst is bijna onuitputtelijk. Door ontevredenheid kunt u erg ongelukkig worden, het maakt uw leven vaak onnodig ingewikkeld en soms kan het zelfs tot een negatieve spiraal leiden met een depressie als gevolg.

Wat mensen vaak niet (willen) inzien is dat de oplossing voor al deze problemen erg simpel is, om uw leven te veranderen hoeft er namelijk maar een ding aan uzelf te passen, de wijze waarop u zelf tegen dingen aankijkt. Het eenvoudige van deze oplossing is dat niet de hele wereld hoeft te veranderen of alle mensen om u heen, dat niet de economie bijgesteld moet worden maar dat u dit helemaal alleen in u eentje kunt bewerkstelligen. Tevredenheid is dus een eenvoudige sleutel naar een gelukkiger leven door op een andere manier naar je leven te kijken, minder kritisch te zijn, minder snel te oordelen en meer aandacht te hebben voor de dingen die goed zijn.

Veel mensen voelen zich ongelukkig omdat ze denken dat hun leven niet perfect is. Voor al deze mensen heb ik een simpele boodschap, een perfect leven is onmogelijk, dus mensen die dit nastreven zullen hun hele leven lang ongelukkig blijven. Deze mensen zullen blijven denk dat iets meer perfectie hen iets gelukkiger zal maken. Maar bij elke nieuwe glimmende telefoon, elke vetrol minder of iets meer geld of status blijkt dit keer op keer dat dit niet het geval is. Bezit men eindelijk het ene dan begint het verlangen naar het volgende al, het zal nooit genoeg zijn. Maar ook mensen die ontevreden zijn met hun uiterlijk en eindelijk via een operatie of andere moeilijke weg hun uiterlijk aangepast hebben, vinden onmiddellijk weer een volgend ding in hun uiterlijk waar alle ongeluk weer aan gekoppeld kan worden. Een bekend plastische chirurg zei ooit dat de meeste mensen die bij hem onder het mes gingen beter af zouden zijn bij een psychiater. Helaas is het zo dat veel ontevredenheid met het uiterlijk echt alleen maar "tussen de oren zit".

De grote kunst is om u tevreden te voelen met wat u bezit, uzelf te accepteren zoals u bent met al uw 'tekortkomingen' en dankbaar te zijn voor het leven. Dat wil niet zeggen dat u maar alles moet accepteren en we moet relativeren, u kunt uzelf altijd verbeteren en nieuwe vaardigheden leren. Maar dingen die u niet kunt veranderen zijn een feit en die kunt u het beste loslaten en uw leven niet meer laten beïnvloeden. Soms kan spiritualiteit (ook in de vorm van een religie) helpen om meer inzicht te verwerven in tevredenheid en de ervaring van geluk.

In vele religies komt tevreden zijn met het lot voor, zowel in de Bijbel als de Koran. Veel Christelijke mensen geloven dat God beschikt over hun lot en dat de mens tevreden moet zijn met wat God beschikt. Maar ook in de tien geboden komen we de afkeuring begeerte en vooral het onrechtvaardig begeren wat uw naaste toebehoort tegen. Het geloof stuurt dus aan op berusting en tevreden zijn met het lot en wat u toebedeeld is in dit leven. Ook komt er in bijna elke religie het geloof in een beter leven na de dood in het hiernamaals voor. Gelovige mensen berusten in hun lot en zijn meer tevreden omdat ze weten dat dit beloond zal worden met eeuwig geluk in het hiernamaals.

Maar er zijn ook meer kleine en eenvoudige oefeningen waarmee u meer tevredenheid kunt leren ervaren. Schrijf eens op waar u tevreden over bent en waar u dankbaar voor bent en bespreek eens met een vriend of vriendin welke dingen er allemaal goed zijn in het leven. Probeer eens heel aandachtig te genieten van iets heel simpels zoals een kop koffie of thee in een lekker zonnetje. Denk eens na over uw positieve en sterke kanten en uw talenten en bedenk wat u hiermee allemaal kunt doen. Probeer te accepteren dat alles gewoon goed is zoals het is, zowel de mooie en fijne dingen maar ook de minder mooie en minder fijne dingen. Probeer te accepteren dat het leven een reis is waar u meer een klein beetje invloed op heeft (ik bestrijd dat de mens helemaal geen invloed heeft) en dat alles gebeurt met een reden. Het beste wat u dus kunt doen is vooral rustig te genieten van uw levensreis. Accepteer het leven en versla uw ontevredenheid!

Boeken over lichter leven

Start vandaag met lichter leven handboek voor een bewust leven. In Start vandaag met lichter leven deelt Robert Bridgeman zijn wereldwijde zoektocht langs 33 religies, mystieke tradities en methoden. Van Tolle tot Chopra, van yoga tot Shambala, van iceman Wim Hof tot Search Inside Yourself van Google, Robert onderging alles bij de bron. Uiteindelijk koos hij uit alles de beste ingrediënten en combineerde deze tot zijn eigen Bridgeman Methode. Dit boek helpt je je eigen weg te vinden in het soms overweldigende aanbod aan spirituele leraren en methoden. Een jonge ondernemer krijgt door dat er meer is dan carriëre, geld en een mooi huis. Hij komt in contact met het gedachtegoed van de Advaita Vedanta en tijdens een retraite op Terschelling heeft hij een verlichtingservaring. Dit is het begin van grote veranderingen; hij verliest zijn baan en zijn huwelijk loopt stuk. In een impuls besluit hij met een vriendin naar Vietnam te gaan, waar hij zich verdiept in allerlei spirituele tradities en zich gaandeweg ontpopt als internationaal coach en meditatietrainer. Het boek beschrijft zijn spirituele wedergeboorte en de eclectische methode tot lichter leven.
kopen knop


Last update: 22-05-2021


Disclaimer: Hoewel de heer Pragt de informatie beschikbaar op deze site met grote zorg samenstelt, sluit hij alle aansprakelijkheid uit. Op de artikelen van de heer Pragt rust auteursrecht, overname van tekst en afbeeldingen is uitsluitend toegestaan na voorafgaande schriftelijke toestemming. Heinpragt.com is ingeschreven bij de KvK onder nummer: 73839426 en is gevestigd in Veenendaal.  Lees hier de privacyverklaring van deze site. Voor informatie over adverteren op deze site kunt u contact opnemen met: (heinpragt@outlook.com).